Світ накриває "блокчейн-бульбашка". Хто на цьому заробить і причому тут Bitcoin

Світ накриває "блокчейн-бульбашка". Хто на цьому заробить і причому тут Bitcoin

Середа, 30 серпня 2017, 09:20 -
coinfox.ru
У гонитві за легкими грошима люди без будь-яких гарантій вкладають величезні кошти в блокчейн-стартапи. Бульбашка може луснути уже через два-три роки.

Що cталося?

ICO, токени, блокчейн, Bitcoin і мільйони доларів інвестицій — у світі неймовірними темпами надувається "блокчейн-бульбашка".

У гонитві за легкими грошима звичайні люди, власники криптовалюти, спекулянти і навіть венчурні інвестори без будь-яких гарантій вкладають величезні кошти в блокчейн-стартапи.

За лічені дні стартапи акумулюють фінансування у вигляді біткоїнів, еквівалентне сотням мільйонів доларів. Натомість інвестори отримують токени, які стають предметом спекулятивних угод на міжнародних крипто-біржах.

А що таке взагалі "блокчейн" і навіщо він потрібен?

Блокчейн — це база даних для запису і зберігання даних про транзакції. Одна з головних її особливостей полягає в тому, що вона одночасно зберігається на безлічі комп'ютерів, з'єднаних один з одним мережею інтернет. Всі зміни в базі даних одного комп'ютера відразу копіюються на кожний комп'ютер, підключений до мережі.

Реклама:

База даних записує інформацію про транзакції, умовно кажучи, "шарами". Щоб підробити збережену інформацію, потрібно підробити всі верхні "шари", що практично неможливо. Технологія блокчейн захищає дані — результати виборів чи лотереї, право власності на квартиру, настання страхового випадку — від фальсифікації.

Блокчейн ефективний у системах, де важливе авторство будь-якої дії та надійна синхронізація даних. Це банки, традиційні біржі, логістика, нотаріальні контори, сертифікаційні центри, страхові компанії, рейтингові агентства, конкурси та лотереї.

Так, у червні 2016 року шведський земельний реєстр повідомив, що тестує технологію блокчейн, щоб перевести на її основу базу даних земельних ділянок у Швеції.

Що таке ICO і навіщо його проводять?

ICO (Initial coin offering — "первинна пропозиція монет" або "первинна пропозиція токенів") — це форма залучення інвестицій в нові технологічні проекти і стартапи. ICO проводять з метою фінансування проекту.

Засновники проектів залучають інвестиції шляхом емісії та продажу інвесторам нових криптовалют — токенів. Хоча кожна така криптовалюта має унікальну назву, в цілому її заведено називати токеном.

Що таке токени і навіщо їх купувати?

Токен — аналог традиційних акцій та облігацій. Як правило, токени купують для заробітку на їх перепродажу за вищою ціною в майбутньому.

Після емісії токени потрапляють на внутрішню або зовнішні незалежні біржі криптовалют. На біржах вартість токенів зростає і знижується залежно від успішності проекту, який емітував токен, балансу попиту і пропозиції.

Також токени можуть виконувати функції внутрішньої платіжної одиниці у проекті. Власник токенів може розплатитися за ті чи інші послуги проекту.

Для емісії токенів на ICO проекти використовують технологію блокчейн. Причому більшість таких проектів збирають фінансування для розробки рішень, які також будуть засновані на технології блокчейн.

Однак зараз все частіше зустрічаються проекти, які виходять на ICO, але не беруть блокчейн за основу. В рамках ICO починають залучати кошти бізнеси, які не є технологічними. Це можуть бути сільськогосподарські проекти або навіть проекти зі сфери телебачення та кіно.

"Однією з причин такого інтересу є те, що в технології блокчейн результатом формування розподіленої бази є незмінна і відкрита інформація про право користувача на актив", — пояснює економіст і співзасновник Dolphin Blockchain Intelligence Андрій Варнавский.

За його словами, активи можуть бути різними.

"Якщо ми створюємо блокчейн-систему винятково для цілей впровадження криптовалюти, то це і буде кінцевий актив. Але в блокчейні ми можемо зберігати інформацію і про власність на курку, і тоді нашим основним активом буде саме це право власності", — говорить він.

"При цьому нам нічого не заважає в системі з обліку прав власності мати і внутрішню валюту, яка в цьому випадку буде додатковим активом. Тобто в блокчейні ми зберігаємо дані про власників, а для оплати зміни запису про власника ми можемо використовувати внутрішню монету", — резюмує Варнавский.

Причому тут Bitcoin?

Токени продаються за криптовалюти Bitcoin і Ethereum. Їх можна обмінювати на реальні гроші за допомогою безлічі криптовалютних бірж та обмінних пунктів. Таким чином, проекти за допомогою ICO отримують реальні гроші на розвиток.

Чому всі говорять про ICO?

Багатьох вражає швидкість, з якою окремі проекти збирають на ICO мільйони.

Проект Gnosis за 11 хвилин зібрав 12,5 млн дол, продавши 4,2% від випущених 10 млн токенів. Через два місяці вони стали торгуватися по 335 дол, а загальна вартість проекту перевищила 3 млрд дол. Проект Tezos за два тижні отримав 232 млн дол.

Проект Bancor, який планує створити резервну криптовалюту, за три години за 50% своїх токенов отримав 153 млн дол. Платформа для мікроплатежів Internet of Things IOTA випустила токен і стала коштувати 1,8 млрд дол. Платформа для обміну повідомленнями Status зібрала через ICO 102 млн дол.

Якщо в 2016 році обсяг ринку ICO оцінювався 100 млн дол, то за першу половину 2017 року він перевищив 1 млрд дол. На тлі такого ажіотажу щойно випущені токени деяких проектів за лічені дні дорожчають на 100-300 дол за одиницю.

Над чим працюють проекти, які отримали гроші на ICO?

П'ять найбільш успішних ICO в першій половині 2017 року виглядають так.

Tezos (232 млн дол) — більш якісна і "справедлива" блокчейн-платформа, побудована як альтернатива Ethereum.

Bancor (150 млн дол) — забезпечить обмін токенів між собою, оминаючи криптовалютні біржі, що знизить до нуля комісії власників токенів.

Status (100 млн дол) — мобільна платформа і веб-браузер для взаємодії з блокчейнами в мережі Ethereum.

Tenx (83 млн дол) — випуск банківських криптокарт, які дозволять витрачати цифрові гроші в реальному світі.

MobileGo (53 млн дол) — мобільна ігрова платформа, орієнтована на прийом криптовалюти.

Чим ICO відрізняється від IPO?

ICO ніяк не регулюється урядами розвинених країн. Власники токенів не мають юридичних прав, які отримують власники акцій (IPO).

Які гарантії є у інвесторів?

"Криптовалютні та блокчейн-проекти в 90% — черговий хайп, і тут не може бути ніяких гарантій", — стверджує криптотрейдер Кір Келевра. Попастися на гачок сучасного криптозлодія зараз набагато простіше, ніж раніше.

Хто і як може заробити на ICO?

У період "золотої лихоманки" заробляють продавці лопат.

"Коли сучасних золотошукачів охопив вірус криптовалюти та блокчей-проектів, найбільші і моментальні прибутки отримують власники сервісних компаній, які обслуговують потреби ICO-стартапів", — говорить Келевра.

За його словами, мова йде про маркетингові компанії, розробників програмного забезпечення, юридичні та консалтингові компанії, а також фірми, які пропонують все перераховане "під ключ" за 100-250 тис дол без будь-яких гарантій.

Чи є обмеження для українців?

Обмежень у криптоіндустрії за географічною ознакою нема — це глобальне явище. Будь-яка людина з Нігерії, Болівії чи України може брати участь в ICO як інвестор, якщо іншого не передбачають правила конкретного токенсейлу.

Однак з тими, хто проводить ICO, все складніше. Оскільки регулювання вже з'являється, то багато проектів відмовляють в інвестиціях, наприклад, громадянам США.

Тимчасом українці вже "ловлять хвилю". Український блокчейн-стартап DMarket для торгівлі ігровими предметами в серпні 2017 року продав токенів на 6,5 млн дол, а українська біткоїн-біржа Kuna ще наприкінці 2015 року зібрала на ICO 125 тис дол.

Чи були "банкрутства" ініціаторів ICO?

"Банкрутств" у стандартному розумінні ще не було, але було багато випадків розкрадань хакерами зібраних коштів. Новий вид шахрайства — зібрати кошти на ICO на розробку проекту, а потім підлаштувати їхню крадіжку. Таке траплялося багато разів.

Також були випадки, коли в результаті ICO поставлена мета з фінансування не була досягнута, і гроші були повністю повернуті вкладникам.

Що буде з ICO?

"Популярність процес первинного розміщення токенів та монет отримав з тих же причин, що і стартап-індустрія у 2007 році — "безкоштовний сир". Саме так виглядає ICO для багатьох людей, які починають свої проекти без розуміння обрисів мишоловки, куди їх заманює криптовалютний стадний інстинкт. Їх чекає багато сюрпризів, і зараз ми бачимо тільки перші з них: шахрайські схеми та початок державного регулювання", — говорить Келевра.

Його точку зору поділяє керівник інтернет-проектів Фахреддін Мірзоєв: "Більшість блокчейн-стартапів — пустушки, створені для отримання прибутку в короткостроковій перспективі. Прибутковими стануть одиниці.

Ринок переживає "золоту лихоманку", учасники збирають величезні гроші на обіцянках і прототипах. Корекція неминуча і пройде за сценарієм "бульбашки доткомів". Станеться це в найближчі два-три роки, стверджує Мірзоєв.

Втім, деякі експерти у сфері блокчейн-технологій вірять у життєздатність ICO. Наприклад, фахівець з Data Science Дмитро Солодкий описує методологію для мінімізації ризиків під час інвестування в блокчейн-стартапи. Він, зокрема, вказує на ознаки сумлінних проектів і розповідає про гарантів — авторитетних посередників між інвесторами та блокчейн-стартапами.

Реклама: