Як стати донором. Огляд донорських програм і додатків

Як стати донором. Огляд донорських програм і додатків

Середа, 6 травня 2015, 14:22 -
Dave Herholz
Розвиток донорства в Україні набирає обертів. Сучасні технології полегшують процес комунікації та пошуку необхідної інформації. Спеціалізовані інструменти та сервіси вже доступні на ринку, активно з’являються нові. Завдяки новому поколінню зв’язку вони стають ближчими для кожного, а отже бути донором сьогодні не тільки корисно, а й просто.

Розвиток донорства в Україні набирає обертів. Сучасні технології полегшують процес комунікації та пошуку необхідної інформації. Спеціалізовані інструменти та сервіси вже доступні на ринку, активно з’являються нові. Завдяки новому поколінню зв’язку вони стають ближчими для кожного, а отже бути донором сьогодні не тільки корисно, а й просто.

Донорство й Інтернет. Навіщо і як?

Донорство має декілька важливих елементів, без яких просто не може існувати або функціонувати потрібним чином. Перший – це, звісно, сам донор – людина, що має бажання, потрібну для реципієнта кров та можливість її здати. Другий – час. Цей елемент часто виходить на перший план, коли існує потреба у великій кількості крові, або одужання реципієнта напряму залежить від швидкості реакції лікарів та наявності у них потрібного матеріалу. Нерідко ці елементи співпадають, а тому від наявності як самого донора, так і крові залежить здоров’я та життя людей.

Інтернет, що зменшив потрібний для виконання будь-якої операції час в різноманітних сферах життя, вже сьогодні відіграє важливу роль у донорстві. Вже створено чимало спільнот, веб-сервісів та мобільних додатків, що приходять на допомогу як тим, хто її потребує, так і тим, хто має бажання й можливість її запропонувати. "Економічна Правда" вибрала декілька основних.

Реклама:

Лінія життя

Адреса: http://donor.mts.ua/

Фото з сайту http://donor.mts.ua/

Компанія "МТС Україна" запустила програму з інформаційної підтримки донорства крові на базі власного контакт-центру. "Лінія життя" – це "гаряча" лінія, зателефонувавши на яку за номерами 7333 (безкоштовно для абонентів "МТС Україна") та 050 119 7333 (для абонентів інших операторів відповідно до умов тарифного плану) кожен може дізнатись, як і де здати кров та отримати усю необхідну інформацію про донорство: як підготуватись до процедур, які є протипоказання до здачі крові, права донорів крові, пільги, які гарантуються донорам з боку держави, тощо.

Дізнатись найближче до вас місце прийому крові можна просто зі смартфону – на інтерактивній карті, обираючи потрібну область України. Звісно, з приходом 3G сама мапа та інформація на ній будуть завантажуватись набагато швидше.

Більше того, донори мають можливість отримати браслет "Лінія життя" безпосередньо у місцевих пунктах прийому крові або звернувшись на "гарячу" лінію. Такі стильні аксесуари користуються чималою популярністю у західних країнах, адже це демонструє свідому життєву позицію та реальну допомогу тим, хто цього потребує.

Donor.ua

Адреса: https://donor.ua

Скріншот з сайту donor.ua

Всеукраїнська електронна база донорів крові та пацієнтів, які потребують переливання, зовсім нещодавно з’явилася в Україні. Починаючи як соціальний стартап, Donor.ua перемогли на хакатоні конференції IDCEE, отримали грошовий приз та активно розвивають проект.

Сервіс спрямований на координацію донорів крові та пропаганду безоплатного донорства в Україні. Як зазначають у самому проекті, за допомогою розвинених IT-технологій Donor.ua дозволяє встановити миттєвий контакт донор-реципієнт, що, власне, і є однією з особливостей цього сервісу. Зареєструватися на сайті активним донором може будь-хто.

У базі враховуються такі особливості, як група крові, необхідний вид переливання крові, регіон проживання тощо. Кожному зареєстрованому пацієнтові база Donor.ua видає список відповідних активних донорів. Донори при цьому автоматично отримують повідомлення з інформацією, коли і де потрібно здати кров. Сьогодні Donor.ua доступний у 20 містах країни. Проект має активні групи в соціальних мережах, також працює телефонна гаряча лінія. На сьогодні в базі зареєстровано понад 3500 донорів.

Восени команда планує запустити мобільні додатки для платформ iOS, Android та Windows. За допомогою 3G українські користувачі сервісу зможуть зручніше та швидше отримувати необхідну інформацію, завантажувати мапи з місцем розташування на свої смартфони.

DonorSearch.org

Адреса: https://donorsearch.org/

Фото з сайту donorsearch.org

Міжнародний проект з пошуку донорів та тих, хто їх потребує, працює також і в Україні. Автори сервісу мають на меті створити універсальний ресурс з донорства, який не тільки містить базу тих, хто погодився здати кров, а шукає нових і повертає нерегулярних донорів до процесу.

Схема дії проекту доволі проста. Реципієнт ("той, що шукає кров") заходить на DonorSearch, підбирає донорів і відправляє запит. Донор отримує sms-повідомлення із закликом допомогти і необхідною інформацією, після чого підтверджує свою згоду допомогти. За необхідністю реципієнт може зв'язатися з донором, щоб домовитися про зустріч на станції переливання. Останній крок – донори здають кров, а реципієнт отримує довідки про здачу крові донорами.

Зараз на сайті зареєстровано понад 1600 донорів, а географія проекту поширюється на 4 країни – Україна, Росія, Казахстан та Киргизстан. Сервіс поки не має мобільних додатків, але активно присутній у соціальних мережах. Там можна знайти важливу інформацію щодо роботи сервісу, поспілкуватися з його командою та продивитись базу донорів – для цього у групах DonorSearch існують зручні додатки, скористуватися якими можна через веб-браузер.

Жити Завтра

Адреса: http://www.donor.org.ua/

Скріншот з сайту donor.org.ua

Жити Завтра – це сайт Української Відкритої Асоціації Організацій, Груп і Осіб, що працюють з дітьми, які страждають на онкозахворювання. Як зазначено на самому сайті, веб-сторінка створена для тих, кому не байдужа доля дітей, хворих на рак. Наразі в Україні існує досить багато волонтерських організацій, що займаються цією проблемою. Тому у творців проекту виникла думка об'єднати зусилля і відкрити сайт, де б вони могли спільними зусиллями вирішувати нагальні завдання.

Жити Завтра не має мобільного додатку, а дизайн сторінки може здатися застарілим. Однак кількість корисної інформації на ній з легкістю перекриває ці недоліки. Проект співпрацює з багатьма волонтерськими організаціями та лікарнями, надає консультативну допомогу, публікує творчість дітей, яким потрібна допомога. Можливо, проект не надасть вам інформацію, де найближче до вашого місцезнаходження можна здати кров протягом години, однак точно допоможе зрозуміти навіщо.

На сайті розміщені потреби відділень лікарень, контакти батьків дітей, яким потрібна допомога, форум для обговорення та банери, які кожен може вільно використовувати на своїх майданчиках. Жити Завтра доступний в мережі для кожного небайдужого – хоч зі стаціонарного комп’ютера, хоч з мобільного пристрою. Головне – це мати бажання допомогти.

Додаток Blood Donor

Платформи: iOS, Android

 

Один з найкращих мобільних додатків для донорів крові від Американського Червоного Хреста. Використовуючи Blood Donor, користувачі можуть планувати зустрічі, відстежувати загальну кількість пожертвувань, заробляти нагороди, а також запрошувати інших долучитися до команди з порятунку життів.

Додаток має сучасний дизайн і дуже зручний в користуванні. Функціоналу Blood Donor справді можуть позаздрити навіть чимало соціальних додатків. Тут можна побудувати власну базу контактів та графік, отримувати повідомлення про брак вашої групи крові в районі, де ви безпосередньо знаходитесь, відслідковувати ваші пожертви, отримувати бонуси та значки відзнаки тощо. Для активних в соціальних мережах людей додаток дозволяє зробити селфі як раз під час здачі крові та поділитися ним з друзями.

Blood Donor від Американського Червоного Хреста демонструє, що така важлива справа як донорство, може бути цікавою, соціальною та полегшувати увесь процес завдяки вашому смартфону. Звісно, тут також часто необхідна оперативність та швидкість роботи інтернету. На щастя, якісний 3G-зв’язок покликаний з цим впоратись без проблем.

Додаток GiveBlood

Платформи: iOS, Android

 

GiveBlood – це мобільний додаток Канадської служби крові для бажаючих зберегти життя того, хто цього потребує. До списку він потрапив через простоту використання, є вдалим прикладом соціального мобільного рішення, на яке варто орієнтуватись вітчизняним розробникам. Завдяки додатку можливо також швидко і легко знайти клініку та записатися на прийом. GiveBlood автоматично синхронізується з вашим календарем та відстежує ваші здачі крові. Нагадування, геолокаційні сервіси, синхронізація із соціальними мережами – все це є у додатку.

Головна відмінність сервісу – він працює напряму з клініками та показує доступні для здачі крові часові проміжки. Ви можете запланувати свій день завчасно, внести потрібний проміжок до календаря і запропонувати друзям із соцмереж долучитися до важливої справи.

Для досягнення мобільності усіх описаних вище рішень, важливою є не тільки швидкість зв'язку, а й відсутність перешкод для роботи. Так, після розпродажу ліцензій, експерти повідомляли, що найбільш "чисті" частоти отримали "МТС Україна". Це означає відсутність перешкод з боку інших операторів, як і те, що базові станції МТС не перешкоджатимуть конкурентам. Для користувачів все просто: максимальна пропускна спроможність означає більшу швидкість.

Як стати донором крові?

Для того, щоб стати донором, потрібно зробити всього декілька кроків:

1. Переконайтеся, що ви не маєте протипоказань до донорства.

2. Дізнайтеся адресу найближчої служби переливання крові або відреагуйте на прохання людини про здачу крові (через ЗМІ, спеціальні сервіси та мобільні додатки).

3. Дотримуйтесь рекомендацій з підготовки до здачі крові.

4. Здайте кров або її компоненти.

Для тих, хто бажає долучитися до донорства, створені усі умови, доступна чимала кількість інформації. Весь інструментарій лежить на долоні. Головне – почати робити добру та таку необхідну мільйонам справу.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!