Подорожі 2.0: Як український туризм виграє від 3G?

Подорожі 2.0: Як український туризм виграє від 3G?

П'ятниця, 29 травня 2015, 15:45 -
Тренд подорожувати Україною набирає обертів серед молоді та інших активних мешканців нашої країни. Стародавня архітектура, каньйони, церкви, озера, високі гори та незаймані ліси привертають увагу й іноземних туристів.

Тренд подорожувати Україною набирає обертів серед молоді та інших активних мешканців нашої країни. Стародавня архітектура, каньйони, церкви, озера, високі гори та незаймані ліси привертають увагу й іноземних туристів. Ми ж, захоплюючись закордонними пам’ятками та туристичними місцями, не часто згадуємо про власні. Європейці та американці витрачають чималі суми для привернення уваги до своїх популярних місць і отримують подвійну чи потрійну фінансову та іміджеву віддачу.

Окрім розвиненої інфраструктури за кордоном роблять ставку на сучасні технології у популяризації власних країн. Цифрові путівники, мільйонні спільноти людей, що подорожують, зрозумілість та доступність інформації. Україна ж має досить мало так званого туристичного контенту для користування як вітчизняними мандрівниками, так і іноземними. Мобільні додатки, кількість яких збільшується з розвитком технологій, вдало охоплюють тематику подорожей. Більше того, дуже часто вони стають єдиними та незамінними помічниками для туриста.

Але мобільний інтернет, що грає одну з провідних ролей у процесі користування такими сервісами, не усюди однаковий. Фактична відсутність 3G-зв’язку в минулі роки в Україні дуже ускладнювала повноцінне функціонування таких додатків. Замість вільного і зручного користування, туристи в Україні мають шукати найближчу точку Wi-Fi або чекати, доки сервіс завантажить потрібну інформацію з існуючим мобільним інтернетом. Звісно, не всі. Наприклад, поки будуються мережі третього покоління, абоненти "МТС Україна" вже можуть користуватися 3G завдяки роумінгу з "Тримоб". Тому масований прихід технологій "third generation" має поліпшити становище вітчизняного туризму, зробивши його більш інтерактивним, цікавим та взагалі більш доступним для мандрівників. У нагоді стануть вже існуючі додатки для тих, хто вже подорожує Україною або тільки планує. "Економічна Правда" обрала декілька з найцікавіших.

Lviv Places Guide

Реклама:

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

 5 пішохідних турів, 80 туристичних місць, понад 150 ресторанів та кафе, підказки з Foursquare, виклик таксі та багато іншого. Фото Flickr.com (by Maria Savenko)

Сьогодні мало кому спаде на думку сперечатися із фактом, що Львів – найбільш туристичне місто України. Архітектура старої Європи, затишні площі, унікальні ресторації, фестивалі та дзвіниці храмів різних конфесій. Українці та туристи з-за кордону полюбляють навідуватись до Львова бодай на 1-2 дні, обираючи свій спосіб знайомства або чергової зустрічі із "містом Лева". Одні просто розчиняються із натовпом та інтуїтивно блукають вулицями, інші ж навпаки слідують заздалегідь підготовленим маршрутом, аби встигнути до всіх визначних місць та закладів.

І першим, і другим у нагоді стане мобільний додаток Lviv Places Guide – перший офлайн-путівник містом, що містить неабияку базу пам'яток, ресторанів, кафе та подій, яких у Львові настільки багато, що на їх відвідування забракне часу, наскільки б ви не приїхали. Додаток створений місцевими розробниками і справді має, чим зацікавити користувача. 5 пішохідних турів, 80 туристичних місць, понад 150 ресторанів та кафе, підказки з Foursquare, виклик таксі та багато іншого. Майже увесь контент доступний без підключення до інтернету, однак розмір додатку зовсім незначний, а тому завантажити його за допомогою 3G, коли ви вже приїхали до Львова, можна зовсім легко та швидко.

TripAdvisor

Платформа: iOS, Android, Windows

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play, Windows Phone

 Коментарі користувачів, що вже відвідали якесь місце, доповнюються фотографіями, аби інші могли поглянути на готель, ресторан або музей з різних боків. Скріншот із TripAdvisor.com

Додаток, що повинен бути у кожного туриста в смартфоні або планшеті. Чому? Все просто – 150 мільйонів відгуків і думок мандрівників допомагають користувачам TripAdvisor знайти найдешевші авіаквитки, найкращі готелі, відмінні ресторани та розваги, куди б ви не поїхали. Перераховувати всі переваги цього відомого додатку справді немає сенсу, але варто зупинитись на одному, який має відношення й до українського туризму.

Ми схильні довіряти інформації компаній, що пропонують нам свої товари та послуги. Однак їхні повідомлення часто не відповідають нашим запитам, а обрати хочеться все ж найбільш прийнятне. Тут на допомогу приходять відгуки, що можуть вплинути на наш вибір. Окрім того, коментарі користувачів, що вже відвідали якесь місце, доповнюються фотографіями, аби інші могли поглянути на готель, ресторан або музей з різних боків. Це – сильна сторона TripAdvisor.

На жаль, інформації та відгуків про українські туристичні пам’ятки значно менше, аніж про європейські чи американські. Однак з приходом 3G ця ситуація може змінитися на краще. Окрім вже названих причин, ситуація з мобільним інтернетом другого покоління також не додавала балів популярності вітчизняному туризму. Люди полюбляють коментувати чи давати оцінку під час або одразу після відвідування популярного й цікавого місця, адже враження ще свіжі і ними хочеться поділитися. А відправляти фото чи простий відгук без 3G довше та менш зручно, а тому цю дію можна відкласти на потім, або, зазвичай, не публікувати зовсім. Отже, наявність гарного мобільного інтернету третього покоління та додатку TripAdvisor на смартфоні дає швидкий доступ до мільйонної спільноти мандрівників і дозволяє збільшити кількість українського туристичного контенту в мережі.

До того ж з останнім оновленням TripAdvisor випустив додаток для нового девайсу Apple Watch, який спростить отримання потрібної інформації для тих, хто відкриває нові міста та країни. Чи буде там актуальна інформація по Україні, залежить від активності користувачів та створених для цього сприятливих умов.

Ukrainian Cuisine & Recipes Guide

Платформа: iOS

Ціна: Безкоштовно (Всі рецепти - $2.99)

Посилання: App Store

Опис найвідоміших вітчизняних страв та напоїв, історія походження рецепти їх приготування та згадування у творах письменників. Скріншот з itunes.apple.com

Обурюєтесь, коли іноземці не ідентифікують борщ чи вареники з українською кухнею? Що ж, просто порадьте їм завантажити додаток Ukrainian Cuisine & Recipes Guide. Опис найвідоміших вітчизняних страв та напоїв, історія походження рецепти їх приготування та згадування у творах письменників.

Яскраві фотографії української національної кухні, сучасний дизайн і зручність користування додатком змусять навіть найбільших гастрономів-консерваторів якщо не зварити бограч або львівський борщ, то точно відвідати найближчий заклад з відповідними стравами. Кулінарний рецепт, що сподобався найбільше, можна додати до обраного, аби, можливо, вже десь за кордоном "навчити Європу бенкетувати".

Kyiv Travel Guide

Платформа: iOS

Ціна: $2.99

Посилання: App Store

 Додаток містить просто величезну базу фотографій, інформації про місто, заклади, музеї та події, що відбуваються або готуються. Скріншот з itunes.apple.com

Якщо ви не можете зустріти свого приятеля з-за кордону у Києві, залиште це додатку Kyiv Travel Guide. Цей мобільний асистент може замінити іноземному туристу справжнього гіда у "місті-парку". По-перше, користувачі можуть завантажити офлайн-мапу та використовувати її в якості навігатора, з 3G зробити це буде дуже швидко. По-друге, додаток містить просто величезну базу фотографій, інформації про місто, заклади, музеї та події, що відбуваються або готуються. По-третє, в Kyiv Travel Guide вбудовані елементи доповненої реальності – просто увімкніть цю функцію та поверніть ваш пристрій навколо себе, аби дізнатися про розташування пам’яток, ресторанів та інших цікавих місць.

Окремої уваги заслуговує дизайн додатку. Сучасний вигляд, легкий інтерфейс здатні підсилити імідж української столиці навіть завдяки програмі. Також Kyiv Travel Guide містить схему метрополітену, табло прильотів та відльотів київських аеропортів, прогноз погоди та конвертер валют. Поблукавши містом віртуально, навіть крізь додаток, ловиш себе на думці: "Як тебе не любити, Києве мій?".

Ukraine Travel Guide by Triposo

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

Наявність такого путівника разом із 3G може допомогти зробити нашу країну ще більш привабливою для іноземних туристів. Скріншот з itunes.apple.com

Нам завжди приємно користуватись зручними й привабливими програмами у подорожах за кордон. Але з подвійним задоволенням ми зустрічаємо якісні рішення для смартфонів, якщо вони стосуються нашої країни. Ukraine Travel Guide від компанії Triposo – це не просто ще один додаток-гід для подорожей Україною. Розробник з Німеччини спеціалізується на мобільних продуктах для мандрів, збираючи нагороди у цій сфері, завжди якісно підходить до оформлення своїх програм.

Ukraine Travel Guide містить путівник для понад 50 міст України, включно з Києвом, Львовом та Одесою, опис та місцем розташування найцікавіших пам’яток і туристичних місць, підбірку ресторанів в залежності від вашого смаку та міста, в якому ви знаходитесь, список барів, пабів та опис нічного життя усіх привабливих куточків країни.

Для тих, хто бажає з легкістю влитися в повсякденне життя, додаток має словничок корисних фраз українською. Ukraine Travel Guide є безкоштовним та дуже часто оновлюється й доповнюється новою інформацією, фотографіями та підказками.

Наявність такого путівника разом із 3G може допомогти зробити нашу країну ще більш привабливою для іноземних туристів. Користувачі ж відгукуються про додаток так: "Залиште свої путівники від Lonely Planet чи Frommers вдома. Ваш смартфон та гід від Triposo – ось все, що вам потрібно для вдалої подорожі".

Реклама: