Біжи, Шепелєв, біжи. Що необхідно знати про справу екс-нардепа – "шпигуна"

Біжи, Шепелєв, біжи. Що необхідно знати про справу екс-нардепа – "шпигуна"

Вівторок, 9 серпня 2016, 12:49 -
Скандального екс-нардепа від БЮТ Олександра Шепелєва, який розшукується за замах на вбивство і розкрадання сотень мільйонів державних коштів, випустили на свободу із російського СІЗО. Що треба знати про цю справу.

Що трапилося?

В понеділок скандального екс-нардепа від БЮТ Олександра Шепелєва, який розшукується за замах на вбивство і розкрадання сотень мільйонів державних коштів, випустили на свободу із російського СІЗО.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив екс-голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький. За його словами, звільнення коштувало Шепелєву 10 млн доларів.

Старенький підкреслив, що це відбулося "через бездіяльність ГПУ та Мінюсту в його екстрадиції в Україну".

Хто такий Шепелєв?

Він був акціонером "Європейського банку раціонального фінансування" та співвласником авіакомпанії Challenge Aero, яка займалася чартерними перевезеннями заможних клієнтів. Також до сфери впливу Шепелєва відносили "Унікомбанк".

Реклама:

Вперше до Верховної Ради він потрапив на виборах 2006 року за списком Блоку Юлії Тимошенко. Тоді він мав прохідний 55 номер у списку. Як потім згадував екс-соратник Тимошенко Михайло Бродський, Шепелєва записав у список Богдан Губський.

2007 року Шепелєв переобрався на позачергових виборах 2007 року також за списком БЮТ. У цей час депутат прагнув виправити свій імідж. Він намагався потоваришувати з дипломатами французького посольства в Києві, став спонсором деяких заходів, організованих дипломатичним представництвом. Зокрема, Шепелєв фінансував приїзд у Київ французької акторки Жюльєт Бінош.

З політичною силою Тимошенко нардеп розійшовся після зміни влади - у вересні 2010 року. А вже у жовтні екс-спікер Володимир Литвин оголосив про його перехід у фракцію Партії регіонів. Ще через рік Шепелєв став позафракційним.

Восени 2012 року він намагався ще раз обратися до Верховної Ради за мажоритарним округом у Вінницький області, щоб отримати недоторканість, однак набрав лише 0,61% голосів.

Окрім політичних, у Шепелєва цікаві також і родинні зв'язки. Його дружина Галина Шепелєва є дочкою одного з впливових "донецьких" 1990 років, екс-керівника облпостачу Михайла Фріденталя.

За інформацією джерел, Шепелєв завдяки Фріденталям зумів набути закордонне громадянство - Канади.

Як Шепелєв потрапив до Росії?

На початку 2013 року Шепелєв був оголошений у розшук. Причому українські правоохоронці оголосили в розшук колишнього депутата одразу наступного дня після його від'їзду з України.

Проте через півтора року його таки затримали в Будапешті, де він жив з угорським паспортом, виданим на інше ім'я.

За інформацією угорських ЗМІ, Шепелєв і його дружина просили притулок в Угорщині, але угорські компетентні органи відмовили їм у цьому. Будапештський суд ухвалив, що Шепелєва повинні видати Україні.

Незабаром Шепелєва відправили в Україну за запитом ГПУ. Шевченківський районний суд Києва обрав для колишнього нардепа запобіжний захід у вигляді двомісячного арешту. Відбувати термін він повинен був в Лук'янівському СІЗО

Звідти він ще раз втік, з медчастини СІЗО. У зв'язку з його втечею був звільнений начальник слідчого ізолятора Києва та начальник медичної частини.

Пізніше Кабінет міністрів відсторонив від виконання повноважень голови Державної пенітенціарної служби того самого Сергія Старенького, який повідомив про звільнення з російської тюрми Шепелєва. 

МВС знову оголосило Шепелєва в міжнародний розшук.

У березні 2015 року біглого народного депутата затримали у Росії, після чого російський суд виніс постанову про екстрадицію Шепелєва, проте цього так і не сталося. Враховуючи останні події, повернення скандального екс-нардепа на Батьківщину залишається під великим питанням.

Що накоїв екс-нардеп?

Ім'я Олександра Шепелєва багаторазово спливало у якихось темних і трагічних історіях.

Першою стала історія про вбивство у 2003 році в Донецку голови спостережної ради "АвтоКразБанку" Сергія Кириченка.

Як писали ЗМІ, фінансисту нанесли 14 ножових поранень. У ті часи це була дуже гучна справа, яка до цього часу залишається нерозкритою. В ухвалі Ворошиловського райсуду Донецька від 22 січня 2013 року зазначається, що міліція підозрює у замовленні цього вбивства саме Шепелєва.

Як йдеться в ухвалі суду, у вересні 2002 року Шепелєв, "достовірно знаючи, що Кириченко є головою наглядової ради "АвтоКразБанку", та успішно забезпечує роботу цієї установи у сфері банківських послуг, і тим самим ускладнює роботу ЗАТ КБ "Донкредитінвест"... вирішив усунути конкурента шляхом його вбивства". Слідство стверджує, що виконавців шукав водій Шепелєва Чередниченко.

Також про Шепелєва говорити у справі про вбивство полковника Донецького УБОЗу Романа Єрохіна, тіло якого знайшли у серпні 2006 року з вісьмома вогнепальними пораненнями. Тоді ж міністр внутрішніх справ Юрій Луценко заявляв, що Єрохін займався розкриттям злочинів, пов'язаних з діяльністю конвертаційних центрів.

Луценко стверджував, що в убивстві були замішані депутати Верховної Ради - але прізвищ не називав. Однак у розпорядженні "Української правди" є лист департаменту карного розшуку, де сказано про перевірку причетності Шепелєва до цього злочину.

У 2008 році вибухнув новий скандал навколо розкрадань у "Промінвестбанку". Тодішній керівник СБУ Валентин Наливайченко заявляв, що група осіб вивела за кордон близько 400 мільйонів гривень, зокрема, через "Унікомбанк", власником якого був Шепелєв.

Крім того, вже за часів президентства Януковича, начальник Головного слідчого управління СБУ Іван Дерев'янко заявив, що Шепелев причетний до розкрадання державних коштів рефінансування НБУ у сумі 315,3 мільйона гривень.

"Зібрано достатню кількість доказів, які підтверджують його провину", - казав Дерев'янко навесні 2012 року. За даними СБУ, у цій справі його "партнером" був скандальний бізнесмен Павло Борулько. Останній, за лінією своєї дружини, мав родинні зв'язки з екс-генпрокурором Олександром Медведьком.

Треба зазначити, що від всіх цих історій Шепелєв завжди і категорично відхрещувався. У випадку зі справою Єрохіна, Шепелєв навіть писав заяву на Луценка у Генпрокуратуру та обіцяв подати позови проти ЗМІ, які розповсюджують "відверту брехню".

Також Шепелєв заперечував будь-який зв'язок з Борульком. "Це провокація... Ми не були партнерами. До його банків ні я, ні моя родина ніколи не мали відношення", - казав він.

Крім того, у січні 2013 року відносно Шепелєва було відкрито кримінальне провадження щодо розкрадань в особливо великих розмірах.

Йдеться про ремонт офісного комплексу на розі Софійської площі та Рильського провулку в Києві, який належала дружині депутата - Галині Шепелєвій.

За часів прем'єрства Тимошенко в цій будівлі мала розміститися штаб-квартира націоналізованого банку "Родовід". За ремонт у приміщенні 2009 року були перераховані 24 мільйони гривень - але, як встановило слідство, роботи були фіктивними, а кошти просто вкрали.

Найцікавіше, що, за документами, сфабрикований ремонт здійснювала фірма "АК "Інжиніринг, яка після перемоги Януковича без тендеру стала генпідрядником реконструкції центрального стадіону Євро-2012 НСК "Олімпійський".

Окрім фіктивного ремонту приміщення на Софійській площі, існував також другий епізод, пов'язаний з банком "Родовід" . Він стосувався оплати юридичних послуг компанії, яка за нечуваний гонорар 300 мільйонів гривень погодилася вести справи щодо проблемних позичальників "Родовіду".

Чому Шепелєва вважають шпигуном?

В Генеральній прокуратурі заявили, що відмова Росії в екстрадиції до України Шепелєва пов'язана з його співпрацею з Федеральною службою безпеки Російської Федерації.

"У ході досудового розслідування отримано документи, які вказують на справжні мотиви вказаної відмови в екстрадиції Шепелева, а саме підтверджують те, що останній з 2014 року є гласним співробітником ФСБ та виконує покладені на нього співробітниками вказаної спецслужби завдання", - повідомили у ГПУ.

В ГПУ додали, що надіслали в Росію запит з проханням пояснити відмову видати екс-депутата, однак відповіді досі не отримали.

У той же час джерело "Українських новин" повідомило агентству, що близько 10 днів тому Україна отримала відмову від Росії щодо екстрадиції Шепелєва, пояснивши, що така видача ставить під загрозу російські національні інтереси.

Причому тут Юлія Тимошенко?

"Днями нам стало відомо, що Шепелєв пішов на угоду з російським слідством, давши свідчення щодо низки українських політиків: Тимошенко та інших. У відповідь його звільнили з-під варти", - сказало джерело.

За інформацією уже згадуваного джерела "Українських новин", екс-депутат погодився співпрацювати зі слідством у Росії і дав показання щодо низки українських політиків в обмін на своє звільнення зі слідчого ізолятора.

Довгий час Шепелєв був надзвичайно цінною людиною для лідера "Батьківщини" Юлії Тимошенко. Вперше до Верховної Ради він потрапив на виборах 2006 року саме під парасолькою БЮТ.

Після зміни влади Шепелєв мігрував під "дах" Юри Єнакіївського та протягом майже трьох років уникав відповідальності. 

Більше про Шепелєва можна прочитати тут і тут

Реклама: