Наряд на лібералізацію

Наряд на лібералізацію

П'ятниця, 27 червня 2014, 21:31 -
Уряд планує лібералізувати ринок алкоголю. Зокрема, йдеться про скасування нарядів на відвантаження спирту, які надає Міндоходів. Звісно, податківці виступають проти того, щоб їх позбавляли важеля впливу на один з найбільш корумпованих сегментів економіки - ринок спирту.

Кабінет міністрів розглядає проект постанови "Про внесення змін до порядку визначення виробників і покупців спирту та здійснення контролю за його обігом".

Головна новація - скасування нарядів на продаж спирту. В Мінекономрозвитку наполягають, що наряди - це застарілий інструмент, який не дозволяє повноцінно контролювати обіг спирту на ринку.

Такі документи видає департамент контролю за виробництвом та обігом спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів Міндоходів. За допомогою цих нарядів здійснюється розподіл спирту між суб'єктами підприємницької діяльності.

Проект постанови пропонує вилучити низку пунктів, які регламентують продаж спирту за нарядами. Зокрема, процедуру завчасного подання угод на постачання спирту до податкових органів та процедуру щомісячного розподілу спирту за нарядами між суб'єктами підприємницької діяльності.

Реклама:
Натисніть для збільшення

Учасники ринку позитивно оцінюють такий крок уряду. "Скасування нарядів на продаж спирту спростить роботу підприємств галузі", - вважає почесний президент компанії "Олімп" Павло Климець.

З ним погоджується голова спостережної ради холдингу Global Spirits Євген Черняк.

"В Україні є державна монополія на виробництво спирту, єдине завданням якої - відсутність "лівого" спирту. За це державній монополії готові прощати відсутність модернізації заводів, небажання і невміння працювати за новими технологіями. Проте ми маємо і контрафактний спирт, і напівзруйновані заводи", - говорить він.

За словами Черняка, скільки б не було розподілів, нарядів і нормативних документів, "лівий" спирт виробляється і продається.

На думку Климця, регулювати сектор з метою захисту від фальсифікату необхідно не нарядами на спирт, а прозорою і ефективною роботою правоохоронних органів.

Зараз в цьому сенсі спостерігається певне покращення. Як зазначив Черняк, зараз ринок контрафактного алкоголю суттєво зменшився завдяки зусиллям податкової міліції: "Такої наполегливості і мотивації я не бачив за останні 20 років. Пишу без іронії і з повагою. Порядок можна навести системними спільними діями ринку, правоохоронців і держави".

Тим не менше, Міндоходів не погодило проект постанови. Наряди - дієвий інструмент, що запобігає перетіканню спирту на тіньовий ринок, переконані там.

Аргументи податківців можна зрозуміти також іншим чином. До того часу, поки Міндоходів (чи Державна фіскальна служба) видають наряди, деякі чиновники мають нехитре джерело потенційного нелегального доходу. Тож вони будуть всіляко запевняти, що відмовлятися від нарядів не треба.

Зокрема, за часів Януковича податківці чудово знали про те, що в Україні виробляється "ліва" горілка. Вони розуміли, звідки береться спирт для її розливу. Отже, маючи наряди, вони жодним чином не протидіяли виробництву "паленки". Тобто, річ не у тому, чи мають податківці такий важель контролю, як наряд. Справа в іншому - чи хочуть вони боротися з незаконною діяльністю лікеро-горілчаних підприємств, і чи влада в Україні налаштована на те саме.

Фото sq.com.ua

Виробники лікеро-горілчаної продукції вважають, що уряду натомість варто звернути увагу на акцизну політику. На їхню думку, постійне підвищення акцизів зменшує надходження від акцизного податку і стимулює виробництво нелегальної горілки.

Зокрема, прямо зараз виробники лікеро-горілчаних напоїв займаються виробництвом напоїв наперед, тому що невдовзі акцизи зростуть ще раз.

"Залишається парадокс і омана можновладцями самих себе: акцизи збільшують, купівельна спроможність населення знижується, і квітнуть "гаражне виробництво" та самогоноваріння", - нарікає Климець.

На його переконання, уряд повинен прийняти політичне рішення: або повна заборона "народних напоїв" і доступні ціни на певні види алкоголю, або подальше підвищення акцизів і заплющування очей на ринок "паленки".

"Акцизи зростають, а надходжень все менше. Для тіньового ринку це мотивація, адже це збільшення заробітку на одиниці продукції. Від держави потрібний мораторій на підвищення акцизу, яке звужує легальний ринок", - додає Черняк.

Правда, є один момент, про який виробники лікеро-горілчаних виробів не люблять казати вголос. Справа у тому, що більшість "паленки" виробляється як раз на сертифікованих великих виробництвах, а не кустарним шляхом. Зокрема, за часів Януковича рекордними темпами "ліву" горілку розливав Житомирський ЛВЗ, який наледжить Державному управлінню справами. Розповідають також про завод однієї відомої торговельної марки на Сході країни - він свого часу теж був помічений у виробництві "паленки". Отже, до аргументів виробників горілки треба ставитись з обережністю.

Також треба дуже ретельно міркувати, чи дозволяти в Україні легальне виробництво спирту приватними підприємствами. Саме цього хочуть виробники алкоголю. Вони наполягають, що демонополізація ринку спирту допоможе вирішити проблему контрафактної продукції. За їхніми словами, приватні спиртзаводи будуть піклуватися про репутацію і у "третю" зміну не працюватимуть.

Це дуже дивне твердження. Геть не зрозуміло, як приватне виробництво спирту приведе до того, що з ринку зникне "паленка". Швидше за все, ніяк, тому що в Україні існує стійкий попит на дешевий алкоголь. А ось контролювати розлив "лівої" горілки з приватного спирту буде контролювати набагато важче.

Тому владі треба дуже добре подумати, чи треба позбавляти державу монопольного права на виробництво спирту.

Реклама: