Миротворці увійшли в Кам'янець-Подільський

Миротворці увійшли в Кам'янець-Подільський

Понеділок, 18 лютого 2013, 00:36 -
Центральний ринок міста привернув увагу Володимира Мельниченка та Миколи Присяжнюка. Нардеп-чоловік Інни Богословської і міністр АПК вирішили контролювати обіг картоплі і сала у стратегічно важливому регіоні.

У минулий четвер 14 лютого в провінційному Кам'янці-Подільському стався дивний, але в той же час комічний конфлікт.

Каменем спотикання став центральний ринок міста, який відноситься до Укоопспілки – організації, яка об'єднує споживчі товариства по всій Україні.

Діє навіть спеціальний закон про споживчу кооперацію, який регулює всі профільні питання, ухвалений ще 1992 року. Треба зазначити, що в Україні споживча кооперація лишилася таким собі острівцем радянської влади, на кшталт Федерації профсоюзів.

Тим не менше, у складі Укоопспілки функціонує маса об'єктів по всій Україні. Це й кафе, й магазини, і виробничі підприємства. Щоправда, більшість з них є звичайними сільмагами, де пайовики кооперативу можуть збувати свою продукцію. З усіх кооперативних об'єктів найбільш прибутковими є ринки.

Реклама:

Система організації спілки є дещо дивною. На добровільних засадах пайовиками Укоопспілки є десятки тисяч людей. Але "виконавчою владою" там є обрані пайовиками представники від місцевих організацій.

У Кам'янці-Подільському нещодавно помер багаторічний керівник місцевої організації, на авторитеті якого все й трималося. Найбільш ласим об'єктом тамтешньої спілки, звісно, є центральний ринок.

Перед пайовиками постала необхідність обрати нового керівника організації. З цього все й почалося.

Версія №1

Як розповіла "Економічній правді" прес-секретар "Укоопспілки" Алла Шоріна, після смерті керівника організації, виконуючою обов'язки голови стала заступниця покійного Валентина Дяконова.

За словами речниці, ця місцева уродженка пропрацювала у цій системі 38 років, і 12 з них – заступницею керівника місцевої спілки. Саме її кандидатура була погоджена, згідно з уставом "Укоопспілки", на посаду нового голови.

Той самий ринок

Але перед затвердженням почали відбуватися дивні речі. Глава Кам'янець-подільської райдержадміністрації Михайло Желізник почав запрошувати до себе пайовиків, і переконувати їх проголосувати за іншу кандидатуру. "Щасливчиком" був обраний директор ринку Микола Савчук.

"Ми не могли в це повірити, тому що не стояло питання, за кого голосувати. Є кандидатура, погоджена у встановленому порядку. Будь-яка інша кандидатура не може бути проголосована", - зазначила речник "Укоопспілки".

Більше того, затвердженій претендентці Валентині Дяконовій почали повідомляти про відкриття якихось кримінальних проваджень щодо неї.

Тим не менш, представники пайовиків зібралися на голосування. Втім, вони встигли лише оголосити порядок денний.

Після цього, за словами Шоріної, до приміщення під'їхали три автобуси з людьми, які називали себе підприємцями з місцевого ринку.

"Ці люди увірвалися до зали, прорвали охорону, зламали двері, стали кричати. Вони заявляли про те, що вони протестують проти продажу ринку, що вони хочуть, щоб представники пайовиків призначили керівником споживчої спілки нинішнього директора ринку", - сказала речниця.

Цікаво те, що у директора Ринку Савчука у червні закінчується контракт. Представники "Укоопспілки" просили Савчука пояснити всім присутнім, що про жодний продаж ринку мова не йде. "З якихось незрозумілих причин він цього не зробив", - сказала Шоріна.

Після цього збори, звісно, зайшли у глухий кут. "В систему "Укоопспілки" входить більше 400 ринків, і на жодному з них не виникало якихось конфліктів", - додала речниця.

"Люди, які прийшли, були дезінформовані, і були повністю впевнений, що ринок продається", - зазначила вона.

Однак найцікавіше, що ці підприємці з ринку приїхали не самі. Їх супроводжували голова місцевої адміністрації Желізник і...народний депутат від Партії регіонів, обраний на місцевому окрузі, Володимир Мельниченко. Ця людина більш відома у якості іншої видної регіоналки Інни Богословської.

Втім, у "Укоопспілці" відверто здивовані "збоєм" системи, яка функціонує десятки років. "Ми завжди дружили з мерією, з місцевою владою. Важко сказати, чим викликаний раптовий конфлікт", - каже речниця кооператорів.

Версія №2

"Економічна правда" звернулася до Володимира Мельниченка з проханням прокоментувати свою участь в наведених вище подіях. Він підтвердив свою участь у зборах пайщиків.

"До мене звернулися представники "Укоопспілки" і підприємці з таким питанням, що у Кам'янець-Подільський приїхали кияни, які хочуть поставити свою людину на чолі спілки і змінити директора ринку", - сказав депутат.

"Люди сказали, що йде рейдерське захоплення ринку і спілки. Вони вимагають, щоб директора ринку Савчука не міняли. Є позиція міської влади, районної влади, громади, підприємців, які вимагають, щоб цього чоловіка не міняли", - зазначив Мельниченко.

За його словами, задля отримання відповідних гарантій, люди хотіли, щоб Савчука висунули на зборах пайовиків і поставили на голосування. "Правління "Укоопспілки" категорично не захотіло ставити кандидатуру Савчука на голосування", - стверджує депутат.

"Я прийшов як народний депутат, прийшли люди з ринку, і я поставив питання, що збори нелегітимні, бо треба було за 10 днів дати об'яву, що такі збори проводяться. Такої об'яви не було", - каже Мельниченко.

"Спілка – це 5 тисяч пайщиків. Це люди, які на протязі 30 років своєю працею створювали свою організацію. Для них дуже важливо, щоб не приїхали якісь 2-3 людини, і вирішили долю всіх пайщиків", - наголосив він, додавши, що вимогою людей було лише поставити кандидатуру Савчука на голосування.

 
 
Публікація у місцевій газеті про ці події. Для збільшенення натисніть на картинки

Мельниченко стверджує, що все майно районної спілки – кафе, магазини, ринок – належать тисячам пайщиків.

"Але це на папері. В останні роки організацією керує 7 осіб. Помер голова спілки, приїхали кияни, і в них є дуже велике бажання бачити на цій посаді Валентину Дяконову. У людей зявилася інформація, що Дяконову поставлять у якості глави спілки, знімуть директора ринку, і на меті "роздерибанити" ринок і майно споживчої спілки", - стверджує регіонал.

"Я пропоную, щоб всі сіли, договорилися, щоб не було нікого, ні киян, ні мене. Щоб були лише пайщики, висунули свої кандидатуру і обрали голову спілки. На цьому й розійшлися", - додав Мельниченко.

Присяжнюк

Ми не стверджуємо, що кооператори є беззаперечно праві, а Мельниченко - ні. На наш погляд, відбувається боротьба двох груп впливу за ринок.

Але яка одна із сторін! Все ж таки, народного депутата не кожний день побачиш на зборах кооператорів. Чим же викликана увага регіонала до справ особливо нікому непотрібної провінційної споживчої спілки?

Можна припустити, що центральний базар Кам'янця-Подільського є другим найціннішим активом міста, після історичної фортеці. Судячи з риторики кооператорів і підприємців, якісь рухи щодо "дерибану" ринку цілком можливі.

Існує інформація, що чоловік Богословської хоче бачити на посаді директора ринку свою людину. Називається навіть кандидатура сина його помічника. Щоправда сам депутат Мельниченко категорично спростовує таку інформацію.

Журналісти місцевих ЗМІ, які були присутні на цьому скупченні, стверджують, що чоловік Інни Богословської діє "у зв'язці" з керівником Міністерства аграрної політики Миколою Присяжнюком. Вони розповідають, що навесні Присяжнюк може бути звільнений з теперішньої посади, і призначений губернатором рідної Житомирської області. Отже, зараз він бере усе, що можна.

Цей факт нас здивував. Адже навіщо міністру АПК здався базар у районному центрі? Його масштаб – це "ХлібІнвестБуд", Аграрний фонд та Держрезерв.

Микола Присяжнюк. Фото express.te.ua

Але Мельниченко підтвердив обізнаність Присяжнюка у ситуації.

"Я думав, що "Укоопспілка" входить у систему аграрного міністерства. Я подзвонив міністру, він мені сказав, що "Укоопспілка" не входить в їхню систему. Але він сказав, що багато людей зацікавлені у тому, щоб накласти руку на "нічийні" ринки. Якщо є таке позиція громади, позиція влади, то він сказав відстоювати її в рамках закону", - зазначив регіонал.

І це додає цікавий фон іншій інформації. Може, найближчим часом Присяжнюк зацікавиться також іншими відомими на всю країну ринками – Шепетівським, Богодухівським, Феодосійським?

Колгоспники, чекайте на захисників. Миротворців.

Реклама: