Як заробляли на Євро-2012. Кримінальні справи

Як заробляли на Євро-2012. Кримінальні справи

Понеділок, 30 липня 2012, 10:55 -
Кримінальні справи свідчать, що різні генпідрядники будівництва об’єктів до "Євро-2012" працювали за одними і тими ж схемами та з одними і тими ж людьми. Логічно припустити, що всі ці дії мали одного координатора.

Фінальний свисток, який зафіксував розгромну перемогу іспанців над італійцями у фіналі "Євро-2012", здійняв на ноги весь "Олімпійський".

У віп-ложі поважні дядьки у дорогих костюмах також аплодували "червоній фурії", гегемонія якої у світовому футболі триває з 2008 року. Були серед цих людей і президент Віктор Янукович, і віце-прем'єр Борис Колесніков.

Протягом двох років "Євро-2012" для них, як і для всієї партії влади, було прапором.

Підготовка до чемпіонату стала однією з найголовніших тем "регіоналів". Нині всюди висить їх передвиборна реклама з безапеляційною заявою: "Чемпіонати минають - досягнення залишаються".

Реклама:

Треба сказати, що сам чемпіонат справді став святом. Українці радо ходили до фан-зон вболівати за улюблені команди, пити пиво, спілкуватися з іноземцями… Всім все сподобалося.

Однак залишилися й специфічні "досягнення". Наприклад, скандали, пов’язані з головними будівельниками об’єктів та безтендерними закупівлями при підготовці до чемпіонату.

Останнім таким випадком став суд у справі щодо розкрадань у банку "Родовід", під час якого керівник фірми-генпідярдника реконструкції НСК "Олімпійський" "АК "Інжиніринг" Володимир Артюх зізнався у скоєнні економічного злочину.

Також після завершення чемпіонату все ще з'являється інформація про закупівлі на десятки мільйонів гривень в рамках підготовки до "Євро".

Головний ідеолог чемпіонату Борис Колесніков заявляв про намір оскаржувати в суді заяви про корупційні діяння влади в ході підготовки "Євро-2012".

Але спочатку, напевно, варто оскаржити кримінальні справи, порушені за результатами діяльності будівельників об’єктів чемпіонату.

У розпорядженні "Української правди" опинилася низка документів, які свідчать про непідробну цікавість Державної податкової служби та СБУ до будівництв, які вели компанії, так чи інакше пов’язані з Колесніковим.

Більше того, ці документи дозволяють скласти уявлення про схеми, за якими зникали державні кошти.

Олімпійські крісла

Про інтерес правоохоронців до підготовки чемпіонату стало відомо ще задовго до відкриття "Євро-2012".

Так, ще у 2011 році податкова міліція Черкаської області порушила цікаву кримінальну справу стосовно закупівлі крісел для НСК "Олімпійський".

Був у справі й конкретний фігурант - керівник підприємства "Спецпостач" благодійного фонду "Безпека країни" Олег Баркар. Йому загрожувала стаття за ухилення від сплати податків з санкцією до десяти років ув’язнення.

Фабула була наступною. Як встановило слідство, підприємство "Спецпостач" закупило стадіонні крісла у ТОВ "Компанія "Вайліс". А далі ці крісла підприємство "Спецпостач" продало компанії "АК "Інжиніринг" - генпідряднику реконструкції НСК "Олімпійський".

Фото ukraine2012.gov.ua

Податківці стверджували, що директор підприємства "Спецпостач" незаконно включив до складу податкового кредиту свого підприємства завищену суму ПДВ з операцій закупівлі стільців у фірми "Вайліс".

На думку правоохоронців, він умисно завищив податковий кредит з ПДВ в грудні 2010 року та не сплатив до бюджету 3,8 млн грн.

Тут треба зазначити, що у реєстрі судових рішень можна знайти постанови, у яких контрагент підприємства "Спецпостач" - компанія "Вайліс" - фігурує як ланка банальної "податкової ями", яку використовували для мінімізації податкових зобов’язань.

Щоправда, наразі справа про стільці "Олімпійського" майже "похована". Як повідомили редакції у ДПС Черкаської області, ще восени минулого року один з райсудів Черкас скасував постанову слідчого про порушення цієї кримінальної справи. Дане рішення підтвердив й апеляційний суд.

Втім, черкаські податківці на цьому не зупинилися. Вони порушили ще одну кримінальну справу проти того ж керівника підприємства "Спецпостач". Знову за закупівлю крісел, але вже для іншого стадіону.

Арена "Львів"

Нову справу слідчі податкової порушили 15 березня цього року за тією ж частиною 3 статті 212 Кримінального кодексу, що й у випадку поставки крісел для НСК "Олімпійський".

У розпорядженні "Української правди" опинився текст судової постанови про чергову виїмку документів на підприємстві "Спецпостач", з якого можна дізнатися результати слідства.

Податківці стверджують, що керівники цього підприємства відобразили у звітності "безтоварні" операції з придбання крісел у тієї ж сумнозвісної "Компанії "Вайліс".

Фото daily.lviv.ua

На думку слідчих, в подальшому підприємці незаконно включили до складу податкового кредиту підприємства "Спецпостач" суму ПДВ з вищезазначених операцій. Внаслідок цих дій держбюджет нібито не дорахувався 4 901 тис грн.

Але найцікавіше, що закуплені крісла підприємство "Спецпостач" продало генпідряднику будівництва іншого стадіону, який будувався за державні кошти, - "Арени "Львів".

Цим генпідрядником було підприємство "Альткомкиївбуд", яке належить до донецької групи "Альтком".

У Черкаській обласній податковій "Українській правді" повідомили, що ця справа активно розслідується.

"Досудове слідство за кримінальною справою триває. Проводяться всі можливі слідчі дії та оперативні заходи, направлені на всебічне, повне та об’єктивне вставлення істини", - зазначили податківці. На жаль, подробиць вони не навели.

Тут варто нагадати передісторію. І генпідрядник "Олімпійського" "АК "Інжиніринг", і генпідрядник "Арени "Львів" "Альткомкиївбуд" отримали величезні державні замовлення без жодного конкурсу вольовим рішенням Нацагентства з підготовки до "Євро-2012".

Таке право ця структура, очолювана Володимиром Ковалевським та підконтрольна віце-прем'єру Борису Колеснікову, отримала завдяки змінам до закону про держзакупівлі. Ці зміни передбачали право Нацагентства без тендеру розподіляти державні мільярди в рамках програми підготовки до чемпіонату.

Сталося це влітку 2010 року, коли "рятівником" "Євро-2012" був призначений Борис Колесніков. А потім стало відомо, що "АК "Інжиніринг" і група "Альтком", яка отримала левову частину замовлень до "Євро-2012", мають зв’язки з людьми, близькими до самого Колеснікова.

Фото daily.lviv.ua

Так, "АК "Інжиніринг" мало партнерські стосунки з юристом Колеснікова Іваном Шакуровим. А співзасновник та "обличчя" "Альткому" Олександр Тісленко має спільний бізнес з партнером віце-прем'єра В'ячеславом Ляшком.

Описані вище кримінальні справи дозволяють зробити важливий висновок.

При будівництві обох стадіонів, яке фінансувалося державою, різні генпідрядники закуповували крісла в одного постачальника. А цей постачальник в обох випадках співпрацював з однією фірмою, яку тепер податківці вважають "помийкою".

І це тільки стадіонні крісла. Про те, як закуповувалося все інше, та як відбувалося саме будівництво об’єктів "Євро-2012", можна тільки здогадуватися. Втім, скласти уявлення про це, як не дивно, допоможе Служба безпеки України. І ось чому.

Золотий пісок

У розпорядженні "Української правди" опинилася цікава постанова Галицького райсуду Львова.

Вона була винесена за результатами розгляду скарги на порушення кримінальної справи за фактом розтрати бюджетних коштів службовими особами держпідприємства "Дирекція з будівництва об'єктів до "Євро-2012" у Львові".

Цю справу ще 8 жовтня 2010 року порушив "важняк" управління СБУ у Львівській області за нині популярною частиною 5 статті 191 Кримінального кодексу. Санкція цієї норми передбачає, зокрема, ув’язнення від 7 до 12 років.

З судового документа випливає, що держпідприємство у липні-серпні 2010 року прийняло земляні роботи, виконані генпідрядником будівництва львівського стадіону "Альткомкиївбуд".

Під час даних робіт, зокрема, використовувався природний пісок, поставлений субпідрядниками на підставі договорів, укладених восени та влітку 2010 року.

Фото daily.lviv.ua

Однак, як йдеться у судовій постанові, КРУ провело перевірку використання бюджетних коштів під час будівництва львівського стадіону і встановило "безпідставне завищення ціни на пісок".

Зазначається, що це завищення нібито спричинило з боку держпідприємства "зайву та безпідставну" оплату. Згідно з висновком ревізорів, вартість цих будівельних робіт на стадіоні була завищена на 959 тис грн.

Порушення цієї справи оскаржив один зі співробітників львівської дирекції з "Євро-2012". Однак 14 червня 2012 року суд відмовився задовольняти скаргу.

"Українська правда" звернулася до Львівського управління СБУ з проханням про коментар щодо цієї справи.

Там редакції підтвердили: справа щодо службовців держпідприємства була порушена і розслідується. Однак львівський підрозділ СБУ відмовився надати інформацію щодо обставин розслідування, пославшись на норми Кримінально-процесуального кодексу.

"Не в нашій компетенції"

Описані кримінальні справи УП попросила прокоментувати керівника Нацагентства з "Євро-2012", яке було розпорядником бюджетних коштів при підготовці до чемпіонату, Володимира Ковалевського.

Виявилося, що у цій поважній установі нічого не знають про інтерес податківців до закупівель крісел, оскільки зазначені питання не належать до компетенції Нацагентства.

Треба зазначити, що у листопаді 2011 року, при підготовці першої статті про "справу за стільці", керівники Нацагентства навіть організували зустріч кореспондента "Української правди" з представниками підприємств-постачальників. А тепер - "питання не в компетенції".

Коментуючи слідство СБУ щодо завищення ціни будівництва "Арени "Львів", у Нацагентстві повідомили, що проти конкретних осіб, зокрема, службовців держпідприємства, справи не порушувалися.

Звісно, порушення кримінальних справ жодним чином не доводить нічию провину. Злочинцем когось може визнати лише суд. Проте чи дійдуть описані кримінальні справи до суду - велике питання.

Тим не менше, вони з'явилися. І вони свідчать, що різні генпідрядники будівництва об’єктів до "Євро-2012" працювали за одними і тими ж схемами та з одними і тими ж людьми. Логічно припустити, що всі ці дії мали одного координатора.

Також ці історії можуть частково пояснити заяви опозиціонерів про грандіозні "відкати", які мали місце при підготовці до чемпіонату і досягали 50%.

"Євро-2012" закінчилося. Очевидно, тепер нас чекає проект "Олімпійська надія". Тобто підготовка до зимової Олімпіади 2022 року, що стало однією з "фішок" президента Віктора Януковича. З огляду на "біографію" "Євро-2012", можна приблизно уявити, що це буде.

Як кажуть, "чемпіонати минають - досягнення залишаються".

Реклама: