Малі підприємства з великим впливом: як і чому у світі підтримують малий та середній бізнес

Малі підприємства з великим впливом: як і чому у світі підтримують малий та середній бізнес

Вівторок, 15 травня 2018, 15:00 -
В Україні менше 10% підприємств використовують кредитні ресурси загалом. Ті що використовують — доволі часто за рахунок кредиту підсилюють обіговий капітал, а не інвестують у подальший розвиток. Європейські підприємці, навпаки, майже не уявляють своєї діяльності без залучення кредитних ресурсів і використовують ці кошти з урахуванням перспектив.

Німецько-Український фонд спільно з Економічною Правдою продовжує спецпроект про підтримку малого і середнього бізнесу. В минулих публікаціях ми розповідали про діяльність Фонду в Україні, можливості, які він надає малим та середнім підприємствам, про банків-партнерів НУФ та найбільш економічно-активні регіони України.

У цій публікації ми розкажемо, чому малий та середній бізнес у розвинених країнах відіграє важливу роль в економіці та які преференції підприємці можуть отримати від держави.

Одним з надважливих викликів для України сьогодні є створення широкого пласту середнього класу — за зразком європейських країн. Там цього досягли через стимулювання розвитку малого і середнього бізнесу.

Роль малого і середнього бізнесу значно зросла у 80-х роках минулого сторіччя. За даними ООН, на малих та середніх підприємствах задіяно 50% працездатного населення і виробляється від 30% до 60% національного продукту.

Реклама:

В Україні частка малих підприємств (до 50 осіб) у забезпеченні населення робочими місцями становить, за офіційними даними, до 10%. Насправді цифра буде дещо більшою через високий рівень тіньової економіки. Проте до європейських показників Україна "не дотягує". І це при тому, що в Україні налічується понад півтора мільйона фізичних осіб-підприємців, з яких справжню операційну діяльність веде лише третина.

Ще однією якісною характеристикою, яка демонструє відмінності від європейських економік, є структура зайнятості підприємців по галузям. В Україні малий бізнес переважно асоціюється з роздрібною торгівлею або зі сферою обслуговування.

Водночас у країнах Європи малий та середній бізнес є надійним партнером великих корпорацій. Наприклад, у Німеччині серед підприємств переробної промисловості підприємства малого і середнього бізнесу складають 98,5%, у галузі енерго- і водопостачання — 98,4%, в будівництві — 99,5%.

У таких розбіжностей є цілий ряд важливих причин. Європейській малий та середній бізнес активно розвивається століттями, тоді як жодному українському малому або середньому підприємству немає й 30 років. Більш того, європейські підприємці вже декілька десятиліть мають широкий доступ до фінансових ресурсів. Окрім розгалуженої банківської мережі європейським МСП доступна і державна підтримка.

Так, у Німеччині будь-який корінний житель, що вирішив зайнятися підприємництвом, може отримати пільговий державний кредит до 50 тис. євро на 20 років. Протягом перших 2 років підприємець може користуватися грошовими коштами безоплатно — не потрібно оплачувати ні заборгованість, ні відсотки по кредиту.

Наступні 8 років необхідно вносити в банк тільки пільгові відсотки за користування кредитом — близько 4-5% річних.

А саму суму заборгованості треба погашати тільки з одинадцятого року видачі кредиту.

В Україні менше 10% підприємств використовують кредитні ресурси загалом. Ті що використовують — доволі часто за рахунок кредиту підсилюють обіговий капітал, а не інвестують у подальший розвиток. Європейські підприємці, навпаки,  майже не уявляють своєї діяльності без залучення кредитних ресурсів і використовують ці кошти з урахуванням перспектив.

В Україні банківський сектор завжди був тісно пов'язаний з великими підприємствами, фокусуючись переважно на їх обслуговуванні. Втім після декількох криз ситуація починає змінюватись: великі підприємства не витримали напруги, в той час як МСП довели свою стійкість та витривалість.

Тож зараз багато важливих гравців фінансового ринку звертають увагу на малі та середні підприємства, збільшуючи їхню долю в своїх кредитних портфелях.

Однак не можуть не стримувати розвиток кредитування МСБ високі процентні ставки, які були введені Національним банком для боротьби з інфляцією. Часто саме вони нівелюють конкурентні переваги вітчизняних підприємців та унеможливлюють розвиток підприємств із залученням інвестиційного ресурсу.

Подолання саме цієї проблеми є одним з найголовніших пріоритетів Німецько-Українського фонду.

Завдяки програмам НУФ, а також спільним проектам з місцевии органами влади українські підприємці можуть залучати ресурс зі ставками, значно нижчими за середньоринковий рівень. Умови кредитування в Україні наближаються до тих, що існують за кордоном.

Так, підприємці міста Києва вже сьогодні можуть отримати кредит на інвестиційні цілі під процентну ставку 7,5%. Це стало можливим завдяки співпраці НУФ з Київською міською владою — саме за рахунок КМДА, з коштів місцевого бюджету, компенсується 50% від вартості кредиту.

Наразі у Харківській та Тернопільській областях підписані угоди про співробітництво між Німецько-Українським фондом і місцевими державними адміністраціями, які дозволять найближчим часом запровадити аналогічні умови кредитування МСП у цих областях.

Ще в 7 областях — Вінницькій, Київській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській, Дніпропетровській та Запорізькій — ведеться підготовка до підписання угоди про співробітництво.

НУФ сьогодні є однією з найбільш ефективних установ у справі розвитку малого та середнього підприємництва в Україні, адже знає: лише якісна і ґрунтовна підтримка МСП може забезпечити економічне зростання і стабільність Україні.  

Реклама: