Андрій Третяк: За 25 років "МЕГАБАНК" став партнером найпотужніших компаній світу

Андрій Третяк: За 25 років "МЕГАБАНК" став партнером найпотужніших компаній світу

Четвер, 17 грудня 2015, 08:00
"МЕГАБАНК" активно працює в агробізнесі. Це і партнерські програми з купівлі сільгосптехніки, і участь банку в сільськогосподарських виставках та інших галузевих заходах. Загалом, спеціалізація "МЕГАБАНКУ" на аграрному секторі очевидна. З чим це пов'язано?

PROMOTED

"МЕГАБАНК" активно працює в агробізнесі. Це і партнерські програми з купівлі сільгосптехніки, і участь банку в сільськогосподарських виставках та інших галузевих заходах. Загалом, спеціалізація "МЕГАБАНКУ" на аграрному секторі очевидна. З чим це пов'язано?

Унікальність грунтів, кліматичних умов, люди, які зберегли любов до землі - все це робить агробізнес, мабуть, самим перспективним напрямком економіки. Незважаючи на кризи, сільське господарство України завжди демонструвало стійке зростання. Ми завжди розуміли перспективність цього бізнесу, і це розуміння поділяють наші іноземні акціонери - Європейський банк реконструкції та розвитку, найбільший європейський банк KfW і Міжнародна фінансова корпорація, структура Світового банку. Це по-перше.

По-друге - аграрний бізнес, це галузь, яка в силу певних особливостей, вкрай потребує фінансової підтримки. І ми підтримуємо, надаючи набір продуктів, покликаних вирішити проблеми сільгоспвиробників. Таким чином, за 25 років існування банку склалися партнерські відносини з багатьма клієнтами з різним масштабом бізнесу по всій країні.

Реклама:

З 2012 року обсяг наданого "МЕГАБАНКОМ" фінансування підприємствам сільськогосподарського сектора склав понад півтора мільярда гривень, і зараз, постійними клієнтами банку є сотні підприємств агросектору.

Ви сказали про деякі особливості аграрного бізнесу. У чому вони полягають?

Головна особливість - сезонність, тобто чітка прив'язка виробництва до певних дат: посівна, збір врожаю та інші заходи не можна перенести. Друга особливість - безперервність виробничого циклу. Можна вимкнути комп'ютер, зупинити верстат або закрити торговельний зал, а потім досить швидко все відновити. Але не можна зупинити зростання пшениці або "вимкнути" корову, яка потребує кормів та догляду. Все це тягне за собою необхідність отримання фінансування точно в строк і в обсягах, необхідний для підтримки виробництва.

 

Як ви оцінюєте необхідність та обсяги фінансування настільки специфічного бізнесу? Банкіри стали агрономами, фахівцями в галузі тваринництва і освоїли тонкощі зернотрейдінгу?

Звичайно, банкіри залишилися банкірами, але для того, щоб працювати на цьому ринку, як ні на якому іншому треба чітко уявляти собі, чим живе виробник - що криється за цифрами обсягів реалізації, прибутку і т.д. Потрібно детально розбиратися у всьому виробничому циклі - починаючи від закупівлі насіння і закінчуючи реалізацією врожаю. Зараз у нас багато фахівців, що мають відповідну освіту і досвід роботи в галузі. Причому експерти "МЕГАБАНКУ", часом розбираються в ситуації краще, ніж самі виробники, тому що банкіри, маючи за плечима досвід роботи з сотнями клієнтів, бачать ситуацію на ринку в цілому, і вже буквально відчувають тенденції та тренди. І що особливо цінується клієнтами, експерти "МЕГАБАНКУ" завжди готові в потрібний час допомогти не тільки грошима, але і порадою, яка іноді може бути дорожче фінансових вливань.

Авалювання векселів, тобто гарантування банками зобов'язань покупців перед постачальниками - тренд, який набирає обертів і поступово витісняє традиційне кредитування ...

І "МЕГАБАНК" - на вістрі цього тренду, особливо в агробізнесі. Сільгоспвиробники охоче йдуть на вексельні операції, вирішуючи таким чином питання із залученням обігових коштів, причому вирішуючи дешевше ніж при звичайному кредитуванні. Банки авалюють ці векселі, а постачальники посівного матеріалу, добрив і техніки, приймають їх до оплати. Це цілком цивілізована і зручна схема залучення коштів, яка працює тільки за однієї дуже важливої умови - постачальник повинен довіряти банку, який авалював вексель, тобто гарантував зобов'язання того, хто цей вексель видав. Немає довіри - і схема розпадається. Аграрний ринок глобалізується так само, як і будь-який інший, і нинішні постачальники сировини і техніки - транснаціональні корпорації з мільярдними оборотами. У них свої критерії оцінки надійності, і критерії дуже жорсткі, без всяких поправок на "регіональні особливості". І "МЕГАБАНК" відповідає всім необхідним критеріям.

Що це за компанії?

Це, наприклад, швейцарська компанія, один зі світових лідерів в області виробництва засобів захисту рослин та насінництва "SYNGENTA", підрозділ німецького концерну "BAYER", яке займається засобами захисту рослин, селекцією, і виробництвом насіння, найбільший хімічний концерн "BASF", "ADAMA" - світовий лідер поставок брендових постпатентних засобів захисту рослин, який набирає обертів в Україні, великий німецький виробник сільськогосподарської техніки "CLAAS" та інші відомі на ринку структури. Менеджмент цих підприємств, використовуючи європейські критерії для оцінки фінансових установ, визнав "МЕГАБАНК" банком, гарантіям якого можна довіряти.

 

Продовжуючи тему нетрадиційних форм взаємодії банку і бізнесу, можна пару слів про документарні операції?

Банківська гарантія, тобто документарний акредитив, є банківським зобов'язанням і, з одного боку, дає можливість продавцю товару, робіт або послуг не залежати від платоспроможності покупця, а з іншого боку, дає покупцеві впевненість у тому, що оплата буде проведена за фактично поставлений продавцем товар, виконані роботи або надані послуги.

Механізм банківських гарантій та документарних акредитивів був давно розроблений на Заході і широко використовується учасниками торгових операцій, тому ця схема зручна для всіх учасників угод. Ми активно проводимо подібні операції, але багато клієнтів дізнаються про цей механізм від нас і ми спільно впроваджуємо його в їхню повсякденну практику. На сьогодні цей спосіб гарантування угод використовується переважно у зовнішньоекономічній діяльності.

Чому?

Справа в тому, що репутація українських компаній ще не встигла сформуватися. За європейськими мірками, де є фірми зі столітньою історією, наш бізнес ще занадто юний, а тому для західних партнерів деколи не зрозумілий і, навіть, викликає настороженість. Як виходити з цієї ситуації? Тільки залученням надійного партнера для здійснення угод, яким і стає банк.

 

Будь-який банк?

Було б прекрасно, якби слова "український банк" мали ті ж конотації, що і "швейцарський банк". Але, на жаль, поки це не так, і далеко не кожен український банк може виступати гарантом при здійсненні міжнародних угод. Це, як і у випадку авалювання векселів, питання репутації, довіри іноземних партнерів. Тобі довіряють - ти є на цьому ринку, не довіряють - завойовуй довіру і чекай, коли тебе запросять у вищу лігу.

"МЕГАБАНК" вже там. Досить сказати, що нашими партнерами за документарними операціями є такі відомі фінансові організації, як Commerzbank AG, Deutsche Bank AG (Німеччина), Citibank Europe Plc. (Великобританія) і їх розгалужені мережі банків-кореспондентів. Тому "МЕГАБАНК" може запропонувати своїм клієнтам здійснення операцій з контрагентами з фактично будь-яких країн світу - від країн Азії та Африки до Європи й обох Америк.

Завершуючи розмову, хотілося б запитати про кредитування впровадження енергозберігаючих технологій. Судячи з розміщеною на сайті "МЕГАБАНКУ" інформації, це переважно партнерські програми із західними інвесторами. Таким чином, західні партнери намагаються підтягнути Україну до європейських стандартів?

Так, дійсно, ми реалізуємо ряд програм з енергоефективності з Європейським банком реконструкції та розвитку, Світовим банком, і ще кількома авторитетними організаціями. Але це не означає що "МЕГАБАНК" виступає просто технічним партнером для західних програм. Справа в тому, що ми відчуваємо себе по-справжньому європейським банком, перейнявши від своїх європейських засновників не тільки стандарти ведення бізнесу, але і вже багато в чому - світогляд. Тому "МЕГАБАНК" інвестує в раціональне використання енергоресурсів, не тільки залучені ззовні, але й власні кошти. На наш погляд, це важлива для економіки та й для майбутнього України точка докладання зусиль. Інвестиції в енергозберігаючі технології для нас це частина реалізації ідеології соціально відповідального бізнесу і наш внесок у перетворення України на сильну, по-справжньому європейську державу.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!