"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Університет по дорозі на роботу. Огляд найкращих програм для е-learning

Університет по дорозі на роботу. Огляд найкращих програм для е-learning

Вівторок, 12 травня 2015, 15:32 -
opensourceway
Навчання – невід'ємна частина нашого життя. Хтось обирає школу та університет, а хтось зосереджується на самоосвіті. Так чи інакше, у свідомому віці ми вільні обирати як, що і де вивчати. Сучасні технології, які вже також стали частиною нашого побуту, не забувають і про освіту.

Навчання – невід'ємна частина нашого життя. Хтось обирає школу та університет, а хтось зосереджується на самоосвіті. Так чи інакше, у свідомому віці ми вільні обирати як, що і де вивчати. Сучасні технології, які вже також стали частиною нашого побуту, не забувають і про освіту. Вони активно впроваджуються у процес навчання, а іноді і зовсім змінюють його.

Масова поява 3G на ринку також впливає на цю сферу нашого життя. Освітні сервіси та додатки створюються з огляду на активне користування зв’язком третього покоління у світі, тому для українських користувачів такий досвід стане у нагоді. Так, наприклад, на шести ринках, де окрім України працює компанія "МТС", абоненти вже не перший рік користуються 3G-послугами, а тому знання та досвід для побудови якісної мережі у основних гравців є. А якісна мережа стане вдалим простором для освітніх сервісів і додатків. "Економічна Правда" відібрала деякі з них.

Coursera

Платформа: iOS, Android

Реклама:

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

Після успішного складання іспитів або тестів є можливість отримати сертифікати про завершення. Скріншот з сайту coursera.org.

Масові відкриті онлайн-курси (МООС) набирають велику популярність в Україні. Роботодавці все активніше звертають увагу на тих, в кого за плечима декілька успішно пройдених тренінгів, компанії вже менше сприймають їх зі скепсисом, а світові дослідники вбачають в них альтернативу сучасній освіті. Для роз’яснення переваг e-learning можна написати не один матеріал, а їх вже написано чимало, але тут варто виділити одну – навчатись можна будь-де і у зручний час. Звісно, маючи в назві слово "онлайн", зрозуміло, що основною умовою є інтернет. Але якщо раніше завантажити лекції та завдання можна було, лише спіймавши сталий сигнал Wi-Fi, то з приходом 3G масова онлайн-освіта для українців справді може проходити фактично будь-де.

Першим додатком для дистанційної освіти у нашому списку стала Coursera. Це і не дивно, адже кількість провідних університетів та академій світу (понад 115), які надають свої лекції у вільному доступі, справді вражає. Тут можна обрати курси за такими галузями: інженерія, гуманітарні науки, медицина, біологія, суспільні науки, математика, бізнес, інформатика та інші. Після успішного складання іспитів або тестів є можливість отримати сертифікати про завершення, які ви можете прикріпити до свого профілю в LinkedIn чи поліпшити ними своє CV.

Хоча більшість курсів на Coursera англійською мовою, з 2013 року почали з’являтися українські субтитри до лекцій. Першими такими курсами були "Model Thinking" та "Introduction to Finance", обидва від викладачів Мічиганського університету.

Щодо самого додатку Coursera, то завдяки ньому можна переглянути всі курси, за якими стежите, вибрати додаткові, переглянути лекції та пройти тести. Завдяки Push-повідомленнями ви ніколи не забудете про терміни здачі і будете сповіщені про вихід нових лекцій. Завдяки 3G лекції можна завантажувати для перегляду офлайн вдома або по дорозі.

Codeacademy

Платформа: iOS

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store

Codeacademy познайомить вас з основними концепціями додатків на телефоні і часто відвідуваних вами веб-сайтів. Фото із сайту codecademy.com.

Науковці та підприємці в один голос стверджують: за десять років вміти писати програмний код буде необхідно так само, як сьогодні вміти розмовляти і писати. Чималі заробітні плати програмістів та можливість створювати щось своє та унікальне спонукали багатьох українців та інших мешканців планети освоїти нову професію. Codeacademy дозволяє зробити перші кроки у програмуванні дуже просто.

Завдяки додатку ви можете вивчити, як створювати справді дивовижні речі онлайн за допомогою програмування. Codeacademy познайомить вас з основними концепціями додатків на телефоні і часто відвідуваних вами веб-сайтів. Тут легко можна навчитись розуміти основну структуру коду. А якщо ви будите мати бажання піти далі, можете почати писати власні програми та додатки, продовжуючи навчання онлайн на сайті Codecademy.com

Окремої уваги заслуговує "Година з Code". Це вдалий спосіб почати програмування і прекрасна можливість провести час в дорозі. Розробники рекомендують використовувати смартфон для швидких і веселих вправ в дорозі. "Програмуйте, коли ви вдома, повторюйте в дорозі". Курсів на вибір декілька – від базових скриптів і веб-сайтів до ігор та додатків.

Prometheus

Посилання: http://prometheus.org.ua

 Скріншот із сайту prometheus.org.ua.

Український громадський проект масових відкритих онлайн-курсів, що запустився порівняно нещодавно та набирає популярності серед охочих вчитися. Головною метою проекту є безкоштовний доступ до онлайн-курсів університетського рівня а також надання можливості публікувати та поширювати власні курси провідним викладачам, університетам та компаніям.

Тут все так, як і на провідних МООС-платформах – різні галузі, відеолекції, завдання, тести та сертифікат. От тільки університети – українські: КНУ ім. Тараса Шевченка, КПІ та Києво-Могилянська академія. Prometheus пропонує декілька курсів – від "Фінансового менеджменту" і "Теорії обмежень та Процесів мислення як потужного підходу до управління бізнесом" до "Основ інформаційної безпеки" і "Історії України: від Другої світової війни до сучасності". Ще близько семи курсів готуються до запуску найближчим часом.

Через відносно недавній запуск, Prometheus не має додатку. Однак лекції можна переглядати через веб-сайт або завантажити через YouTube – на даний момент відео курси розташовуються саме там. І з цим може допомогти 3G, особливо, коли ви в дорозі.

Busuu

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

За допомогою мобільного додатку користувачі зможуть поспілкуватися з носіями мови. Скріншот із сайту busuu.com.

Сервісів та додатків для вивчення іноземних мов сьогодні настільки багато, що їхнім розробникам доводиться вдаватися до незвичайних функцій, аби привернути увагу майбутнього поліглота. Сервіс під назвою Busuu на ринку вже досить давно, а тому точно знає, як спонукати вас до вивчення англійської, німецької, французької, китайської та інших популярних мов світу. Додаток тісно пов’язаний із веб-сайтом, а тому всі ваші дані та прогрес синхронізуються на всіх доступних пристроях. Busuu стане вдалим вибором для тих, хто бажає отримати набір базових знань в новій мові. Вся інформація, що надається в заняттях додатка, гарно структурована, що значно полегшує процес навчання.

Як і в багатьох подібних додатках, навчання у Busuu розбите на заняття. Кожне з них містить тематичні завдання, а протягом одного блоку використовуються приблизно одні й ті ж слова. Такий підхід допоможе підвищити ефективність занять. За правильно виконані вправи користувач отримує спеціальні нагороди. Такі елементи гейміфікації допомагають не закинути процес за перший тиждень навчання та зробити його цікавішим. Варто зазначити, що хоч додаток і є безкоштовним, деякі функції потребують платної преміум-версії.

Однак Busuu не просто так потрапив до нашого списку. Розробникам сервісу справді вдалося створити таку собі спільноту, що об'єднує людей, які вивчають іноземні мови. Звісно, жодні підготовлені практичні вправи не зрівняються із живим спілкуванням з тими, для кого обрана вами іноземна мова є рідною. Busuu дозволяє це зробити: за допомогою мобільного додатку користувачі зможуть поспілкуватися з носіями мови.

TED

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

Не знаєте, який виступ обрати? Функція "Здивуй мене" дозволить підібрати потрібне відео. Скріншот із сайту ted.com. 

Конференція TED не потребує представлення. Це місце, де зібрані найгеніальніші наукові відкриття та лекції найрозумніших людей планети. Тут можна знайти дослідження про широкі сфери тем, що разом формують наше майбутнє: починаючи від математичного пояснення кохання та привабливості, закінчуючи теорією суперструн і розвитком біотехнологій.

Додаток містить сотні тисяч годин відео з конференцій, де справжні інтелектуали діляться результатами своїх досліджень. По дорозі на роботу чи навчання завдяки 3G можна легко завантажити обране відео і провести час із користю для світогляду та мотивацією на нові звершення. Не знаєте, який виступ обрати? Функція "Здивуй мене" дозволить підібрати потрібне відео. Все, що треба вказати, – це категорію виступу та час, що ви маєте на його перегляд. Далі додаток автоматично підбере одне чи кілька відео для вас.

Якщо ж ви не володієте англійською вільно, додаток дозволяє дивитись виступи із субтитрами – вони доступні більше ніж 90 мовами світу, зокрема, і українською. Дивитись можна як онлайн, так і пізніше, завантаживши відео виступу на свій смартфон. Усі лекції у TED можна зручно сортувати за тегами, часом, популярністю, категорією та датою додання до колекції. Якщо хочеться просто послухати, можна запустити плейліст на TED-радіо, яке також доступне у додатку. Улюбленими виступами можна легко поділитися з друзями через соціальні мережи або e-mail. Пам’ятайте, що TED – це "ідеї варті поширювання".

Anatomy 4D

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

 Всі зображення - тривимірні, а відтак будову людини можна відмінно розглянути з усіх боків. Скріншот із сайту 4danatomy.com.

Якщо ви цікавились анатомією для себе чи ще в школі, але обрали інший напрям діяльності, є чудова нагода згадати будову людини. Цей додаток дозволяє студентам, викладачам, медичним працівникам – всім, хто хоче дізнатися про тіло та людську анатомію, віртуально вивчати цю тему. Завдяки доповненій реальності та інтерактивним функціям додатку Anatomy 4D стає справжнім інструментом для навчання 21-го століття.

Anatomy 4D – більше, ніж додаток. Він запрошує користувачів у подорож всередину людського тіла і серця, наочно демонструє зв’язки наших систем органів, скелета, м'язів і тіла. Додаток відмінно підійде для використання на заняттях або в будь-який час, навіть, по дорозі на роботу.

Anatomy 4D допоможе дізнатися і вивчити людське тіло і серце в найдрібніших подробицях, виділить різні органи і системи окремо. Наприклад, ви можете зосередитися тільки на кістках або м’язах, або на дихальній системі.

Всі зображення - тривимірні, а відтак будову людини можна відмінно розглянути з усіх боків. Ми рекомендуємо додаток тим, хто бажає дізнатися більше про будову власного тіла.

Artsy

Платформа: iOS, Android

Ціна: Безкоштовно

Посилання: App Store, Google Play

 Завдяки функції Deep Zoom можна переглядати роботи на смартфоні з безпрецедентним рівнем масштабування, що дозволяє розглянути навіть окремі мазки неозброєним оком. Скріншот із сайту artsy.net.

Завжди мріяли стати експертом у світі мистецтва та живопису? Artsy допоможе вам розмірковувати про це краще за музейних гідів. Це абсолютно унікальний додаток, що значно відрізняється від решти у нашій підбірці. Він дозволяє вивчати та колекціонувати твори мистецтва, що виставляються в головних галереях сучасності, на художніх ярмарках і в музеях по всьому світу. Колекція додатку налічує понад сто тисяч творів мистецтва і оновлюється щодня.

Від Моне і Уорхола до Марини Абрамович, Джеффа Кунса, Еда Руше і Сінді Шерман – колекція Artsy охоплює як визнаних майстрів, так і кращих сучасних художників. Додаток дозволяє насолодитися роботами музею Соломона Гуггенхайма, музею Сучасного Мистецтва Сан-Франциско, Британського музею, галереї Гагосяна, Pace Gallery, "Білого кубу", Victoria Miro і більш ніж 600 інших галерей в 50 країнах.

Окрім безкоштовного спостереження за творами мистецтва можна стежити за останніми виставками та художніми ярмарками по всьому світу, від Art Rio в Південній Америці і The Armory Show в Нью-Йорку до Frieze в Лондоні і Art Basel в Європі. Додаток також дозволяє купувати картини в один дотик.

Якщо ж ви новачок у світі великого мистецтва вам залюбки допоможуть арт-консультанти та фахівці з багаторічним досвідом роботи з провідними світовими галереями та аукціонами, такими як Крістіс і Сотбіс.

Як і в багатьох додатках, в Artsy є функція стеження. Однак тут ви можете додати художників до обраного, щоб отримувати повідомлення та сповіщення про їхні нові роботи, ділитися з друзями роботами в соціальних мережах.

Завдяки функції Deep Zoom можна переглядати роботи на смартфоні з безпрецедентним рівнем масштабування, що дозволяє розглянути навіть окремі мазки неозброєним оком. А View in Room дозволяє повертати ваш пристрій в сторони, щоб переглядати картини в масштабі, немов ви перебуваєте в музеї. Звісно, ці функції потребують якісного і швидкого мобільного інтернету, з чим, безперечно, впорається 3G.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!