"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Вибір Богатирьової

Вибір Богатирьової

Вівторок, 31 липня 2012, 15:23 -
Міністерство охорони здоров'я збирається купити ліки для хворих на СНІД, частина яких вдвічі-втричі дорожча від звичайних цін. Якщо клерків очільниці відомства Раїси Богатирьової не підправити, то 20% із 185 млн грн можуть бути витрачені неефективно.

У розпорядження "Наших грошей" потрапили дані про беззаперечно неефективне витрачання державних коштів, від якого за мільярд кілометрів тхне корупцією.

Проте "рукопашна" з чиновниками може зупинити тендери, а відтак - призвести до смерті людей. Отже, пропонуємо на суд читачів цю ситуацію.

Міністерство охорони здоров'я, як і минулого року, знову затягнуло епопею з закупівлями до тієї межі, коли в лікарнях закінчуються ліки, і їх зникнення буде загрожувати смертю хворим, прив'язаним до безперервного курсу лікування. Наразі мова йде про СНІД, який вимагає безперервного прийняття таблеток пацієнтами.

Лише 14 червня конкурсний комітет МОЗ провів тендер, лише 13 липня видано акцепт і лише 9-11 серпня очікується підписання угод на майже 200 млн грн. Після укладання угод почнеться довга пісня з фактичною поставкою ліків після реального перерахування коштів постачальникам.

Реклама:

Це при тому, що вже навіть київським лікарям не платять вчасно зарплату через брак грошей у розкраденому бюджеті. Отже, скасування цього тендера зірве і так затягнуті поставки, оскільки доведеться проводити нові торги, а це знову час.

Разом з тим, фахівці Дорадчої ради спільнот з питань доступу до лікування (ЮКАБ), побачивши акцептовані ціни, вирішили порівняти їх з цінами Всеукраїнської мережі людей, що живуть з ВІЛ (мережа ЛЖВ). Річ у тім, що ЛЖВ об'єднує справжніх хворих на цей недуг і купує такі самі препарати.

При цьому ЛЖВ купує їх на гроші донорів та благодійників. Ці люди розуміють, що ліки їм потрібні вчасно і якомога дешевше. Бо благодійники та грантодавці - це не держбюджет, ласкавий до корупціонерів. Також важливий момент: ЛЖВ купує ліки на власних тендерах, в яких деколи навіть виграють постачальники МОЗ.

Ось порівняльний аналіз цін Міністерства охорони здоров'я та мережі ЛЖВ лише за тими препаратами, які цього року проходили через тендери і міністерства, і мережі.

Препарат

Ціна за одну таблетку, дол

В скільки разів завищена ціна МОЗ

МОЗ

Мережа ЛЖВ

Зидовудин (AZT) 300 мг, Ламівудин (3TC) 150 мг №60

0,19

0,153

1,22

Ефавіренц 200 мг №90

0,16

0,083

1,87

Ефавіренз 600 мг №30

0,50

0,162

3,05

Ламівудин (3TC) 150 мг №60

0,07

0,042

1,73

Тенофовір (TDF) 300 мг №30

0,47

0,364

2,28

Тенофовір 300мг, Емтрицитабін 200 мг №30

0,98

0,475

2,05

Невірапін (NVP) 200 мг №60

0,11

0,073

1,45

Лопінавір (LPV) 200мг, ритонавір (Rtv) 50мг №120

0,51

0,531

0,96

Джерело: Дорадча рада спільнот з питань доступу до лікування в Україні

За вказані препарати МОЗ заплатить 184,61 млн грн в акцептованих цінах.

ЛЖВ за таку ж кількість препаратів на своїх тендерах заплатила б на 36,78 млн грн менше. Також потрібно враховувати, що МОЗ купує ліки без ПДВ і, можливо, саме тому відомству вдалося отримати за одним з лотів ціну, нижчу за ЛЖВ.

Отже, маємо голий факт: якби міністерство купувало таблетки за цінами, за якими їх купує ЛЖВ, то могло б зекономити 20% від акцептованої вартості закупівлі. За даними мережі, подібна різниця в цінах була і в 2010 та 2011 роках.

Однак ми поки що будемо називати це не "маржою" чи "дельтою", а "відмінністю в акцептованих цінах МОЗ і закупівельних цінах ЛЖВ", бо тендер ніхто не скасує. А ось вплинути на остаточну ціну, за якою міністерство справді буде купувати ліки, можна.

Укладання угод заплановано на 9-11 серпня, і в міністерства є всі законні можливості провести з обраними переможцями додаткові переговори про зменшення ціни, яка і потрапить в кінцеву угоду.

Фото nashigroshi.org

Для цього не треба ніяких дозволів. Для цього потрібне лише бажання зробити те, що написано у присязі державного службовця.

"Повністю усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити народові України, суворо дотримуватися Конституції та законів України, сприяти втіленню їх у життя, зміцнювати їх авторитет, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, з гідністю нести високе звання державного службовця, сумлінно виконувати свої обов’язки".

Ключове слово у цій присязі - багатозначне слово "нести". І яке його значення обере МОЗ - побачимо вже за два тижні.

Оригінал публікації: "Наші гроші"

Реклама: