Санкції — не перешкода. П'ять способів переказу грошей з Росії

Санкції — не перешкода. П'ять способів переказу грошей з Росії

Вівторок, 28 березня 2017, 14:12 -
ТАСС
Повністю перекрити грошові перекази між Україною і РФ в урядів двох країн не вийшло. Залишається ще чимало способів. (Рос.)

У жовтні 2016 року Україна заборонила користуватися платіжними системами з російським капіталом. Санкції торкнулися таких систем грошових переказів: "Колібрі", "Юністрім", "Золота корона", "Лідер" і Blizko.

Минулого тижня російська Держдума прийняла законопроект, що забороняє переказ грошей з Росії через міжнародні платіжні системи.

Заборона поширюється на переказ грошей в країни, які ввели санкції проти російських систем грошових переказів. Ці заходи стосуються України в першу чергу. Закон вступає в силу через місяць після опублікування.

Найбільше від санкцій РФ постраждають системи Western Union і MoneyGram, які є лідерами в переказі грошей з Росії в Україну.

Реклама:

Ця ситуація повинна була ускладнити життя і багатьом українцям, які регулярно користуються згаданими системами для переказу грошей з Росії.

Як відомо, кожен четвертий долар українських "заробітчан" приходить з Росії. За дев'ять місяців 2016 року українці перерахували з-за кордону 3,259 млрд доларів, з них 758 млн доларів - з РФ.

Проте, повністю перекрити грошові перекази між Україною і РФ урядам двох країн не вийшло. Способи переказу грошей залишаються.

Пошта

Найдоступнішим видом переказу коштів залишається звичайна пошта. "Укрпошта" після заборони грошових переказів з РФ в Україну заявила, що продовжить здійснювати міжнародні поштові перекази, в тому числі в Росію.

Платіжна система компанії "Поштовий переказ" дозволяє відправити в РФ до 15 тис гривень звичайним платежем або до 3 тис доларів соціально важливим платежем. Комісія при відправці більше 2 тис гривень - 2%. Термінові перекази не передбачені, так що одержувачу доведеться чекати до 35 днів.

З РФ в Україну гроші можна відправити "Поштою Росії". "Поштовий переказ" дозволяє відправити в Україну до 3 тис доларів. Вартість переказу - від 70 рублів до 280 рублів плюс 1,5-5% від суми переказу.

Найшвидший інструмент "Пошти Росії" - система грошових переказів "Форсаж". Вона дозволяє перевести за межі РФ до 150 тис рублів (71,6 тис гривень) при комісії 1,8% від суми переказу.

Інтернет-гаманці

Якщо поштовий переказ - це занадто довго, можна скористатися інтернет-технологіями: сервісами онлайн-гаманців.

Найперевіреніший спосіб - сервіс WebMoney, який працює з 1998 року. Cервіс в Україні так само працює, з Приватбанком, наприклад.

Щоб почати користуватися WebMoney, потрібно зареєструватися в системі та створити гаманець на певну валюту (рубль, долар, гривня). Залежно від способу поповнення гаманця комісія буде складати від 0,5% до 5%. Наприклад, "Приват24" - 1,5-2,6%, термінали iBox - 5%.

Усередині системи гроші можна переводити між гаманцями одного типу (з доларового на доларовий) або конвертувати у валюту іншого типу за встановленим курсом. Моментальне виведення коштів на карту будь-якого українського банку буде коштувати 1,5%.

Схожим чином працюють і інші гаманці - різниця буде тільки в розмірі комісії, назві та інтерфейсі користувача. У "Яндекс.Деньги" комісія за поповнення гаманця становить 1%. При виведенні коштів з гаманця на карту - 3% плюс 45 рублів. Так само працюють і інші гаманці: QIWI, Wallet one, Skrill.

Сервіси часто встановлюють певні ліміти. Щоб збільшити ліміт, потрібно перевірити, чи є в місті перебування клієнта авторизовані агенти сервісу, прийти до них в офіс з паспортом і пройти авторизацію.

Варто врахувати, що правила використання електронних грошей торгових марок Webmoney, "Яндекс.Деньги", "QIWI Wallet", "Wallet one"/"Єдиний гаманець" не узгоджувалися НБУ, і надання послуг з використанням цих торгових марок користувачам заборонено, хоча це нікого й не зупиняє.

При цьому регулятором узгоджені правила внутрішньодержавної системи розрахунків "WebMoney.UA", які не є правилами використання електронних грошей і не містять опису операцій з електронними грошима.

Bitcoin і SWIFT

Окремо можна відзначити популярну криптовалюту. Це не найпростіший і не найбільш прийнятний спосіб переказу грошей з однієї країни в іншу.

Варто враховувати, що через курсові коливання біткоіна сума відправлення може значно зменшитися всього за добу.

Ще один варіант - SWIFT-перекази. Ця опція доступна в будь-якому банку. У Приватбанку комісія при отриманні і відправці грошей - 0,5% від суми.

Надіслати картку

Якщо родичі, які проживають в Росії і хочуть передати гроші в Україну, мають можливість відкрити рахунок в одному з банків, можна просто передати картку для виплат, на яку час від часу будуть надходитимуть кошти.

Реклама: