Реєстратори залишать фондовий ринок

Реєстратори залишать фондовий ринок

Середа, 9 жовтня 2013, 13:05 -
Навіть зараз подекуди трапляються випадки неправомірного переведення цінних паперів з рахунків власників на інших осіб і їх перепродажу. В сумбурі перехідного періоду така практика може поновити хвилю захоплення корпоративних прав.

З 12 жовтня 2013 року з припиненням в Україні паперового обігу цінних паперів з фондового ринку йде в небуття інститут реєстраторів.

Реєстраторська система обліку прав власності була створена указом президента в 1996 році і була покликана захистити недостатньо обізнаних власників від менеджменту підприємств і впорядкувати результати сертифікатних аукціонів.

Слід подякувати інституту реєстраторів за те, що він виконав велику роботу з формування баз даних власності на цінні папери.

В той же час у суспільстві створювався переважно негативний образ реєстратора. Його звинувачували у рекеті акціонерних товариств та участі в одній з популярних в Україні схем корпоративних захоплень - скупці компаній-реєстраторів. Знизили популярність цього інституту і скандали з "подвійними реєстрами".

Реклама:

Реєстратори стали "хлопчиками для биття", хоча є всього лиш "інструментом" ведення корпоративних війн. Втім, з ринку реєстратори йдуть з суто "технічної" причини: їх послуги з обслуговування випусків ЦП, зареєстрованих у документарній формі, більше не потрібні, а самі паперові акції стануть реліквіями.

На 1 вересня 2013 року кількість професійних учасників фондового ринку, які мають ліцензію на провадження діяльності реєстратора цінних паперів, становила 120, зберігача цінних паперів, які обслуговують бездокументарні випуски, - 356.

Нішами для реєстраторів у новій депозитарній системі стане перекваліфікація у "депозитарні установи" - так називатимуться тепер зберігачі - або консультаційні послуги у сфері корпоративного управління для акціонерних товариств.

Наприклад, Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв - ПАРД - і Професійна асоціація корпоративного управління - ПАКУ - здійснюють партнерську програму, в якій пропонують співробітникам реєстратора отримати необхідний досвід корпоративного секретаря.

"Навички, які повинен мати корпоративний секретар, - це 90% якостей, які мав кваліфікований реєстратор. Крім того, реєстратори володіють речами, які не можна "купити". Це досвід масової приватизації, роботи з великими і дрібними акціонерами, протидії рейдерству", - вважає президент ПАРД Олексій Кий.

Депозитарні ризики

Зберігачі цінних паперів, які мають намір продовжувати депозитарну діяльність після набрання чинності законом "Про депозитарну систему України", повинні до 12 жовтня 2013 року отримати ліцензію на провадження діяльності депозитарної установи - так вони тепер називатимуться.

Оскільки свого часу фондовикам не вдалося переконати законотворців у тому, що "зберігачі" від "депозитарних установ" відрізняються тільки назвами, нині активно йде їх переліцензування.

"Зберігачі, які не встигнуть отримати нові ліцензії, не зможуть обслуговувати своїх клієнтів", - констатує начальник управління депозитарної діяльності банку "Хрещатик" Ніна Бруслиновська.

Фото yandex.ua

Комісія вирішила видати ліцензії депозитарної діяльності депозитарної установи, тобто зберігачам, 124 професійним учасникам фондового ринку. Як уточнив ЕП президент ПАРД, на 25 вересня 354 компанії мають ліцензії зберігачів ЦП.

Процедуру переліцензування пройшли 120 компаній, ще 178 пакетів знаходяться на розгляді в НКЦПФР. Решта не подали документи. Для компаній, які з якихось причин не отримають ліцензії до 11 жовтня, ПАРД підготувала рекомендації, як залишитися в межах правового поля.

"Для тих ліцензіатів, документи яких комісія не встигла розглянути, складається неоднозначна ситуація", - розповідає топ-менеджер однієї з інвесткомпаній.

На його думку, компанії, які не прийняли рішення припинити діяльність, можуть оштрафовані комісією за роботу без ліцензії. Власники ж цінних паперів, яких обслуговує такий зберігач, не зможуть проводити операції із своїми рахунками.

Якщо зберігач не почне відповідні процедури, власники не зможуть перевести свої папери до іншого зберігача, що має нову ліцензію. Папери, власник яких протягом року з дати набрання чинності законом не укладе угоду із зберігачем, також не враховуватимуться при визначенні кворуму і голосуванні на зборах акціонерів.

Такі обмеження призведуть до втрати права пред'являти акції до обов'язкового викупу емітентом у передбачених законодавством випадках, якщо на зборах приймаються рішення, за які акціонер голосував би проти.

"Таких акціонерів очікує те саме, що й будь-якого клієнта, який не може заплатити за послугу: він її не отримує. Акціонер не зможе оформити будь-який рух своїх паперів", - зауважує радник асоціації "Фондове партнерство" Ростислав Лукач.

Отже, один з варіантів виходу з ситуації - зміна форми власності. Так, витрати ТОВ менші, ніж АТ. В найгіршому випадку виникає небезпека втрати власності.

"Навіть зараз подекуди виникають випадки неправомірного переведення цінних паперів з рахунків власників на інших осіб та їх перепродаж.

В сумбурі перехідного періоду така практика може поширитися та поновити хвилю вже не рейдерства, а захоплення та привласнення корпоративних прав", - попереджає голова ради Української асоціації інвестиційного бізнесу - УАІБ - Дмитро Леонов.

В ході інвентаризації, яку проводить НКЦПФР серед акціонерних товариств, що не перевели папери в бездокументарну форму, найпоширенішим видом санкцій є зупинка системи реєстру і заборона внесення змін до нього. Це майже дорівнює зупинці обігу акцій такого АТ.

Втім, на думку експертів, така санкція може убезпечити акціонерів від шахрайства.

В одному з офісів цього будинку працює Українська асоціація інвестиційного бізнесу. Фото yandex.ua

Три не в одному

На щасливчиків, які отримали ліцензії "депозитарної установи", теж чекають сюрпризи. Ліцензія зберігача подробилася на три ліцензії: депозитарна діяльність депозитарної установи, діяльність із зберігання активів інститутів спільного інвестування - ІСІ, діяльність із зберігання активів пенсійних фондів - НПФ.

"На мій погляд, функції зберігача та модель роботи з активами в ІСІ та НПФ у нас настільки близькі, що для виділення окремих видів ліцензій достатніх підстав не було. Тобто можна було обмежитися двома ліцензіями: зберігач і зберігач інституційних інвесторів", - зауважує Леонов.

Для клієнтів зберігача - ІСІ та НПФ - подрібнення ліцензії призведе до того, що значна частина зберігачів не буде отримувати ліцензії на обслуговування НПФ. Останніх в Україні менше ста, а їх активи малі - як і заробітки зберігача.

Отже, відбуватиметься звуження кола зберігачів НПФ. Ними насамперед залишаться банки, у яких є власні НПФ. Відмовитися від такої діяльності вони не зможуть. Проте тарифи з обслуговування можуть підвищитися.

Ситуація з ІСІ трошки краща. З 2014 року, коли набере чинності закон про ІСІ в новій редакції, значна кількість фондів виводиться з-під умови обов'язковості використання послуг зберігача.

Проте виникає колізія: якщо фонд має хоча б один цінний папір у власності, він автоматично стає клієнтом зберігача ІСІ за формальною ознакою. "Ще гірше буде, коли клієнти не зможуть собі дозволити витрати на підвищення тарифів у нових зберігачів. На жаль, про це законодавці не подумали", - констатує Леонов.

Рух до фіналу

За оцінкою НКЦПФР, переведення глобальних сертифікатів з Розрахункового центру - РЦ, раніше Всеукраїнський депозитарій цінних паперів - до Національного депозитарію України - НДУ - проходить за планом. Залишається передати близько 200 глобальних сертифікатів.

Голова правління НДУ Сергій Румпа переконаний, що останнє передавання відбудеться 10 жовтня. Це будуть цінні папери, що найбільш активно торгуються на біржах. Передавання здійснюється відповідно до узгоджених з НКЦПФР та РЦ графіків і без збоїв. Багато в даному процесі залежить від роботи зберігачів.

Для завершення процедури і підготовки роботи депозитарних установ з Центральним депозитарієм за новими технологіями НДУ працюватиме 12 і 13 жовтня - у суботу та неділю, аби зберігачі завершили всі дії з передавання.

НКЦПФР. Фото yandex.ua

Боротьба за депозитаріїв

Крім технологічних моментів, вітчизняні депозитарні установи хвилюють і стосунки з саморегулюючими організаціями фондового ринку - СРО. Останні об'єднують професійних учасників ринку цінних паперів за видами діяльності.

Наразі конкурентна боротьба за депозитарні установи між СРО загострюється. Річ у тім, що до 2013 року на ринку існувало всього три СРО. Професійні учасники мусили об'єднуватися у єдиній СРО за своїм видом діяльності.

Торговці - в Асоціації українських фондових торговців. Компанії з управління активами - в Українській асоціації інвестиційного бізнесу. Реєстратори, зберігачі і депозитарії - у Професійній асоціації реєстраторів і депозитаріїв.

Прийняті 2012 року зміни до деяких актів удосконалили законодавство про ЦП. Тепер учасники ринку можуть входити в об'єднання професійних учасників - ОПУ.

Це неприбуткове об'єднання професійних учасників фондового ринку, які можуть здійснювати один або кілька видів професійної діяльності на фондовому ринку. Одна з вимог до ОПУ - об'єднання не менше 35% учасників фондового ринку за кожним видом діяльності, які воно об’єднує.

Відтак, асоціація зберігачів ПАРД має намір отримати статус СРО торговців цінними паперами до кінця 2013 року. Нині вона об'єднує переважно зберігачів, з яких 70%, за даними ПАРД, є ліцензованими торговцями.

Своєю чергою, асоціація торговців АУФТ заявила про намір отримати статус СРО депозитаріїв. Таке рішення прийняте на її зборах акціонерів у серпні.

"Я - за здорову конкуренцію між двома СРО. Повинен бути вибір: хто краще працює, тому і платити. В ідеалі ж потрібно взагалі скасувати обов'язковість членства в СРО. До саморегулювання наш ринок ще не доріс", - вважає керуючий директор інвестиційної групи "Універ" Олексій Сухоруков.

За його словами, якщо менеджмент АУФТ захопить ще й ПАРД, то зможе "від імені трудящих" лобіювати зміни депозитарної системи, вигідні тільки йому.

Інша думка полягає у тому, що нинішня декларативна "демократизація" системи професійних об'єднань на фондовому ринку призвела до негативних наслідків.

Можливість поєднання в одній СРО та відмова від принципу "одне СРО з одного виду діяльності" породили конфлікти та боротьбу серед асоціацій, в яких склалося перетинання кола їх членів. Виграли від цього лише асоціації, які за формальними ознаками змогли отримати статус ОПУ та обґрунтувати цим факт свого існування.

Відео TelekanalBusiness

"Оскільки депозитарна діяльність і торгівля ЦП може поєднуватися, а для небанківських зберігачів наявність ліцензії торговця є обов'язковою умовою, склад членів цих асоціацій перетинається на три чверті. Це потенціал для боротьби за абсолютний вплив на певний ринок фінансових послуг", - підкреслює Леонов.

Наслідком цієї боротьби може стати виникнення двох СРО з одного або двох видів діяльності. Це ненормально, бо одна з функцій СРО - встановлення стандартів.

Стандарти ж погоджує НКЦПФР. Відтак, складно уявити, скільки часу знадобиться комісії, щоб погодити їх за одним видом діяльності з різними СРО, які можуть мати різні позиції. І як бути членам обох СРО, щоб виконати обидва стандарти?

Таке двовладдя шкодитиме розвитку відповідних видів діяльності. Воно може призвести до того, що якісь члени вийдуть з того чи іншого СРО, і воно втратить цей статус, перетворившись на ОПУ з цього виду діяльності. З часом все може повернутися до старого балансу між ПАРД та АУФТ.

Ймовірним є і сценарій знищення статусу СРО однієї з цих двох асоціацій. Інша залишиться лише ОПУ з обох видів діяльності. Тоді асоціація, яка залишиться лише ОПУ, поступово втрачатиме членів. Як відомо, членство у СРО є обов'язковим, а в ОПУ - добровільним.

Якщо ОПУ не надаватиме своїм членам якісних послуг, які надає СРО з цього виду діяльності, поступово воно може зникнути. Це станеться тоді, коли кількість його членів становитиме менше 35% ліцензованих учасників.

Сергій Антонов, голова ради СРО АУФТ

- Конфлікт між АУФТ і ПАРД існує більше у пресі, ніж у житті. Сценарії прості. Ринок в особі членів обох асоціацій або прийме рішення про те, що йому потрібні обидві СРО, що спеціалізуються на різних видах діяльності, або якась одна з асоціацій, котра поєднує обидва види, або буде створена нова організація.

Олексій Кий, президент ПАРД

- Конфлікту між ПАРД та АУФТ нема. Йдеться, швидше, про суттєві відмінності в розумінні моделі реалізації саморегулювання. СРО ПАРД 17 років сповідує демократичні принципи при формуванні позиції асоціації з суттєвих питань.

Пріоритет - створення нашим учасникам комфортних умов для ведення бізнесу. Сценарії нехай пишуть сценаристи. Я волію виконувати рішення загальних зборів ПАРД. Збори ж поставили завдання отримати статус СРО торговців.

Зараз ми об'єднуємо близько 70% торговців. У жовтні плануємо об'єднати більше 75% учасників і подати документи на отримання статусу СРО торговців до комісії. Це дозволить учасникам ринку самостійно обирати будь-яку СРО.

Фото i.ua

Реклама: