Хто не хоче сланцевого газу?

Хто не хоче сланцевого газу?

Вівторок, 28 лютого 2012, 20:36 -
Польща платить Росії за 1000 кубометрів газу 510 доларів - більше, ніж інші країни Європи. У США той же обсяг газу коштує 83 долари. Німеччині Кремль продає блакитне паливо приблизно за 350 доларів. А ще кілька років тому американці платили за газ набагато більше: 2 липня 2008 року 1000 кубометрів коштували там 471 долар, а крім цього США були найбільшим світовим імпортером цієї сировини.

Зараз ця країна стала найбільшим виробником газу і його експортером. Своєю позицією газової держави Сполучені Штати зобов'язані виключно газу з нетрадиційних джерел, в т.ч. сланцевому.

Успіх Польщі може також залежати від нафти і газу, які лежать під нашими ногами - на глибині 3-5 кілометрів на глинистих сланцях і порах гірських порід. Західні концерни, що займаються оцінкою обсягу запасів, вважають, що в Польщі може бути близько 5 трильйонів кубометрів газу, доступного для видобутку за існуючої технології (всього його близько 16 трильйонів кубометрів). На даний момент ми споживаємо 14,5 млрд.  кубометрів на рік. Якби споживання збільшилося в два рази, газу для власних потреб нам вистачило б на 220 років, а при продажу його іншим країнам - більш ніж на 100.

Як видобувають сланцевий газ в США

Джерело: US EIA

Реклама:

Однак незважаючи на те що тема сланцевого газу є для Польщі без перебільшення питанням "життя і смерті", з'явилося чимало серйозних супротивників, які хочуть заблокувати його видобуток в нашій країні. "Абсолютно ясно, що найбільше в цьому зацікавлена ​​Росія", - вважає експерт Інституту ім. Собеського з питань енергетики та польської східної політики Анджей Мачеевскій (Andrzej Maciejewski). "Для Кремля це теж питання з розряду "бути чи не бути", - додає він.

В якій мірі російська економіка залежить від продажу енергоресурсів, і, в першу чергу, газу, показала криза 2008 року. Коли ціни на газ і нафту систематично зростали, сировинний експорт забезпечував російський бюджет великими надходженнями. Російська влада планує бюджет, грунтуючись на прогнозах середньорічної ціни на барель нафти (ціна газу прив'язана до ціни нафти).

"Очевидно, що Кремль робить все можливе, щоб видобуток сланцевого газу в Європі, в т.ч. в Польщі, зазнав фіаско", - говорить Пшемислав Віплер (Przemysław Wipler), депутат партії "Право і Справедливість" (PiS), фахівець з питань енергетичної безпеки. Він нагадує, що на сланцевий газ дуже розраховує Китай, і до того часу, поки сам не стане газовим гігантом, він збирається купувати його у США. Росії це може принести хворобливі збитки. Тому Москва зараз ще більш зацікавлена ​​в тому, щоб Європа купувала блакитне паливо у неї. Одна тільки Україна купує у Росії близько 80 млрд кубометрів газу на рік, тобто в 8 разів більше, ніж Польща. Так що якщо у нас почнеться широкомасштабна видобуток, Київ може поміняти постачальника.

На жаль, нинішній стан речей не вселяє оптимізму. Кевін Біддл (Kevin Biddle), директор з питань розвідки в Європі нафтового концерну ExxonMobil, під час "Міжнародного нафтового тижня" у Лондоні підтвердив, що експлуатацію сланцевого газу першою в Європі може почати не Польща, а Німеччина. Одночасно із цим у Німеччині і низці інших країн є чимало політиків, які хотіли б заблокувати видобуток газу з нетрадиційних джерел або зробити її нерентабельною.

У цьому місяці німецький міністр навколишнього середовища Норберт Реттген (Norbert Roettgen) заявив, що його відомство працює над проектом закону, що регулює видобуток сланцевого газу. Її мета - з екологічних міркувань посилити законодавство щодо видобутку газу. До закону планується включити заборону на використання методу гідравлічного розриву, а на територіях, де відбувається забір питної води, видобуток може бути заборонений повністю. Такі закони вже діють, наприклад, у Франції. Польські депутати Європейського парламенту не приховують своїх побоювань, що багаті і великі гравці ЄС, в першу чергу, Париж і Берлін, захочуть зупинити видобуток газу зі сланців, а приводом стане турбота про навколишнє середовище. Такого роду справедливі побоювання спритно використовує Москва.

Де видобувають сланцевий газ в США

Джерело: energyfuture.ru

На початку лютого Сергій Комлєв, начальник управління структурування контрактів Газпрому, сказав агентству Reuters, що вартість видобутку сланцевого газу в США становить близько 195 доларів за 1000 кубометрів, а в Польщі вона була б в три рази вищою. Співробітник Державного геологічного інституту Мирослав Рутковський (Mirosław Rutkowski), проте, запевняє, що зараз нікому невідомо, чи буде видобуток сланцевого газу в Польщі більш-менш рентабельним, ніж в США. Найближчим часом має бути оприлюднений звіт, підготовлений за запитом міністра навколишнього середовища, на тему потенційних екологічних наслідків буріння при розвідці сланцевого газу (дослідження проводили фахівці Державного геологічного інституту). За неофіційною інформацією, у звіті робиться висновок, що експлуатація сланцевого газу не несе загрози забруднення вод або надмірних викидів в атмосферу.

Переклад на російську InoSmi

Оригінал статті

Реклама: