Живильна сила для економіки

Живильна сила для економіки

Четвер, 4 грудня 2014, 08:39 -
Обсяги переказів заробітчан можуть навіть перевищити фінансову допомогу МВФ. За шість місяців 2014 року Україна отримала 3,3 млрд дол переказів і 3,2 млрд дол допомоги МВФ.

Грошові перекази давно стали рятівним колом для багатьох сімей.

Водночас для низки країн перекази відіграють важливу роль в доступі до іноземної валюти та розвитку економіки.

Особливе значення надходження валютних коштів з-за кордону має у нинішній кризовий період в Україні.

Навіть коли з держави втікає капітал, трудові мігранти залишаються найбільш лояльними інвесторами.

Реклама:

У важкі часи вони можуть не тільки не зменшувати, а й збільшувати перекази на батьківщину. Стимулювання цього процесу повинно стати державним пріоритетом.

Країни, що розвиваються

За оцінками ООН, кількість мігрантів, що живуть за межами рідних країн, з 1990 року до 2013 року збільшилася на 50%, сягнувши 231,5 млн осіб. За прогнозами експертів, ця цифра буде зростати, а тому - й обсяги та роль грошових переказів.

Річний обсяг глобальних грошових переказів за останнє десятиліття виріс більш ніж удвічі: з 192 млрд дол у 2003 році до 551 млрд дол у 2013 році.

За останнім звітом Світового банку, присвяченим темі міграції та переказів, у 2017 році сума грошових переказів сягне рекордного рівня - 667 млрд дол, причому близько 75% коштів надійдуть у країни, що розвиваються.

Варто відзначити, що кошти мігрантів давно стали стабільним джерелом фінансування для таких економік, адже перекази удвічі перевищують обсяг прямих іноземних інвестицій у цих країнах, крім Китаю, і утричі - офіційну фінансову допомогу, спрямовану на розвиток.

За словами головного економіста СБ Кошика Басу, 2014 року грошові перекази у висхідні країни збільшаться на 5%. У 2013 році цей показник становив 3,4%.

Прискорення відбувається в основному за рахунок переказів у країни Азії та Латинської Америки, відзначають у банку. Очікується, що перекази в країни, що розвиваються, досягнуть 435 млрд дол у 2014 році та 454 млрд дол у 2015 році.

"Приплив переказів забезпечував покриття значної частини витрат на імпорт у Єгипті, Пакистані, Гаїті, Гондурасі та Непалі", - підкреслив Басу.

Лідерами за обсягом переказів у країну стали Індія і Китай - 71 млрд дол і 64 млрд дол відповідно. Чимало коштів від мігрантів отримали Філіппіни - 28 млрд дол, Мексика - 24 млрд дол, Нігерія - 21 млрд дол.

Попри значні суми, що надходять з-за кордону у великі країни, для цих держав перекази не мають суттєвого значення. Натомість у Таджикистані сума переказів у 2013 році становила 42% ВВП, Киргизстані - 32% ВВП, Непалі - 29% ВВП.

Країни-лідери за співвідношенням обсягу переказів до ВВП, 2013 рік

Джерело: Світовий банк 

Регіональний аспект

Грошові перекази у висхідні країни у Європі та Центральній Азії у 2013 році порівняно з 2012 роком зросли на 7,5% до 48 млрд дол.

Однак 2014 року очікується скорочення темпів зростання. Це пов'язано із слабкими темпами відновлення економіки у регіоні та невизначеністю "в результаті конфлікту в Україні і санкцій західних країн проти Росії".

На зниження обсягів допомоги мігрантів також вплинуть девальвація рубля та російське ембарго, введене РФ у відповідь на санкції західних держав.

Різке падіння рубля до американської валюти істотно зменшить суму переказів у доларах. Логічним же наслідком введення ембарго стало зростання цін на товари за відсутності конкуренції з імпортною продукцією.

Таджикистан, Киргизстан та Узбекистан, які залежні від зовнішніх надходжень, уже відзначили скорочення обсягів переказів від мільйонів людей, які працюють у Росії. У заробітчан збільшилися витрати на життя через зростання цін. До того ж, через девальвацію російської валюти вони тепер можуть купити значно менше доларів.

За оцінками професора Російсько-таджицького університету Рахмона Ульмаса, перекази мігрантів з Росії у Таджикистан 2014 року впадуть на 30%. У 2013 році у Таджикистан з Росії надійшло 4,2 млрд дол або 417 дол на одного жителя країни.

Сховатися в тінь

Перекази не один рік залишаються головним джерелом притоку валюти і в Україну. Якщо обсяг іноземних і інвестицій у 2012 році становив 6,13 млрд дол, то українці з-за кордону відправили своїм родичам 7,5 млрд дол.

У 2013 році, за даними НБУ, обсяг грошових переказів збільшився на 13,4% до 8,5 млрд дол і знову перебільшив рівень іноземних інвестицій - 5,7 млрд дол.

Динаміка обсягів приватних грошових переказів в Україну, млн дол

Джерело: НБУ 

Втім, 2014 року суми переказів заробітчан можуть різко скоротитися. За даними Нацбанку, приватні грошові перекази в Україну у першому півріччі 2014 року становили 3,33 млрд дол, що на 13% менше, ніж за цей же період 2013 року.

Основні канали надходження переказів в Україну, перше півріччя 2014 року

Країна

млн дол

Росія

1 026,3

США

267,1

Німеччина

167,5

Греція

135,2

Італія

133,2

Великобританія

131,1

Кіпр

129,8

ОАЕ

50,4

Ізраїль

49,7

Сінгапур

46,0

Джерело: НБУ

Зменшення валютних надходжень може свідчити про зростання частки тіньових переказів. За оцінками фахівців, у 2012 році українці нелегально переслали на батьківщину 1 млрд дол. За даними НБУ, за перше півріччя 2014 року неформальними каналами надійшло 453 млн дол. Однак це лише умовні цифри.

"Складно оцінити реальні обсяги коштів, що надходять в Україну неофіційно. Представництво Міжнародної організації з міграції за фінансування уряду Канади опитує українських громадян та трудових мігрантів, аби отримати реальні дані про обсяги трудової міграції та переказів в Україну", - розповіли у МОМ.

Даних за третій квартал стосовно переказів ще нема, але цілком імовірно, що обсяги валютних надходжень від мігрантів могли продовжити падати. Причина - запровадження у вересні Нацбанком обов'язкової конвертації у гривню валютних переказів з-за кордону на користь фізосіб без відкриття рахунку.

"Протягом дії цього обмеження обсяг виплат грошових переказів через банки суттєво знизився - у два-три рази залежно від системи переказів, валюти переказу та країни-донора", - відзначає заступник начальника Управління організації та супроводження роздрібного бізнесу Укрексімбанку Андрій Гайдуцький.

Фото etovidel.net

Водночас регулятор у кінці вересня скасував пункт постанови стосовно переказів і поновив режим виплати коштів без відкриття рахунку в інвалюті.

"Вже у жовтні обсяг переказів суттєво зріс. В Укрексімбанку він досяг серпня 2014 року. Якщо ж порівняти з жовтнем 2013 року, то перекази у доларовому еквіваленті зросли майже у 1,4 разу", - зауважив Гайдуцький.

Як відзначила старший експерт "ОТП банку" Марія Семенець, обмеження, яке діяло протягом нетривалого часу, суттєво не змінило обсяги переказів. "Клієнти, які хотіли отримати перекази у валюті, у цей період відкривали поточні рахунки, тому активізувалося їх відкриття", - пояснила вона.

В цілому експерти відзначають негативний вплив таких заходів регулятора. "Після введення даної постанови у банків виникли проблеми з видачею грошових переказів за всіма системами. Ці проблеми були пов'язані з тим, що банки не встигли налаштувати власні інформаційні системи.

Страховка для держави

За прогнозами Світового банку, обсяги переказів в Україну 2014 року становитимуть 9 млрд дол, що на 500 млн більше, ніж 2013 року.

Обсяг грошових переказів, 2014 рік, прогноз, млрд дол

Джерело: Світовий банк 

Втім, зважаючи на падіння надходжень у першому півріччі, можна очікувати скорочення обсягів у кінці року. Хоча, можливо, тільки офіційними каналами.

У 2014 році перекази через банківську систему становитимуть 7 млрд дол або 7% ВВП, прогнозує Гайдуцький. У 2013 році цей показник становив 4,7% ВВП.

Безперечно, перекази - ефективний механізм боротьби з бідністю. Жителі західних областей України мають більше можливостей купувати товари та послуги саме завдяки можливості заробити за кордоном і переказам від родичів.

"У західних регіонах будується утричі більше житла, ніж на сході чи у центрі, крім Київської області. Сім'ї, які отримують перекази, мають уп'ятеро більше заощаджень, ніж в середньому в Україні", - розповідає Гайдуцький.

Завдяки переказам, додає він, у західних областях частка інвестицій в основний капітал за рахунок коштів населення значно більша, ніж в інших регіонах.

В активних міграційних регіонах також значно вищий рівень підприємницької діяльності, зокрема, найбільша частка малих підприємств в обсягах виробленої продукції - 8-12%. В середньому в Україні цей показник становить 5%.

Крім того, рівень доходу малих підприємств і самозайнятого населення також вищий у тих регіонах, де вищий рівень надходження грошових переказів.

 Фото portal.lviv.ua

Гроші заробітчан можуть врятувати не лише окремих українців та їх сім'ї, а й підтримати економічну стабільність і кредитоспроможність країни. Важливою ознакою потоків грошових переказів є їх стійкість та нециклічність. Дослідження показують, що перекази зростають у міру зростання економічних потреб.

"Обсяг переказів перевищить сукупні надходження прямих і портфельних інвестицій та технічної допомоги. Обсяги переказів можуть навіть перевищити фінансову допомогу МВФ. За шість місяців 2014 року Україна отримала 3,3 млрд дол переказів і 3,2 млрд дол допомоги МВФ", - підкреслює Гайдуцький.

Саме перекази є стабільним джерелом валюти, що допомагає запобігти різким змінам поточного рахунку в період нестабільності, поліпшити кредитний рейтинг країни та сприяти припливу інвестицій.

Визнаючи цей потенціал, низка країн розробила політику, яка допомагає залучати кошти мігрантів у розвиток економіки. Перейняти цей досвід варто і Україні.

Реклама: