Переїхати в будинок за містом: скільки коштує і як заощадити

Переїхати в будинок за містом: скільки коштує і як заощадити

Середа, 14 червня 2017, 10:30 -
lun.ua
Переїхати у приватний будинок дешевше поетапно: спочатку придбати ділянку, а потім поступово будувати дім. Ціни на землю, як і на всю нерухомість, зараз привабливі, тому інвестувати у цей сегмент доволі вигідно.

У західноєвропейських країнах давно зрозуміли, що приватний будинок значно комфортніший за квартиру. Наскільки складно і дорого обзавестися будинком в Україні?

Що і почому

Найпростіший спосіб — купити готовий дім. Так можна зекономити час: не потрібно думати, як і де придбати ділянку, хто розробить проект і побудує дім.

Однак за цей комфорт доведеться заплатити більше. Квадратний метр будинку у передмісті Києва орієнтовно коштує 580 дол. Тобто будинок площею 160 кв м, оптимальна площа для сім'ї з дітьми, та 5-6 соток землі коштуватимуть 93 тис дол.

Загалом у передмісті Києва можна знайти пропозиції в межах 85-200 тис дол за будинок залежно від розташування та матеріалів, з яких побудовано дім.

Реклама:

Доступніший, але технічно складніший варіант — придбати ділянку, самостійно розробити проект оселі і шукати підрядників для його втілення.

На зведення будинку площею 160 кв м знадобиться близько 48 тис дол — 300 дол за кв м. Земельна ділянка площею шість соток коштуватиме 11-12 тис дол — 1760-2000 дол за сотку. Разом — 60 тис дол, що значно дешевше, ніж готовий дім.

Тенденції ринку

На думку експертів, ситуація на ринку землі стабільна і щодо цін, і щодо попиту. "Ціна за сотку залежить від місця: земля біля водойм і лісу дорожча. Найбільшим попитом користуються ділянки по 2 тис дол за сотку, найчастіше купують по 20-25 соток", — стверджує генеральний директор АН "Благовіст" Олена Бібєрова.

Характерна ознака — ділянки довго не зникають з продажу, а ціни на них періодично знижуються. Помітно, що попит відстає від пропозиції. Причиною стало падіння доходів населення через затяжну економічну кризу. Зате для тих, хто планує вкладати у нерухомість, така інвестиція може бути вигідною.

"Структура угод у 2015 році виглядала так: земельні ділянки і будинки — по 50%. У 2016 році: 10% — земельні ділянки, будинки — 90%. У 2017 році попит на ділянки збільшився", — розповідає Бібєрова.

 
Джерело: консалтингова компанія SV Development, Київська область

Вигідна інвестиція

Ціна за сотку за останні десять років впала утричі, тому експерти радять купувати землю. Це не найбільш ліквідний актив, але його вартість буде зростати. Через кілька років землю можна буде продати, не втративши кошти, і навіть заробити.

Вигідно купувати земельну ділянку і для поліпшення житлових умов. Життя у приватному будинку має чимало переваг порівняно з багатоквартирним будинком: незалежність від сусідів, можливість самостійно моделювати свій життєвий простір, відносна незалежність від комунальних компаній.

Також приватний будинок можна добудувати, розширивши житлову площу. Дім завжди буде просторішим, ніж квартира в аналогічному ціновому сегменті. До того ж, приватні оселі зазвичай будуються ближче до природи.

Без інфраструктури

Нові власники заміських будинків часто стикаються з інфраструктурними проблемами. Передусім — з бездоріжжям та заторами, відсутністю супермаркетів, шкіл, кафе та ресторанів, лікарень. За всім цим доводиться їздити у місто.

Наприклад, мешканці селища Чабани поблизу Києва давно вимагають побудувати школу, але чують лише обіцянки. За підключення комунікацій потрібно платити. Крім того, будинок частіше потребує ремонту і він дорожчий, ніж у квартирі.

Як придбати землю

При виборі ділянки потрібно порівнювати площу за земельним актом та її вартість. Продавці часто маніпулюють цифрами, пропонуючи за одну ціну різні ділянки.

Звернувшись за оголошенням про продаж ділянки в межах 4 км від Києва вартістю 18 тис дол і площею 10 соток, автор виявила цікаві моменти. Сотка коштувала 1 800 дол, і це абсолютно ринкова ціна. На місці ж виявилося, що площа ділянки — 4 сотки, тож ціна сотки становить 4 500 дол, а це рівень цін 2009 року.

Тому надзвичайно важливо перевіряти вартість сотки землі, а не вести переговори за загальну вартість ділянки. Важливо також перевірити наявність поблизу промислових та інших об'єктів, що забруднюють навколишнє середовище, високовольтних ліній електропередач, під'їзних шляхів.

Щоб не натрапити на шахраїв, краще користуватися послугами компаній з продажу нерухомості, які можуть надати юридичний та нотаріальний супровід.

Перед придбанням ділянки необхідно перевірити цільове призначення землі, наявність заборон та відкритих кредитів. Ділянка на момент придбання мусить бути приватизована. Право власності повинен засвідчувати державний акт.

Потрібно також перевірити можливість підключення електрики та газу. Якість ділянки залежить і від рівня ґрунтових вод: якщо вони близько до поверхні, ділянку може підтопити. Від підтоплення більш захищені ділянки на височині. Також варто звертати увагу, чи немає поблизу заболочених територій.

Переїхати у приватний будинок дешевше буде поетапно: спочатку придбавши ділянку, а потім поступово будуючи дім. Ціни на землю, як і на всю нерухомість, зараз привабливі, тому інвестувати у цей сегмент доволі вигідно.

Реклама: