Годі годувати Кримбас

Годі годувати Кримбас

Четвер, 6 листопада 2014, 13:10 -
У Донбасі Україна потрапила у ту ж пастку, що і в Криму. Для Києва це своя територія, тому він не кидає тамтешніх людей. Дає газ, воду, електроенергію, обтираючи з лиця плювки сепаратистів, які вимагають від України ще й пенсій.

Третє листопада можна вважати апогеєм фарсу.

Нарешті розвіялася інтрига незаконних виборів в окремих районах Донецької та Луганської областей і стало відомо про дипломатичний прорив.

Виявилося, що Міненерговугілля домовляється з терористами.

Точніше, стало відомо, що воно "веде перемовини про закупівлю вугілля з державних шахт, які знаходяться під контролем незаконних збройних формувань".

Реклама:

"Я особисто веду перемовини з генеральними директорами, які знаходяться в зоні АТО. Вони, своєю чергою, ведуть перемовини з лідерами "народних республік".

Міністерство запевнило: воно буде контролювати, щоб кошти використовувалися для виплат зарплат шахтарям, для сплати за електроенергію і підтримку шахт.

Наступного дня самопроголошені "республіки" заявили про готовність поставляти вугілля Києву: "Нам необхідна співпраця у сфері поставок електроенергії, сільгосппродукції, транспорту, зв'язку, орієнтованих на експорт виробництв. Наша економіка залишиться у зоні гривні, якщо Київ припинить фінансову блокаду".

Це просто феєрія. Виходить, що 3 листопада відбулося визнання результатів виборів в окремих районах Донецької і Луганської областей не лише Росією, а й одним з органів виконавчої влади України - Міненерговугілля.

"Я вважаю, що Міненерговугілля в особі деяких персон заодно з сепаратистами чи "в долі" з ними. Такі речі не повинні вирішуватися в рамках окремого міністерства", - вважає директор енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Міністр енергетики Юрій Продан. Фото УП

За його словами, такі угоди пропонують від безвиході. Вони виходять за рамки короткочасного вирішення проблеми і формують економічну базу для укріплення незаконних збройних формувань.

"Мало того, що вони не платять за газ. Вони ще й будуть брати гроші за вкрадене у нас вугілля. Міненерговугілля треба було починати розмову так: ви винні гроші за газ і постачайте нам вугілля в рахунок погашення боргу", - каже Гончар.

Міністерство запевняє, що гроші будуть використані для збереження галузі і життя шахтарів. Останні отримуватимуть гроші у банкоматах на контрольованій Україною території. Однак ніхто не хоче думати про те, хто насправді контролює ці шахти.

Генерація електроенергії тепловими станціями, МВт-год

Чи не є ці люди спонсорами тероризму? Чи не підуть ці гроші на фінансування "наших ребят"? Сюрреалізм ще й у тому, що у зоні АТО досі тривають бої і вмирають українські військові.

Потрібні компроміси заради шахтарів, інакше їм доведеться звільнятися, вважає член спостережної ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Якщо шахтарі перейдуть у новостворений суб'єкт, то формально він не буде належати Україні. Шахти вважатимуться українськими, ми будемо платити зарплату шахтарям, забирати вугілля і виділяти дотації, а формально це буде територія не українська. Ніхто не розуміє, скільки це триватиме", - каже він.

Скільки бюджетних коштів перерахував український уряд підприємствам Донбасу, які знаходяться на окупованих територіях, грн

Проблеми з постачанням вугілля на ТЕС склалися не зненацька. Передбачити це можна було завчасно, ще влітку. "Міненерговугілля втратило час. Спеціально чи випадково - це тема для розслідування", - зазначає Гончар.

За його словами, на світовому ринку вугілля є. Питання імпорту було порушене у липні під час візиту делегації міністерства енергетики США. "Американці обіцяли посприяти, вказавши, що найбільш схоже вугілля - у ПАР. Є й інші варіанти. Треба дивитися, що є на європейських складах", - додає експерт.

З ним не погоджується Корольчук. Він вважає, що найближча альтернатива - це російське вугілля, а безробітні шахтарі стануть на бік сепаратистів.

Генерація електроенергії тепловими та атомними станціями, МВт-год

"За нормальною ціною вугілля можна брати тільки у Росії. Вийде 120 дол, це ті ж 1600-1750 грн за тонну. Але що робити людям? 10 млрд грн дотацій пішли на зарплату. Але якщо вугілля купувати не на Донбасі, то шахтарі підживлюватимуть сепаратизм. Раціональне зерно є, але звучить це цинічно", - розмірковує він.

Тимчасом стало відомо, що уряд припиняє фінансувати території, контрольовані терористами. Однак газ і струм надходитимуть. За газ платитиме український бюджет, а світло вимикатимуть тим, хто за нього не заплатить.

Схоже, у Донбасі Україна потрапила в ту ж пастку, що і в Криму. Київ вважає цю територією своєю, тому не кидає напризволяще людей, які там залишилися. Через це продовжує закачувати туди газ, воду та електроенергію, обтираючи з лиця плювки сепаратистів, які вимагають від України пенсій і не платять за ресурси.

Треба нарешті визначитися і прийняти зрозуміле рішення. Україна буде годувати тих, хто залишився по той бік фронту, чи лише тих, хто покинув домівки і обрав  контрольовану Україною частину держави. Просто треба вирішити.

У день "виборів" на окупованих територіях. Фото twitter.com/lisichansk

Реклама: