"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Гречка. Кава, цукор і хліб наступні?

Гречка. Кава, цукор і хліб наступні?

Четвер, 24 березня 2011, 10:43 -
Харчі стали гарною формою капіталовкладення, тож інвестори намагаються забезпечити собі прибутки. Вони розуміють, що ціни на їжу будуть лише зростати. Привид голоду ще не бродить світом, проте ООН вже формує перелік продуктів, які дорожчатимуть в найближчі тижні.

На початку березня 2011 року Організація ООН з продовольства ФАО оприлюднила список з 55 товарів, які суттєво подорожчали за останні півроку і продовжують дорожчати.

На початку цього переліку - цукор, кава та борошно. Ці продукти додали у вартості приблизно 10-14% за п'ять місяців.

Причини такого зростання різні: від збільшення тривалості тропічних дощів у Латинській Америці до збройних заворушень в Мозамбіку. Єднає усі ці тенденції зменшення виробництва продуктів харчування в останні роки.

Свою роль в цьому процесі відіграють і зміни клімату, які приносять посухи та холодні зими в райони, які раніше відзначалися м'якими погодними умовами.

Реклама:

За даними NASA, за останні 40 років більше 16% сільськогосподарських земель у світі стали наполовину менш придатними для вирощування продовольства, а 5% полів перетворилися на пустелі через виснаження ґрунтів.

Тимчасом на товарні ринки світу тиснуть зростаючі потреби людства. Особливо це помітно в таких країнах, як Індія чи Китай, де населення постійно збільшується.

За 15 років частка середнього класу в КНР, тобто людей, які можуть дозволити собі харчуватися не за традиціями китайської кухні, а як європейці, зросла на 30%. Надалі ці країни будуть вимагати все більше якісних харчів.

Нарешті, ринки цукру і збіжжя, за словами експертів Bloomberg, піддаються сильному тиску спекулянтів. Навіть там, де зростання споживчого попиту ще не перевищило пропозицію, багато хто прагне скупити якомога більше ресурсів.

Харчі стали гарною формою капіталовкладення, тож інвестори намагаються забезпечити собі прибутки. Вони розуміють, що ціни на їжу будуть лише зростати.

Саме тому навіть незначне коливання цін на продовольство викликає сплеск попиту на нього. Привид голоду ще не бродить світом, проте ООН вже формує перелік харчів, які дорожчатимуть в найближчі тижні.

Кавова залежність

За даними International Coffee Organization, трьома найбільшими виробниками кави у світі є Бразилія, В'єтнам та Колумбія. В 2010 році дві з цих країн, які знаходяться в Латинській Америці, оголосили, що врожаї 2008-2009 років стануть, мабуть, найбільш продуктивними за майбутні 20-30 років.

Клімат, кажуть виробники, поступово змінюється, і вирощувати каву гарних сортів в потрібній кількості стає дедалі важче. З 1980 року середня температура у Бразилії підвищилася на 1,5-3 градуси, і на чверть стало більше тропічних дощів.

За словами представника International Coffee Organization Адільберта Перена, у Бразилії шкідники, які раніше вимерзали в гірському повітрі, зараз гарно себе почувають на кавових плантаціях. Крім того, весняні холодні дощі не дають кавовим квітам ставати плодами, і вони опадають.

Уряд Колумбії заявив, що плантації кави доведеться скоротити, адже не всі рослини приживаються у нових умовах. Якщо 2007 року ця країна виробляла 12 мільйонів 60-кілограмових мішків - міжнародна одиниця виміру кави, то 2011 року врожай очікується на рівні в 8-8,5 мільйона мішків.

Бразилія заявила, що 2011 року зможе збільшити виробництво кави на 7 мільйонів мішків, проте в майбутньому падіння темпів виробництва не минути. В той же час ринки несподівано відчули зростання попиту на каву, зокрема, з боку Китаю та Індії. З 2009 року показники споживання кави в КНР зросли на 40%.

За словами Білла Геррі з Commodity Information Systems Inc., ринок більше розраховував на збільшення попиту з Європи, адже Азія не була традиційним регіоном споживання кави, тож останнє підвищення цін стало несподіваним.

Його причина полягає у збільшенні купівельної спроможності у великих країнах Азії. Там сформувався середній клас, який має звичку пити багато кави.

Наприкінці 2010 року найбільші роздрібні продавці цього товару Maxwell, Yuban, Folgers та Sturbucks заявили, що через зростання цін на каву вони піднімуть вартість усіх напоїв у своїх закладах швидкого харчування.

За березень 2011 року кава на торгах Chicago Mercantile Exchange сягнула піку з початку 2011 року - 2,9 долара за фунт. Починався рік на позначці 2,5 долара.

Експерти вважають, що котирування будуть зростати до кінця 2012 року, адже, за прогнозами, у 2011 році порівняно з 2010 роком виробництво продукту впаде на 9,5%. Саме тому, стверджує ФАО, кава перша в черзі на подорожчання.

Кінець солодкого

Наступним претендентом на зростання ціни у рейтингу ООН є цукор. Ціни на нього протягом 2010 року поводили себе досить нерівно. Вони зросли до 0,33 долара за фунт. Потім опустилися до 0,25 долара. Проте з 2009 року вони продовжують постійно зростати. З того часу вони вже збільшилися майже удвічі.

В останні дні цукор знову дорожчає. За даними ФАО, у світі продукується більше цукру, ніж потрібно для споживання. Усі країни виробляють 168 мільйонів тонн, а споживання становить 167 мільйонів тонн. Проте ціни все одно зростають.

Тут експерти уже звинувачують спекулянтів. Лютневий стрибок почався з інформації, що в Мозамбіку через заворушення закрито більшість заводів з переробки цукрової тростини, а ця країна дає світовому виробництву 14% об'єму.

Водночас Китай заявив, що через сувору зиму його власного цукру буде менше на 500 тисяч тонн - 11 мільйонів тонн, а цього недостатньо для внутрішніх потреб.

Крім того, у листопаді 2010 року представники ЄС повідомили, що вони розглядають можливість збільшення імпортної квоти на цукор в 2011 році на 350 тисяч тонн. Власного виробництва та імпортних квот не вистачає.

За оцінками ФАО, виробництва цукру в 2011-2014 роках буде потроху зростати, проте може не встигнути за темпами споживання. Так, 2012 року обсяги випуску солодкого продукту збільшаться порівняно з 2010 роком на 3,4 мільйона тонн, однак його споживання, ймовірно, зросте на 3,8 мільйона тонн.

Це лише прогнози, проте вже зараз обсяги імпорту збільшуються. В 2010 році вони становили 53 мільйони тонн за рік. Проте 2011 року ці показники можуть зрости на 10%. Головним рушієм будуть Індія та Індонезія. Вони завезуть 9,2 мільйона тонн цукру, що на 3,8 мільйона тонн більше за цьогорічні потреби.

Тут свою роль знову зіграє зростання азійського населення та його потреб. А зміна погодних умов не дасть збільшити виробництво цукру.

Зерновий заміс

Зерно - третій продукт, який може вдарити по світових споживачах. У 2011 році, за даними ООН, врожай буде хорошим, але не настільки великим, аби задовольнити усі потреби після різкого зменшення заготівлі в 2010 році. Bloomberg заявило, що збіжжя на ринку залишилося найменше з 2007 року.

Крім того, за словами Хусейна Алідіні з компанії Morgan Stanley, на зернові ринки тисне криза в Японії. Компанії розуміють, що ця країна буде відновлюватися, і їй знадобиться багато ресурсів і продовольства. За кілька днів ціни на будівельні матеріали в азійському регіоні зросли удвічі. Далі буде дорожчати і зерно.

В 2011 році ФАО передбачає врожай 676 мільйонів тонн, що менше, ніж у 2010 році, - 682 мільйони тонн. Саме тому ціни на зерно продовжують підвищуватися.

Для українського ринку, каже експерт Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа, важливі не лише тенденції, але й власний продовольчий баланс. "Новий врожай трохи знизить ціни на продукти, але ринки зараз нестабільні, і говорити про тривалі тенденції зарано", - сказав він "Економічній правді".

За оцінками ФАО, врожай зерна в Україні буде більшим за минулорічний, тому в неї буде шанс збільшити продаж зерна в ЄС. Проте тут на заваді можуть стати квоти в рамках незавершених переговорів про зону вільної торгівлі з союзом.

Аналітики Іnternational Grains Council вважають, що найближчим часом глобальна зернова ситуація не покращиться. Мовляв, холодна зима вже зменшила прогнози врожаю в Китаї на 2% від вирощеного в 2010 році до 113 мільйонів тонн. Відтак, ціни будуть зростати, хоча і не так стрімко, як влітку 2010 року.

Причому навіть експерти не здатні передбачити, як будуть розвиватися ринки, адже може статися новий землетрус чи посиляться заворушення в північній Африці, а отже, продовольство знову подорожчає.

Реклама: