"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Перевірка в Мінфіні: Ярошенко замінять на "доброго друга"

Перевірка в Мінфіні: Ярошенко замінять на "доброго друга"

П'ятниця, 7 жовтня 2011, 10:42 -
Ще одного кандидата звуть Валерій Хорошковський. Вже мінімум півроку ходять чутки про те, що він має амбіції стати віце-прем'єром і за сумісництвом міністром фінансів. Втім, один з експертів відзначив, що якщо півтора роки тому Хорошковський регулярно бував у кабінеті президента, то останні місяці Янукович з ним не спілкується.

В четвер стало відомо, що в Міністерстві фінансів почалася комплексна перевірка. Її підносять як заздалегідь заплановану і абсолютно рядову. Втім, у неї є всі ознаки зразково-показової.

Напередодні президент видав розпорядження про проведення контрольного заходу. Керівник його адміністрації Сергій Льовочкін підписав план перевірки. І вже 7 жовтня представники Генпрокуратури, СБУ, податкової, КРУ та інших органів - всього 44 людини - вилучають документи, розмовляють з чиновниками і щось шукають.

"Зачищають Ярошенко. А Ярошенко - це Микола Янович", - охарактеризував ці події джерело "Економічної правди" у Кабміні.

"Насправді, там перевірка триває вже три тижні. А тижнів зо два тому було маски-шоу на двох заводах, які належать особисто Ярошенко. Плюс, на нього заведено кримінальну справу. Так що все дуже серйозно", - зазначив один з народних депутатів від Партії регіонів.

Реклама:

Захід має завершитися 19 жовтня. Можливо, перевірити за дев'ять днів роботу такого величезного апарату можна в державі з тисячею мешканців, але ніяк не в такій величезній країні, як Україна.

Тому, найімовірніше, перед контролерами стоїть абсолютно зрозуміле завдання - знайти щось крамольне на кругленьку суму. Ще одне можливе завдання - виявити людей, лояльних до Ярошенка.

З інформаційної точки зору, звільнення міністра фінансів вже давно підготовлено. Вперше Янукович заніс першу сокиру над головою Ярошенко в травні.

У червні-липні активно ходили чутки про те, що прем'єр Микола Азаров разом зі своєю командою, у тому числі міністром фінансів втратять посади, але щось не склалося. Не збулися і інші пророцтва, на кшталт призначення Сергія Тігіпка на місце Азарова.

Але зовсім нещодавно Тігіпко обміняв свою партію на позицію публічної особи Партії регіонів, і одразу поновилися чутки про його призначення на пост прем'єра.

На початку вересня в Ярошенко полетіла друга сокира президента, а в цей понеділок після засідання Комітету економічних реформ Віктор Федорович попросив Федора Олексійовича залишитися, і заявив, що вже втомився робити йому зауваження. Знаючі люди стверджують, що ці догани є не просто театральною постановкою.

"Президент дійсно вже багато разів робив зауваження Ярошенко. Йому вже тричі пропонували написати заяву за власним бажанням", - розповів один з депутатів фінансового комітету Ради.

Також він додав, що у міністра вже давно існують розбіжності з головою НБУ Сергієм Арбузовим.

"Останній раз непорозуміння вийшло, коли потрібно було погашати урядові облігації, а мінфіну було заборонено обмінювати валюту, адже на валютному рахунку є близько 2 мільярдів доларів, цілком достатніх для сплати усіх рахунків", додав він.

У підсумку, в останній день Мінфін звернувся до Нацбанку, мовляв, дай грошей. А той відмовив, пославшись на те, що власних коштів в уряду достатньо. "До президента звертатися побоялися. У підсумку, протягом вересня Казначейство затримувало бюджетні виплати, щоб зібрати потрібну суму для погашення боргів", - додало джерело ЕП в Кабміні.

Зараз, за його словами, в Міністерстві фінансів панує вкрай нервова обстановка.

"Ярошенко пішов у рознос. Почав шукати, хто винен, хто "здав". Частина працівників апарату вже написали заяви, інші вже пишуть", - розповів він.

Чиновник додав, що з моменту початку адмінреформи і до недавніх пір з міністерства вже пішли багато фахівців.

Практично у всіх випадках головною причиною звільнення називають нестерпний характер самого Ярошенко. Він відомий дуже жорстким характером, і нерідко був помічений у тому, що нецензурно висловлюється на адресу своїх підлеглих і говорить з ними на підвищених тонах.

"По-перше, в результаті адмінреформи змінили організаційну структуру міністерства. Частина відділів і департаментів скоротили або злили з іншими. Під цим приводом звільнили багато дійсно класних фахівців, які багато років працювали на своїх посадах і буквально тягли на собі багато процесів. По-друге, після цього інша частина звільнилася самостійно, тому що працювати з Ярошенко просто неможливо", - підтвердив співрозмовник "ЕП" в Мінекономіки, який раніше працював в Мінфіні.

Його слова підтвердила колишня співробітниця міністерства, сьогодні приватний консультант.

"Новому міністру буде вкрай складно працювати. Йому не буде на кого спертися. Багато співробітників, які розбираються у вузьких питаннях, вже змінили місце працевлаштування", - підкреслила вона.

З останніх звільнень експерти відзначили декілька.

Це директор департаменту місцевих бюджетів Галина Карп, керівник департаменту з управління держбанками, директор департаменту дорогоцінних металів Юрій Лупенко.

Замість останнього, контролювати ювелірний бізнес країни тепер буде людина, яку вважають наближеною до Ярошенко.

Втім, знайшлися і люди, які підтримали чинного міністра.

"Що б не говорили, а міністерство працює як годинник. Борги сплачуються, прийнятий Податковий кодекс, і доходи збираються набагато краще, ніж до приходу команди Федора Олексійовича. А критикани завжди знайдуться. Не вдалося прописати рядок у бюджеті під себе, і вони вже починають розповідати про неефективність роботи міністра", - пояснив один зі співробітників Мінфіну.

Єдине в чому немає розбіжностей у думках експертів, це те, що результатом перевірки буде відставка нинішнього міністра фінансів.

Хто займе місце Ярошенка, не відомо. Лунають імена Вадима Копилова, першого заступника міністра економіки, і Петра Андрєєва, голови КРУ, яке недавно змінило назву на "Фінінспекція". Втім, ясності нема, схоже, навіть в Адміністрації президента.

Ще одного кандидата звуть Валерій Хорошковський, нинішній глава СБУ. Вже мінімум півроку ходять чутки про те, що він має амбіції стати віце-прем'єром і за сумісництвом міністром фінансів.

Втім, один з експертів відзначив, що якщо півтора роки тому Хорошковський регулярно бував у кабінеті президента, то останні місяці Янукович з ним не спілкується.

Ще один експерт, який здогадується про ім'я майбутнього наступника Ярошенко, сказав просто "Хороший друг".

Якщо група експертів не помилилася у своїх очікуваннях, вже через півмісяця стане відомо, чий саме хороший друг опиниться в кріслі міністра фінансів.

Однак, хто б не прийшов на посаду мінстра фінансів, йому доведеться зробити неможливе, адже найближчі півроку будуть одним з найбільш важких періодів для економіки країни.

Реклама: