"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

The Guardian: Греція схвалила план скорочення витрат

The Guardian: Греція схвалила план скорочення витрат

Вівторок, 14 лютого 2012, 21:03 -
Греція узаконила план скорочення бюджетних витрат, що передбачає економію мільярдів євро і спрямований на уникнення дефолту по держборгу і збереження працездатності Єврозони, в ніч на 13 лютого у не одностайному парламентському голосуванні - незважаючи на найгірші за останні роки масові безлади і ескалацію насильства на вулицях. (фото).

Більше сорока будинків було підпалено в оргії розгромів, від яких постраждали десятки людей, коли протестувальники висловлювали свою незгоду урядом і рішенням парламенту заощадити ще 3,3 мільярда євро, урізавши зарплати і пенсії і звільняючи держслужбовців.

В обмін Греція отримає другий кредит від Єврозони за останні два роки на суму в 130 мільярдів і угоду з приватними кредиторами по списанню 100 мільярдів євро боргу збанкрутілої країни.

У парламенті також панувала смута. Члени парламенту проголосували 199 проти 74 за урізання витрат, незважаючи на незгоду між двома основними членами коаліції.

37 політиків з правлячої Соціалістичної партії і консервативної партії "Нова демократія" або проголосували проти лінії партії, або утрималися. Ще шість проголосували проти певних положень угоди. Після голосування уряд оголосив, що ці 43 депутати були виключені зі складу.

Реклама:

Проте сцени масових розгромів на вулицях Афін та інших міст залишають невирішеними багато питань щодо здатності Греції дотримуватися плану суворих заходів. Країна перебуває в рецесії п'ятий рік і має мало шансів зупинити різке погіршення життєвих стандартів.

Aris Messinis/AFP/Getty Images

Після того, як лідери Єврозони заявили, що Греції пора або вжити заходів, або більше не нарікати на свої проблеми, і що обіцянкам Афін більше вірити не можна, дві основні партії Греції і прем'єр-міністр намалювали апокаліптичні сценарії для країни, якщо заходи щодо скорочення бюджету не будуть прийняті.

У той же час вуличні бої між поліцією, яка застосовує сльозогінний газ, і демонстрантами, які кидають пляшки із запальною сумішшю і каміння, перемістилися з площі Синтагма, яка знаходиться прямо перед будівлею парламенту і нагадує військову зону.

Reuters/Yannis Behrakis

Сміттєві контейнери горіли, заповнюючи повітря димом і хмарами отруйних хімічних речовин.

Вибухи були таким сильними, що були чутні в парламенті, а сльозогінний газ, який застосовується на площі, дійшов до палати дебатів. Кіно, банки і кілька магазинів були підпалені; грецьке телебачення передає, що постраждали десятки громадян і щонайменше сорок поліцейських.

Reuters/Yannis Behrakis

Під морем плакатів, засуджуючих подальші скорочення зарплат, пенсій і робочих місць, десятки тисяч демонстрантів свистіли, висловлюючи свою незгоду з "окупацією" країни іноземними кредиторами, які тримають Грецію на плаву.

"Повстання почалося, - говорить ветеран лівого руху Маноліс Глезос (Manolis Glezos) телерепортерам. - Ці заходи ніколи не пройдуть. Це зловживання нашою демократією", - сказав він, тримаючи у обличчя маску проти диму.

Прем'єр-міністр Лукас Пападемос (Lukas Papademos) попередив перед голосуванням, що зарплати і пенсії залишаться неоплаченими, лікарні і школи будуть позбавлені фінансування, банки збанкрутують, а заощадження народу будуть втрачені, якщо 300 депутатів відкинуть умови отримання кредиту в 130 мільярдів євро.

AP Photo/Kostas Tsironis

Без пакету допомоги - другого за останні два роки - Греція опинилася б некредитоспроможною і була б змушена оголосити дефолт за боргом в наступному місяці, коли їй потрібно буде виплатити 14,5 мільярда євро за своїми боргами.

Покарання для тих, хто не підтримав поправки до бюджету, було рішучим і негайним. Консервативна партія "Нова демократія" повідомила, що виключила 21 зі своїх 83 членів. Соціалістична партія ПАСОК виключила 20 з 153 членів.

Міністр фінансів Еванджелос Веніцелос (Evangelos Venizelos) попередив: "Якщо закон не приймуть, країна збанкрутує".

Aris Messinis/AFP/Getty Images

Джордж Папандреу (George Papandreou), колишній прем'єр від соціалістичної партії, змушений піти у відставку через кризу в минулому році, заявив, що Греція загрузла у війні, яку вона повинна виграти. Антоніс Самарас (Antonis Samaras), лідер правих, який, можливо, стане прем'єром після виборів у квітні, також закликав свою партію до підтримки угоди, незважаючи на те, що тижнями протистояв ключовим положенням договору.

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Довіра між Афінами і кредиторами Єврозони, яких очолює Німеччина, знизилося до критичної відмітки - грецькому уряду повідомили, що час на обіцянки вийшов. "Нам більше не достатньо обіцянок Греції", - заявив Вольфганг Шойбле (Wolfgang Schäuble), міністр фінансів Німеччини, який також говорив про можливість відмови Греції від євро.

Після драматичного дня всередині і за межами афінського парламенту лідери правлячої коаліції Греції повинні відіслати до Брюсселя схвалений план реформ, який підтверджує, що заходи, на які країна погодилася минулої ночі, не мають зворотної сили і будуть проводитися незалежно від того, хто виграє наступні вибори , які очікуються у квітні.

Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Images

Міністри фінансів Єврозони потім повинні будуть погодитися на видачу кредиту в середу, якщо Греція виконає всі необхідні умови. Берлін наполягає на тому, щоб більша частина грошових коштів утримувалася на окремому рахунку і використовувалася тільки для обслуговування боргу Греції. Джерело з міністерства повідомило, що рахунок може містити до 70% всієї суми кредиту. Якщо гарантувати виплату боргів грецьким кредиторам, вдасться уникнути дефолту.

Джерело

Переклад на російську - inoСМИ.Ru

Фото взято з Bigpicture

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!