Маркіян Лубківський: ми робимо перфоманс

Маркіян Лубківський: ми робимо перфоманс

Вівторок, 15 травня 2012, 09:05 -
В іноземних уболівальників був страх перед невідомістю. Дуже важливо було довести інформацію про житло в Україні, причому англійською. Мені один чиновник заявив: "Так у нас полно квартир, пусть приезжают и размещаются". Я його питаю: "А як вони про це прочитають?". "Там же написано: "Сдам квартиру", - каже він.

Україна, напевно, є однією з небагатьох країн-господарів чемпіонатів Європи з футболу, яка своїми скандалами навколо підготовки до форуму затьмарила сам турнір.

Найбільша спортивна подія в незалежній історії країни ще не почалася, а осад вже є. І, скоріше за все, ейфорія уболівальників та емоції на футбольних полях не змінять настрою українців.

Яскраву гру майбутнього чемпіона Європи після закінчення турніру обговорюватимуть тиждень-два, а втрати, яких зазнала країна - економічний аутсайдер, рахуватимуть роками. До того ж, влада приклала руку до того, щоб збитки виявилися космічними.

За темою: Хто заробляє на Євро-2012? Львівські мільярди

Реклама:

Численні корупційні схеми стали невід'ємною частиною процесу підготовки до Євро-2012. Тільки МВС нарахувало більше 120 кримінальних справ, пов'язаних з будівництвом об'єктів до турніру. Це при тому, що на діяльність деяких компаній правоохоронні органи взагалі не звертали уваги.

За темою: Хто заробляє на Євро-2012? Друга частина розслідування

Зокрема, це стосується і приголомшливих оборудок за участю донецьких фірм і наближених до них чиновників, які віддавали підряди "своїм" і завищували кошториси будівництв.

За темою: Хто заробляє на Євро-2012? Перша частина розслідування

Неабиякий резонанс викликав і прецедент з побиттям Юлії Тимошенко.

Був факт насильства чи ні, але він призвів до того, що європейські політики майже одноголосно бойкотували "Євро-2012" в Україні. Уряд Іспанії навіть обіцяв, що їх національна збірна, яка є діючим чемпіоном світу і Європи, може відмовитися грати на українських стадіонах.

Однак не тільки горезвісні українські чиновники і політики "засвітилися" у скандалах. В унісон з владою "заспівав" і вітчизняний бізнес.

Необґрунтоване завищення цін вдесятеро на послуги українських готелів викликало шквал критики як з боку європейських уболівальників, так і з боку УЄФА. Хоча у футбольній асоціації кажуть, що місцеві власники готелів уже знизили ціни.

За темою: Як Тарута отримав від Тимошенко підряд на 900 мільйонів

Зрештою, УЄФА, намагаючись обходити будь-які політичні питання і корупційні скандали, уже не критикує владу країни так, як це було у розпал підготовки до турніру, а лише переслідує свої інтереси: прибуток, перформанс та сервіс.

Про це, зокрема, свідчить і реакція директора "Євро-2012" Маркіяна Лубківського. який представляє УЄФА. Напередодні "Економічна правда" зустрілася з ним і спробувала дізнатися, як в УЄФА оцінюють здобутки України та її втрати від проведення чемпіонату.

Виявилося, що загальні збитки України та назріваюча політична ізоляція турбують УЄФА в останню чергу.

- Чим займається директор чемпіонату Європи з футболу?

- Це дуже добре, що ви ставите таке запитання. Часто люди не розуміють, чим саме може займатися директор турніру. Я можу вам показати листи, які мені приходили. Вони свідчать, що я уже за все відповідаю - за котів, собак, за всіх.

Директор турніру - це позиція УЄФА. Мені підпорядкована структура, створена три роки тому. Вона має подвійне підпорядкування: Федерація футболу України і УЄФА. От мій начальник (показує на фото Мішеля Платіні, котрий тримає в руках чашку. - ЕП), який, мабуть, не дуже задоволений, що чай несолодкий.

- Це фото зроблене під час його приїздів до України з перевірками?

- Воно зроблене у 2010 році в Харкові.

- Наскільки часто Платіні був незадоволений в Україні?

- Він людина дуже емоційна і непередбачувана. Платіні - великий футболіст і великий президент УЄФА. Він може мене називати месьє Амбасадор, а в іншому випадку - штовхнути, наче ми на футбольному полі.

В мене була ситуація, що я мало не "загримів".

Ми були в Донецьку два роки тому і дивилися котлован майбутнього донецького аеропорту. Ми підійшли і стали дивитися, а Борис Колесніков у цей час пояснював, що тут буде аеропорт. Платіні ще раз подивився на котлован, потім на нас, посміхнувся, а згодом так мене штовхнув, що я мало не влетів у цей котлован.

- Випадково штовхнув?

- Як випадково? В спину руками, взяв і штовхнув. Тобто він дуже емоційний і сильно хвилюється через цей турнір. Він таким був на полі. Я дуже добре пам'ятаю, як він грав у збірній Франції, італійському "Ювентусі".

Платіні - це людина, яка прийняла цей виклик свідомо. Я б назвав це викликом Україною. Він розумів з самого початку, на які ризики йде.

Фото ЕП 

- Для УЄФА це експансія на Схід?

- Обравши Україну і Польщу, Асоціація переслідувала декілька цілей. І одна з них - розвиток футболу на Сході Європи.

Дві такі великі перспективні країни як Польща і Україна крім прибутку дають ще багато "плюсів", пов'язаних з реалізацією стратегії розвитку футболу. З іншого боку, УЄФА, наприклад, інвестує в цей проект 500 мільйонів євро - в обидві країни.

- Скільки Україна отримає від цієї суми?

- Десь в паритеті.

- На що пішли ці гроші?

- На навчання людей, на організацію підготовчих заходів, на допомогу містам.

Наприклад, кожне місто отримує компенсацію від УЄФА за можливість власнику квитка користуватися безкоштовно транспортом. Якщо ви власник квитка, а на стадіоні в Донецьку, наприклад, 50 тисяч місць, то 50 тисяч множимо на п’ять плюс 30 тисяч за персонал та представників ЗМІ - виходить 280 тисяч євро, які УЄФА виплачує за перевезення вболівальників та акредитованих осіб в Донецьку.

В кожному місті ця сума варіюється залежно від місткості стадіону та кількості матчів. Харків та Львів отримають по 124 500 євро, Київ - 387 тисяч, оскільки Києву додатково компенсується перевезення вболівальників та акредитованих осіб з Борисполя в Київ. Міста також отримають кошти на організацію фан-зон.

- До початку "Євро-2012" - менше місяця. На скільки відсотків Україна готова до чемпіонату?

- На 98%. Україна зробила більше, ніж могла. Стадіони повністю готові. З 11 травня ми взяли їх в управління УЄФА. Тобто стадіони разом з командами, що там працюють, повністю в нашому розпорядженні до кінця чемпіонату.

Регулярний матч чемпіонату України чи навіть міжнародний матч під егідою УЄФА-ФІФА відрізняються від матчів Євро. Навколо стадіону створюються додаткові зони: волонтерський та акредитаційний центри, медіа-центр, зона гостинності.

- Як в такому випадку бути з околицями стадіонів? Наприклад, околиці львівського стадіону не готові - там досі їздять самоскиди. Навколо Олімпійського - зруйновані будинки на вулицях Червоноармійській та Саксаганського, а неподалік від Костьолу на вулиці Лабораторній пустир з купами сміття. (Для облаштування території навколо Олімпійського з бюджету Києва було виділено 132,5 мільйона гривень. - ЕП).

- Цим займаються міста. Ми ж є організаторами футбольних матчів. Ми відповідаємо за найвищий рівень сервісів, який буде надано під час Євро на стадіонах. Тобто стадіон - це сцена, а ми привозимо акторів. Ми робимо перформанс.

Я можу сказати, що за результатами останнього матчу фіналу Кубку України між "Шахтарем" та Донецьким "Металургом" НСК "Олімпійський" готовий до проведення матчів у форматі УЄФА. Не було тисняви на турнікетах - ця ситуація вирішилася.

Чому була проблема з турнікетами? До реконструкції не було турнікетів, не потрібно було користуватися квитком, який зчитується електронною системою.

Тиснява виникла через те, що на північний вхід прийшло більше людей, ніж він може пропустити. Зараз проблем нема. У нас будуть вхідні зони, і люди будуть заходити змійкою. Потім, за три години до матчу, ми відкриваємо стадіони.

- Тобто за три години до матчу я можу прийти з квитком і зайняти місце?

- Легко. Сидіти, слухати музику, спілкуватися.

- А вийти із стадіону під час матчу і зайти ще раз можна буде?

- Ні. Ще раз ви вже не зайдете з квитком. Ви можете вийти, але потім вже не зможете зайти.

Фото prosport.tsn.ua 

- Під час чемпіонату в Києві буде проводитися декілька реконструкцій: ЦУМ, будинок оперети та готель "Спорт". Чи не зашкодить це турніру?

- Життя триває. Головне, щоб ці об’єкти не знаходилися в зоні фан-місць, тому що будь-які роботи будуть створювати незручності для вболівальників. Наприклад, власники готелю "Спорт" (Вадим Новинський. - ЕП) нас запевнили, що вони його облицюють, і реконструкція буде призупинена.

- Досі не завершена реконструкція траси Житомир-Київ.

- Я їхав по ній минулого тижня. Недобудованими тоді лишалися 40-50 км. Думаю, її встигнуть завершити. Я б дуже цього хотів. Якщо не буде добудовано повністю, то, принаймні, це не проблема, можна буде проїхати однією частиною.

- Аеропорти?

- Львів готовий. Термінал відкритий і почав працювати. Зараз добудовується злітно-посадкова смуга. Ближчими тижнями він вже буде повністю добудований.

Донецький термінал відкривається в понеділок. Смуга готова.

У Харкові теж проблем немає - добудовуються маневрові доріжки і світлосигнальна апаратура.

В Києві теж добудовується і буквально днями буде зданий термінал D. Звичайно, кожен об’єкт повинен пройти період адаптації, але зараз кожен день на вагу золота.

- Які ще є проблеми?

- Хотілося б максимально швидкісних і безпечних доріг. Це буде, мабуть, вже після Євро. Я з нетерпінням чекаю цього чемпіонату, щоб побачити, як ми приймемо гостей. Як українці сприйматимуть гостей. Як міліція буде себе поводити.

- Міліція вивчила англійську мову?

- Я не перевіряв але, принаймні, частина, як нас запевнило МВС, знає. Знову ж таки запитайте у поліцейського у Мілані (більшість поліцейських у Мілані не розмовляє англійською мовою. - ЕП). Я ніколи не думав, що мене будуть питати, наприклад, чи ми будемо дозволяти в’їзд в Україну людям, які не мають квитків на Євро.

От голландські журналісти мене запитали: "А ті, що не мають квитків, ви їх пустите в Україну?". Я кажу: "Ні!". Для них це був шок, але вони чекали такої відповіді. А потім кажу: "Звичайно, що пустимо. Це ж жарт".

- Проблема з житлом врегульована?

- Проблема врегулювалася завдяки діям уряду та Адміністрації президента. Мали вплив і заяви Платіні. Можливо, він був десь емоційним. Ціни не є питанням, яке турбує нас і вболівальників. Люди можуть знайти житло відповідно до можливостей.

- Скільки місць підготовлено для проживання вболівальників?

- (Бере презентацію, підготовлену для Платіні. - ЕП.) У нас була початкова вимога для Києва на фінал, щоб було зарезервовано 7 300 номерів. На фінал викуплено 4 155. Тобто ще є 57% житла, яке можна використовувати.

У Львові частина житла, яка викуплена, становить 40% від першочергової вимоги. У Харкові - 55%, у Донецьку - 43%.

Фото ЕП 

- А як Польща підготувалася?

- Польща підготувалася добре. Вона знаходиться в іншому геополітичному просторі. Ми прагнемо в цей простір, тому у нас ситуація складніша. Польщі допомагали європейські інституції з точки зору фінансування. Нам ніхто не допомагав.

- За підрахунками іноземних ЗМІ, підготовка до чемпіонату України і Польщі буде коштувати в 40 разів більше, ніж "Євро-2008", проведений Австрією і Швейцарією, і в 7-8 разів більше, ніж "Євро-2004", що відбувся в Португалії.

За оцінками експертів, на підготовку до чемпіонату в Україні за п’ять років і "помаранчеві", і "сині" витратили понад 120 мільярдів гривень.

Чинна влада заявляє, що витрачено набагато менше. "Регіонал" Олександр Зац, який очолює підкомітет Верховної ради з питань підготовки та проведення "Євро-2012" в Україні, каже, що загальні витрати становлять 100 мільярдів гривень. З них 80 мільярдів гривень - державних коштів.

Віктор Янукович говорить про 35 мільярдів гривень. За підрахунками Нацагентства з підготовки до "Євро-2012" будівництво і реконструкція стадіонів та аеропортів коштували державі 20 мільярдів гривень.

Віце-прем’єр Борис Колесніков каже, що "Євро-2012" коштував Україні лише 700 мільйонів євро - вартість двох стадіонів.

УЄФА оцінювало вартості підготовки України до чемпіонату?

- Ні. Це внутрішні справи України. Для нас найголовніше було, щоб стадіони були побудовані. Якщо говорити про підходи та оцінки, оскільки звучить дуже багато цифр, я згоден в цьому плані з Колесніковим. Інші об’єкти потрібні Україні в будь-якому випадку, адже за 20 років незалежності нічого суттєвого побудовано не було.

- Але ж значна частина населення країни не скористається цими об’єктами.

- Ну звичайно, але ж турнір проходить лише в чотирьох містах. Є багато питань, але є таке поняття - надбання турніру. Сервіси піднімаються, конкуренція зростає.

Ми це бачимо навіть на прикладі готельного бізнесу. З’являються нові готелі, йде боротьба за клієнта. Євро сприяє впорядкуванню українського туристичного ринку. Навіть такі речі, як робота таксі, чистота вулиць. Я ж не в рожевих окулярах ходжу.

- Після чемпіонату УЄФА тут не буде. Не буде кому "стимулювати" розвиток.

- Я порівнюю роль УЄФА з тією роллю, яку повинен відігравати Євросоюз щодо України. Ну немає в ЄС такого Платіні. Він нас спонукав до таких речей, які іноді виникали спротив: а чому це? А тому, що це нормально.

Фото ЕП 

- Як в УЄФА ставляться до корупційних скандалів? (Скасування держзакупівель на конкурентних умовах, скандал з генпідрядником "Олімпійського" "АК Інжиніринг", яка пов’язана з Колесніковим; фірмою "Альтком", яка 2012 року отримала державних підрядів на 1,2 мільярда гривень. У 2011 році підприємства корпорації заробили на державних підрядах 6,995 мільярда гривень. - ЕП).

- Ми не втручаємося у внутрішні справи України.

- Тобто УЄФА не цікаво, скільки і як Україна потратила на підготовку?

- Ні. Це ніколи не було предметом обговорення. Два з половиною роки тому була криза, і ситуація була складна. Ми розуміли: якщо якихось змін не відбудеться, з точки зору підготовки, то ця вся історія може закінчитися дуже печально.

Фото portal.lviv.ua 

- Україна сподівається повернути хоча б частину інвестицій за рахунок вболівальників. Скільки, за оцінками УЄФА, їх приїде?

- За моїми оцінками - десь 800 тисяч. Якщо говорити про Австрію і Швейцарію 2008 року, то вболівальники залишили в цих країнах орієнтовно 1,1 мільярда євро.

Приблизно таку саму кількість вболівальників можна очікувати і в Польщі. Кількість матчів, помножена на місткість стадіонів, становить 1,45 мільйона осіб.

На кількість вболівальників впливає багато факторів: віддаленість країни, криза.

- Імідж країни.

- Імідж теж. Але за продажем квитків ми вже бачимо, що шведів буде дуже багато, німців - дуже багато, голландців - дуже багато, також багато росіян та поляків.

- А кого буде найменше?

- Найменше, порівняно з попередніми чемпіонатами, - англійців та французів.

- Перевагу якому виду транспорту надають вболівальники?

- Авіаційному. З середини травня починає дію тимчасовий режим відкритого неба. З іншого боку, Україна пішла на безпрецедентний крок - каботажні перевезення, коли зарубіжним компаніям дозволено здійснювати тимчасові нерегулярні перевезення. Це стосується автобусів великої місткості.

- Це пов’язано з тим, що в Україні немає достатньої кількості таких автобусів?

- Не тільки з цим. Перша пропозиція, яка надійшла до нас, щоб винайняти автобус в Україні, була 4,5 тисячі євро за день. Таку суму вітчизняна автобусна компанія хотіла, щоб їй заплатили за використання одного автобуса за один день.

- Але каботажні перевезення перекриють фінансові потоки вітчизняним перевізникам.

- Це спонукатиме українські компанії до підвищення рівня сервісу, до придбання безпечних комфортабельних автобусів, до змін. От чому важливе Євро. Дивіться, як міняється залізнична галузь з прибуттям потягів "Хюндай".

- Але ж ці два потяги не забезпечать весь пасажиропотік. Багатьом вболівальникам доведеться скористатися традиційними потягами.

- А чим вони погані? Це ж така атракція. Вони точно задовольнять мінімальні потреби вболівальників, а для декого виглядатимуть екзотично.

- Повернімося до доходів. УЄФА рахувало, скільки один турист витратить в Україні за день?

- Ні. Ми ж УЄФА, а не Україна.

- Скільки УЄФА очікує заробити на "Євро-2012"?

- 1,45 мільярда євро з обох країн.

- А з України?

- Десь половину від загальної суми.

- На чому саме зароблятиме УЄФА?

- Телевізійні права - це основна стаття доходу. Друга стаття - комерційні права - спонсорство та ліцензування. У нас є десять європейських топ-спонсорів і три в Україні. Значний прибуток приносить програма корпоративної гостинності.

Мається на увазі продаж дорогого продукту, але затребуваного, як з’ясувалося: скай-бокси, платинові і золоті пакети, які викуповують бізнес-структури для переглядів матчів у бізнес-середовищі. Ну і нарешті - продаж квитків.

- Чи багато українських компаній купили право на використання офіційної символіки "Євро-2012"?

- Нацбанк, Укрпошта, виробники сувенірів.

- Скільки для НБУ коштувала ліцензія?

- Це комерційна таємниця.

- В "Укрпошти" є можливість повернути вартість ліцензії і заробити на цьому?

- Залежить від того, який продукт вони оберуть, і якою буде цінова політика. Ліцензія береться на певний період часу, територію розповсюдження і на лінійку продуктів.

- Багато було випадків несанкціонованого використання логотипу турніру?

- Були такі випадки. Наші юристи фіксують порушення і попереджають порушника.

- Як бути з використанням символіки інтернет-ресурсами?

- Тут є одна передумова. Якщо використовується символіка УЄФА для одержання прибутку, тоді це є предметом відповідного розгляду. Для нас найважливіше, щоб інтелектуальна власність УЄФА не стала засобом одержання прибутку. ЗМІ можуть використовувати символіку за умови правильного її використання.

Фото ЕП 

- Як УЄФА відреагувала на теракти в Дніпропетровську?

- Спокійно.

- Асоціація не вбачає в цьому ніяких загроз для вболівальників?

- Якщо ми проводимо там 21 травня "трофі-тур", то це означає, що ми не передбачаємо ситуацій, які могли б внести корективи в наші плани.

Іншими словами, УЄФА бачить все. Ми аналізуємо кожний футбольний матч, робимо звіти, аналіз. Ми дуже ретельно підходимо до цих питань. Так само непоміченими не залишилися і події в Дніпропетровську. Вони не вплинули на процес підготовки.

- Ви кажете, що в Україну і Польщу приїде приблизно однакова кількість уболівальників. Чи не надто оптимістичні це прогнози на тлі терактів і бойкоту турніру деякими європейськими політиками?

- Ми оперуємо лише фактами і результатами продажів. Тобто ми бачимо, скільки уболівальники купили квитків, і ми маємо чітку інформацію від Федерацій футболу.

- Скільки квитків уже продано?

- В Україні вільними залишилися орієнтовно 30 тисяч квитків і трохи в Польщі.

- Більше залишилося в Україні?

- На матчі в Україні залишалося 50 тисяч, але за останні три дні ми багато продали. Я подивлюся сьогодні вечірню статистику. Кожного дня продається близько 8 тисяч. Сьогодні на матчі в Україні десь залишилося 25 тисяч квитків. В Польщі ще буде оголошено додатково про продаж квитків.

- Доки триватиме продаж?

- Квиток можна придбати до початку матчу.

- Виходить, в Україну приїде 800 тисяч іноземних вболівальників?

- Коли я називав цю цифру, я мав на увазі і тих, хто приїде з квитками, і тих, хто приїде без квитків. Будуть і такі. Як правило, ті вболівальники, які не потрапляють на стадіон, дивляться матч у фан-зоні. Потім до них долучаються їх щасливі або нещасні співвітчизники.

- Недавно представники іспанського уряду заявили, що їх збірна може не вийти на матчі в Україні через ситуацію з ув'язненням екс-прем'єра.

- У мене немає інформації, що якась збірна не готується до чемпіонату чи планує не виходити на матчі. Нема жодного футболіста або збірної, що відмовилися грати через протест. Ми операційна і технічна структура, яка далека від політики. УЄФА цим не займається.

- Тобто фінал у Варшаву переносити не будуть?

- Звичайно, не будуть.

- Технічно це можливо?

- Ні. Це неможливо. Фінал потребує дуже багато приготувань. Це не груповий матч і не матч "плей-офф". Це вінець турніру. Тут потрібний певний план і залучення багатотисячної армії людей. З будь-якої точки зору перенесення фіналу неможливе.

- Ситуація з цінами в готелях не налякала іноземних уболівальників?

- Був певний страх перед невідомістю. Дуже важливо було довести до зарубіжного вболівальника інформацію про наявність місць в Україні, причому англійською.

Мені один з київських чиновників заявив: "Так у нас полно квартир, пусть приезжают и размещаются". Я його питаю: "А як вони прочитають, що здаються квартири?". "Как прочитают? Там же написано: "Сдам квартиру", - каже він.

Підготовка складається з деталей. Вони начебто незначні, але суттєві. Буде працювати спеціальна система ознайомлення. Це робиться для того, щоб люди розуміли, як їм потрапити з фан-зони на стадіон, до паркінгу, до місць перевезення.

- УЄФА моніторить усі можливі варіанти для розміщення вболівальників?

- Звичайно. Безпосередньою сферою нашої відповідальності є забезпечення проживання цільових груп УЄФА, починаючи з команд. Команда для нас - це альфа - основна категорія. Потім їдуть супроводжуючі особи, медіа і так далі.

Ми не абсолютно за все відповідаємо. Тобто ми маємо сегмент, який забезпечуємо, і вимагаємо, щоб міста виконували свої зобов'язання. Сьогодні у нас є достатньо місць і в готелях, і у відпочинкових зонах і гуртожитках, щоб розмістити всіх.

- Яким сегментом найбільше цікавляться іноземні вболівальники?

- Цільові групи, спонсори та партнери цікавляться готелями високої категорії. Вболівальників цікавлять готелі з двома, максимум - з трьома зірками. Переважна кількість хоче дуже просте житло, щоб можна було переночувати та мати елементарні гігієнічні умови.

- Житло такого типу як студентські гуртожитки користується попитом?

- Абсолютно. Так було і в Австрії, і Швейцарії. Головне - щоб люди змогли знайти інформацію про це, змогли туди потрапити, і з них не здерли втридорога.

 

- Як ви ставитеся до безграмотності у написанні знаків у метро, вулиць латиницею?

- Чому безграмотності?

- Наприклад, позначення vyl., на наш погляд, є неправильним.

- А як треба писати? St? А може Vul.? Це питання дискусійне. Це обговорювати можна довго. Може strasse треба писати? Госпітальна штрассе, наприклад. Німці зрозуміють, англійці, можливо менше, але теж зрозуміють.

Нічого страшного, головне - транскрибувати. Для чого це потрібно? Щоб вболівальник, подивившись на карту, зрозумів, де він знаходиться і як куди йому потрапити. Система знаків УЄФА не матиме назв. Вона буде базуватися на зображеннях: стадіон, фан-зона, аеропорт. Людям буде дуже легко орієнтуватися.

 

- Чому лише дві збірні обрали Україну?

- Причин кілька.

По-перше, 2 грудня відбулося жеребкування. До цього моменту про свої наміри розміститися в Польщі, незалежно від результатів жеребу, заявило декілька національних збірних, в тому числі Німеччина, Англія, Голландія. Потім, як з'ясувалося, всі ці збірні гратимуть у нас.

В Україні до моменту жеребкування забронювали і попередньо підтвердили свій намір розміщуватися збірні Італії, Іспанії, Греції, Чехії, Хорватії і Росії. Як ви знаєте, вони всі опинилися в групах, матчі яких відбуватимуться в Польщі.

По-друге, команда - це не 22 гравці, це ще також велика делегація. От, наприклад, делегація збірної Німеччини становить 500-600 осіб з медіа і супроводжуючими особами. В Україні менше готелів такої великої місткості, ніж в Польщі.

У поляків дещо інші традиції, у них є великі заміські готелі, які використовуються для того, щоб на вихідних там проводити час із сім'єю.

- Одна з причин - це відсутність в Україні готелів великої місткості? Тренувальні бази українських команд хіба не підходять для таких цілей?

- Звісно, підходять. І тренувальні бази в Україні, за нашими оцінками, мають дуже високу якість. Саме тому були обрані бази "Динамо" і "Шахтаря" Швецією та Францією.

Третя причина: Україна в уяві іноземців - така собі "терра-інкогніта". Є сьогодні ще певні стереотипи, кліше, які заважають без жодних сумнівів прийняти рішення розміщуватися саме тут. Це теж, на мою думку, був один з важливих чинників.

Рішення щодо розміщення так чи інакше приймає головний тренер. Але я сподіваюся, що рішення розміститися в Польщі не вплине на результат виступу тих команд, які грають в Україні.

Візьмемо, наприклад, матч Голландія - Данія, який буде 9 червня у Харкові. Команди приїжджають 8 червня о 10-11 ранку, весь день вони перебувають у Харкові. Наступного дня вони грають матч, ночують, а вже потім повертаються на свою базу. І уже через день їм треба знову вилітати до Харкова.

Якби там не було, але більшу кількість часу команди проводитимуть в Україні. До того ж, вболівальники не ночують з командою. Вони прилітають і чекають збірну в Україні. У нас не буде відчуття, що нам бракує команд або вболівальників.

- Дуже важко зрозуміти, чому Англія, яка грає два матчі групи в Донецьку, розмістилися в Польщі. У них взагалі був вибір?

- Англія могла спокійно розміститися на базі донецького "Металурга". Шведи вчинили правильно, вони три матчі грають в Києві, тому і зупинилися на базі "Динамо".

Зрештою, УЄФА ніколи не ставила жорстких вимог до розміщення команд. Для нас територія турніру - це територія двох країн. Команда може обирати сама, де їй зручніше розміщуватися.

- Чи вдалося УЄФА відсторонити спекулянтів від продажу квитків?

- УЄФА дуже ретельно ставиться до питання захисту свого продукту і своїх інтелектуальних прав. Існує ціла система захисту, який називається квитком.

Є декілька рівнів захисту, стратегія розповсюдження квитка спрямована на те, щоб фізично квиток потрапив до його власника якомога пізніше - за два-три тижні до початку чемпіонату.

Відкрию невеликий секрет: частина квитків була "вбита" на етапі, коли здійснювалося замовлення. Тобто, в нас були підстави вважати, що ті квитки, які замовлялися, хотіли використати в комерційних цілях.

- На чому ґрунтувалися такі висновки?

- Ми бачили, з якого комп'ютера замовлявся квиток, його IP-адресу. В нас є чітка система таких симптомів, яка допомагає нам виявити спекулянтів. До того ж, є відомі спекулянти, у нас була велика база.

- Квитки, наскільки нам відомо, будуть приносити кур'єри. Яка кур'єрська компанія буде цим займатися?

- UPS.

- Як буде відбуватися передавання квитка?

- Представник служби доставлятиме квитки на ту адресу, яка була вказана в акаунті заявника.

- Якщо, наприклад, власника квитків немає вдома? Чи може хтось замість нього отримати квитки?

- Ні, квитки мусить взяти та людина, яка робила замовлення. Кур'єри будуть приходити двічі. Будь-які проблеми можна вирішити. Кожний власник квитка може знаходитися у 24-годинному контакті із службою замовлення.

Є номери телефонів. За цими контактами можна перевірити статус свого замовлення і з'ясувати, чому квиток не прийшов. Ніхто не залишиться без квитків, які замовлялися через офіційні джерела.

(Наступного дня після розмови з Лубківським UPS почала доставку квитків, проте виникли негаразди. Кур’єри не завжди повідомляють про прибуття. Якщо власника квитків нема за адресою доставки, то працівники UPS запрошують його в офіс компанії, який знаходиться неподалік аеропорту "Жуляни". Відделення UPS знаходяться лише у містах, тому одержувачам квитків, наприклад, в Одеській області доведеться їхати в Одесу або Ізмаїл. - ЕП.)

 Перші квитки отримані від УЄФА; Фото ЕП

- Такі заходи боротьби із спекулянтами проводилися і на попередніх турнірах?

- Звичайно. Ще і не сплять ті, хто підробляє квитки. Технології зростають, і шахраї удосконалюють свою майстерність.

- Що буде з уболівальниками, які купили квитки у спекулянтів? Є ризик, що вони не потраплять на матч?

- Все залежить від того, чи дійсний квиток. Спекулянт може продати і недійсний пропуск.

- А якщо він дійсний?

- Якщо квиток дійсний, то людина без проблем потрапить на стадіон. Але де гарантія? Ризики все одно є.

- Вболівальник повинен мати при собі документи?

- Бажано, щоб всі мали із собою документи. Проте ніхто не буде вимагати їх пред'явлення на вході і звіряти прізвище. Такого не буде.

Як відомо, одна людина могла замовити максимальну кількість - чотири квитки на матч. Це не означає, що власник має вести за руку з собою інших. Люди можуть заходити самостійно.

Раніше МВС інформувало, що будуть перевіряти документи у вболівальників. Це неправда. Якщо звіряти прізвища у квитках з наявними документами власників, то на матч доведеться приходити за 10 годин. Це неможливо.

Може бути лише вибіркова перевірка, якщо виявиться, що квиток недійсний, система відмовиться приймати квиток, або у стюарда буде достатньо аргументів для того, щоб не пустити людину на стадіон.

- Тобто власник квитка може передати його родичам, знайомим або друзям?

- Так.

Фото Nadia Romanova

- Чим ви будете займатися після завершення турніру?

- Можливо, траву буду стригти на "Олімпійському" (сміється). Чесно кажучи, в мене нема запасних аеродромів. Я не думав про це.

- А ви вже домовлялися про вакансію на "Олімпійському"?

- Ще ні, але треба обов'язково дізнатися. Я займуся цим.

- Яка зарплата у робітника, який підстригає газони?

- Треба перевірити. Поле в хорошому стані, трава теж. Значить, отримують добре, якщо так дбають про неї. Серйозно - я зовсім не думаю зараз про працевлаштування.

Реклама: