План Путіна і блеф Азарова

План Путіна і блеф Азарова

Четвер, 13 січня 2011, 11:47 -
Коли генсек Хрущов поставив завдання за три роки потроїти виробництво м'яса в країні, рязанський обком партії розпорядився забити весь приплід худоби і перевиконав план Хрущова за один рік. От тільки м'ясо стало дефіцитом.

В останній робочий день перед Різдвом прем'єр-міністр Азаров розповів про свою найбільшу надію. Він обіцяє за десять років подвоїти валовий внутрішній продукт.

Такою є мета "реформ" і "модернізації" від Януковича-Азарова. Таких темпів росту економіки вони очікують. Однак чого варті гучні обіцянки нової влади?

За даними Держкомстату, у 2005 році валовий внутрішній продукт становив 441 мільярд гривень, а у 2009 році - 913 мільярдів гривень. За чотири роки ВВП подвоївся, у тому числі - за час роботи двох коаліційних урядів Юлії Тимошенко.

Янукович у різдвяній промові назвав останні п'ять років найважчими для України за всі 20 років незалежності. За цією логікою, наступні десять років будуть ще важчими!

Реклама:

Тільки за рахунок інфляції валовий внутрішній продукт зростає щороку мінімум на 10%, тож його подвоєння за десять років буде відсутністю реального росту економіки.

Можна тільки позаздрити вмінню Азарова з реформаторським апломбом хвалитися очікуваною десятирічною стагнацією. Однак навіть цей нехитрий прийом створення іміджу "вправного господарника" не є ексклюзивним.

Навесні 2003 року президент Путін звернувся до російського парламенту з посланням, перший пріоритет якого був таким: "За десятиліття ми повинні, як мінімум, подвоїти валовий внутрішній продукт країни".

Через п'ять місяців арештували Ходорковського за фінансування опозиції - тільки цим його діяльність відрізнялася від інших олігархів. Через рік Путін був обраний президентом на другий термін.

Нині ми є свідками суспільно-політичної та економічної стагнації сучасної Росії - найбільшої за територією країни світу, візитками якої стали ксенофобія, політичні репресії та сировинна економіка.

Навіть президент Медвєдєв визнав, що правляча партія "Єдина Росія", програмою якої є міфічний "План Путіна" зробити Росію світовим лідером до 2017 року, "забронзовіла" і веде країну до деградації, бо відсутнє конкурентне середовище.

Поки Путін подвоював ВВП, розшарування між багатими і бідними тільки зростало. Нині, за даними Росстату, 10% найбагатших росіян отримують у 15 разів більше доходів, ніж 10% найбідніших.

При цьому у демографії вважається, що вже десятикратний розрив призводить до соціального вибуху, як у Греції, або перманентного соціального конфлікту, який придушується тоталітарною державою, як у Росії.

Втім, антисоціальна політика горе-реформаторів в Україні робить цей розрив між багатими та бідними ще більшим.

Якщо послухати Азарова, подвоєння ВВП забезпечить процвітання української економіки. Однак не можна вважати зростання цього показника мірилом економічного розквіту. У ВВП підсумовуються всі грошові транзакції за рік, тобто це показник економічної активності, незалежно від її природи.

ВВП збільшує не лише виробництво товарів, а й поховання померлих, рейдерство, ріст злочинності через витрати на охорону, розлучення через судові витрати.

Відомий приклад: ураган Ендрю у 1992 році завдав мешканцям штату Південна Флорида збитків на 26 мільярдів доларів, однак додав 15 мільярдів доларів до валового внутрішнього продукту США.

У 2004 році Віктор Янукович всю передвиборчу кампанію будував на сліпучих відсотках росту ВВП і, схоже, з тих часів не збирається міняти коника. Невже він думає, що людям не видно: маніпуляції з показниками ВВП покращують хіба що імідж окремих політиків, але не реальну економіку?

Втім, чи подвоїться ВВП - ще невідомо, а от податки, тарифи та ціни подвоюються вже сьогодні.

У Росії це теж проходили. Коли генсек Хрущов поставив завдання за три роки потроїти виробництво м'яса в країні, рязанський обком партії розпорядився забити весь приплід худоби і перевиконав план Хрущова за один рік.

От тільки наступного року м'ясо стало дефіцитом. Ще й виробництво зерна впало удвічі, бо колгоспники, у яких "позичили" корівок, відмовлялися обробляти землю.

Український народ не повинен дозволити Януковичу, Азарову, Тігіпку та іншим горе-реформаторам інсценувати "план Путіна" чи "рязанське диво".

Андрій Павловський, народний депутат України, фракція БЮТ

Реклама: