Чому Фірташ посварився з Клименком

Чому Фірташ посварився з Клименком

Четвер, 5 квітня 2012, 12:50 -
Головний податківець недвозначно дав зрозуміти, що проблеми підконтрольних Фірташу підприємств з відшкодуванням ПДВ виникли непросто: "Однак ряд платників визнають тільки ті норми закону, які їм вигідні, і ухиляються від оподаткування за допомогою трансфертного ціноутворення".

Один з найбільших українських олігархів, що є "за сумісництвом" головою Федерації роботодавців України, Дмитро Фірташ та голова Державної податкової служби Олександр Клименко, який вважається людиною, що належать безпосередньо до "сім'ї”, несподівано вступили в публічну суперечку.

Чому Фірташ звинуватив Податкову в невідшкодуванні ПДВ і чому ДПС ретельно перевіряє Фірташа?

Спочатку Фірташ 27 березня в Львові назвав податківців рекетирами і грабіжниками, а також повідомив присутнім, що його підприємствам податківці заборгували вже 3 млрд. гривень невідшкодованого ПДВ.

Клименко не залишився у боргу і на наступний день під час зустрічі з президентом Американсько-української ділової ради Морганом Вільямсом повідомив, що частка автоматичного відшкодування у хімічній галузі в 2012 році порівняно з попереднім зросла в 2,5 рази до 55%.

Реклама:

Правда, значима зовні частка "автомату" в абсолютному вимірі, як виявилося, має мало спільного зі згаданою вище заборгованістю в 3 млрд гривень: в автоматичному режимі відшкодовано 43 млн гривень із загальної суми відшкодування в 78 млн гривень, яка дісталася "хімікам".

Далі головний податківець недвозначно дав зрозуміти, що проблеми підконтрольних Фірташу підприємств з відшкодуванням ПДВ виникли непросто: "Однак ряд платників визнають тільки ті норми закону, які їм вигідні, і ухиляються від оподаткування за допомогою трансфертного ціноутворення. І саме ця група бізнесменів поширює інформацію про наявність проблем з поверненням великих сум ПДВ".

Що цікаво, ще зовсім недавно Фірташ і Клименко здавалися великими друзями, що можна було помітити під час підписання Меморандуму про

Д.Фірташ та О.Клименко; фото kp.ua

взаємодію між ДПСУ та ФРУ.

Якби щось подібне сталося році в 2005, навряд чи б хто здивувався. Тоді було прийнято спочатку про щось домовитися, потім порушити домовленість і влаштувати публічне з'ясування стосунків.

Представники нинішньої влади (в тому числі і близькі до неї олігархи) раніше до публічного з'ясування відносин практично не зверталися. Що ж трапилося цього разу?

“ЕП” уже писала про те, що глава Державної податкової служби Олександр Клименко 8 грудня минулого року підписав наказ № 206 "Про організацію роботи з фінансово-промисловими групами", яким були визначені досить неоднозначні критерії визначення суб'єктів господарювання учасниками ФПГ і порядок взаємодії підрозділів Державної податкової служби при роботі з аналізу ФПГ.

А 6 січня вже цього року він підписав і направив до виконання лист № 479/7/20-4317 "Про надання інформації щодо ФПГ", в додатку до якого містилися переліки підприємств, віднесених податківцями до 16 різних ФПГ у відповідності до вимог свого ж наказу.

Але цим справа не обмежилася, і з лютого податківці почали перевіряти підприємства ФПГ (до речі, відповідно до свого "секретного" наказу № 495 від 23.08.11 р. "Про затвердження Методичних рекомендацій щодо складання плану-графіка проведення документальних перевірок суб'єктів господарювання" - ці рекомендації особливу увагу приділяють ФПГ). Але не всі, а тільки 4 з 16: "Інтерпайп", "ТНК", "Агрохолдинг" і "Group DF".

Рішення про це було прийнято за підсумками засідання Колегії ДПСУ, що відбулася 27 січня. За випадковим збігом або в результаті злого року з відверто провладних олігархів у переліку виявився лише Дмитро Фірташ.

Якщо припустити, що подібних випадків у нас в країні бути не може і що вибір головного податківця, який представляє “сім'ю” був схвалений на самому верху.

На таку думку наштовхує, наприклад, той факт, що з початку нинішнього року неприємності стали переслідувати ще одного дуже впливову людину в країні - Юрія Іванющенка.

Причому неприємності ці також мають безпосереднє відношення до глави податкової служби.

Якщо в минулому році в ДПС свято вірили і всюди твердили, що в країні різко впало споживання алкоголю, наслідком чого став недобір акцизів, то на початку нинішнього на податківців зійшло осяяння: справа не в тому, що пити стали менше, а в тому, що Юра Єнакієвський, який взяв під своє крило спирто-алкогольну галузь, став стрімко відводити обороти цієї галузі в тінь.

У податковій міліції з'явилися кримінальні справи, і "алкогольні" акцизи раптом стали рости (мабуть, народ знову став більше зловживати спиртним). Більш того, кримінальні справи за фактами, пов'язаними з діяльністю так званих "модних" фірм на митниці, також були заведені податковою міліцією.

Ймовірно, у випадку з Фірташем і його колегами по "цеху", що першими потрапили під ретельні перевірки податківців, все теж було сплановано.

Причому мало не до копійки. Раніше глави Державної податкової служби безпосередньо не вказували, скільки грошей слід зібрати з конкретного підприємства і на яке саме підприємство потрібно натиснути особливо ретельно.

А ось Клименко все це озвучив на селекторній нараді Державної податкової служби, яка відбулася 7 лютого (протокол № 4). І серед фірм, що мають відношення до "Інтерпайпу", "ТНК" і "Агрохолдинг", було названо чималу кількість підприємств, прямо пов'язаних з "Group DF".

Загалом, зважаючи на описану вибірковість і цілеспрямованість Фірташу образитися було на що.

Однак, заявивши про заборгованість держави перед своїми підприємствами з відшкодування ПДВ в обсязі близько 3 млрд гривень, він не міг не викликати відповідної образи з боку Клименка.

Адже його заява демонструє: всі вигадки головного податківця країни про скорочення невідшкодованих залишків ПДВ в цілому по країні до 4 млрд гривень є ні чим іншим як брехнею.

В "вузьких колах" і так добре відомо, що обсяг заборгованості держави занижується податківцями приблизно в 5 разів. Однак заява тільки одного з олігархів про те, що йому належить майже вся визнана податківцями заборгованість, ставить Клименка в незручне становище.

Підприємства, щодо яких зазначено представити реальні схеми роботи, що містять напрямки руху товарно-грошових потоків і шляхи виведення коштів у тіньовий оборот:

1.ЗАТ "Кримський титан";

2. ВАТ "Інтерпайп- Нижньодніпровський трубопрокатний завод";

3. ВАТ "Дніпропетровський втормет";

4. ТОВ "Валки - Ільменіт";

5. "Іршанський ГЗК";

6. ТОВ "Моноліттрасстрой";

7. ДП ВАТ "Івано-Франківський мясокмбінат";

8. ТОВ "ТД "Оволайн ЛТД";

9. ТОВ "Карпатська нафтова команія";

10. ТОВ "Авіаційна паливна компанія;

11. ЗАТ "Калина ЛТД";

12. ТОВ "Кам'янець-Подільський комбікормовий завод";

13. ТОВ "Оберон-вугілля";

14. ТОВ "Автонафта";

15. Концерн "Укргаз";

16. ЗАТ "Мандарин Плаза".

Деякі сумнівні контрагенти ФПГ "Group DF" та інших ФПГ, за якими керівникам підрозділів податкового контролю спільно з підрозділами податкової міліції зазначено вжити негайних заходів по відпрацюванню операцій:

Регіон

Сумнівний контрагент

Претензія

Київська область

ООО "Донована-Плюс"

Сформовано 11,2 млн грн податкового кредиту для ФПГ "Group DF"

Сумська область

ООО "Оклавіка"

Сформовано 1,5 млн грн податкового кредиту для ФПГ "Group DF"

Київ

ТОВ "Екогазконтракт", ТОВ "Інтерпромресурс", ТОВ "АСД-ресурс", ТОВ "Прима-консалт", ТОВ "Полімак корпорейшн", ТОВ "ПАК трейд", ТОВ "Дайректсайт", ТОВ "Нафтобудсервіс", ПП "Укрстату -СП ", ТОВ" Кранхауз ", ТОВ "Ндаойл", ТОВ "ТД - Омега"

Сформовано 88,6 млн грн податкового кредиту для ФПГ "Агрохолдинг", "Інтерпайп", Group DF, "ТНК"

Реклама: