"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

"Спорт" Вадима Новинського

"Спорт" Вадима Новинського

Понеділок, 9 січня 2012, 17:20 -
У якості компенсації держава погодилася надати "Юджину" земельну ділянку у 80 гектарів вартістю мінімум $400 млн. Площа ж скандальної забудови біля НСК "Олімпійський" становила усього лише 7 гектарів. Тепер держава вирішила віддати "Юджину" ще й частину готелю біля стадіону.

Проблеми з готельними номерами під час проведення Євро-2012 визнають навіть керівники підготовки до футбольного турніру. У листопаді голова органiзацiйного комiтету Євро-2012 в Українi Маркiян Лубківський заявив, що найгостріше брак номерів відчувається у Донецьку.

Говорячи ж про Київ, який прийматиме фінал, Лубківський прогнозував, що великих проблем iз розмiщенням вболiвальникiв та офiцiйних осiб УЄФА не буде. За його словами, вимоги для розмiщення цiльової групи УЄФА становлять 7300 номерiв у п'яти-, чотирьох- i тризiркових готелях.

"Ми перебуваємо на рiвнi 6500 (номерiв), керiвництво Києва обiцяє нам 8000”, - сказав вiн 21 листопада 2011 року. Однак ці півтори тисячі номерів у столиці, яких поки немає, теж треба десь взяти. І тут, безумовно, в око впадає величезна радянська будівля біля головної арени Євро-2012 НСК "Олімпійський" – готель "Спорт".

"Спорт" вже давно потребує суттєвої реконструкції. Але, не зважаючи на відверто "совковий" стан, готель мав свій зірковий час. А, якщо брати до уваги наближення Євро-2012, кращі часи можуть повернутися ще раз.

Реклама:
 

Зараз готель нібито належить державі. Але боротьба за реальний контроль над "Спортом" точиться ледь не з 2005 року. "Помаранчевий" екс-міністр молоді та спорту Юрій Павленко нібито намагався взяти готель під контроль та вивести його зі списку об'єктів, що не підлягають приватизації. У квітні 2009 його навіть звинувачували у побитті комерційного директора "Спорту" – екс-міністр жбурнув в обличчя менеджеру папку з паперами.

Однак питання приватизації готелю Павленку вирішувати так і не довелося. Достойного інвестора "Спорту" шукали вже люди віце-прем'єра Бориса Колеснікова. І знайшли.

"Юджин"

У кінці травня 2011 року Кабмін Миколи Азарова вирішив форсувати реконструкцію "совкового" готелю "Спорт". З цією метою державний готель передали до сфери управління Нацагентства з питань підготовки та проведення Євро-2012.

8 липня народні депутати своїм рішенням дозволили приватизувати цей державний готель. Законодавці стверджували, що мета приватизації - створення умов для залучення інвестицій у підприємство, подальше перебування якого в держвласності є економічно недоцільним.

А 23 липня Кабмін передав спорткомплексу "Олімпійський" у постійне користування землі держпідприємства готель "Спорт". Втім питання реконструкції так і залишалося у повітрі до осені.

І тільки 19 жовтня конкурсна комісія Нацагентства з Євро-2012 підбила підсумки конкурсу з залучення інвестора для реконструкції готелю. На конкурсі перемогло ТОВ "Юджин", яке контролюється "Смарт-холдингом" Вадима Новинського.

Демонтаж десятиріччя

Кияни мають добре пам’ятати назву "Юджин". Саме ця компанія будувала скандальний торгівельно-розважальний центр на Троїцькій площі, яка розташована перед НСК "Олімпійським".

Епопея навколо цього будівництва почалася ще у 2005 році, коли глава Федерації футболу України Григорій Суркіс зажадав припинення будівництва центру, оскільки він закривав частину виходів з "Олімпійського".

Через цей ТРЦ будь-яка надзвичайна ситуація на 80-тисячному стадіоні могла б дуже погано закінчитися. Адже безпроблемно евакуювати таку кількість людей одночасно просто не було куди.

Вболівальники пам’ятають, що у ті часи матчі на "Олімпійському" проводилися за напівпорожніх трибун – продаж білетів був обмежений через будівництво перед стадіоном.

УЄФА ж взагалі заявила, що ТРЦ перед стадіоном унеможливлює проведення на "Олімпійському" матчів Євро-2012.

У 2006 році будівництво було зупинено і бої навколо нього точилися майже два роки. Столична влада, уряд і "Юджин" довго й нудно торгувалися, зносити чи не зносити недобудований ТРЦ. Потім вирішували, яку компенсацію має отримати забудовник.

 Вадим Новінський

Нарешті 7 лютого 2008 року Кабмін і Новинський домовилися про демонтаж ТРЦ до 1 червня того ж року. Знести недобуд до 1 червня так і не встигли, і роботи з демонтажу закінчилися лише восени.

У якості компенсації держава погодилася надати "Юджину" земельну ділянку у 80 гектарів на території "Експоцентру".

Експерти називали цю ділянку одним із найвигідніших варіантів. Вартість величезного шмату зеленої зони Києва у той час оцінювали як мінімум у $400 млн.

Площа ж скандальної забудови біля НСК "Олімпійський" становила усього лише 7 гектарів. А Новинський, начебто, заплатив за недобудований ТРЦ не більш $40 млн.

У 2010 році ж стало відомо, що "Юджин" не збирається йти з Троїцької площі. Забудовник заявив про намір інвестувати 80 млн грн в облаштування підземної території біля головного стадіону країни.

"Ми розуміємо важливість підготовки до Євро-2012 і готові інвестувати кошти в розвиток Троїцької площі. У новому проекті облаштування підземної території під площею ми запропонували КМДА, окрім паркінга, створити ресторанно-розважальну зону", - сказав керівник проектів нерухомості "Смарт-холдингу" Сергій Овчинников.

Навесні 2011 Київська мерія показала остаточний проект Троїцької площі й території перед "Олімпійським". Під землею має бути розважальна зона з боулінгом, більярдом і ресторанами, паркингом на 500 місць.

Тобто, крім земельної ділянки "Експоцентру", інтереси Новинського були враховані й біля "Олімпійського".

Тепер держава вирішила віддати "Юджину" ще й частину державного готелю біля стадіону.

Загадкова перемога

"Економічна правда" звернулася з запитом до Нацагентства з Євро-2012 щоб дізнатися, на яких підставах саме фірма Новінського буде реконструювати державний готель.

Ми, відповідно до Закону про доступ до публічної інформації, просили надати протокол, складений за результатами конкурсу з залучення інвестора для реконструкції готелю "Спорт". Нам відмовились надавати цей документ.

Порядок залучення інвесторів для будівництва та реконструкції об’єктів Євро-2012 вимагає, щоб у протоколі, зокрема, містилася інформація про результати голосування за кожною конкурсною пропозицією та обґрунтування визначення переможця конкурсу.

Натомість у Нацагентстві вирішили надати лише витяг з протоколу, який містить "резолютивну" частину і назву другого учасника конкурсу – ТОВ "Інститут архітектурного менеджменту". Жодного обґрунтування у наданому витязі не наведено.


 

На питання, чи будуть залучатися державні кошти на реконструкцію готелю, Нацагентство відповіло, що "обсяги та строки виконання робіт з реконструкції готелю будуть визначені на підставі розробленої та затвердженої ТОВ "Юджин" проектно-кошторисної та дозвільної документації, яка наразі розробляється інвестором".

Після розробки відповідної документації, її має погодити Нацагентство спільно з Міністерством регіонального розвитку та Мінфіном. Така відповідь не виключає, що Новинський може незабаром отримати ще одну перевагу – реконструювати готель за державні кошти.

Але і це не все. Ми поцікавилися у Нацагентстві одним з ключових питань – чи набуде "Юджин" право власності на земельну ділянку готелю "Спорт". Відповідь була дещо заокругленою: відповідно до розпорядження Кабміну земельна ділянка залишиться у постійному користуванні держпідприємства. Але користування – це не володіння. Щодо права власності ми не прочитали ні слова.

 

Ми заглибилися у це питання, і знайшли таке. У розпорядженні Кабміну від 21 листопада 2011 року, яке підписав Микола Азаров, зазначається, що договір про спільну діяльність між держпідприємством готель "Спорт" і ТОВ "Юджин" має містити умову, що земельна ділянка, на якій здійснюється реконструкція, перебуває у постійному користуванні держпідприємства.

Також, згідно з документом, вклад держпідприємства у спільну діяльність та його частка в результаті такої діяльності повинні становити не менш як 50%.

Згодом "Економічна правда" звернулася безпосередньо до інвестора, щоб отримати відповіді на ті ж самі питання. Директор з проектів нерухомості "Смарт-холдингу" Овчинников, який відає, зокрема, проектом реконструкції Троїцької площі, повідомив, що розробка документації на реконструкцію готелю "Спорт" все ще триває.

До Євро-2012 у готелі встигнуть зробити лише фасад. Все інше планують закінчити до 1 вересня 2013 року.

Він спростував припущення, що держава допомагатиме Новинському грошима. "Реконструкція відбуватиметься повністю за рахунок інвестора. Ми інвестуємо близько 160 млн грн. Приведення в порядок готелю "Спорт" логічно впишеться в загальний план реконструкції площі перед національною спортивною ареною", - розповів Овчинников.

Він додав, що за попередньою оцінкою вартість реконструйованого готелю становить 160 млн грн. "Для тризіркового готелю загальною площею 10 тисяч квадратних метрів інвестиції в розмірі $20 млн є максимальними. Термін окупності об'єкту складе близько 10 років", - вважає представник "Смарт-холдингу".

Загалом у компанії Новинського вважають, що їх обрали інвесторами цілком логічно.

"Ми комплексно займаємося реконструкцією Троїцької площі, на якій розташований готель "Спорт", знаємо всі особливості цього майданчика і зможемо максимально вписати цей об'єкт в єдиний ансамбль площі перед НСК "Олімпійський", - сказав Овчинников.

"Реконструкція Троїцької площі буде здійснюватися в два етапи. Перший передбачає реконструкцію самої Троїцької площі і будівництво підземного паркінгу на 500 машиномісць. Другий - будівництво офісного комплексу класу А і реконструкцію готелю "Спорт", які будуть проводитися після Євро 2012", - наголосив він.

"Економічна правда" знову поцікавилася долею земельної ділянки державного готелю, і представник "Смарт-холдингу" дав відповідь аналогічну відповіді Нацагентства з Євро-2012: "Це буде державно-приватне партнерство. За умовами конкурсу, після реконструкції об'єкт буде знаходитися в спільному володінні держави та інвестора".

Також у компанії Новинського прокоментували й питання компенсації за демонтаж ТРЦ "Троїцький" у 2008 році. З відповідей Овчинникова ми зрозуміли, що обіцяну земельну ділянку інвестор досі не отримав.

"Ми сподіваємося, що ділянка буде виділена і це частково компенсує втрати, які ми понесли у зв'язку з демонтажем ТРЦ "Троїцький". У разі виділення землі, ми плануємо побудувати мультифункціональну арену на 15-20 тис. місць для проведення спортивних заходів та концертів", - заявив він.

Інформацію ж про те, що вартість придбання Новинським недобудованого ТРЦ "Троїцький" свого часу становила $40 млн, а вартість земельної ділянки – компенсації за знесення, склала $400 млн, "Смарт-холдинг" коментує так: "Наші втрати у зв'язку зі знесенням ТРЦ "Троїцький" становили близько $250 млн. Вартість же земельної ділянки, яка повинна компенсувати витрати, без інженерії та комунікацій наближається до нуля. Її освоєння вимагає значних інвестицій (до $500 млн), тільки після цього її можна розглядати як ліквідний майданчик".

Інвестор завжди правий

Підведемо підсумок. Очевидним є те, що Вадим Новинський, який є партнером головного "донецького" – Ріната Ахметова, у збитках не залишився.

Не збудувавши надземний розважальний центр перед "Олімпійським", його фірма "Юджин" будує підземний, а ще претендує на компенсацію у вигляді величезної земельної ділянки.

Тепер "Юджин" виграв конкурс у Нацагентстві з Євро-2012, яке контролює інший товариш Ахметова – Борис Колесніков, і отримає принаймні частку державного готелю на "золотій" землі центра Києва. Частину грошей на підтримання готелю надаватиме держава.

До того ж, так і не прояснилося питання, чи залишиться у державній власності та сама "золота" земля.

Але чи досяг Київ своєї мети? Ні. Готель "Спорт" у ситуації з браком готельних номерів для Євро-2012 ніяк не допоможе. Хіба що очі вболівальників порадує красивий фасад.

Схоже, що старі друзі зробили Новинському подарунок під виглядом підготовки до Євро-2012.

Реклама: