Чому контррозвідка перевіряє українських лісників

Чому контррозвідка перевіряє українських лісників

Вівторок, 6 березня 2012, 15:43 -
За два роки підприємствах Держлісагентства припустилися порушень майже на 743 млн грн. Найчастіше, мова йдеться про вилучення у держави гектарів лісів, в тому числі заповідних. Проте, керівник Держлісагентства Віктор Сивець досі обіймає свою посаду, а результати перевірки передали до... контррозвідки.

Ні для кого не таємниця, що українські ліси та заповідники мають дивну властивість обростати триметровими парканами. Потім посеред темного лісу з'являються "клубні будинки".

Так, наприклад, у кінці минулого року Кримський парламент здав в оренду на 25 років товариству мисливців та рибалок "Кедр" майже 9 тисяч гектарів мисливських угідь на південному березі Криму. Як відомо, це товариство має ту ж саму адресу, що й резиденція Віктора Януковича "Межигір’я".

Разом з масштабним "дерибаном" лісів, полів і річок, в Україні достатньо широко розповсюджена незаконна вирубка лісів. Зокрема, продукція державних лісогосподарських підприємств розходиться у невідомих напрямках, та ще й за заниженими цінами.

А минулого року "лісники" опинилися в центрі уваги громадськості з зовсім несподіваного приводу. Влітку 2011 року стало відомо, що керівництво Держагенства лісових ресурсів змусило 300 лісництв закупити на 15 мільйонів гривень портретів президента Віктора Януковича та гербів.

Реклама:

Хто з цього має зиск? Кабмін доручив провести ревізію установ, якими керує Держлісагентство. Результати перевірки виявилися невтішними. Більше того, тепер акти лісової ревізії вивчає…контррозвідка.

Лісові мільйони

У кінці минулого року Державна фінансова інспекція провела ревізію фінансово-господарської діяльності підприємств, установ та організацій лісової галузі за 2009—2011 роки. Ці структури належать до сфери управління Державного лісового агентства.

Результат був вражаючим. На 293 підприємствах та установах Держлісагентства виявлено порушень майже на 743 млн грн. Такі дані були оприлюднені в урядовій газеті.

У Держфінінспекції стверджували: перевірені установи ігнорують норми Земельного та Лісового кодексів, що призводить до вилучення у підприємств Держлісагентства цілих земельних масивів та ділянок лісового фонду.

Загальна площа таких сумнівних ділянок становить 740,5 гектарів, а вартість - 69 мільйонів гривень.

Зокрема, за інформацією Держфінінспекції, лише внаслідок безпідставного відчуження ділянок лісового фонду, які перебували у користуванні держпідприємства "Севастопольське дослідне лісомисливське господарство", цьому підприємству завдано збитків на 33,3 млн грн, а втрати лісогосподарського виробництва сягнули майже 29 млн грн.

Саме таких грошей недорахувався міський бюджет Севастополя. Аналогічні порушення були виявлені, зокрема, у Ялтинському заповіднику.

Крім того, контролери виявили одну зі схем, яка може призвести до приватизації земель лісового фонду. Так, держпідприємство "Київське лісове господарство" укладало угоди з фізичними особами та суб’єктами господарювання щодо взаємної охорони і благоустрою лісових ділянок на його території загальною площею 193 гектарів. Термін такої співпраці - від 15 до 49 років.

Обстеживши лісові ділянки, ревізори виявили, що до більшості з них немає вільного доступу. Вони огороджені металевим парканом, діє спеціальний режим в’їзду для автотранспорту, а на території розміщені капітальні будівлі.

Аналогічні випадки були виявлені у Закарпатській, Запорізькій, Івано-Франківській, Луганській, Сумській, Хмельницькій, Харківській, Черкаській та Чернігівській областях.

Серед гріхів установ, підпорядкованих Держлісагентству, значаться також незаконне вирубування дерев, реалізація продукції за ціною нижчою, ніж собівартість, непроведення аукціонів, чого вимагає законодавство,

Окремо ревізори відзначили закупівлю лісгоспами портретів президента Віктора Януковича та державної символіки за завищеними цінами. За підрахунками Держфінінспекції, на вітер були викинуті 3,3 млн грн.

У розпорядженні "Економічної правди" також опинилася відповідь Державної екологічної інспекції на запит депутата Юрія Кармазина щодо результатів перевірок підприємств Держлісагентства.

Там вартість порушень також вимріюється мільйонами. Зокрема, було перевірено 321 лісогосподарське підприємство. За 10 місяців 2011 року екологи нарахували 34 млн грн збитків.

Основне резюме екологічної інспекції – "Держлісагентство не виконує в повному обсязі свої обов’язки".

 

Президентський паркет

Керівником Держлісагентства є Віктор Миколайович Сівець. Він обіймав державні посади й при "помаранчевій" владі, й при нинішній.

Віктор Сивець

Джерело: lesovod.org.ua

У 2005 році екс-президент Віктор Ющенко призначив його заступником голови Державного комітету лісового господарства.

У 2006 Кабмін підвищив Сівця, і той очолив Держкомітет лісового господарства. У 2008 він став заступником голови Київської міської державної адміністрації.

Ну а 12 січня 2011 президент Віктор Янукович знову призначив Сівця керувати лісовим господарством.

Не обійшли чиновника й державні відзнаки. Так у 2006 році Віктор Ющенко присвоїв йому звання Заслуженого будівельника за "вагомий особистий внесок у культурний розвиток столиці України — міста Києва".

В чому ж секрет успіху Сівця? До державної служби, з 1998 року він працював на керівних посадах групи компаній "Дім паркету". Ця фірма займається виробництвом художньої "столярки" — паркету, дверей, вікон, меблів.

Зокрема, "Дім паркету" робив високохудожню підлогу в будівлі адміністрації президента та у президентській резиденції "Дім з химерами". Фотографії цих підлог можна навіть побачити на сайті компанії.

Також ЗМІ пов'язують Сівця з іншими підприємствами лісової галузі. Зокрема, мова йде про ПАТ "Клеванський лісозавод "Промінь". 95% акцій цього підприємства, за даними ДКЦПФР, належить дружині Сівця – громадянці Росії Марині Журавльовій.

Підступи іноземних розвідок?

У розпорядженні редакції також опинилася дещо дивна відповідь Генеральної прокуратури на запит щодо реагування на матеріали перевірки підприємств Держлісагентства, які виявили мільйонні порушення.

Зокрема, у Генпрокуратурі повідомили, що у кінці грудня Держфінінспекція направила акт ревізії до Головного управління державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС.

А от акти ревізії регіональних управлінь Держфініспекції щодо закупівлі портретів Віктора Януковича, реалізації деревини без аукціонів та експорту за заниженими цінами відправили до…Департаменту контррозвідувального захисту економіки СБУ.

 


"Економічна правда" звернулася до СБУ з проханням роз’яснити, чому контррозвідка зацікавилася діяльністю установ Держлісагентства, і чекає на відповідь.

Також ми попросили міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка повідомити, чи перетворяться результати ревізії на реальні кримінальні справи.

Адже, якщо вірити словам президента Віктора Януковича про незалежність правоохоронної системи та пам’ятати про долю Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, матеріалів Держфінінспекції має бути більш ніж достатньо принаймні для масштабного слідства.

Відповідь з МВС, на жаль, поки не надійшла.

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!