Олександр Рєпкін: "Воднева енергетика - майбутнє України"
PROMOTED

Олександр Рєпкін: "Воднева енергетика - майбутнє України"

Вівторок, 24 квітня 2018, 10:00 -
17 травня в Києві відбудеться Перший міжнародний форум "Вітер та водень", який об'єднає українських та світових експертів у сфері енергетики для обговорення перспектив впровадження водневих та подальшого розвитку вітрових технологій в Україні із застосуванням світових розробок

Організатор форуму - Олександр Рєпкін, президент Енергетичної Асоціації "УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА", бізнесмен та інвестор у відновлювану енергетику України розповів, чому воднева тема викликає цікавість світової спільноти та про перспективи використання водню як безмежного енергетичного ресурсу України.

Як виникла ідея організувати в Україні міжнародну дискусію, присвячену технологіям використання водню?

Протягом минулого року я брав участь у міжнародних заходах, де обговорювались проблеми балансуючих потужностей у складі наявних енергосистем. Під час Міжнародного форуму "Hydrogen for Sustainable Northern Communities Forum", який проходив у Канаді, я спостерігав практичне впровадження досвіду децентралізації системи енергоспоживання міст із використанням водню.

Спеціально розроблена платформа забезпечувала енергоспоживання одного з районів міста Норт-Бей (Онтаріо). Енергія сонця та вітру використовується для виробництва і зберігання водню на ті періоди, коли відновлювальні джерела не можуть її виробляти в достатній кількості. Такі періоди виникають або у темний час доби, або ж у безвітряну погоду, коли слабкий вітер не може забезпечити необхідну потужність для обертання вітрової турбіни, або у так звані пікові навантаження на енергосистему - вранці та ввечері. Тоді починає працювати воднева платформа, яка балансує енергозабезпечення, і тим самим перетворює змінні джерела енергії на постійні.

Ця платформа забезпечує додатковий приріст генерації електроенергії та працює протягом трьох років без додаткових джерел, пов'язаних із використанням вуглеводню чи атомної енергії, та має значно вищий коефіцієнт корисної дії. Тоді і виникла ідея організувати в Україні міжнародну дискусію, присвячену обговоренню сучасних енергетичних технологій.

Які країни вже почали впроваджувати водневі технології для власного енергозабезпечення?

Реклама:

Окрім Канади, яка є лідером в цій галузі, активно впроваджує та розвиває водневі технології Японія. В цій країні навіть створили "міністерство" водню. Після аварії на Фукусімі Уряд переглянув стратегію енергобезпеки, спрямувавши вектор на використання енергії із відновлювальних джерел. Щороку Японія встановлює більш як 2 ГВт сонячних панелей та навіть використовує водяну гладь у затоках, де немає великих хвиль, для встановлення там сонячних елетростанцій.

Прем’єр-міністр Японії заявив, що до 2050 року країна повністю перейде від атомної на водневу енергетику. Компанія Toyota першою випустила гібридний автомобіль, який для генерації енергії використовує водень. По суті, це електромобіль, але замість літевої батареї використовується воднева установка. Для заправки такого авто вистачає трьох хвилин, а запас ходу складає 800 км.

Чи можна в Україні замінити діючі атомні електростанції на водневі?

Сьогодні строк служби деяких українських АЕС подовжено вдруге, і робити це втретє вже фізичне небезпечно. Перед країною постає питання: яким чином замінити генераційні потужності, що виходять із експлуатації, адже 50% енергетичного балансу України припадає саме на АЕС? Найбільш перспективним та виправданим для України є використання цих потужностей у спільному циклі для генерації водню. А водневі електростанції - це майбутнє, над яким необхідно задуматися вже сьогодні.

Наскільки безпечно використовувати водень у промисловості та побуті?

Стереотип щодо небезпечності водню залишився з радянських часів, коли його, в основному, використовували у військових розробках. Фактично ж, ризик використання водню не більший, ніж у метану чи бензину. Головне - правильно з ним поводитись та застосовувати світові технологічні розробки у цій сфері.

Крім того, використання водню екологічно безпечне. В Японії проводили експеримент, де після використання водню у якості джерела теплової та електричної енергії отримували чисту дистильовану воду, яку можна використовувати в їжу.

Які основні джерела видобування водню? Чи потрібна для його видобування велика кількість води?

Основне джерело для водневого синтезу – це, дійсно, вода. Однак, воно не єдине. На форумі обговорюватиметься технологія видобування природного водню із підземних родовищ, які існують і в Україні. Сьогодні проводяться дослідження та геологорозвідка таких родовищ.

Чи готове українське законодавство до впровадження водневих технологій?

Поки що, законодавчо питання виробництва та використання водню в нашій країні не врегульоване. Але вже проводиться підготовча робота для внесення змін в енергетичні закони України. Це кропітка робота, яку ми лише починаємо. Саме з цією метою буде проведено Перший міжнародний форум "Вітер та водень" та організовано дискусійну платформу для обговорення можливостей використання водню як відновлюваного джерела енергії.

Поки що в Україні, енергетичні розробки в сфері використання водню сприймаються на рівні лабораторій, інститутів та конструкторських бюро. А головне - в країні відсутня стратегія використання водню у якості додаткового джерела енергії. Форум проводиться для того, щоб показати світовий досвід та, можливо, і майбутній напрямок, в якому може рухатись наша країна задля забезпечення власної енергонезалежності та уникнення зовнішнього "енергетичного шантажу".

Чи плануєте ви проводити аналогічний форум в майбутньому?

Так, форум стане щорічним заходом в Україні та матиме прояви за кордоном у вигляді постійної присутності України в міжнародних водневих енергетичних заходах. І тому сьогодні важливо розпочати освітню роботу та долучити до наступного форуму людей, які добре знайомі зі світовими водневими технологіями, заручитись підтримкою законотворців та уряду, привернути увагу керівництва країни до можливостей використання водню як ресурсу для забезпечення енергонезалежності України.

На наступному форумі буде проведена виставка провідних водневих технологій та розробок. Ми маємо не тільки балансувати енергогенерацію, але головне - формувати збалансовану культуру енергоспоживання. І для цього повинні створити нову культуру споживання енергії серед молоді. В цьому нас підтримує освітній проект Horizon Educational, який наступного року презентує майстер-класи щодо використання водню для студентів та школярів.

Хто братиме участь в форумі?

Форум спільними зусиллями організовують Українська вітроенергетична асоціація та "УКРАЇНСЬКА ВОДНЕВА РАДА". До дискусії ми запросили представників державного енергетичного сектору та міжнародних експертів. Спікерами форуму стануть відомі світові науковці у сфері дослідження та впровадження водневих технологій. Наприклад, проект ZEFER (Zero Emission Fleet vehicles For European Roll-out) Європейської комісії самостійно зацікавився участю у форумі.

Представлятиме його Софі Ліон, головний консультант Element Energy, координатор проекту. Також на форумі виступатимуть представники компанії HEXAGON XPERION - світового лідера зі зберігання та транспортування водню. Також ми раді вітати на форумі Девіда Харта, директора E4TECH та Голову Hydrogen and Fuel Cell Consulting, Романа Ващука, Надзвичайного і Повноважного Посла Канади в Україні.

Чого Ви очікуєте від форуму?

Використання енергії з відновлювальних джерел вже давно стало пріоритетом в стратегіях провідних країн світу. Україна має активно впроваджувати світові досягнення у цій сфері та долучатись до міжнародного клубу високотехнологічних країн. Відновлювана енергетика - це шлях до енергонезалежності країни. Тому сьогодні важливо розробити стратегію та скоординувати дії держави та інвесторів для розвитку нового виду відновлюваної енергетики в Україні.

Реклама: