Сам собі лікар. Найкращі медичні програми

Сам собі лікар. Найкращі медичні програми

П'ятниця, 22 травня 2015, 14:30 -
Мобільні технології сьогодні змінюють спосіб, у який лікарі доглядають за пацієнтами. Вони також впливають і на те, як споживачі контролюють своє здоров'я і самопочуття.

Мобільні технології сьогодні змінюють спосіб, у який лікарі доглядають за пацієнтами. Вони також впливають і на те, як споживачі контролюють своє здоров'я і самопочуття.

Організація mHIMMS, що пропагує покращення здоров’я через використання інформаційних технологій, зазначає, що понад 85% лікарів у США мають різні мобільні пристрої і близько 30% з них використовують смартфони і планшети для лікування пацієнтів. І відсотки ці, звісно, зростають. Таку кількість користувачів спеціальними додатками у західних країнах, крім іншого, можна пояснити і наявністю там сталого швидкого мобільного інтернету, на який очікують українці. Розуміючи важливість безперервного з’єднання, національні оператори зв’язку роблять ставку на якість. Наприклад, у "МТС Україна" зазначили, що саме надійне покриття та стабільна швидкість, а не запуск першими 10 базових станцій у місті, є пріоритетом для компанії. Масований прихід 3G в Україну дозволить вітчизняним лікарям та пацієнтам активніше використовувати медичні сервіси та додатки. "Економічна Правда" відібрала найкращі з них.

Medscape

Реклама:

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play, Windows Phone, Kindle Fire

Особливої уваги заслуговує функція відображення і взаємодії ліків з урахуванням одночасного введення до 30 препаратів. Скріншот з medscape.com

 Medscape – чи не найбільший ресурс для лікарів та інших фахівців у галузі охорони здоров'я. Він надає для ознайомлення оригінальні журнальні статті медичної тематики, останні новини світової медицини, інформацію про лікувальні препарати, зокрема цілі бази даних і тест на сумісність ліків.

 Вся інформація у Medscape після реєстрації доступна безкоштовно як для лікарів, так і для неспеціалістів у медицині. Додаток є одним з найпопулярніших серед практикуючих представників цієї професії. Medscape містить рекомендації для понад 3500 хвороб, тисячі клінічних зображень і відео-посібників з проведення різних процедур і маніпуляцій, а також багато іншої корисної інформації.

 Якщо говорити про функціональні переваги самого додатку, то їх теж чимало – зручний і легкий у використанні інтерфейс, відмінний пошук, що підтримує вибірку за препаратами, станами, процедурами, та монографії з хвороб і скарг. Особливої уваги заслуговує функція відображення і взаємодії ліків з урахуванням одночасного введення до 30 препаратів. Завдяки зручності і своєму багатому функціоналу Medscape можна сміливо назвати однією з найкращих мобільних програм для практикуючих лікарів.

 

Pregnancy +

 Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно (Повна версія - $3.99)

Посилання: App Store, Google Play, Windows Store

 

Можна дізнатися, що відчуває дитина, відстежити свої симптоми і вести журнал вагітності. Скріншот з play.google.com

Дослідницька компанія Bytemobile, яка анонімно вивчає статистику трафіку з 3G і 4G мереж в США, торік оприлюднила свій звіт. Згідно з документом, 47% користувачів, які завантажили сервіси для здоров’я на свої смартфони, користуються додатками, пов’язаними із вагітністю.

Понад це, якщо пошукати такі програми в App Store та Google Play, то сьогодні майбутнім батькам доведеться обирати один серед понад тисячі мобільних додатків з цієї категорії.

Але Pregnancy + (Вагітність +) оцінюється багатьма оглядачами як одна з найкращих та, крім того, є однією з найпопулярніших програм у світі. Користуватися нею можуть всі: мами, татусі, дідусі та бабусі. Цей справді корисний і мальовничий інструмент проведе майбутніх батьків через тижні і місяці розвитку малюка з прекрасними образами та приємним дизайном. Можна дізнатися, що відчуває дитина, відстежити свої симптоми і вести журнал вагітності. У повній версії є можливість завантажувати знімки з ультразвукового дослідження плоду, отримувати підказки щодо правильного харчування, перечитувати показання вашого лікаря, переглядати щоденні поради тощо. Якщо ж раптом ви ще не вирішили, як назвати власну дитину, або хочете чогось екзотичного, то з цим також впорається Pregnancy+, що має більше тисячі імен з усіх куточків планети.

 

CardioSmart

Платформа: iOS

Ціна: $3.99

Посилання: App Store

CardioSmart Explorer пропонує широкий вибір анімованих моделей серця, інтерактивних анімацій та відео, аби допомогти пацієнтам краще зрозуміти процеси, які пояснює і візуалізує лікар. Фото з itunes.apple.com 

Поширеність хвороб серця призводить до того, що багато лікарів різних спеціальностей регулярно обговорюють цю проблему між собою. І їх завданням вже є не просте інформування своїх пацієнтів про їхні захворювання, а й допомога зрозуміти їх причини та наслідки.

Додаток CardioSmart Explorer єдиний у підбірці суто для планшетів. Це чудовий інструмент для демонстрації та обговорення з пацієнтами серцево-судинних захворювань, візуалізації їх проблем. Для членів Американського коледжу кардіології, який і розробив цей сервіс, додаток є безкоштовним, а от всім іншим доведеться викласти $3.99. Однак він справді вартий цих коштів.

CardioSmart Explorer пропонує широкий вибір анімованих моделей серця, інтерактивних анімацій та відео, аби допомогти пацієнтам краще зрозуміти процеси, які пояснює і візуалізує лікар.

Залежно від режиму відображення (портретний чи ландшафтний) додаток по-різному розміщує інформацію на планшеті. Наприклад, у портретному зручно переглядати та взаємодіяти із добре намальованою 3D-моделлю серця. Можна роздивитись коронарні артерії і провідну систему серця. Ця функція допоможе наочно продемонструвати, що відбувається із важливим органом під час інфаркту міокарда, що таке ніжки пучка Гіса та інше.

Skyscape

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

 

Skyscape наявне абсолютно все – починаючи від нормальної анатомії і завершуючи практичними рекомендаціями щодо ведення пацієнтів з конкретною патологією, фармакологічним довідником RxDrugs і монографіями. Скріншот з play.google.com 

Консорціум Health eVillages вже не перший рік працює над розв'язанням проблеми відсутності якісної медичної допомоги в багатьох частинах світу. Він передає смартфони та планшети зі встановленим додатком для медичних консультацій Skyscape клінікам, розташованим у регіонах, в яких бракує кваліфікованих лікарів: у Кенію, Уганду, Гаїті та Китай. Метою Health eVillages є поліпшення догляду за хворими у тих місцях, де найсучасніша та найкраща медична освіта є справді важкодоступною.

Медична бібліотека Skyscape – це вірний додаток-помічник лікарів, медсестер, студентів і фахівців з охорони здоров’я. До його створення долучились більше ніж 400 спеціалізованих ресурсів, провідних авторів та медичних товариств. Розробники стверджують, що за 20 років існування сервісу понад 2,6 млн фахівців з охорони здоров’я обрали цей додаток у якості свого асистента.

З точки зору довідника, у Skyscape наявне абсолютно все – починаючи від нормальної анатомії і завершуючи практичними рекомендаціями щодо ведення пацієнтів з конкретною патологією, фармакологічним довідником RxDrugs і монографіями (Outlines in Clinical Medicine). Є понад 400 інтегрованих калькуляторів дозування, можна стежити за новинами та важливою інформацією, що відповідає вашій спеціальності.

Хоч програма є безкоштовною, існує можливість купувати додаткові матеріали та функції, деякі з яких є запатентованими. Тут все залежить від ваших потреб та сфери використання сервісу. Даних Skyscape надає чимало, однак завдяки 3G доступ до них можна отримати за лічені секунди.

 

iTriage

 Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

 

 Пацієнти можуть визначити свої симптоми прямо зі свого телефону, а потім безпосередньо з'єднатися із лікарем, який спеціалізується саме на їх хворобі. Скріншот з play.google.com 

Хто ж з нас не чекав на прийом у лікаря, шукаючи останню людину у черзі та отримавши перед тим направлення в реєстратурі? Нервово перевіряючи годинник, ми часто просто хотіли знати, що нас турбує і якого медичного спеціаліста відвідати.

iTriage – це додаток для смартфонів, що створений для оптимізації візитів пацієнтів до лікаря. Його розробили двоє працівників швидкої допомоги, а тепер він допомагає понад мільйону людей у всьому світі. Завдяки iTriage пацієнти можуть визначити свої симптоми прямо зі свого телефону, а потім безпосередньо з'єднатися із лікарем, який спеціалізується саме на їх хворобі.

Крім того, користувачі додатку мають можливість призначити час прийому у лікаря та зареєструватися в найближчому відділенні невідкладної допомоги. Все, що треба, - це під’єднатись до мережі, наприклад через 3G, і надіслати власні дані. Якщо ж вам сподобалась робота лікаря, його контакти можна одразу додати до свого телефонного списку. Для любителів великих екранів iTriage має чудову веб-версію сервісу.

Apple Health

 Платформа: iOS

Ціна: Безкоштовно (встановлена в iOS 8)

Посилання: Apple Health

Лікарі зможуть швидко дізнатися вашу групу крові, попередні захворювання, алергічні реакції на препарати тощо завдяки вкладці "Медкарта". Скріншот з apple.com

Нова версія операційної системи для мобільних пристроїв від Apple iOS 8 стала наймасштабнішою з усіх. Як для користувачів, так і для розробників програмного забезпечення. Окрім декількох важливих нововведень, на які чекали юзери не один рік, особливу увагу звернув на себе додаток Здоров’я. Саме на ньому робили найбільший акцент представники компанії з Купертіно на популярній презентації WWDC’14. Враховуючи світовий ажіотаж на пристрої та додатки для моніторингу здоров’я та активного способу життя, новатори з Apple не могли стояти осторонь тренду. Чим же є новий сервіс?

Додаток Health є єдиним центром, де зібрані всі медичні показники і дані фітнес-програм, встановлених на IOS 8. Він охоплює досить широкий спектр даних: показники серцевого ритму, інформацію про рівень глюкози в крові, дані про кількість спалених калорій; інформацію про пройдені кроки, графік сну і бадьорості, тощо.

Додаток збирає й обробляє інформацію з будь-яких інтегрованих в телефон датчиків та переносної електроніки – нового годинника Apple Watch або фітнес-браслетів (Jawbone UP чи UP24, FitBit, тощо). Один з головних плюсів полягає в тому, що Health дає доступ до всієї інформації через єдиний інтерфейс.

Окрім того, Здоров'я здатний не тільки зберігати інформацію, а й безпосередньо взаємодіяти з іншими з’єднаними додатками. Наприклад, автоматично відправляти дані про спожиті вами калорії у фітнес-програми. Підібрати і завантажити необхідні програми ви можете там, де і завжди – в App Store (MyFitnessPal, Nike + або Nike Running, MapMyRun та багато інших).

На особливу увагу заслуговує вкладка "Медкарта" – персональна медична карта. В екстремальних випадках вона може бути корисною, адже лікарі зможуть швидко дізнатися вашу групу крові, попередні захворювання, алергічні реакції на препарати тощо.

Інтерфейс Здоров’я складається з кольорових вкладок-віджетів, які показують графік сну, бадьорості, фізичної активності. Наприклад, у розділ "Все", можна занести додаткову інформацію: рівень тиску, шкідливі звички та інше.

Разом із додатком Apple презентували ResearchKit – програмну платформу, яка створена спеціально для медичних досліджень. Вона має відкритий вихідний код, збирає дані щодо вашого здоров’я та анонімно надсилає до центру обробки. Це означає, що кожен може приєднатися до проекту, який, на думку компанії, кардинально змінить стан справ у сучасній медицині.

Реклама: