Зона вільної торгівлі: з м'ясом і без роботи

Зона вільної торгівлі: з м'ясом і без роботи

Середа, 21 вересня 2011, 16:31 -
Інший мінус у тому, що після лібералізації візового режиму багато українців шукатимуть роботу в Євросоюзі. Правда, це мінус, скоріш за все, для держави. Для пересічних громадян робота за кордоном з більшою платнею, ніж на Батьківщині, буде плюсом.

Поки державні функціонери ревно борються за кожен пункт угоди про зону вільної торгівлі з Європейським союзом, захищаючи державні інтереси і вітчизняний бізнес, є час з'ясувати, що ця угода дасть простим громадянам.

Серед плюсів, кажуть експерти, - збільшення імпорту з ЄС, а відповідно - доступ українців до більш якісних товарів та послуг, збільшення робочих місць, пом'якшення умов перетину кордону з ЄС.

Серед негативів - можлива втрата роботи для тих, хто працює у дрібних підприємствах, не здатних конкурувати з європейськими компаніями.

Купуй європейське

Реклама:

Головна зміна від створення зони вільної торгівлі - ЗВТ - з Євросоюзом, про яку кажуть в унісон експерти, - збільшення імпорту товарів і продуктів в Україну.

Якщо вітчизняні підприємці жахаються від однієї думки про таке майбутнє, пересічні українці повинні цьому лише радіти. Чим більше пропозицій на ринку - тим більший вибір, а чим більший вибір - тим вища якість і менша ціна на продукти.

"Це змусить наших виробників діяти в умовах жорсткої конкуренції - покращувати якість і знижувати ціни, щоб товари були конкурентнішими. Продукція відійде від радянських стандартів і досягне європейського рівня", - каже економіст Андрій Новак.

Щоправда, зниження цін експерти очікують передусім не від європейців, а від вітчизняних підприємців. Це максимум, на що зможе піти український бізнес, бажаючи втримати свого клієнта, оскільки нашвидкуруч досягти у всіх секторах виробництва європейської якості товарів - менш імовірний варіант.

Щоб "скинути" кілька копійок, підприємцям доведеться проаналізувати енергетичну складову. В Україні вона зараз учетверо вища на одиницю продукції, ніж в ЄС.

Для початку європейські підприємці можуть переманити покупців їжі.

"Продтовари в Європі інколи дешевші, ніж у нас. Там є спеціальна аграрна політика, яка дотує виробництво і зменшує видатки виробників . Відтак, українці матимуть доступ до дешевших європейських продуктів, наприклад, свинини", - пояснює економіст Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло.

Пощастить, можливо, і автолюбителям. За попередньою домовленістю, при ЗВТ мито на автомобілі з ЄС становитиме 0% замість існуючих 10%.

"Сьогодні ставка розмитнення автомобіля формується так: до собівартості машини додається 10% мита - незалежно від країни-постачальника, 2-3% акцизного збору і потім до цього - 20% ПДВ. Тобто загальний податок сягає 35%", - розповідає генеральний директор компанії "Авто інтернешнл" Олена Дуніна.

Втім, після підписання угоди про ЗВТ збережуться акцизний збір і ПДВ. Таким чином, сукупний податок на авто може становити 23-24% проти сьогоднішніх 35%. Це означає як мінімум десятивідсоткове зниження цін на машини. Проте можливий і гірший варіант, коли в остаточній угоді про нульове мито раптом забудуть.

"В парламенті є велике лобі, яке не допускає прихід дешевших автомобілів", - каже економіст Міжнародного центру перспективних досліджень Олександр Жолудь.

Якщо Україна укладе поглиблену угоду про ЗВТ, то у громадян з'явиться можливість користуватися не тільки європейськими товарами, а й послугами. Цей ринок, за словами експертів, значно більший і цікавіший для українців, ніж ринок товарів.

Сюди входять освітні, медичні та фінансові послуги. Наявність компаній в Україні при цьому необов'язкова. Наприклад, виробники програмного забезпечення, одного з різновиду послуг, можуть писати його в одній країні і передавати покупцям в іншій.

Те саме стосується і страхування - у європейців більший досвід і чистіша репутація у відшкодуванні втрат. Однак і цей пункт може залишитися поза зоною вільної торгівлі.

"Послуги входять в частину, яка обговорюється і яка має увійти в поглиблену угоду про зону вільної торгівлі. Водночас є побоювання, що чиновники захочуть відрапортувати про підписання угоди і ухвалять неповний документ. Тоді ситуація погіршиться, бо ми не зможемо швидко укласти нову угоду", - говорить Жолудь.

Світ за очі

Хоча в угоді про ЗВТ і не сказано про пом'якшення візових умов для українських громадян, експерти цього не виключають. Згадують приклад Туреччини.

"Одна з головних переваг, які отримала Туреччина від укладання угоди про ЗВТ, - можливість громадян країни вільно пересуватися по ЄС і влаштовуватися там на роботу", - каже експерт школи політичної аналітики при НаУКМА Петро Бурковський.

За словами експертів, зона вільної торгівлі автоматично полегшить перетин кордону Євросоюзу для українців. Спершу це стосуватиметься бізнесу, а потім і простих громадян, потенційних клієнтів європейського ринку.

Серед негативів для українців - можлива втрата роботи, викликана збільшенням імпорту. Передусім це загрожує тим, хто працює у невеликих напівлегальних фірмах. Експерти запевняють, що це буде тимчасовим явищем і тому не переймаються. Мовляв, підприємство, яке нездатне конкурувати, все одно рано чи пізно збанкрутує.

Інший мінус полягає у тому, що після лібералізації візового режиму багато українців шукатимуть роботу за кордоном, а це викличе хвилю еміграції в ЄС працездатного населення. Правда, це мінус, скоріш за все, для держави. Для пересічних громадян робота за кордоном з більшою платнею, ніж на Батьківщині, буде плюсом.

Реклама: