Legal Tech: коли боти замінять юристів

Legal Tech: коли боти замінять юристів

Середа, 14 лютого 2018, 08:20 -
ShutterStock
Боти-юристи — це реальність. Розбираємося, як проходить технологічна революція в правовій сфері і що відбувається з legal tech в Україні. (Рос.)

Прогрес рухається семимильними кроками і не обминає legal tech.

У прогнозах футуристів роботи передусім повинні були замінити механічні професії — офіціанта, водія, оператора call-центру або касира.

До моменту, коли людина стане непотрібною в таких "людських" сферах як юриспруденція, здавалося, дуже далеко.

Однак паралельно з відкриттям супермаркетів без кас та касирів технології проникають і в більш гуманітарні сфери.

Реклама:

Яскравий приклад — бот-юрист DoNotPay. За допомогою штучного інтелекту додаток визначає випадки, коли водієві не потрібно оплачувати штраф за паркування. За перші кілька місяців роботи бот заощадив користувачам 3 млн дол.

 
TechCrunch

Після успішного запуску функціонал бота розширили. Він став розбиратися у понад 1 тис галузей права. Тепер бот може відповісти на питання, як заповнити форму для виходу в декрет або як бути, якщо орендодавець порушив договір.

Які вони, інновації в праві?

Юристи насторожено поставилися до legal tech. Їм доводиться мати справу з конфіденційною інформацією, яка повинна залишатися під захистом заради блага клієнтів. Однак розробники сервісів і хмарних сховищ постійно підвищують рівень безпеки, і все більше юридичних фірм освоюють цифрові технології.

Технології мають великий потенціал. Вони економлять час і гроші, автоматизують рутинні процеси, дозволяють фахівцям концентруватися на важливих завданнях.

Так, один з найбільш неприємних аспектів у юридичній сфері — дослідження та пошук інформації. Юристу необхідно слухати історії клієнтів, проводити брифінги, вивчати свідчення, щоб знайти те, що допоможе виграти справу.

Часом обсяги інформації настільки великі, що на пошук можуть піти місяці і навіть роки, яких нема. Іноді це нагадує пошук голки в копиці сіна. Машинне навчання дозволяє швидко знайти найбільш важливу інформацію.

"Немає нічого незвичайного в тому, щоб мати справу з десятками мільйонів документів у судових справах", — так починається опис IT-рішення DiscoveryIQ юридичної компанії LexisNexis.

За словами представників компанії, використовуючи цю систему, аналітик на 70% зменшує витрати, пов'язані з юридичними перевірками.

Світові тенденції в legal tech

На AngelList, майданчику, де стартапи шукають інвестиції, розміщені 729 компаній, які спрощують роботу юристів і полегшують життя користувачам. За даними майданчика, середня капіталізація стартапу legal tech становить 4,6 млн дол. Таким чином, технології для сфери права стають дуже цікавими для ринку.

Колумністка Карлі Вілсон у корпоративному блозі BigSquare виділила тренди, які визначать спрямованість стартапів legal tech у 2018 році.

Інформаційна безпека. Оскільки "хмарні" обчислення перемагають традиційний софт на ПК, проблема безпеки даних юридичних фірм стала дуже актуальною. Конфіденційність має першорядне значення, і юристам важливо знати, що технології в галузі інформаційної безпеки швидко розвиваються.

Мобільні додатки. Сучасне життя динамічне, тому професіонали воліють працювати із смартфона. Відпала необхідність постійно бути біля комп'ютера в офісі, що покращує взаємодію з клієнтами і прискорює реакцію на запити.

"Хмарні" технології. "Хмара" дозволяє отримувати необмежений доступ до IT-інфраструктури і платити лише за необхідні функції. Це економить гроші і час.

Якщо у фірми нема великого штату технічної підтримки для обслуговування ПО на локальних комп'ютерах, "хмара" теж стає виходом, адже навіть одна застаріла програма на комп'ютері юриста може стати лазівкою в системі безпеки всієї фірми.

Аналітика Business Intelligence. Додатки Business Intelligence обробляють великі масиви інформації і показують тенденції. Це допомагає бачити тренди. Менше часу витрачається на організацію даних, створення звітів, аналіз чисел. Системи автоматично розсилають тренди і показники роботи компанії всім співробітникам.

Зміни у виставленні рахунків. Часи, коли компанії брали тільки готівкові гроші, чеки та грошові перекази, пройшли. Тепер клієнти хочуть платити за роботу юристів за допомогою кредитної картки, мобільного додатку і навіть криптовалюти.

Деякі фірми намагаються відійти від системи погодинної оплати і тестують альтернативні методи виставлення рахунків, щоб залучити нових клієнтів. Наприклад, беруть плату за підписку або за виконану роботу.

Legal tech по-українськи

Зміни повільно проникали в українську юридичну індустрію, але за останні роки на ринку з'явилося чимало проектів legal tech. Ось кілька прикладів.

Бот OpenDataBot відстежує зміни в реєстраційних даних бізнесу та стежить за судовими виписками.

Додаток Karatel сприяє боротьбі з корупцією. Навіть якщо користувач не знає юридичних тонкощів, сервіс відповість зрозумілою мовою.

Bot & Partners сформує договір на розробку програмного забезпечення, NDA і відповість на актуальні питання ІТ-фахівців прямо в месенджері.

Ресурс AxDraft підготує пакет документів для великих бізнес-угод. Клієнту необхідно лише надати ключову інформацію в кількох полях.

Телеграм-бот OblavaBot допомагає представникам бізнесу шукати і викликати адвокатів на слідчі дії.

Онлайн-ресурс "Суд на долоні" буде корисний при роботі з Єдиним державним реєстром судових рішень.

Dom Jurista Analytics прогнозує результати розгляду справи в суді, ґрунтуючись на індивідуальному аналізі ситуації. Користувачі отримують незалежний висновок.

EasyTender — проект, який допомагає бізнесу вигравати в тендерах і відстоювати свої права в державних закупівлях без корупційної складової.

Останніми гучними проектами стали PatentBot, який допомагає зареєструвати торгову марку за 10-15 хвилин та працює під девізом Just TМ it !, і Sudobot, який допомагає оформити і подати позовну заяву про розлучення.

Розвитку інноваційних юридичних проектів в Україні сприяє Гаазький інститут інновацій в праві (HiiL). Інститут проводить конкурс Innovating Justice Challenge, десять команд-переможців якого отримають грант у розмірі до 20 тисяч євро і бізнес-менторство.

Цього року HiiL підписав меморандум про співпрацю з українською некомерційною організацією SocialBoost, засновником першого в Україні некомерційного інкубатора 1991 Open Data Incubator. Так як діяльність SocialBoost спрямована на розвиток IT-проектів з соціальним впливом, цей союз обіцяє бути плідним.

Міжнародні успіхи українських проектів

Українські проекти встигли отримати всесвітнє визнання.

PatentBot посів перше місце в номінації "Бот року" за версією Product Hunt Golden Kitty Awards. Це своєрідний Оскар в IT-індустрії, заснований платформою пошуку стартапів ProductHunt. За цю ж премію в інших номінаціях боролися Apple, Google, Telegram і The Boring Company Ілона Маска.

 

Найкращий стартап legal tech 2017 року за версією Innovating Justice Challenge — Pinky Solutions — також встиг себе зарекомендувати. Це рішення для врегулювання суперечок.

Якщо клієнт інтернет-магазину не задоволений покупкою, стартап допомагає домогтися оптимального результату переговорів для обох сторін. Команда Pinky Solutions перемогла у фінальній частині Innovating Justice Boostcamp у Києві, а потім побувала у Justice Entrepreneurship School в Нідерландах.

Разом з іншими учасниками з 15 країн команда українського стартапу виступила на Innovating Justcice Forum в Гаазі у грудні 2017 року.

 

У 2016 році Гаазький інститут назвав найкращою юридичною інновацією України сервіс LegalAlarm. За допомогою цієї програми можна знайти адвоката, якщо користувачеві терміново потрібна юридична допомога. Сервіс встиг завоювати популярність серед українських бізнесменів, журналістів та мандрівників.

Хоча технології у сфері права стикаються з неприйняттям з боку традиційних гравців через дешевизну таких консультацій, уже зрозуміло, що технологічний прогрес увійшов у галузь юриспруденції міцно і надовго.

Реклама: