Чиновницька каста

Чиновницька каста

Середа, 8 серпня 2012, 09:48 -
Фото cit.ua
За останні рік-два були внесені зміни в законодавство, які передбачають проходження так званої "спецперевірки". Кандидату в чиновники потрібно подати непомірну кількість паперів в різні відомства, і отримати від них відповідну кількість погоджень. При цьому сама "спецперевірка" розтягується, як правило, місяця на три. І все це задля того, щоб отримати посаду з мізерною зарплатнею.

Українські чиновники поступово перетворюються на справжню касту - в найгіршому розумінні цього слова. Якщо в Радянському Союзі віталися трудові династії, умовно, шахтарів або слюсарів, то тепер ми маємо величезну кількість прикладів формування саме чиновницьких "трудових династій".

Хто сьогодні не знає, наприклад, батька і сина Калетників, або батька і сина Довгих? Перелік зможе продовжити, напевно, кожен. А скільки таких спадкових "трудяг" працює в регіонах або просто на менш помітних місцях - і не злічити.

В цьому сенсі, до речі, дуже показові відомчі вищі навчальні заклади, які знаходяться під управлінням МВС, Державної податкової служби та Держмитслужби. Там навчаються переважно сини нинішніх або колишніх працівників (причому, як правило, не вищих керівників, але й не пересічних) цих відомств. Мабуть, талант передається у спадок.

Однак за останні рік-два чиновники зробили ще і ряд формальних кроків, щоб якомога сильніше відмежуватися від решти співгромадян та остаточно перетворитися на справжню касту.

Реклама:

Зокрема, були внесені зміни в законодавство, які передбачають проходження так званої "спецперевірки" кандидатів на вступ в чиновницькі ряди. Щоб людина потрапила на жадану посаду, вона повинна довести свою придатність.

Фото j-times.ru

Кандидату в чиновники потрібно подати непомірну кількість паперів (читайте нижче, які відомства потрібно пройти для працевлаштування на чиновницьку посаду в Києві) в різні відомства, і отримати від них відповідну кількість погоджень. Це майже як медкомісія в школі, тільки перевіряють не на плоскостопість.

При цьому сама "спецперевірка" розтягується, як правило, місяця на три. І все це задля того, щоб отримати посаду з мізерною зарплатнею.

За своєю сутністю, "спецперевірка" ніякої перевіркою, звичайно, не є. Чи буде цим займатися грамотна, поважаюча себе людина, що не має при цьому зв'язків в чиновницькому апараті? Здається, питання риторичне.

Таким чином, всерйоз проходити "спецперевірку", як правило, стане тільки нездара. Який і сам розуміє, що варіантів працевлаштування, які б залежали від знань чи досвіду роботи, у нього немає.

Однак практика прийняття на роботу "дубів" - це лише один бік медалі діючої системи. Іншим її боком є безперешкодне заняття чиновницьких посад рідними і близькими діючих чиновників. Тобто, перетворення на касту.

Фото vaga-land.livejournal.com

ДОДАТОК. Перелік основних нормативно-правових актів, що стосуються проведення спеціальної перевірки відомостей, щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов’язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування

Щодо загальних положень

• Кримінальний кодекс (зокрема, примітка частини першої статті 364 щодо поняття службової особи).

• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 11, яка передбачає проведення спеціальної перевірки).
• Указ Президента України від 25.01.2012 № 33/2012 "Про Порядок організації проведення спеціальної перевірки відомостей щодо осіб, які претендують на зайняття посад, пов'язаних із виконанням функцій держави або місцевого самоврядування".

• Постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.98 № 1893 "Про затвердження Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять службову інформацію" (зокрема, пункти 26, 27 Інструкції в частині пересилання запитів до заінтересованих органів для проведення спеціальної перевірки).

Щодо притягнення особи до кримінальної відповідальності, у тому числі за корупційні правопорушення, наявності судимості, її зняття, погашення

• Кримінальний кодекс України (зокрема, стаття 86 щодо амністії; стаття 87 щодо помилування; розділ ХІІІ (статті 88-91) щодо судимості; Розділ ХVІІ щодо злочинів у сфері службової діяльності та професійної діяльності, пов’язаної з наданням публічних послуг).
• Кодекс України про адміністративні правопорушення (зокрема, Глава 13-А щодо адміністративних корупційних правопорушень).

Щодо факту, чи є особа піддана або піддавалася раніше адміністративним стягненням за корупційні правопорушення

• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 21, яка передбачає занесення відомостей про осіб, притягнутих до відповідальності за корупційні правопорушення, до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення).
• Наказ Мін’юсту від 11.01.12 № 39/5 "Про затвердження Положення про Єдиний державний реєстр осіб, які вчинили корупційні правопорушення" (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 11 січня 2012 р. за № 28/20341).


Щодо достовірності відомостей, зазначених у декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру за минулий рік

Фото novorab.ru

• Податковий кодекс України (зокрема, стаття 70 щодо Державного реєстру фізичних осіб - платників податків).
• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 12, яка передбачає подання декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за минулий рік; форма декларації є додатком до цього Закону).
• Наказ Державної податкової адміністрації України від 17.12.10 № 954 "Про затвердження Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та втрату чинності деяких наказів Державної податкової адміністрації України", зареєстрований в Мін’юсті 29 грудня 2010 р. за № 1388/18683.

Щодо наявності в особи корпоративних прав

• Господарський кодекс України (зокрема, стаття 167 щодо змісту корпоративних прав та корпоративних відносин).

Щодо стану здоров'я

• Закон України "Про засади запобігання і протидії корупції" (зокрема, стаття 11, яка передбачає надання медичної довідки про стан здоров’я за формою, затвердженою МОЗ).

 

Щодо освіти, наявності наукового ступеня, вченого звання, підвищення кваліфікації


• Закон України "Про освіту" (зокрема, стаття 27 щодо документів про освіту).
• Закон України "Про вищу освіту".
• Закон України "Про державну службу" (зокрема, стаття 29 щодо навчання і підвищення кваліфікації державних службовців).
• Постанова Кабінету Міністрів України від 12.11.97 № 1260 "Про документи про освіту та вчені звання" (затверджено перелік і зразки документів про освіту).
• Наказ МОНмолодьспорту України від 29.03.2011 № 295 "Про Порядок визнання і встановлення еквівалентності в Україні документів про освіту, виданих навчальними закладами інших держав", зареєстрований в Мін’юсті 28.04.11 за 529/19267.

Щодо громадянства

• Закон України "Про громадянство України" (зокрема, стаття 3, якою визначено належність до громадянства України; стаття 5, у якій визначено документи, що підтверджують громадянство України).

Щодо допуску до державної таємниці

• Закон України "Про державну таємницю" (зокрема, стаття 22 щодо допуску громадян до державної таємниці)

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!