"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Wikileaks. Фірташ використовує кризу для входу у банківську систему

Wikileaks. Фірташ використовує кризу для входу у банківську систему

П'ятниця, 3 грудня 2010, 09:48 -
Купівля банку "Надра" продовжує наявну тенденцію політики Фірташа щодо розподілу власних активів поза політично залежним енергетичним сектором. Також він може вбачати у цьому інвестицію, дешево отриману під час кризи, яку буде вигідно продати.

Конфіденційно, КИЇВ 002294

Секретно

DEPT FOR EUR, EUR/UMB, EEB/OMA

TREASURY PASS TO TTORGERSON

Реклама:

EO 12958 DECL: 11/21/2018

TAGS EFIN, EREL, ETRD, PGOV, PREL, XH, UP

REF: A. A) KYIV 02080  B. B) KYIV 02207

Classified By: Acting Economic Counselor William Klein for reasons 1.4 (b) and (d)

1. (С) Стисло про: Дмитро Фірташ, один з українських найбільш заможних та загальновідомих олігархів, планує викупити контрольний пакет акцій банку "Надра" (сьомий у рейтингу банків України).

Придбання банку "Надра", який, вірогідно, приєднають до міжнародної холдингової компанії Фірташа Group DF, стане першим етапом завоювання українського банківського сектора.

Купівля банку "Надра" продовжує політику Фірташа щодо розподілу власних активів поза політично залежним енергетичним сектором. Він, можливо, також планує використати банк "Надра" як субсидіарний орган для Group DF.

Також він може вбачати у цьому  інвестицію, дешево отриману під час кризи, яку буде вигідно продати, як тільки економічні умови поліпшаться.

До того, як у 1990-х роках Фірташ став газовим посередником з мільярдними оборотами, він управляв неприбутковою харчовою компанією. Пізніше Фірташ приєднався до торгівлі газом у статусі посередника між українськими посадовцями та російським представником організованої злочиності Семеном Могилевичем.

Як співвласник газового посередника "РосУкрЕнерго", Фірташ, скоріш за все, був ще і підставною особою для врегулювання набагато ширших інтересів.

Фірташ може купити банк "Надра" самостійно, проте підозри щодо основного бізнесу залишаються. Він зобов'язаний тим політичним силам, які допомогли йому швидко розвинути бізнес.

Попри кризу, Фірташ рветься до банківської сфери

2.(С) Міжнародна холдингова компанія Фірташа Group DF на початку листопада оголосила про намір купити контрольний пакет акцій банку "Надра" - перше придбання Фірташа у даній сфері.

НБУ підтримав банк "Надра" позикою 3,6 мільярда гривень або 609 мільйонів доларів після того, як повернення ним депозитів спричинило кризу ліквідності. Преса оприлюднила багато версій про причини проблем у банку, поки його конкуренти не почали поширювати чутки про фінансову стабільність установи.

У будь-якому випадку, криза ліквідності відбулася, і НБУ наполіг на продажі контрольного пакета акцій банку.

Остаточних умов договору з Group DF не було укладено, це заплановано на наступні тижні. Проте відомо, що Group DF, можливо, заплатить всього 50 мільйонів доларів за 86,7% акцій. На думку одного з партнерів банку "Надра", цю установу можна було б продати за 21,3 мільярда гривень або 4,23 мільярда доларів до фінансової кризи.

3.(SBU) "Надра" є другим після Промінвестбанку українським банком, який переходить до нового власника за лічені тижні з початку фінансової кризи в Україні. В обох випадках партнери установ та інші учасники ринку заявляють, що такий перехід запланований.

На додаток, в обох випадках фінансово спроможні українські бізнесмени отримали від НБУ згоду на придбання контрольного пакета акцій банку. Брати та депутати від Партії регіонів Сергій та Андрій Клюєви придбали Промінвестбанк, хоча офіційно ще не оприлюднили цю інформацію.

Поки учасники ринку задумуються, чи зможуть такі інвестори управляти банками і запроваджувати ноу-хау, такі необхідні для реструктуризації установ у кризові часи, стало відомо що НБУ особливо не мав вибору.

Інші банківські установи, як з іноземним капіталом, так і з внутрішнім, заклопотані власними проблемами. До того ж, банкам з іноземним капіталом знадобилося би набагато більше часу для належного оформлення договору. Багато хто з відомих нам банківських представників теж критикує факт непрозорості продажу НБУ двох банків.

4.(SBU) Гендиректор Grоup DF Роберт Шельтер-Джонс зазначив, що банк "Надра" доповнює стратегію компанії щодо урізноманітнення активів і що дочірні компанії холдингу стануть важливими клієнтами банку "Надра". Він також може посприяти Фірташу у розвитку його внутрішнього українського бізнесу.

"Надра", перш за все, спрямований на роботу з малим бізнесом, але його можна переорієнтувати на обслуговування корпоративних клієнтів, якими і є структури Group DF.

Інші впевнені, що оскільки "Надра" спрямовані на роботу з малим бізнесом, Group DF навряд буде його реформувати. Можливим також є бачення Фірташем банку "Надра" як винятково фінансової інвестиції, зробленої з розрахунком перепродажу установи, коли ситуація у банківській сфері стабілізується.

Що таке Group DF

5.(С) Ця міжнародна холдингова компанія заснована у червні 2007 року. Вона працює в енергетиці, хімічній промисловості, нерухомості і будівельній галузі у Східній та Центральній Європі. Сукупні доходи дочірніх компаній у 2006 році складали 4,6 мільярда доларів. Найбільш сумнозвісний актив - "РосУкрЕнерго".

Газові посередництва - "РосУкрЕнерго", "ЄвроТрансГаз" та "Ітера" - були корисні для Фірташа, але не завжди служили очевидним економічним цілям.

Примітка: у 2002 році "ЄвроТрансГаз" був заснований чотирма підприємцями  в угорському містечку. Того ж року ЄТГ замінила "Ітера", яка отримала право поставляти газ з Туркменістану до України.

За звітами, "Ітера" заробила 760 мільйонів доларів уже 2003 року. Пізніше Фірташ заявляв, що є засновником ЄТГ. "РосУкрЕнерго" замінила ЄТГ та отримала більше 7 мільярдів доларів прибутку у 2006 році.

6.(С) "Газпром" володіє 50% акцій "РосУкрЕнерго", тоді як Фірташ та ще один український бізнесмен Іван Фурсін контролюють 45% та 5% акцій відповідно.

Українські ЗМІ повідомляли, що Семен Могилевич, який, за даними FBI, задіяний в організованій злочиності і зараз перебуває під слідством у Росії, довгий час був пов'язаний з бізнесом Фірташа.

Сходження Фірташа, зв'язок з Могилевичем

7.(С) Українські ЗМІ повідомляли, що Фірташ розпочав свою кар'єру в енергетичній сфері завдяки особистим зв'язкам з вагомими гравцями на українському енергетичному ринку.

До них входять Ігор Бакай, засновник і колишній голова "Нафтогазу", Юрій Бойко, депутат від Партії регіонів і колишній міністр палива та енергетики, Олександр Волков, колишній прем'єр-міністр (це помилка дипломата, Волков не очолював уряд. - "ЕП") та радник Кучми.

До того часу Фірташ разом з дружиною володів консервною харчовою компанією "КМІЛ". У кінці 1990-х років вона явно переживала не кращі часи, і Фірташ увійшов до газової торгівлі України з Туркменістаном на умовах бартерних схем "харчі за газ".

Держава тоді не могла забезпечувати належний платіжний обмін за імпорт газу. Фірма Фірташа поставляла харчові продукти до Центральної Азії і натомість отримувала газ. Згодом вона продавала його на внутрішньому українському ринку за нацвалюту і за допомогою інших складніших бартерних схем.

8.(SBU) Цей бартерний бізнес допоміг Фірташу утвердитися у статусі газового посередника і налагодити зв'язки з Могилевичем. Їх поєднували вклади в офшорах і особисті стосунки.

У травні 2002 року "КМІЛ" Фірташа отримала ліцензію на продаж газу за невстановленими цінами. Компанія Highrock Holding Ltd була зареєстрована на Кіпрі у 2001 році, щоб сприяти цьому бізнесу.

Фірташ з дружиною володіють 33% цієї компанії. 34% володів голова Agatheas Trading - у 2001-2003 роках ним була колишня дружина Семена Могилевича Галина Телеш. У 2003 році Фірташ став головою Agatheas Trading.

До того ж, Фірташ і Могилевич користувалися послугами одного юриста, Зєєва Гордона, також відомого як Володимир Авербух, який представляв їх господарські і приватні інтереси.

Більше того, українські ЗМІ повідомляли, що колишній угорський міністр культури Андрас Кноп став бізнес-партнером Фірташа, коли останій перебував у Німеччині у 1990-х роках. Кноп є виконавчим директором ЄТГ.

Активи Group DF, крім "РосУкрЕнерго"

9.(С) Фірташ та його партнери після становлення у сфері торгівлі газом почали облаштовуватися і поза цією сферою.

Group DF, вірогідно, усвідомила, що хоча посередництво у газовій торгівлі є вигідним, шлях розподілення активів в інших сферах є важливим для зменшення ризиків, пов'язаних з політичною нестабільністю.

Премєр-міністр Юлія Тимошенко, до прикладу, усунула усіх газових посередників, і прес-секретар "Газпрому" Сергій Купріянов 17 листопада зазначив, що наступного року поставки газу в Україну будуть відбуватися без посередників.

10.(С) У хімічному секторі дочірня компанія Group DF OstChem Holding AG володіє майже половиною "Кримського титану" - одного з найбільших у Європі виробника даного продукту. Завод має значні міжнародні зв'язки: Іран, Росія, Білорусь, Казахстан.

Також U.S. OstChem цього року конкурувала з українським Фондом держмайна, власником контрольного пакета акцій "Кримського титану", за контроль управління. У серпні OstChem забезпечила позику 31 мільйон євро від Комерцбанку для розбудови нового заводу.

Фірташ є також власником Київського баскетбольного клубу і телеканалів "К1", "К2" та "Мегаспорт". Його нерухомість у центрі Києва включає комплекс "Арена" та торговий центр "Мандарин Плаза".

11.(С) Коментар. Як і в інших українських олігархів, володіння Фірташа страждають від серйозних економічних потрясінь. Проте придбання банку "Надра" є підтвердженням того, що він ще залишається фінансово спроможним усупереч економічним та фінансовим проблемам в Україні.

До якого рівня цим користаються київські тіньові фігури, достовірно невідомо, але співрозмовники з посольства вказали, що Партія регіонів більше співпрацює з Фірташем з приводу фінансування політичної кампанії в обхід послуг іншого українського олігарха та депутата від Партії регіонів Ріната Ахметова.

Реклама: