5 мільярдів для "сім'ї"?

5 мільярдів для "сім'ї"?

Середа, 12 вересня 2012, 18:43 -
Здавалося б, мати фірму, що завдяки державі отримує тепер мільярдні прибутки, більш ніж достатньо для спокійного життя. Однак схоже, що тепер дехто вирішив витягнути з "Укрзалізниці" ще кілька державних мільярдів. І всі шляхи знову ведуть в Межигір'я.

Вже багато років найбільшим гравцем на ринку залізничних транспортних перевезень є донецька компанія "Лемтранс".

Більше того, вона володіє майже половиною акцій створеної державою компанії "Укртранслізинг", яка свого часу отримала близько 20% пересувного складу "Укрзалізниці". В тому числі, завдяки рішенням урядів колишнього прем'єра та нинішнього президента Віктора Януковича.

Очевидним і беззаперечним був той факт, що "Лемтранс" входить до сфери впливу найбагатшої людини України Ріната Ахметова.

Однак, досліджуючи успіхи "Лемтрансу", "Українська правда" виявила зв'язки цієї фірми з людьми та компаніями, що розбудовували та охороняли красу і гордість Віктора Януковича – резиденцію Межигір'я.

Реклама:

Здавалося б, мати фірму, що завдяки державі отримує тепер мільярдні прибутки, більш ніж достатньо для спокійного життя. Однак схоже, що тепер дехто вирішив витягнути з "Укрзалізниці" ще кілька державних мільярдів. І всі шляхи знову ведуть в Межигір'я.

На початку вересня у Віcнику державних закупівель з'явилася інформація про черговий грандіозний тендер, проведений одним з державних підприємств, що входить до складу української "держави в державі" – "Укрзалізниці".

Так ДП "Український державний центр з експлуатації спеціалізованих вагонів", воно ж -"Укрспецвагон", 28 серпня уклало угоду з ТОВ "Прем'єр Лізинг" на постачання до кінця року 3 тисяч вантажних піввагонів на умовах лізингу.

Ця закупівля обійдеться державному підприємству у 3 мільярди 60 мільйонів гривень.

Як зазначало видання "Наші гроші", вагони вантажопідйомністю від 70 тон придбано по 1,02 мільйона гривень. "Це майже вдвічі дорожче від вартості вагонів, які цього року купувало ТОВ "Лемтранс" також з використанням лізингових схем", - йшлося у публікації.

Конкурентом невідомого "Прем'єр Лізингу" було ТОВ "Укррослізинг", засновником якої є кіпрська компанія "Укррослізинг сайпрус лімітед". Директором останньої фірми є Світлана Жукова, також відома як керівник фірми "ВТБ-лізинг", що входить в групу російського "Внєшторгбанка". Втім, росіяни програли.

На цей тендер також подавав заявку "Укртранслізинг", 49% якого належить компанії "Лемтранс", до якої, судячи з нашого розслідування, мають відношення Рінат Ахметов та Віктор Янукович. Однак заявка таких поважних людей була відхилена з формальних підстав.

Та ж саме історія трапилася наступного дня – 29 серпня. Цього разу державний Дарницький вагоноремонтний завод" закупив у лізинг 2 тисячі піввагонів на суму 2 мільярда 40 мільйонів гривень. Знову були ті ж конкуренти-росіяни, а заявку "Укртранслізингу" відхилили з формальних причин.

Кому ж пощастило залишити позаду росіян, президента та найбагатшу людину країни і забрати "джек-пот" у 5 мільярдів?

Як зазначається у витягу з Єдиного реєстру юридичних осіб, "Прем'єр Лізинг" має статутний капітал у 1 мільйон гривень та зареєстрований у Києві на вулиці Горького, 97.

Власником і директором цієї фірми є житель селища Білокуракине Луганської області Анатолій Герасименко.

Складно повірити в те, що у невідомого бізнесмена з селища Білокуракине десь завалялися тисячі піввагонів, які він більш ніж вигідно продав державі.

За юридичною адресою фірми, що уклала з державою мільярдні угоди, знаходиться звичайний багатоквартирний будинок. Жодної вивіски або хоч якогось натяку на фірму "Прем'єр Лізинг" за офіційною адресою знайти не вдалося.

"Українська правда" вирішила розібратися, хто ж насправді стоїть за "Прем'єр Лізингом". Далі ми наведемо низку фактів, які підтверджуються документами і даними системи розкриття інформації Держкомісії з цінних паперів, а висновки робіть самі.

Допомога юристів

У офіційній "біографії" фірми-переможця зачепитися за щось важко. Встановити зв'язки Анатолія Герасименка з сильними світу цього нам не вдалося, а за адресою "Прем'єр Лізингу" зареєстровані ще десятки фірм.

Однак у держреєстрі зазначений контактний телефон постачальника вагонів - київський номер 581-52-91.

За допомогою інтернет-пошуковика можна легко встановити, що це номер юридичної компанії "Стайлінг", зазначений в неї на сайті.

Там же можна прочитати, чим саме займається ця фірма:

"Компанія Стайлінг займає особливу нішу на ринку юридичних послуг. Уже сім років ми проводимо державну реєстрацію підприємств усіх форм власності в органах місцевого самоврядування, районних податкових інспекціях і всіх фондах соціального страхування. Також ми надаємо в оренду юридичні адреси для реєстрованих організацій і здійснюємо повне поштове обслуговування наших клієнтів".

Тобто "Стайлінг" є звичайним реєстратором, який реєструє та супроводжує діяльність найрізноманітніших фірм та фірмочек. Однак логічно припустити, що "вести" компанію, яка виграватиме мільярдні державні тендери, не довірили б абикому.

На тому ж сайті можна знайти низку документів щодо діяльності "Стайлінгу". Зокрема, звіти про фінансові результати, реквізити та аудиторський висновок.

У цих файлах міститься немало цінної інформації. Наприклад, головний бухгалтер фірми має прізвище та ініціали Герасименко В.Є. Таке ж прізвище має власник та директор "Прем'єр Лізингу". Щоправда, звати його Анатолієм Анатолійовичем.

Також з документів випливає, що існує дві споріднені юрособи - ТОВ "Юридична компанія "Стайлінг" та ТОВ "Консалтингова компанія "Стайлінг". Обидві вони зареєстровані за однією адресою у місті Ірпінь під Києвом.

Опубліковані на сайті звіти відносяться саме до консалтингової компанії. А у файлі "Нові реквізити" зазначені дані "Юридичної компанії "Стайлінг", і такий самий телефон, як у "Прем'єр Лізингу".

 

У аудиторському висновку зазначено, що засновниками обох компаній "Стайлінг" є Данкевич Богдан Мирославович.

Дослідження персони Богдана Данкевича та компанії "Стайлінг" за допомогою того ж пошуковика дозволили встановити, що вони мають відношення до низки інвестиційних фондів.

Зокрема, Данкевич є керівником фонду "Стандарт Кепiтал", що, за даними системи SMIDA, належить кіпрській фірмі "Рiєтум Файненс Лiмiтед".

Також Данкевич і "Стайлінг" виступили засновниками фонду "Домiнанта", інформацію про який також можна знайти у SMIDA.

Цікаво, що контактною особою фонду "Стандарт Кепітал" та фонду "Домінанта", що вказана у тій же системі SMIDA, є одна й та ж людина з однаковим номером телефону - Лютий Володимир Олександрович.

У звіті за 2010 рік зазначається, що "Домінанту" заснували ТОВ "Консалтингова компанiя "Стайлiнг", Данкевич Богдан Мирославович і Нiкiфоров Дмитро Юрiйович. Останнім належало 0,005% фонду.

У 2009 році 96,9% "Домінанти" мало ТОВ "Професiйний Лiзинг". Цікавий збіг, враховуючи причину розслідування - закупівлю вагонів в лізинг у компанії "Прем'єр Лізинг".

За нашою інформацією, зараз ТОВ "Професійний Лізинг" належить ПАТ "Фінанс", мажоритарним акціонером якого, зокрема, є віргінська фірма "Найленд Юнiон Лтд". Останню пов'язують з ім'ям одного з олігархів Партії регіонів Василя Хмельницького.

У 2009 ж році "Професійний лізинг" належав ТОВ "КУА "Холдинг Груп". Ця ж фірма є управляючою компанією фонду "Домінанта".

А далі буде найцікавіше. У першому кварталі 2010 року змінився основний власник "Домінанти". 94,4% фонду перейшло…ТОВ "Танталіт".

Так, тому самому "Танталіту", який є номінальним власником резиденції Віктора Януковича "Межигір'я". Тому самому "Танталіту", у якого президент формально орендував кабінет з настільною лампою за 80 тисяч гривень.

Тут варто нагадати ще одну історію. Як писала "Українська правда", зв'язка компанії "Укртранслізинг" та її мажоритарного акціонера "Лемтранс" є найбільшим оператором лізингових послуг країни.

Істотною часткою "Лемтрансу" володіє фірма "СПС-Груп", директором якої є Віктор Різанов. Ця людина працює охоронцем у тому ж "Межигір'ї". Коло замикається.

Зараз же "Танталіту" належить 31,4% фонду "Домінанта". Ще 14,2% - ТОВ "Фiнансова компанiя "Кросс Капiтал" з міста Макіївка Донецької області. Ця компанія також заслуговує уваги.

"Кросс Капітал" має більше 75% акцій Макіївського комбінату комунальних підприємств. Згідно з даними системи SMIDA, з квітня 2008 року по квітень 2012 року головою ревізійної комісії цього підприємства працював Максим Михайлович Шишлов.

Наразі він звільнений. У квітні цього року цю посаду обійняла Шишлова Олександра Володимирівна.

Однак у звіті комбінату за 2011 рік вказана й інша посада Шишлова - головний бухгалтер НАК "Надра України".

У повідомленні про його призначення головою ревізійної комісії у квітні 2008 року зазначається, що до того Шишлов працював директором департаменту фінансових інвестицій НАК "Надра України".

Як відомо, у кінці 2007 році саме НАК "Надра України" запустила схему відчуження резиденції "Межигір'я", яка раніше перебувала у власності саме цієї державної компанії.

"Без-по-ня-ті-я"

Коротко історія виглядає наступним чином: держпідприємство "зливає" 5 мільярдів "прокладці", яку веде юридична фірма, пов'язана з фондом номінального власника "Межигір'я".

Ми навели лише набір фактів. Юридична фірма "Стайлінг" цілком може обслуговувати кого завгодно. Але чи бувають такі збіги?

Кореспондент "Української правди" зателефонував за номером, з якого почалося розслідування, і попросив покликати керівника "Прем'єр Лізингу" Анатолія Герасименка.

Було б цікаво почути історію успіху цього загадкового бізнесмена, якому держава заплатить 5 мільярдів гривень.

Однак жіночка, що відповіла на дзвінок, навіть не знала цього прізвища. Відбувся наступний діалог:

-          Герасименка Анатолія Анатолійовича можна почути?

-          Кого-кого?

-          Герасименка Анатолія Анатолійовича.

-          Яке підприємство потрібно вам?

-          ТОВ "Прем'єр Лізинг".

-          А хто їх питає?

-          Це інтернет-видання "Українська правда".

-          Дивіться, це їхня юридична адреса, шукайте інші номери телефонів.

-          А як з ними зв'язатися?

-          Без-по-ня-ті-я.

-          Що ви кажете?

-          Не знаємо.

-          А "Юридична компанія "Стайлінг"?

-          А хто вам потрібен?

-          Данкевич Богдан Мирославович.

-          Немає в нас такого вже.

-          А це "Юридична компанія "Стайлінг"?

-          Так.

Інші контакти "Прем'єр Лізингу" годі й шукати. Видається, що Анатолія Герасименка з селища Білокуракине ніколи почути й не вдасться.

Але, очевидно, ще не раз доведеться почути президента Віктора Януковича, який розповість про досягнуту стабільність та наполегливу боротьбу з корупцією.

Реклама: