Україна відмовилася жити разом з Росією

Україна відмовилася жити разом з Росією

Понеділок, 18 квітня 2011, 10:30 -
Минулого тижня розв'язалася багатомісячна інтрига у відносинах між Росією і Україною. В суботу російський перший віце-прем'єр Ігор Шувалов вийшов на трибуну форуму "Ялтинські ділові зустрічі" з уже готовою промовою в дусі "ну вистачить".

Україна не піде до Митного союзу з Росією. Зрозумівши це остаточно, уряд РФ попередив, що як покарання влаштує Україні труднощі одразу за кількома напрямками.

Минулого тижня розв'язалася багатомісячна інтрига у відносинах між Росією і Україною.

Компанія РФ-Білорусь-Казахстан довго кликала, але тепер натякнула, що більше не стане запрошувати Україну стати четвертою у Митному союзі і Єдиному економічному просторі.

Очевидно, росіяни зрозуміли позицію України ще 12 квітня в Києві, де проходило засідання групи високого рівня разом з українським першим віце-прем'єром Андрієм Клюєвим. Це пояснює той факт, що в суботу російський перший віце-прем'єр Ігор Шувалов вийшов на трибуну форуму "Ялтинські ділові зустрічі" з уже готовою промовою в дусі "ну вистачить".

Реклама:

"Звичайно, ми б вітали підключення до Митного союзу і ЄЕП і України. За участю України ми могли б більш ефективно реалізовувати проекти, наприклад, в галузі авіабудування, суднобудування, використання транспортного потенціалу України. На жаль, ми приходимо до розуміння, що Україну участь у Митному союзі і ЄЕП не приваблює. Ми з повагою ставимося до цієї позиції. Виходячи з неї, будемо вибудовувати лінію наших подальших взаємин", - сказав Шувалов.

Російський віце-прем'єр додав, що розуміє, які настрої панують в Україні щодо участі в Митному союзі. За його словами, Росія весь можливий позитив від такої співпраці описала.

"Однак ми чуємо, що не всі наші аргументи сприймаються, і громадськість України, як і раніше, більше орієнтована на європейську інтеграцію", - підкреслив він.

На виступ Шувалов приїхав одразу після переговорів щодо запуску зони вільної торгівлі в рамках СНД. Робота з її створення вже близька до завершення.

Зокрема, з 1 липня Росія, Казахстан і Білорусь стануть єдиним торговим простором, а з 1 січня 2012 року на їх території почне діяти Єдиний економічний простір. Усередині ЄЕП не буде ні імпортних, ні експортних мит, а натомість діятимуть єдині технічні регламенти, фітосанітарні та ветеринарні стандарти.

"Тобто не буде ніяких адміністративних бар'єрів для підприємницької діяльності. Використовуючи ці переваги, плануємо розгорнути великі інвестиційні проекти у промисловості, інфраструктурі, космічній сфері. Окремо відзначив би наші задумки щодо активізації співробітництва у сільському господарстві", - резюмував Шувалов.

Якби ідеї сусідів були втілені у життя, в травні 2011 року вже чотири держави підписали б договір про створення зони вільної торгівлі в рамках більшої частини СНД.

Втім, України все це вже не стосується. Тепер її повинні хвилювати майбутні проблеми. Якщо ще в березні 2011 року про погрози і "страшилки" не було й мови, то минулої суботи Шувалов присвятив їм половину свого виступу.

Перш за все, зазначив він, Україна втратить на великих спільних проектах, що вимагають великих інвестицій і участі підприємств двох країн. Це заходи в атомній енергетиці, літакобудуванні, космічних проектах та сільському господарстві.

Також, за словами Шувалова, постраждають напрямки, у рамках яких російські і українські підприємства уже працюють разом. Зокрема, це стосується виробництва військово-технічної продукції.

"Якщо не буде довгострокової інтеграції за цими напрямками, Росія буде змушена створювати паралельні виробництва. З урахуванням масштабів російської економіки, складно сказати, який вплив це матиме на економічний стан України", - натякнув він.

Третій "жах", який очікує Україну, - це протекціонізм з боку Росії. На думку Шувалова, після відкриття ринку в рамках зони вільної торгівлі з ЄС, Україна повною мірою відчує всі наслідки низької конкурентоспроможності своїх товарів.

У підсумку, національні вироби стануть переміщатися на ринки країн СНД, і перш за все - на російський. Відтак, Росія та її торгівельні партнери з Митного союзу змушені будуть захищатися.

"Вже зараз для нас це чутлива тема. Наші промисловці та аграрії справедливо закидають нам, що ми погано захищаємо їх інтереси від українських конкурентів", - підкреслив російський віце-прем'єр, навівши як приклад трубників, кондитерів та аграріїв РФ.

Зокрема, зараз Росія, Білорусь і Казахстан складають єдиний баланс продовольства, але залучення до нього України неможливе без участі в Митному союзі.

Найімовірніше, Росія все ще розраховує, що Україна схаменеться і таки приєднається до договору про створення зони вільної торгівлі в рамках СНД. Якщо цього не станеться, не виключено, що Митний союз вдасться до протекціонізму. Звичайно, з точки зору росіян, все сказане не є загрозою.

"Я хочу, щоб все мною сказане не сприймалося як спроба тиснути на українську сторону. Ми розуміємо, які рішення готуються, тому й виступаємо з такою позицією. Ми вважаємо своїм обов'язком попередити про можливі негативні наслідки, щоб потім не було претензій до російської сторони, що ми прийняли рішення, а економічних партнерів не інформували", - пояснив Шувалов.

Незважаючи на делікатну тему, настрій на форумі панував оптимістичний

Перший віце-прем'єр України Андрій Клюєв ніяк не відреагував на слова російського колеги. Ймовірно, він був готовий до подібних заяв. Напевно, тому він навіть не став виступати з трибуни, і з місця зачитав чотирихвилинну промову ні про що.

"Нема про що тут говорити. Ніякі рішення ще не прийняті", - кинув він на ходу перед тим, як поїхати до Києва для участі у переговорах між Володимиром Путіним і Миколою Азаровим.

Один з учасників української делегації пояснив, що Клюєв не мав права робити різких заяв. "Може, мені б теж хотілося чути від нього більше сміливих слів, але йому все одно потім домовлятися з росіянами про конкретні моменти", - пояснив він.

Не можна сказати, що Клюєв був засмучений результатами зустрічі

Як відомо, київські переговори теж закінчилися нічим. Росія так і не почула про наміри України приєднатися до Митного союзу і Єдиного економічного простору. Єдиним успіхом у переговорах став твердий намір створити спільне підприємство РАТ "Газпром" і НАК "Нафтогаз Україна".

Учасники форуму висловили протилежні думки, чому Україна не пішла до Митного союзу з Росією, Казахстаном і Білоруссю. Один з російських учасників зазначив, що українська влада просто залякана компроматом і тиском з боку західних держав, і тому не сміє йти на зближення з РФ.

За його словами, Україна вже втратила частину ринків після вступу до СОТ, а в Євросоюзі її ніхто не чекає, оскільки економіка ЄС не росте, і подальший імпорт їй не потрібен. "До кінця року Росія не буде застосовувати суворих санкцій, поки це будуть просто "страшилки". Ви повинні розуміти, що не потрібні ЄС", - підкреслив він.

Експерт заявив, що більш тісна співпраця з Росією, навпаки, була б вигідна Києву. Він, зокрема, послався на дослідження, які показують потенційні вигоди для України. Крім того, підкреслив делегат, зараз Росія активно перенаправляє збут газу в бік Китаю, і для цього є можливості. Отже, економічні втрати для України - цілком передбачуване майбутнє.

З цією точкою зору не погодився один з присутніх на форумі українських топ-чиновників.

"Я бачив дослідження на цю тему, які подавали на стіл Миколі Яновичу (Азарову. - "ЕП"). Скажу так: вигода від вступу до Митного союзу не настільки велика, щоб жертвувати СОТ і майбутнім асоційованим членством в ЄС", - зазначив він.

За словами чиновника, Росія навіть при великому бажанні не зможе реалізувати частину загроз. Зокрема, їй не вдасться побудувати у себе виробництва, аналогічні українським.

"У них той же бардак, що і у нас. Людей нема, виробничі цикли розвалилися, організувати їх просто за бажанням не вийде. На словах воно виглядає серйозно, а в реальності хай спробують", - пояснив він.

Реклама: