"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

США і Китай на порозі війни?

США і Китай на порозі війни?

Понеділок, 6 червня 2011, 14:05 -
Зараз головний удар буде спрямовуватися на звичайні поштові скриньки і пошукові програми. Саме тому працівникам міністерства оборони США з 2009 року заборонено відсилати робочі документи електронною поштою поза межами відомства.

Напад китайських хакерів на пошту компанії Google може призвести до нової фази протистояння між Вашингтоном і Пекіном.

2 червня 2011 року компанія Google повідомила про незаконне проникнення у свою поштову систему. Користувачі програми Gmail не змогли відкрити свої електронні скриньки, а з центрального сервера було розіслано повідомлення про вторгнення.

За словами представників компанії, поки відомо, що зловмисники отримали паролі доступу до більш ніж 500 поштових скриньок. Деякі з них є приватною власністю державних службовців, які працювали в держдепартаменті США та провідних дослідницьких і конструкторських організаціях міністерства оборони.

Компанія прямо не звинуватила нікого, проте заявила, що атака, швидше за все, була здійснена з міста Цзинань на північному сході Китаю. Це адміністративний центр провінції Шандунь, і там, за даними держдепартаменту США, знаходяться шість дослідницьких інститутів розвідки Народної армії Китаю.

Реклама:

Відтак, американська компанія говорить про групу незалежних хакерів, які могли надихатися урядом Китаю. З іншого боку, Федеральне бюро розслідування США заявило, що метою зловмисників, можливо, була стратегічна інформація, зокрема технічні характеристики нових винищувачів.

Китайський уряд все спростовує і заявляє, що не організовував атак. Google вже піддавалася ударам з боку Пекіна у лютому 2010 року. Тоді більше тисячі поштових скриньок політичних активістів та борців за свободу Тібету були зламані. Компанія заявила, що не готова до таких нападів і частково виходить з китайського ринку.

Тепер же кібернапад стався після спеціального засідання американсько-китайської торгівельної ради, де саме обговорювалися питання захисту інформації.

Експерти вважають, що цей інцидент погіршить стосунки між  країнами, і підписання всеосяжної торгівельної угоди, яка дасть можливість обом економікам зняти торгівельні обмеження, буде відстрочено. Якщо угоду укладуть, то Вашингтон впливатиме на курс юаня і щороку отримуватиме 6 мільярдів доларів прибутків.

Проте випадок з атакою на Google може також спричинити переосмислення систем захисту інтернет-ресурсів у світі. Показові навчання систем кібернетичного захисту міністерства оборони США в лютому 2011 року довели, що їх інфраструктура не готова до масованих атак організованих груп хакерів.

Ринкова пошта

Історія непростих взаємин Google та китайської влади почалася у 2006 році. Тоді компанія почала впроваджувати там широкомасштабну політику і прагнула отримати нові прибутки. За даними Heritage Foundation, китайський ринок цифрових технологій був дуже динамічним і містив 300 мільйонів користувачів.

За прогнозами аналітиків, на той час чистий прибуток компанії міг сягати 100-150 мільйонів доларів на рік. Однак для цього треба було трохи поступитися принципами свободи слова. Керівництво компанії довго вело переговори з Пекіном щодо того, які інформаційні запити не будуть оброблятися. Китай хотів цензурувати усі матеріали.

В 2006 році Googlе нарешті прийшла на китайський ринок і одразу завоювала 20%, потіснивши корпорацію Baidu Inc., яка до того була майже повним монополістом. Ця фірма, яку у 2000 році заснував Робін Лі, швидко досягла річного прибутку на рівні 400 мільйонів доларів. Експерти вважають, що тут не обійшлося без допомоги влади.

Проте після 2009 року в американського пошуковця почалися проблеми. Спочатку Googlе відмовилася вносити нові цензурні обмеження, і через кілька місяців її сервери піддалися атаці з китайських комп'ютерів.

Тоді 34 партнери компанії отримали збитки через обвал серверів. Відомий пошуковець став одним з перших, хто вирішив оприлюднити дані про кібернетичну атаку. Досі такі інциденти намагалися замовчувати.

Іншим наслідком цієї атаки стало рішення Googlе піти з китайського ринку, який на той час нараховував 450 мільйонів користувачів і стрімко розвивався. Проте американці таки згорнули своє представництво до 15% від загального об'єму ринку.

Весняна атака, на думку експертів Reuters, може призвести до того, що компанія взагалі піде з Китаю.

"Схоже, КНР прагне створити свій інтернет на базі Baidu Inc., який можна буде редагувати і вимикати в будь-який момент. Тому іноземні компанії для них невигідні", - розказав "Економічній правді" аналітик Інституту Брукінгса Нейл Бейлі. На його думку, китайська фірма контролює 75% ринку інтернету і на цьому не зупиниться.

Сама Google не в захваті від таких подій, і дуже вірогідно, що вона відступить. "Компанія, на яку здійснено вже дві атаки, може втратити імідж, і люди перестануть користуватися її послугами. Тут головне - зберегти престиж", - вважає один з експертів із захисту інформації в силових органах влади України.

Безпечна торгівля

Те, що напад відбувся саме тепер, не випадково. Країни ведуть нелегкі та мляві переговори щодо глобальної торгівельної угоди. Перемовини пожвавилися рік тому, коли Барак Обама відвідав Китай і заговорив про потребу надати справі динаміки.

Тоді Штатам були необхідні інвестиції, і КНР могла надати більше 20 мільярдів доларів. Проте за це вона вимагала відкрити американські ринки для свого експерту.

За рік ситуація явно змінилася. Демократи на чолі з президентом програли вибори до конгресу, і більшість отримали республіканці. Їм не сподобалося, коли корпорація RAND заявила, що Пекін готовий виділити 1 трильйон доларів на придбання іноземних активів. Це було загрозою скуповування американських заводів.

Крім того, торгівельні відносини сильно похитнулися в період "валютних війн" наприкінці 2010 року, коли Пекін відмовлявся затвердити ринковий курс юаня і штучно тримав його низько щодо долара.

Цим КНР лише більше розізлила Вашингтон, і він почав затягувати з торгівельними переговорами. А кожен день, коли проти його товарів діяли обмеження, Пекін втрачав близько 5 мільйонів доларів.

Проте навесні ситуація покращилася, і двостороння торгівельна комісія знову зібралася. США озвучили свою пропозицію: збільшити курс юаня на 15%, і тоді він буде нагадувати ринковий. Пекін обіцяв подумати.

Одночасно Америка запропонувала Китаю заснувати раду з кібернетичної безпеки, яка повинна наглядати за злочинами у цифровій сфері та сприяти обміну даними.

Проте, на думку Бейлі, зараз КНР в цьому не зацікавлена, адже вона створює спеціальні підрозділи для дій в інтернеті і нарощує свої цифрові потужності. Лише офіційний кібербюджет Китаю на 2011 рік становить 45 мільярдів доларів.

По секрету - всьому світу

Згідно з доповіддю Ради з міжнародних відносин, після атаки на Googlе помітні кілька особливостей, які можуть визначити майбутнє протистояння в цифровій сфері.

Останній удар був спрямований не на центральні сервери державних структур, адже вони гарно захищені і за ними наглядають спеціалісти.

"Такі системи легше обвалити, аби вони не працювали. Однак видобувати звідти інформацію набагато складніше, для цього легше підкупити співробітників", - вважає український експерт із захисту інформації в органах влади.

Відтак, зараз головний удар буде спрямовуватися на звичайні поштові скриньки та пошукові програми, адже більшість службовців мають поштові адреси в глобальних системах, а їх зламати значно легше.

Звідти випливає і друга особливість: компанії, поспішаючи за новими технологіями, не можуть гарантувати безпеку своїх розробок. Вони випускають на ринок погано протестовані версії програм, аби лиш встигнути за великим попитом.

За останній рік хакери, за даними Heritage Foundation, зламали через глобальні пошукові мережі та пошту більше 2 500 комп'ютерів. Саме тому працівникам міністерства оборони США з 2009 року заборонено відсилати робочі документи електронною поштою поза межами відомства.

Нарешті, окремі компанії можуть отримати інформацію незаконно навіть без зламу. Наприклад корпорація Cisco systems є головним постачальником усіх роутерів у державні органи влади США, а Lockheed Martin Corp. - найбільший провайдер. Теоретично, вони можуть отримувати усю державну інформацію.

Світ готується до кібербитв. Вербуються спеціалісти, створюється обладнання для отримання секретів. Протистояння США і Китаю - лише початок війни, коли особиста пошта чи пошуковий запит будуть ключем до отримання будь-яких таємниць.

Реклама: