Sharing economy: тисяча можливостей для однієї людини

Sharing economy: тисяча можливостей для однієї людини

Щохвилини у світі хтось ділиться своєю машиною, одягом, інструментами чи просто своїм часом. Сучасна людина активно користується додатками для райдшерингу, спільного використання робочого простору чи домашньої фітнес-студії. Існують сервіси, що дозволяють ділитися навіть сонячною енергією. Цього не можна було уявити собі ще 20 років тому.
Понеділок, 17 жовтня 2016, 09:30

Одне із досліджень TIME показало, що кожен п’ятий американець працював у сфері шерингової економіки, а два з п’яти користувалися шеринговими сервісами. Що привертає увагу людей до шерингових платформ, і чому ця тенденція важлива для кожного з нас?

Копійка до копійки, цент до цента

Дослідження економіки спільної участі лондонським сервісом верифікації торговців Veridu виявило цікаве співвідношення. Згідно з опитуванням, 8 із 10 респондентів найважливішим у шерингу вважають економію коштів.

Інше дослідження, проведене спільними зусиллями BlaBlaCar та GfK, підтвердило цю тезу. Згідно з опитуванням, українці віддають перевагу райдшеринговому сервісу не лише через швидкість та комфортні умови, але і через такий фактор як "економія грошей".

Дійсно, шерингова економіка відкриває широкі можливості для економії на величезному спектрі товарів та послуг. Як відзначив співзасновник Shareable Magazine американець Ніл Горенфло, лише за 1 рік, відколи він вирішив ділитися машиною, їжею, доглядом за дітьми і навіть робочим простором, йому вдалося зекономити 17 тисяч доларів.

То що ж нам може запропонувати ШЕ в контексті економії?

·  Оренда житла

Оренда помешкання - одна з найважливіших статей витрат людей, які часто подорожують. На щастя, у світі існує вже не один сервіс, який пропонує зекономити та "пожити як місцеві" у затишній квартирі, будинку чи навіть замку. Серед них - Airbnb, VRBO, HomeAway, український MUSHROOM чи порівняно нова платформа Knok, яка пропонує оренду житла сім'ям.

Порівняємо вартість найдоступніших варіантів квартир та номерів у готелях у таких містах як Краків, Кельн, Барселона, Будапешт та Прага.

Якщо, наприклад, пара у кожному з цих міст житиме 3 дні, то за 15-денну подорож віддаючи перевагу Airbnb, два мандрівники можуть зекономити до 100 доларів (без урахування комісії сервісу). Варто підкреслити, що одним із найважливіших плюсів оренди квартири проти проживання в готелі є не лише економія, а і приватність та можливість почувати себе як удома.

 

Оренда автомобіля чи квартири - не єдині способи економії під час подорожей. Так, творці порталу ShareTraveler.com створили таблицю шерингових компаній, які можуть стати у пригоді багатьом мандрівникам.

·  Райдшеринг

Зекономити та зробити комфортними поїздки в різних країнах допомагають райдшерингові сервіси (серівси спільних поїздкок - ред. ) такі як Zimride, Carma, and Ridejoy, BlaBlaCar. Припустимо українській мігрант в Німеччині, що має друзів земляків у різних містах цієї країни, планує подорожі. З Гамбурга у Берлін поїздка потягом обійдеться йому мінімум у 29 євро в одну сторону, з Франкфурта у Штутгарт - мінімум у 19 євро, з Кельну в Мюнхен - у 48 євро.

Водночас подорожі за аналогічними напрямами за допомогою BlaBlaCar в Німеччині коштуватимуть від 14 євро, 10 євро та 28 євро відповідно.

З 2014 сервіс BlaBlaCar працює і в Україні. Візьмемо підприємця малого бізнесу, який змушений їздити із Києва в Одесу. Такі поїздки будуть значною статтею витрат у бюджеті власника авто. Одна подорож за даним маршрутом обходитиметься у 1000 гривень, а за рік за умови двох поїздок на місяць витрати на бензин становитимуть 24 тисячі гривень.

 

Але якщо людина зареєструється на BlaBlaCar та щоразу братиме із собою 3 попутників, його витрати у цьому випадку зменшаться на 75%, тобто ціна однієї поїздки впаде до 250 гривень, а усіх подорожей з Києва в Одесу протягом року - до 6 тисяч гривень. Варто підкреслити, що зменшення витрат на 75% - не межа, часто власники авто, беручи попутників, економлять ще більше.

"У понад 80% наших користувачів основний мотив - це економія грошей, - розповів Олексій Лазоренко, керівник BlaBlaCar в Україні і Росії. Звичайно, є ще маса інших цікавих факторів: зручність, швидкість, можливість здійснювати поїздки "від дверей до дверей". - Формуються нові соціальні зв'язки, оскільки в подорожах зустрічаєш безліч цікавих людей. Окрім того, люди намагаються споживати більш розумно і раціонально і роблять це частіше, в Україні у тому числі".

·  Каршеринг

За даними RelayRides, в середньому автовласники використовують свою машину лише 1 годину протягом доби. Очевидно, тому каршерингові сервіси стають все більш популярними. У минулому році лише у Канаді налічувалося 20 таких платформ із більш ніж 5200 транспортними засобами.

Дослідження TRSC, показало, що домогосподарства, які обрали каршеринг, економлять в середньому 154-435 доларів на місяць.

Візьмемо сім’ю, яка подорожує Сполученими Штатами і планує орендувати машину економ-класу на тиждень. Скажімо, п'ятидверний хетчбек Chevrolet Spark. На сайті компанії Dollar Rent A Car, яка здає авто в оренду, винайм такої машини на 7 діб обійдеться у 335 доларів.

Водночас на сайті шерингового  сервісу Turo аналогічну машину можна орендувати за 27 доларів на добу. Тобто у другому випадку сім’я заплатить за оренду хетчбеку лише 189 доларів, зекономивши таким чином більше 140 доларів.

·   Освіта

Розвиток інтернет-технологій дозволив трансформувати і систему освіти, побудувавши платформи (MOOCs - ред.), де споживач може вибирати курси та викладачів, зручний час та ритм для навчання, та звісно економити.

"Вартість офлайн-курсів програмування, що за обсягом годин відповідають розміщеному у нас Гарвардському курсу основ програмування CS50, становить 8-15 тисяч гривень. 4-денний комерційний лекторій з підприємництва обійдеться українцям у 2000 гривень, водночас 4-тижневий онлайн-курс підприємництва від провідних викладачів і практиків доступний абсолютно безкоштовно", - розповів співзасновник українського сервісу Prometheus Іван Примаченко.

Ще одним способом заощадити на навчанні, зокрема на вивченні мов, можна завдяки освітній платформі Preply.com. Не треба йти на компроміс з якістю, аби зекономити на вивченні іноземної мови, наголосив співзасновник Preply.com Сергій Лук'янов.

"Уроки по скайпу з носієм мови доступні за ціною від 2 доларів за годину, водночас середня ціна заняття у мовній школі становитиме близько 100-200 гривень за урок. До того ж за заняття з носієм мови там ще і "накинуть" додаткові 15-20% до ціни. Порада: якщо вам сподобався "дорогий" викладач онлайн, не соромтеся попросити "зашерити" плату за урок з іншим учнем - це досить поширена практика", - розповів Лук'янов.

·  Побут

Повсякденне життя сучасної людини вимагає раціонального підходу та пошуку альтернативних варіантів, аби мати змогу економити на одязі, побутовій техніці, інструментах, гаджетах, товарах для дітей.

Не дивно, що у світі з’являються все більше і більше платформ, які знайомлять власників та потенційних покупців товарів, замовників та виконавців послуг, охочих віддати чи навпаки отримати якусь річ безкоштовно (Freecycle, OzRecycle, Ziilch чи TuShare).

В Україні всі ці можливості забезпечує сервіс оголошень OLX, де фактично кожен може знайти, те що йому потрібно, та зекономити. Купуючи вживані речі в хорошому стані або нові речі в приватних осіб, інтернет-користувачі можуть суттєво заощадити, особливо в період курсових коливань.

Продавці на OLX при визначенні вартості орієнтуються не на валютний курс чи ціни у магазинах, а  відштовхуючись від суми, яку їм раніше довелося заплатити. Тому часто омріяний смартфон, планшет, дитяче ліжко чи інший необхідий товар у хорошому стані можна придбати у  4-5 разів дешевше.

За даними майданчика, ноутбук ASUS Transformer Book T100TA, що був у вжитку, але у хорошому стані, на OLX можна придбати за 3300 гривень, в той час як новий прилад обійдеться не менше, ніж у 4800 гривень.

 

·  Догляд за тваринами

Творці шерингових сервісів потурбувалися не лише про людей, а і про домашніх улюбленців. Проекти DogVacay, Rover, Bibulu, Spotwag, Holidog дозволяють зекономити сімейні витрати, адже послуги "сітерів" домашніх тварин обходяться зазвичай дешевше, ніж аналогічний сервіс у готелях.

Наприклад, у Німеччині залишити собаку в готелі коштуватиме у середньому в 20-25 євро на добу, водночас Holidog пропонує розмістити чотириногого в іншій сім’ї за 8-12 євро на день.

Поділитися - заробити

Окрім можливостей зекономити шерингова економіка - це динамічна система, яку можна використовувати як джерело для додаткового чи навіть основного доходу.

Згідно з дослідженням JP Morgan, американці, які заробляють гроші на платформах таких як TaskRabbit (в Україні працює аналогічний сервіс Kabanchik.ua - ред.), додатково отримують у середньому 533 долари щомісяця. Водночас люди, які здають в оренду свої речі на eBay, можуть розраховувати на плюс 314 доларів на місяць.

Як пише видання The Economist, власники будинків у Сан-Франциско, які здають в оренду свої помешкання через Airbnb в середньому 58 днів на рік, заробляють 9 300 доларів. Водночас власники авто, які здають свої транспортні засоби за допомогою сервісу RelayRides, заробляють в середньому 250 доларів на місяць, а деякі з них - більше тисячі доларів на місяць.

"Я здаю в оренду свій автомобіль тиждень на місяць, отримуючи таким чином 250 доларів. Моє авто перебуває в оренді 25% часу, водночас я покриваю 50% щомісячних платежів. Ви можете зробити те ж саме", - пише в своєму блозі американський підприємець Грег Муендер.

Окрім стандартних способів отримання прибутку, таких як здати в оренду свою квартиру чи машину, бути водієм Lyft, або просто погуляти з чиєюсь собакою, шерингова економіка пропонує і більш незвичайні варіанти.

Вам уже доводилося здавати в оренду своє коктейльне плаття, сноуборд чи, може, картину з вітальні? "Деякі плаття для наречених коштують 1500 євро, здаючи їх в оренду ви можете повернути частину коштів, водночас зберегти саму сукню на пам'ять", - пише ірландське видання irishtimes.com.

Найбільш оригінальний спосіб підзаробити дає сервіс Rent A Friend, який пропонує поділитися своєю … дружбою. Так, зареєструвавшись на цьому сайті, можна отримувати близько 10 доларів на годину, сходивши з кимось у музей, кіно чи просто на прогулянку.

Новий спосіб життя

Шеринг допомагає не лише накопичувати та активізувати економічну діяльність, а і формує новий підхід до організації життя та світобачення. Дослідження PwC показало, що 76 відсотків дорослих американців, які знайомі з економікою спільної участі, вважають, її позитивною для навколишнього середовища.

Ця довіра не є безпідставною. Відповідно до дослідження компанії Cleantech Group, в поїздках, організованих за допомогою шерингових сервісів, продукується на 66% менше вуглекислого газу, ніж коли люди зупиняються в готелях. Пояснення просте -витрачається менше ресурсів.

Інше дослідження, проведене W. P. Carey School of Business, показало, що райдшерингові сервіси, допомагають зменшити кількість заторів у містах. Зниження числа заторів своєю чергою означає зменшення споживання палива, поліпшення якості повітря та зрештою, зменшення рівня забруднення навколишнього середовища.

Ще один чинник - це турбота про людей. Одне з опитувань AirBnb, показало, що 36% респондентів ділитися вільною кімнатою чи їжею мотивували не стільки економічні, а і філософські причини, такі як допомога іншим. Починаючи з доброго наміру шеринг дозволяє правильно розподілити надлишкові ресурси, поділившись з тими, хто, можливо, переживає непрості часи.

Консалтингова компанія EY називає одним із важливих ефектів шерингової економіки зростання цифрової грамотності суспільства. З одного боку ми дізнаємося ми про шерингові платформи та додатки завдяки новим технологіям, з іншого - наша обізнаність стимулює інших людей, зокрема постачальників послуг, користуватися цими технологіями.

Інфографіка p2pvalue.eu
Інфографіка p2pvalue.eu

Майбутнє, яке поряд

Шерингова економіка швидко пройшла шлях від маловідомих стартапів до мейнстріму. Шеринг можна порівняти з соціальними медіа, які ще 15 років тому були для багатьох дивиною, а сьогодні без них не можна уявити ні життя людей, ні розвиток бізнесу.

Juniper Research прогнозує, що прибутки райдшерингових брендів до 2020 року сягнуть 6,5 мільярда доларів, а бізнес Airbnb до 2019 року сягне 6,1 мільярда доларів. Аналітики PwC саме шерингову економіку бачать "білою плямою" в стагнуючій економіці Євросоюзу, а портал Statista каже, що вже у 2020 шеринговами сервісами користуватимуться 40 мільйонів американців.

Можна дискутувати стосовно конкретних цифр, але зрозуміло одне - шерингова економіка набиратиме обертів, і Україна не зможе лишатися осторонь цих процесів.

Пам’ятаєте, ще в недалекому минулому в Україні мало хто чув про Airbnb, а сьогодні вже ураїнський шеринговий сервіс MUSHROOM пропонує гостям Львова вибрати затишну квартиру серед півтисячі варіантів. Ще 5 років тому освітні курси були недоступними людям із середньою зарплатою, сьогодні ж вони можуть вибирати, якому саме курсу на Prometheus віддати перевагу.

Шеринг - це і є майбутнє. Питання лише одне, яке місце ви хочете в ньому зайняти: мандрівника з BlaBlaCar? Фрілансера на Upwork? Чи автора ідеї на мільйон - стартапу для шерингової економіки?

_____________________

Приклад більш комплексної інографіки. Вона зроблена на Реакті і має скопмільовані статичні файли. На реакті тому що графік, який ви бачите не одлин і той самий, а постійно видаляється і вставляється новий, ну а Реакт це гарне дуже рендерить

МАЄ БУТИ ТІЛЬКИ ТРЕТІЙ ІЗ СКРОЛІНГОМ!!!

2

на всяк випадок нагадую ось тут превью правильної поведінки

https://joyous-destiny-tiara.glitch.me/

Реклама: