Борги з ПДВ приховали через МВФ?

Борги з ПДВ приховали через МВФ?

Середа, 2 лютого 2011, 10:42 -
"Підприємці спочатку подивляться, як працюватиме система автоматичного відшкодування, чи не призведе вона до нових збоїв. Групі Ахметова варто перевести на неї кілька підприємств. Якщо все буде нормально - всіх інших".

Уряд затягує запуск автоматичного відшкодування ПДВ експортерам.

Перехід на такий режим Кабмін обіцяв з першого серпня, потім - з першого січня, тепер говорить про перше березня. Поки Мінфін та податкова готуються до оперативного повернення податку, борг з ПДВ може знову почати стрімко рости.

"Автомат" запустити не вдалося

Про неможливість перейти на автоматичне відшкодування податку після нового року уряд заявив ще у листопаді. Як повідомив тоді перший заступник міністра фінансів Вадим Копилов, на розробку цієї системи потрібно мінімум півроку.

Реклама:

А тодішній голова ДПА Олександр Папаїка заявив про неможливість переходу на "автомат" через високу суму фіктивних заявок - 1-3 мільярди гривень на місяць.

"На жаль, навіть великі платники мінімізують податки, згортають ПДВ і підвищують суми на відшкодування. Декларації треба перевіряти 60-70 днів. Чи доречно тоді їх компенсувати на другий день після отримання?" - запитував півроку тому Папаїка.

Фіскальні органи затримують запровадження автоматизованої системи через побоювання, що це призведе до провалу фінплану, каже директор департаменту Інституту бюджету і соціально-економічних досліджень Артем Рудик.

"Динаміка відшкодування податку у 2010 році була невисока, і проблема залишилася невирішеною", - каже він.

Однак з 2011 року набрав чинності Податковий кодекс, який зобов'язує державу запровадити автоматичну систему відшкодування для сумлінних платників і навіть передбачає пеню у випадку затримок.

Гроші повинні повернутися через 23 дні. Якщо на цей час їх не буде на рахунку, то на податкову накладається штраф у розмірі 120% облікової ставки НБУ. До того ж, погашення боргів було умовою подальшої співпраці з МВФ.

Хочеш "автомат" - готуйся до перевірок

До 1 березня податкова має завершити підготовку до автоматичного відшкодування ПДВ. За цей період відомство повинне створити реєстр платників, які претендують на автоматичне відшкодування.

До 20 лютого податкова мусить сформувати порядок дії реєстру, і вже 5 березня платник може отримати гроші, розповів президент Спілки податкових консультантів України Леонід Рубаненко.

"Схема роботи реєстру нагадуватиме продаж квартири: нотаріус заходить у базу даних і перевіряє, чи не має на неї обтяжень", - пояснив він.

До реєстру автоматично вноситься розрахунок обсягу поставок, різниця між податковим кредитом платника і зобов'язаннями його контрагентів, розмір середньої зарплати - вона повинна бути у 2,5 рази більша за мінімальну.

Якщо за якимось з цих параметрів є обтяження, то підприємству відмовляють в автоматичному відшкодуванні.

"На мою думку, підприємці спочатку подивляться, як працюватиме ця система, чи не призведе вона до нових збоїв. На місці групи Ахметова я б спробував перевести на автоматичне відшкодуванням кілька підприємств. Якщо все буде нормально - перевести всіх інших", - вважає Рубаненко.

У податковій вже повідомляли, що 70% боргів з ПДВ припадає на 20 великих підприємств. Утім, виявилося, і вони не готові до автоматичних перевірок, бо їхні дані у реєстрі будуть то відповідати, то не відповідати вимогам податкової.

"Ми чекаємо, коли нарешті запустять автоматичне відшкодування. Вважаю, гірше від цього не буде. Може, і виникатимуть якійсь проблеми, але це все одно краще, ніж коли у нас забирають наші ж гроші у вигляді неповернення ПДВ", - заявив, народний депутат і почесний президент компанії "Група "Норд" Валентин Ландик.

Боргові маніпуляції Кабміну

Для переходу на автоматичне відшкодування треба розрахуватися із старою заборгованістю, а до неї постійно приростають поточні борги. Якщо на 1 січня 2010 року загальна сума сягала 20 мільярдів гривень, то у квітні - вже 28,4 мільярда гривень. Для порівняння: у квітні 2009 року було "лише" 13,5 мільярда гривень.

"Основна проблема - непрозорість інформації про борг. Про його розмір ми дізнаємося лише із заяв чиновників, і ці дані часто суперечать заявам інших урядовців. Перевірити цифри неможливо. Інформація про заборгованість з ПДВ у нас досі засекречена, наче це державна таємниця", - обурюється Рудик.

Водночас, саме ця непрозорість дозволила Кабміну рапортувати про успішну боротьбу з боргами. У жовтні 2010 року прем'єр-міністр Микола Азаров заявив директору-розпоряднику МВФ Домініку Стросс-Кану, що прострочена заборгованість з ПДВ становить лише 3 мільярди гривень.

Пізніше виявилося, що на державі "висіло" ще 9,5 мільярда гривень поточних боргів. Таким чином, уряд зміг віртуально зменшити свої борги.

По-перше, випуск ПДВ-облігацій на 16,4 мільярда гривень був врахований як погашення боргів. Відтак, вони зменшилися більш ніж удвічі. Насправді ж випуск ПДВ-облігацій не погасив державні борги, а лише їх відстрочив. Термін обігу цінних паперів - п'ять років із щорічним погашенням і дохідністю 5% річних.

По-друге, уряд не визнавав боргами поточну заборгованість, оскільки ці суми перевіряються на фіктивність.

По-третє, уряд запровадив жорсткий контроль за заявками підприємств на відшкодування ПДВ. У платників просто не приймали податкові декларації, без яких неможливо вимагати повернення податку.

Якщо їх і приймали, то могли не внести інформацію про платника до автоматичної бази даних. Навіть якщо все було правильно, то могли "ощасливити" перевіркою, яка іноді закінчувалася анулюванням свідоцтва платника ПДВ. Як похвалився Копилов, щомісячні заявки впали з 3,5-5 мільярдів гривень до 2 мільярдів гривень.

Від цього постраждали не лише "схемники", але й реальний сектор. Приміром, борги перед торговцями зерном сягали 7 мільярдів гривень, що призвело до зниження закупівельних цін на врожай і знизило прибутки аграріїв.

За словами першого віце-президента УСПП Сергія Прохорова, причиною затримок є погане адміністрування ПДВ та недовіра податківців до платників.

"Якщо взяти борги перед зернотрейдерами, то податкова їх ретельно перевіряє, оскільки підозрює платників у схемах. Адже експортери зерна податок на додану вартість платять, тоді як виробники сільгосппродукції - ні", - відзначає експерт.

Знову ПДВ-облігації?

Оскільки поточну заборгованість приховати стає дедалі складніше, а на "автомат" з 1 березня зможе перейти лише незначна частина платників, то уряду треба вже зараз думати, як боротися з новими боргами.

Не виключено, що Кабмін може знову вдатися до випуску ПДВ-облігацій, хоче це і забороняє МВФ. Можливо, цього разу вигадають якусь нову схему.

"Якщо уряд знову випустить облігації, це буде серйозною помилкою. Емісія ПДВ-облігацій має бути одноразовою акцією. Якщо випуски повторяться, це погіршить дисципліну відшкодування податку грішми", - переконаний Рудик.

Реклама: