Заборона на "біо", "еко" і "органік". Як тепер знайти органічну продукцію на полиці

Заборона на "біо", "еко" і "органік". Як тепер знайти органічну продукцію на полиці

Середа, 11 липня 2018, 13:50 -
Депутати ухвалили закон, який посилює контроль за виробництвом органічної продукції, та змінює правила маркування такої продукції. Що треба знати споживачам і виробникам?

Що сталось?

Напередодні Верховна Рада підтримала законопроект "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції". Документ впроваджує контроль за використанням виробниками таких маркувань як "біо", "еко", "органік" і вводить штрафи за порушення вимог до виробництва органічної продукції.

І що мені з цього?

Фактично це означає, що тепер використовувати такі позначення як "біо", "еко" або "органік" безпідставно виробники уже не зможуть. Це буде заборонено робити. Натомість, буде вводитися спеціальне маркування, яке буде для всіх однаковим. Тож несумлінні виробники не зможуть вводити в оману споживачів, і вас в тому числі.

Добре, давайте розберемося, що таке взагалі органічна продукція?

Це продукція, під час виробництва якої не застосовуються хімічні добрива, пестициди, генетично модифіковані організми (ГМО), консерванти тощо. А сам виробничий процес направлений на збереження та відновлення природних ресурсів.

Частка органічних земель в Україні щодо всіх аграрних земель становить близько 1%. Нехай не надто швидкими темпами, але кількість операторів ринку "органіки" з року в рік зростає. Збільшується й експорт такої продукції до країн ЄС.

Реклама:

Як я зрозумію, що купую саме органічну продукцію?

Виробникам буде заборонено використовувати на етикетках продукції назви: "органічний", "біодинамічний", "біологічний", "екологічний", "органік" та будь-яких однокореневих похідних від цих слів з префіксами "біо", "еко" тощо будь-якими мовами. Для органічної продукції буде використовуватися єдиний логотип:

МАЛЮНОК

Нові вимоги до маркування органічної продукції вступлять в силу орієнтовно через півтора року.

Чи може бути органічним одяг, косметика та побутова хімія?

Ні, в Україні органічне виробництво — це сертифікована діяльність, що пов’язана з виробництвом сільськогосподарської продукції.

У нас в місті чимало різних "еко-лавок". Що з ними буде?

Після набуття чинності закону ці магазини будуть змушені перейменуватися, як і всі інші оператори ринку.

Чи може вважатися органічною продукція, вирощена на власному городі?

Лише якщо виробництво сертифіковане акредитованим органом сертифікації, в усіх інших випадках — ні. Правило просте: є відповідний сертифікат — продукція органічна.

А де можна буде побачити перелік виробників органічної продукції?

У реєстрі на сайті Мінагрополітики, що має з'явитися, за оптимістичними прогнозами, через півроку. До реєстру мають бути включені автоматично ті виробники, що отримали статус "органічного" відповідно до міжнародних стандартів, не менше ніж за 18 місяців до створення реєстру.

Хто сертифікуватиме органічні виробництва в Україні?

Органи сертифікації, які повинні бути акредитовані в Національному агентстві з акредитації. Мінагрополітики має право звертатися з клопотанням про позбавлення атестату про акредитацію органів сертифікації у випадку виявлення порушень.

Для органів сертифікації прописані санкції: за невиконання вимог держорганів, несвоєчасне надання звітів, порушення порядку сертифікації — аж до виключення органу сертифікації з реєстру та позбавлення його акредитації.

Скільки часу займає сертифікація органічного виробництва?

Процес сертифікації розпочинається з моменту укладання договору з сертифікаційним органом. Тривалість сертифікації виробництва залежить від галузі.

Поля з однорічними рослинами та пасовища сертифікують від 24 місяців, з багаторічними рослинами — від 36 місяців, у аквакультурі — 24 місяці, ферми з вирощування великої рогатої худоби (м'ясо) і коней — 12 місяців, кіз, свиней і корів (молоко) — 6 місяців, птиці (м'ясо) — 10 тижнів, птиця (яйця) — 6 тижнів.

Тобто, щоб отримати, наприклад, сертифікат на вирощену органічну суницю, треба чекати не менше 3 років, а можливо і більше.  

Ого! А скільки це коштуватиме виробнику?

Вартість залежить від дуже багатьох параметрів: площі угідь, галузі АПК, стану господарства, кількості працівників. Наприклад, сертифікувати 1 га суниці коштуватиме орієнтовно 12 тис. грн. з ПДВ.

Як часто виробникам доведеться підтверджувати свій статус органічного?

Кожні 15 місяців.

Добре, а хто відповідатиме за маркування продукту?

Ні, відповідальність щодо маркування органічної продукції покладена на виробників органічної продукції. Контроль маркування здійснюватиме Держпродспоживслужба.

Які штрафи передбачені для недобросовісних виробників?

Законопроект запроваджує санкції за порушення вимог до виробництва та обігу органічної продукції. За невиконання або несвоєчасне виконання законних вимог щодо усунення порушень для операторів ринку вводяться штрафи.

Для юридичних осіб — вісім мінімальних зарплат, зараз — 29 784 грн, для фізосіб-підприємців — п’ять мінімальних зарплат, зараз — 18 615 грн.

Такі ж штрафи загрожуватимуть виробникам, які маркуватимуть продукцію "органічним" державним логотипом або використовуватимуть позначення та написи на кшталт "органічний", "екологічний", "органік", "біо", "еко" за відсутності сертифіката.

Разом з тим, максимальний штраф для інших осіб (наприклад, супермаркети, магазини, торгівельні мережі) за реалізацію продукції, маркованої як органічна, без сертифіката — сто неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Зараз це 1 700 грн.

Реклама: