Рубль допоможе Кремлю отримати "Нафтогаз"?

Рубль допоможе Кремлю отримати "Нафтогаз"?

П'ятниця, 29 квітня 2011, 14:25 -
Скоріш за все, кредити у російських банків братиме "Нафтогаз". Це збільшить його фінансовий тягар. В одну чудову мить "Газпром" може викупити боргові зобов'язання НАКу перед російськими банками і фактично поглинути українську компанію.

Пропозиція Віктора Януковича про перехід на розрахунки за газ в рублях поки що є політичною заявою. Проте, в разі наполегливості Росії, вона може стати реальністю.

Москва обрала влучний момент: користуючись знеціненням долара, хоче перетворити рубль на домінуючу валюту розрахунків у пострадянських країнах.

Минулого тижня, звітуючи перед Держдумою про роботу уряду, прем'єр Росії Володимир Путін заявив, що Білорусь майже 90% платежів за енергоносії здійснює в рублях, а Україна сама просить РФ перейти на рублі при розрахунках за газ.

"Ми будемо зміцнювати національну валюту, зробимо її резервною для нашого регіону. На пострадянському просторі рубль зміцнюється та стає навіть резервною валютою", - додав російський прем'єр.

Реклама:

Україна відреагувала миттєво. 21 квітня Янукович заявив, що країна готова перейти на розрахунки в рублях за енергоносії, якщо РФ перегляне формулу ціни на газ.

Експерт з енергетичних питань Олександр Нарбут висловив сумнів у тому, що Росія кардинально змінить ціну газу у випадку переходу на рублеві розрахунки.

"Росія прагне більших поступок. Вона жадає виграшу, рівнозначного "харківським угодам". Готовності співпрацювати на взаємовигідних умовах з боку Росії в економічній та політичній площинах поки що не спостерігається", - зауважив він.

Перше і головне питання - чи знайдуться в Україні потрібні обсяги рублів. Перша група експертів у цьому сумнівається. Як і багато років тому, типовою валютою розрахунку України залишається долар, в тому числі - в операціях з Росією.

За даними Нацбанку, в 2010 році у зовнішніх контрактах українських підприємств з країнами СНД 55,9% розрахунків з експорту і 76,2% з імпорту припадали саме на валюту США. Частка рубля становила 35,8% і 17,2%, гривні - 0,4% і 0,6% відповідно.

"Нафтогаз" лише у квітні повинен сплатити за імпортований газ 1 мільярд доларів. У рублях за поточним курсом це 27,8 мільярда рублів - величезна сума. Проте на міжбанківському ринку України рублями майже не торгують. У випадку переходу на розрахунки в рублях в країні не знайдеться достатнього об'єму російської валюти.

"Нафтогаз" рублі тут не знайде, тому він назбирає на ринку або купить в НБУ долари, вийде в Росію, придбає рублі і так ніби розрахується в рублях. Однак це не означає, що ми заплатимо в рублях. Вони отримані не від суб'єктів українського бізнесу, а придбані на ринку Росії", - вважає екс-заступник голови Нацбанку Сергій Яременко.

На його думку, пропозиція переходити на розрахунки в рублях залишатиметься політичною доти, доки не будуть зроблені попередні кроки з переведення усієї зовнішньої торгівлі між суб'єктами країни на рублі. Лише тоді на міжбанку України з'являться потрібні обсяги рублів, і розрахунки "Нафтогазу" перестануть бути грою.

Друга група експертів каже протилежне. На думку заступника голови Фінбанку Дмитра Дребота, купувати рублі можна буде і на міжбанківському ринку України.

"Продавцями виступлять банки, які обслуговують експорт до Росії. Це переважно великі українські установи та установи з іноземним капіталом. Рублі можуть продаватися як за долари, так і за гривні. Подвійної конверсії - з гривні в долар і з долара в рублі - може і не бути", - вважає він.

Можливо, Нацбанку навіть доведеться перейти на пряме котирування рублів за гривню. В останні роки він не поспішав це робити, хоча така можливість була.

"Спроби залучити нацбанки до розрахунків у національних валютах і забезпечити достатні залишки для роботи у вільному режимі і прямої конвертації однієї валюти в іншу поки не вдаються", - зазначив президент Міждержавного банку Ігор Суворов.

Цей банк був створений саме задля втілення механізму прямого котирування рубля до інших валют країн, які мають відношення до СНД.

Проте, оскільки російська валюта ще не є повністю вільноконвертованою, навряд чи її можна буде включати в золотовалютні резерви Нацбанку.

Тим не менш, регулятору доведеться оцінювати та зменшувати валютні ризики від операцій в рублях. "Для захисту від коливання курсу гривні до рубля варто було б дозволити операції з деривативами - форвардами", - вважає Дребот.

Інші експерти теж не бачать проблем з купівлею рублів, крім політичних. "Постане питання про залучення додаткової рублевої маси через кредити в російських банках, які охоче нададуть ці кошти. Причому умови їх надання будуть м'якими", - сказав в коментарі "ЕП" керівник енергетичних програм центру "Номос" Михайло Гончар.

Аналітик вважає, що ці позики сприятимуть фінансовій експансії російських банків. "Крім газової залежності, ми ще отримаємо фінансову залежність", - підкреслив він.

Гончар додав, що, скоріше за все, кредити у російських банків братиме "Нафтогаз". Це збільшить фінансовий тягар українського монополіста з перекосом в бік РФ. В одну чудову мить "Газпром" може викупити боргові зобов'язання НАКу перед російськими банками і отримати безумовні козирі.

"Якщо у владній команді виношуються такі варіанти об'єднання активів "Нафтогазу" з "Газпромом" - практично поглинання, то це один з варіантів, який протягом кількох років може призвести до вимушеної необхідності передачі активів НАКу "Газпрому" через неспроможність віддати російські гроші", - вважає Гончар.

Експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський переконаний, що в результаті переходу на розрахунки в рублях за російський газ Україна, окрім політичних мінусів, нічого не отримає. "Для Росії це вигідно насамперед політично. Це утвердження рубля на іншій території. Нам це абсолютно невигідно", - підкреслив він.

Втім, Яременко закликає не зчиняти зайвого галасу. За його словами, долар є розрахунковою одиницею в операціях, у яких товари із США присутні далеко не завжди. В такому разі, у розрахунках може використовуватися і рубль.

"Будь-яка країна може навіть вимагати проводити розрахунки у власній валюті, чого не роблять ні Росія, ні Україна, які між собою чомусь розраховуються у валютах третьої країни. Зауваження про шкоду рубля для України недоречні", - вважає він.

Реклама: