Німецька труба для "Газпрому"

Німецька труба для "Газпрому"

Понеділок, 29 серпня 2011, 10:47 -
Зараз Європа боїться того, аби її труби не викупила Росія. Адже тоді буде важко пояснити споживачам, чому рішення про зростання ціни на газ в Дюссельдорфі будуть приймати в Москві. З іншого боку, експерти поки не бачать більш реального покупця труби.

Рішення федерального канцлера Ангели Меркель закрити усю атомну промисловість своєї країни до 2022 року, мало досить несподівані наслідки в енергетичній сфері цієї країни, що можуть вплинути на всю Європу.

Одна з найбільших в країні енергетичних компаній E.ON AG заявила, що продасть свою газотрастпорну систему довжиною 12 тисяч кілометрів. Головною причиною такого кроку стали постійни фінансові втрати, які корпорація зазнає від закриття своїх атомних станцій.

Зараз експерти називають головним покупцем на німецькі труби росіську компанію "Газпром". Хоча сам газовий монополіст відмовляється коментувати можливе придбання, його інтереси в Німеччині значні: купивши частину чи всю газову систему країни, російська компанія забезпечить собі потрібне ціноутворення.

Адже зараз Москва та Брюссель перебувають у важкому переговорному процесі щодо узгодження довгострокового контракту на постаки палива до Європи. Поки компромісу немає.

Реклама:

Російська компанія постійно нагадує, що за умов непоступливості ЄС буде вимагати продажу свого газу за ціною 500 доларів за тисячу кубометрів. Саме тому одразу після прийняття рішення щодо можливого продажу своїх труб компанія E.ON AG заявила, що з цією метою буде оголошено тендер.

В той же час енергетичний комітет Європейського парламенту вже висловив своє занепокоєння з приводу можливого посилення росіської компанії на внутрішньому ринку однієї з найбільших країн союзу.

З іншого боку ситуація з кризою в E.ON AG показує, що європейські енергетичні компанії вже не прагнуть управляти газотранспортними системами. Вони більше хочуть зосередитися на продажі електроенергії та її виробництві більш екологічно чистим шляхом.

Адже Енергетична стратегія Європи, яку прийняли 2009 року, полягає в тому, що країни мають нарощувати використання сонячної та вітрової енергії. А сама галузь постачання населенню природного газу стає неприбутковою.

Причина цього полягає в диспропорції між закупівельними та внутрішніми цінами на газ для населення. За словами головного аналітика Energy Research Institute Алана Лімберга, зараз прив'язка цін на газ до нафтових короткосторокових контрактів призвела до того, що різниця між ціною на вході в країну та для споживачів відрізняється в кілька разів.

"З іншого боку ми маємо розуміти, що в кризовий час уряди не стануть сильно піднімати плату за газ для населення, бо є певні соціальні стандарти, а їхне порушення може призвести до зростання незадоволення серед населення", - заявив він "Економічній правді".

Зараз Європа боїться того, аби її труби не викупила Росія. Адже тоді буде важко пояснити споживачам, чому рішення про зростання ціни на газ в Дюссельдорфі будуть приймати в Москві. З іншого боку, експерти поки не бачать більш реального покупця труби.

Троє на трубі

Німецька газова система з усіма її станціями належить та обслуговується компанією Open Grid Europe. За даними Центру енергетичних інновацій, вона раніше належала конгломерату компаній з продажу комунальних послуг споживачам.

Акціонерами цього союзу були такі великі концерни, як Basf, які не мали відношення до газу, і зберігали таким чином свої активи. В 2003 році компанія була викуплена за 10 мільярдів євро E.ON AG.

До 2010 року Open Grid Europe наростила кількість великих компресорних станцій до 5 і мала в своєму розпорядженні приблизно 11940 кілометрів газопроводів. Також вона брала безпосередню участь в будівництві та подальшому обслуговуванні наземної частини трансбалтійського трубопроводу "Північний потік".

На той час ціни для споживачів та закупівельні міжнародні ціни не сильно відрізнялися і компанія могла собі дозволити отримувати прибутки в розмірі 2,8 мільйонів євро.

В той же час, 2003 року, сама Open Grid Europe одразу після купівлі увійшла у дочірній підрозділ E.ON AG - компанію E.ON Ruhrgas AG, яка саме займалася продажем населенню Німеччини комунальних послуг.

Через рішення уряду Меркель закрити усі атомні електростанції E.ON AG заявила, що збирається реорганізувати систему управління і скоротити більше 11 тисяч робітників по всьому світу.

Загалом, до 2013 року, E.ON AG планує отримати від продажу власних активів 15 мільярдів євро і вийти на стрімке зростання прибутковості. Адже, за даними Bloomberg, прибутки E.ON AG впали за 6 місяців 2011 року на 71%.

Тепер газова труба і всі активи Open Grid Europe будуть повністю продані. Центральний  офіс, за повідомленнями сайту E.ON AG, буде займатися лише добування палива на нових родовищах та геологічною розвідкою в тих регіонах, які вважаються перспективними.

А колишнього власника труби та комунального оператора Ruhrgas виокремлять у структуру, що буде відати продажем електрики та води для населення.

Причиною таких перестановок та падіння прибутків, на думку Алана Лімберга, стала неправильна цінова політика Європи щодо газу за останні 5-7 місяців. Як вважає експерт, вона і призвела до такої ситуації в енергетичній сфері країни.

Гостро проблеми з газовими цінами постали для Європи з початком революцій в Північній Африці. Тоді ціни на нафту почали стрімко рости і країни згадали, що короткострокові газові контракти прив'язані до цін на нафту на світових ринках.

До того як нафта почала зростати в ціні, на це не майже звертали уваги. За кілька місяців нафта в світі подорожчала до локального максимуму в 120 доларів і на 29 серпня 2011 року складає 111 доларів за марку Brent.

В результаті ціна тисячі термічних одиниць газу за контрактами з поставкою на осінь 2011 року з червня до серпня  зросла з 330 доларів до 381 доларів - в одному кубометрі газу приблизно 36400 термічних одиниць.

Якщо така тенденція нафта не буде падати в ціні, то Європа отримуватиме газ по 450-500 долаів за тисячу кубометрів. Зараз максимальна ціна, яку платить Берлін за короткостроковими контрактами, складає 402 долари за тисячу кубометрів.

При закупівлі за договорами зі строком більше року ціна падає, за даними Bloomberg, в середньому на 50 доларів.

В той же час в 2010 році Європарламент прийняв постанову, що підвищувати роздрібні ціни на газ та електроенергію, яка з нього виробляється, можна не більше, як на 5% на рік.

Тому за даними Ruhrgas, компанія змушена продавати споживачам газ та електрику приблизно за $270-300 за тисячу кубометрів. Через зростання закупівельних цін Ruhrgas заклала на компенсацію своїх втрат за 2011 рік приблизно 1 мільярд євро.

А в 2012 році, якщо кон'юнктура не зміниться, постачальник газу для населення втрачатиме до 1,2 мільярди євро на рік.

Північний напор

В E.ON Ruhrgas поки відкидають усі спроби сформувати список можливих кандидатів, які захочуть купити німецьку трубу. Проте експерти UniCredit analysts заявили, що найбільш вірогідним покупцем може виступити Газпром.

На думку Алана Лімберга з Energy Research Institute, зараз російська компанія хоче отримати більше контролю за тими країнами, де її газ буде постачатися безпосереднім споживачам.

Адже на заяви Москви, що газ буде продаватися за 500 доларів, Брюссель відповідав, що це буде недружній крок з боку Росії. Тепер ситуація може змінитися, адже тепер це буде питання окремих споживачів, а не країн.

Крім того, компанія E.ON Ruhrgas буде обслуговувати наземну частину "Північного потоку", коли його добудують. При чому, вона також матиме приблизно 10% активів самого трубопроводу.

Тому купівля його газотраспортної системи може збільшити контроль Росії і за "Потоком".

Проте тут в справу вже втрутилися регуляторні органи ЄС. Комісар з енергетики Гюнтер Оттінгер заявив, що потрібно не допустити монополізації продажу газу для населення.

Політик також натякнув, що не дуже гарно, коли постачальник і продавець газу є однією компанією чи дочірніми організаціями. Хоча в Reuters вважають, що прибутки E.ON Ruhrgas за 2011 рік складуть приблизно 2,1 мільярди євро замість запланованих 2,6 мільярдів.

І за таких умов компанія буде шукати покупця, що заплатить найбільше. Питання політичного контролю для компанії не буде таким важливим.

Реклама: