Оплата комунальних послуг на виплат: як це працює

Оплата комунальних послуг на виплат: як це працює

Понеділок, 28 листопада 2016, 12:00 -
online.ua
Відповідаємо на хвилюючий питання: як платити за комунальні послуги в розстрочку, про введення якої минулого місяця заявив прем'єр-міністр Володимир Гройсман

Що трапилося?

В середині жовтня прем'єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Кабмін має намір впровадити оплату житлово-комунальних послуг на виплат на 12 місяців.

Мова йшла про розрахунок за опалення для сімей, які не можуть отримувати субсидію.

Оскільки читачі ЕП не раз зверталися з питаннями про те, як це працює, редакція вирішила з'ясувати, кому потрібна ця схема і як нею скористатися.

Навіщо ця розстрочка?

Як відомо, через зростання тарифів, особи, які не здатні оплачувати комунальні послуги, отримують субсидії. Впровадженням розстрочки Кабмін вирішив знизити фінансове навантаження в опалювальний період на тих, хто не отримує субсидії, але при цьому відчуває, що платити за комунальні послуги взимку все одно складно.

Реклама:

Як і скільки можна буде оплачувати?

50% від того, що нарахував постачальник послуг. Рахунки за інші 50% будуть приходити після закінчення опалювального сезону.

Якщо, наприклад, рахунок за опалення становить 1 тис грн на місяць, то при оформленні оплати на виплат прийде рахунок на 500 грн. Рахунки з іншими 500 грн будуть приходити кожен місяць з травня по вересень.

Як почати платити по-новому?

Це проста процедура, вона не потребує купи довідок. Слід написати заяву постачальнику централізованого опалення про бажання розраховуватися за тепло на виплат. Після цього, якщо вірити НКРЕКП, наступна платіжка за опалення прийде з вирахуванням 50%.

Це загрожує переплатами?

Ні, про відсотки, як це іноді буває при оформленні товарів на виплат, не йдеться.

Хіба держава не буде недоотримувати?

Вона недоотримує і так. Якщо подивитися на динаміку боргів населення перед постачальниками послуг, то можна помітити, що заборгованість скорочується повільно. 30 вересня борг за центральне опалення та гаряче водопостачання становив 4,8 млрд грн. Таким чином, це схоже на спробу Кабміну легалізувати несвоєчасні виплати споживачів.

Реклама: