"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Аграрна партія. Інструмент в руках агрохолдингів?

Аграрна партія. Інструмент в руках агрохолдингів?

Середа, 7 грудня 2016, 16:00 -
Віталій Скоцик. Фото Марини Марчук-Костюк
Аграрна партія — одна з партій другого ешелону. Хоча кількість ресурсів, що вкладаються в неї, та системність роботи свідчать про наміри стати гравцем вищої ліги.

"Економічна правда" разом з активістами центру "Ейдос" продовжує аналізували діяльність та фінансові звіти політичних партій. Наступна стаття присвячується Аграрній партії.

Нагадаємо, у жовтні 2015 року парламент остаточно підтримав закон, який передбачає фінансування політичних партій бюджетним коштом. ЕП детально описувала, як це працюватиме.

Крім отримання коштів з бюджету, політичні партії повинні ще й звітувати перед громадянами: подавати фінансові звіти про майно, доходи, видатки та фінансові зобов'язання до Національного агентства з питань запобігання корупції і оприлюднювати їх на власних офіційних сайтах.

Перші звіти 2016 року свідчать, що окремі політичні партії займаються відвертою профанацією. Звітування виконується не повною мірою, а деякими парламентськими силами відкрито саботується.

Реклама:

Аграрну партію України, зареєстровану у 2006 році, очолює аграрій з досвідом і американською освітою Віталій Скоцик.

Партія користується трьома офісами у Києві загальною площею близько 800 кв м. У своїх фінансових звітах партія декларує, що на цих величезних площах працюють лише шість офіційних працівників центрального офісу партії.

Орендодавець АПУ — Національна академія аграрних наук, у якій Скоцик є почесним академіком. Другий орендодавець — ТОВ "Еларум", що з ТОВ "УкрНДІагропроект" пов'язаний одним і тим же засновником — Вадимом Стремидлом.

Напередодні Аграрна партія  оновила склад заступників голови, політради і президії партії. Одним з членів нового президії став також президент Національної академії аграрних наук Ярослав Гадзало.

Гроші партії

Загалом внесків на рахунки партії за три квартали надійшло 9 323 896 грн, з них 8 690 тис грн — від юридичних осіб та 634 тис грн — від фізосіб.

Партію третій квартал поспіль фінансує група аграрних фірм, засновниками яких є компанія "Віта дженеро лімітед" з кінцевим бенефіціаром "Хрістофору Константінос", Кіпр, та "Помаріум кепітал лімітед", Кіпр, з кінцевим бенефіціаром "Коукос Іоанніс", Кіпр.

В Україні ці компанії між собою пов'язує ТОВ "Сварог капітал", засновником якої теж є фірма "Віта дженеро лімітед".

Серед спонсорів АПУ — ТОВ "Довіра", ТОВ "Сварог-Дністер", ТОВ "Сварог-Буковина", ПАТ "Антонінське", ТОВ "Лотівка еліт", ПП "Агрофірма "Гізівщина", ПРАТ "Антонінське хлібоприймальне підприємство", ТОВ "Євразія сервіс", ТОВ "Агрофірма "Оршівська", ТОВ "Дністровські роси".

Засновниками ТОВ "Сварог капітал" є фірма "Віта дженеро лімітед", Кіпр, кінцевим бенефіціаром і власником якої є Марина Буряк, дружина Олександра Буряка.

Читайте також
Десять ганебних фактів з фінансового життя українських партій
"Народний фронт": як освоїти 50 мільйонів в умовах української політики

Отже, левову частку фінансування партії можна пов'язати з братами Сергієм і Олександром Буряками. Колишні народні депутати і мільйонери, маючи інтерес в аграрному бізнесі (група компаній "Сварог вест груп"), фінансують аграрну партію.

Варті уваги ще кілька системних спонсорів АПУ.

Перший — ПВКФ "Поділля-агропродукт", Хмельницький, засновники і власники — Олександр Буряк та Олександр Тинний.

Другий — ПП "Вигода", Хмельницький, бенефіціарні власники — Юрій Савчук, директор департаменту правового забезпечення "Сварог вест груп", та Микола Гнідко.

Третій — ФГ "Подільський аграрій-2014", Хмельницький, засновник Микола Дячук, депутат Хмельницької облради від БПП, заступник голови правління "Сварог вест груп".

Ці три компанії теж можна віднести до групи впливу "Сварог вест груп".

У третьому кварталі вони внесли на рахунок партії 700 тис грн, а сумарно за дев'ять місяців 2016 року — 2,78 млн грн. Це може порушувати порядок фінансування політичних партій, оскільки закон забороняє фінансувати партії компаніям з іноземними власниками та обмежує максимальний внесок пов'язаних юридичних осіб.

Підтримка регіонів

Понад 1,7 млн грн Аграрній партії перерахували її місцеві організації. Київська обласна — 596,6 тис грн, Чернігівська — 303 тис грн, Одеська — 206 тис грн, Сумська — 173,3 тис грн, Полтавська — 107 тис грн, Волинська — 100 тис грн, Черкаська — 82,1 тис грн.

При цьому Київська та Одеська обласна організації отримують кошти від благодійних фондів, порушуючи вимоги закону про порядок фінансування партій.

Основними донорами обласних організацій є їх місцевий агробізнес. Проте велика частина цих коштів подекуди йде прямо на центральний рівень.

Найбільшим спонсором партії є фізична особа Олег Корбан із внеском 357 тис грн. Колишній заступник голови Київської ОДА задекларував за 2014 рік 7,6 млн грн сімейного доходу. Мабуть, з них він і вирішив підтримати партію після звільнення.

У фінансовому звіті партії не вказані місця проживання спонсорів-фізосіб, що є порушенням. Десятки внесків територіальних організацій вказані як внески фізичних осіб. Членські внески партійців у загальному звіті не вказані, але вони надходили у регіональні відділення малими сумами — по 100 грн, 200 грн та 300 грн.

Витрати партії

На статутну діяльність партія за дев'ять місяців 2016 року витратила 9 492 764 грн.

З них 5 213,4 тис грн — матеріальні витрати та оплата послуг, 1 116,4 тис грн — допомога, 802,4 тис грн — публічні заходи, 718,2 тис грн — оренда, 562,5 тис грн — реклама, 231 тис грн — видавнича діяльність, 164,5 тис грн — зарплата, 120 тис грн — утримання місцевих організацій, 88,6 тис грн — податки, 436,6 тис грн — інші витрати.

Більшість видатків партії були здійснені на користь юридичних осіб. На користь фізичних осіб, зокрема в третьому кварталі, перераховано всього 54,4 тис грн. Це нарахування зарплати шести особам центрального апарату за чотири місяці роботи.

Оприлюднена зарплата коливається від 1 200 грн до 1 700 грн. Голова партії Віталій Скоцик отримує за свою відповідальну функцію 1 750 грн на місяць.

Значну увагу партії до власного просування підтверджує сума 1,77 млн грн, що була перерахована ФОП І. Сухіташвілі, який розміщує рекламу в засобах масової інформації.

Соціальна допомога Аграрної партії за весь період стосувалася міжнародного благодійного фонду "Спорт і діти", Київ, ГО "Футбольний клуб "Агат" та ФК "Симонів". Допомога рівненському краю, очевидно, пов'язана з тим, що голова Аграрної партії родом з Рівненщини, зокрема, з села Симонів Гощанського району.

Регіональна мережа

Партія має 305 територіальних організацій зі статусом юридичної особи, проте лише у 52-х з них відкриті банківські рахунки. Наразі АПУ декларує 3 472 депутати місцевих рад. Це п'яте місце за кількістю депутатів місцевих рад усіх рівнів.

Висновки

Аграрну партію можна назвати політичним інструментом в руках агрохолдингів. Принаймні, кількість і розміри внесків показують, що основне фінансування організації здійснює десяток аграрних бізнесменів. Важливу роль у цьому процесі відіграють брати Буряки з Хмельниччини, які через офшорні компанії внесли 30% коштів.

Не виключено, що ключовою метою АПУ є лобізм інтересів аграрного бізнесу на місцевому та національному рівнях. Для посилення свого впливу партія за дев'ять місяців лише офіційно витратила понад 9 млн грн на свою діяльність і просування.

У матеріалі використана інформація із сервісу Youcontrol.

Ігор Світлий, центр "Ейдос"

Реклама: