"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

На ремонті Вуглегірської ТЕС заробить "Сім'я"?

На ремонті Вуглегірської ТЕС заробить "Сім'я"?

Середа, 7 серпня 2013, 15:24 -
Пожежа відбулася на диво вчасно. Відновлення станції потребуватиме великих коштів. Олександр Янукович зможе надати недешеві кредити на ремонт, щоб потім придбати об'єкт за безцінь. Справді, хто ще захоче купувати боржника?

29 березня 2013 року на Вуглегірській ТЕС виникла пожежа, яка була ліквідована 30 березня.

За добу вогонь майже цілком знищив те, що можна було назвати електростанцією.

До цієї прикрої події на Вуглегірській ТЕС налічувалося чотири пиловугільних котли на потужністю 300 МВт кожний.

За даними компанії, три газомазутні блоки - кожний потужністю 800 МВт - знаходяться в стані консервації.

Реклама:

Знищення ТЕС стало трагедією хіба що для структур Олександра Януковича, який продавав туди вугілля таємного походження за завищеними цінами. Це призводило до величезних збитків покупців, але не спиняло постачання.

Натомість виграли структури Ріната Ахметова. По-перше, Вуглегірська станція стоїть, і замість неї електроенергію генерують теплові електростанції ДТЕК. По-друге, олігарх з Донецька отримав можливість купити вугілля удвічі дешевше.

Вуглегірська ТЕС входить до складу ПАТ "Центренерго". Воно постачає струм на Оптовий ринок, а теплову енергію - для міст Світлодарськ, Донецька область, Українка, Київська область, та селища Комсомольське, Харківська область.

Дешевше зруйнувати

"За попередніми підрахунками, на відновлення Вуглегірської ТЕС потрібно 173 млн грн, і це з резервного фонду державного бюджету", - сказав у квітні голова Донецької обласної держадміністрації Андрій Федорук. Як же він помилявся!

Вже згодом Міненерговугілля повідомило, що загальні витрати на відновлення Вуглегірської ТЕС становитимуть приблизно 5 млрд грн. Деякі експерти вважають, що для фінансування цих витрат буде введена цільова надбавка на продаж електроенергії, що позначиться на тарифах для промислових споживачів.

Відео пожежі на Вуглегірській ТЕС. Увага - ненормативна лексика! Джерело youtube.com

5 млрд грн - це вже ближче до української реальності з урахуванням існуючої практики держзакупівель. Хоча звідки взялася цифра - відомо лише міністерству.

Наразі влада почала терміново вживати заходи, щоб якось нівелювати наслідки лиха. В результаті, початкова сума зросла майже в десяток разів.

Прийняте протокольне рішення Кабміну про відновлення теплопостачання Світлодарська, щоб не припуститися людських жертв узимку. Видане розпорядження Кабміну, яке передбачає виділення 128 млн грн.

"Виділити Міністерству енергетики та вугільної промисловості 128,338 млн грн для проведення першочергових аварійно-відбудовних робіт з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, що сталася на Вуглегірській ТЕС у Світлодарську Донецької області", - йдеться у розпорядженні.

На стадії підготовки ці витрати оцінювалися 57 млн грн - проект документа є в розпорядженні ЕП. Причому оцінка Мінрегіонбуду виявила, що кошторис завищений майже на 20 млн грн. В кінцевому ж підсумку кошторис подвоївся.

Натисніть для збільшення

Ці кошти повинні бути виділені з резервного фонду державного бюджету. Цільове призначення - для відновлення теплопостачання Світлодарська.

У проекті розпорядження йдеться про спорудження котельні на місці недобудованого тролейбусного депо і встановлення індивідуального опалення у будинках, які не будуть до неї під'єднані. Саме депо передадуть з державної до комунальної власності.

Інша частина дій уряду - відновлення Вуглегірської ТЕС. Один з експертів повідомив, що вже існує протокольне рішення Кабміну з цього приводу. За його даними, триває пошук проектної та підрядної організації.

За останніми даними, на відновлення лише одного енергоблоку станції буде отриманий кредит на 900 млн грн. Чи є ця сума обґрунтованою? Навряд чи. Не виключено, що кредитувати будуть "потрібні" структури. Вони зароблять якщо не на постачанні вугілля, то на постачанні грошей.

Це не єдине "диво", що супроводжує реконструкцію. Так, стало відомо, що "Центренерго" оголосила про обрання ТОВ "Спеценергомонтаж" виконавцем робіт з реконструкції першої черги Вуглегірської ТЕС на 198,29 млн грн.

Торги було проведено за неконкурентною процедурою закупівлі "в одного учасника". Це обумовлено нагальною необхідністю відновлення роботи станції.

Після пожежі. Фото segodnya.ua 

Це підприємство повинне зробити капітальний ремонт машинного залу головного корпусу енергоблоків 300 МВт - 118,47 млн грн - та відновити системи контролю і керування - 79,82 млн грн. Роботи потрібно виконати до кінця 2013 року.

"Судячи з наявної інформації, перший та четвертий енергоблоки - в поганому стані. Ще два - у дуже поганому стані", - розповідає член Наглядової ради Інституту енергетичних досліджень Юрій Корольчук.

Однак найголовнішим є те, що кінцевого кошторису відновлення поки нема. Не виключено, що фінансування буде відбуватися в міру надходження нових завдань.

"Перед вкладенням мільярдів гривень необхідно прораховувати різні варіанти і обрати найбільш вигідний. Оскільки йдеться про виділення коштів на відновлення, значить, хтось такий огляд здійснив і зробив висновок, що станцію краще відновлювати", - говорить президент Q club Олександр Тодійчук.

На його думку, логічно було б запускати окремі блоки. "Бажано, аби до кінця 2013 року почав роботу хоча б один блок. Для запуску всіх блоків знадобиться два роки. Ще рік піде на переобладнання інфраструктури", - вважає експерт.

Для кого реконструкція

Дехто з експертів зазначає, що на ТЕС, введеній в експлуатацію у 1970-х роках, нема чого відновлювати, і логіки у бюджетних витратах нема. Тим більше, що "Центренерго" збиралися приватизувати. Ще на початку 2013 року пакет акцій компанії, до складу якої входить і Вуглегірська ТЕС, були передані ФДМ.

Пожежа змінила плани уряду - приватизацію відклали до закінчення відновлення.

Фото segodnya.ua

Дехто вважає, що Вуглегірську ТЕС "винесуть" за рамки приватизаційного процесу, адже в складі "Центренерго" є ще Трипільська і Зміївська ТЕС. Однак поки що ці думки спростовує прес-служба Міненерговугілля.

"Інформації щодо прийнятих рішень з продажу державних пакетів акцій ПАТ "Центренерго" у департаменті електроенергетики нема. Варіант часткового відновлення Вуглегірської ТЕС з наступним продажем у Міненерговугілля не розглядається", - зазначили там.

Не можна виключати іншого сценарію. Постачальник вугілля для "Центренерго" може почекати, доки держава сама відновить це підприємство.

З цієї точки зору пожежа відбулася на диво вчасно. Відновлення роботи ТЕС потребуватиме великих коштів і триватиме більше півроку. Тим часом структури Олександра Януковича зможуть надати недешеві кредити на відновлення, щоб потім купити об'єкт за безцінь. Справді, хто ще захоче купувати боржника?

Крім наміру взяти в борг 900 млн грн, лише у січні 2013 року "Центренерго" залучило в Ощадбанку кредити з лімітами на 414 млн грн на один рік. Також на компанії "висить" позика 489 млн грн для реконструкції Трипільської ТЕС.

Внаслідок збільшення боргового навантаження через аварію на Вуглегірській ТЕС вартість "Центренерго" може тільки зменшитися.

Є й технологічні тонкощі процесу. Не виключено, що під час відновлення Вуглегірської ТЕС будуть встановлені не газові, а пиловугільні котли.

Так було до пожежі. Фото wikimedia.org

За оцінками фахівців, для відновлення потужності станції - 1 ГВт на газовому пальному - слід витратити 1 млрд грн. За оцінками інших спеціалістів, вартість 1 МВт встановленої потужності сучасної вугільної станції становить 2 тис євро.

Існує також більш "побутова" причина для встановлення саме пиловугільних котлів. Є підстави вважати, що збутом вугілля на "Центренерго" і "Донбасенерго"  займається "Сім'я". Якщо припустити, що це правда, тоді потенційному власнику вигідніше відновлювати вугільні блоки, щоб забезпечити "власній продукції" збут.

Усе це можна прикрити гаслами звільнення від російської газової залежності.

Як повідомили у Міненерговугілля, у липні 2013 року було затверджено графік виконання робіт з ліквідації наслідків пожежі на Вуглегірській ТЕС. Ним передбачено відновлення станції шляхом підключення до мережі енергоблока №1 та №4 до 1 грудня 2013 року, енергоблока №3 - до 1 березня 2014 року.

Також розглядається можливість реконструкції пиловугільного енергоблока №2 Вуглегірської ТЕС протягом 2014-2015 років з підвищенням встановленої потужності, діапазону маневреності і коефіцієнта корисної дії, доведенням вимог щодо регулювання частоти, потужності та екології до сучасних норм.

А тимчасом...

Разом з "Центренерго" уряд планував продати "Донбасенерго". Вважалося, що їх куплять структури Януковича-молодшого, якому треба легалізувати величезні кошти, зароблені на постачанні вугілля саме цим енергетичним холдингам.

Скоріше за все, тепер приватизація "Центренерго" буде відкладена, а ось "Донбасенерго" таки продадуть 21 серпня 2013 року.

Натисніть для збільшення

За традицією, кваліфікаційні умови конкурсу виписані для вітчизняних компаній, і їх перелік недовгий. Відповідні потужності з електрогенерації має хіба що ДТЕК, а за обсягами видобутку - ще кілька шахт. Це цікавий факт - офіційно структури Ахметова заявили, що не братимуть участі у приватизації "Донбасенерго".

Зараз стартова вартість 60,7-відсоткового пакета "Донбасенерго" оцінена 641 млн грн. Але ось цікавий момент: напередодні продажу "Донбасенерго" має намір залучити 2,5 млрд грн кредиту. Для чого?

Напевно, з урахуванням кредиту ціна під час торгів не надто зросте. Ймовірно, ці позики також гратимуть роль страховки для певних структур. Якщо "Донбасенерго" захочуть купувати структури Ахметова, вони отримають справжню "бомбу". Адже варто лише збільшити відсоток, щоб підприємство стало збитковим.

Безперечно, вся "кухня" угод між імовірними покупцями та ФДМ невідома. Але такі домовленості існують напевно.

Реклама: