Як Григоришин відіграється на Суркісах

Як Григоришин відіграється на Суркісах

П'ятниця, 12 листопада 2010, 11:04 -
"За поняттями", Григоришин справді мстить братам за "Динамо". Однак не тільки за це. Як повідомило джерело, у частці Суркісів є і частка екс-президента України Леоніда Кучми. Цей пакет Григоришин передав Суркісам як оплату за "дах".

Між мажоритарним і міноритарними акціонерами машинобудівного підприємства НВО імені Фрунзе назріває конфлікт.

З ініціативи власників 83% акцій - російського бізнесмена  Костянтина Григоришина і почесного президента компанії Володимира Лук'яненка - жовтневі збори акціонерів прийняли рішення про продаж 78% акцій.

Раніше, у липні 2010 року, збори вирішили вивести активи підприємства в офшор. Нині усі виробничі потужності переведені до ТОВ "Сумське МНВО", яке належить ВАТ "Сумське машинобудівне науково-виробниче об'єднання імені Фрунзе".

Більшість аналітиків вважають, що Григоришин має намір провести додаткову емісію, аби розмити частку бізнесменів Григорія та Ігоря Суркісів, яким належить 15,5% акцій підприємства через офшорну компанію "Просцено Трейдинг".

Реклама:

Котирування акцій НВО, що торгуються на вітчизняних фондових біржах, за короткий термін впали майже удвічі, а Суркіси заявили про готовність судитися.

"У нас досить великий пакет, і ми будемо оскаржувати рішення зборів спочатку в Україні, а в разі необхідності - у Лондонському суді", - підкреслив Ігор Суркіс. За його словами, юристи уже готують позовну заяву.

Суркіс уточнив, що "Просцено Трейдинг" оскаржить і рішення про продаж 78-відсоткової частки, номінальна вартість якої оцінювалася 781,7 мільйона гривень, і раніше прийняте без згоди міноритаріїв рішення про збільшення статутного капіталу товариства за рахунок активів Сумського НВО імені Фрунзе.

Головна версія - Григоришин мстить Суркісам за те, що ті вчинили з ним так само, розмивши його 20-відсотковий пакет у футбольному клубі "Динамо". Власне, навколо давньої ворожнечі бізнесменів і розгортається весь скандал.

Проте високопоставлене джерело "Економічної правди" у керівництві групи "Енергетичний стандарт", якою володіє Григоришин, повідомило, що на підприємстві вважають: розпочаті юридичні процеси допоможуть оптимізувати управління НВО. Про що йдеться - джерело не пояснило.

Можна припустити, що мова йде і про податкову оптимізацію, і про побудову такої структури власності, яка захистить компанію від зазіхань ззовні.

За даними джерела, компанія готує офіційне повідомлення для банків-кредиторів, у якому заявить, що їм нема чого побоюватися. "Зміна прописки власника не означатиме інших змін у роботі НВО, всі зобов'язання залишаються, і заставлене майно також не зникне", - зауважило джерело "ЕП".

При цьому воно визнає, що рішення зборів акціонерів приймалися з урахуванням того, що серед міноритаріїв присутні саме Суркіси. Іншими словами, Григоришин справді "за поняттями" мстить братам за "Динамо". Однак не тільки за це.

Як повідомило джерело, у частці Суркісів є і частка екс-президента України Леоніда Кучми. Цей пакет Григоришин передав Суркісам як оплату за "дах".

У 2004 році в інтерв'ю "Українській правді" Григоришин так описав свої стосунки з Суркісами і Кучмою: "У 2000 році він (Григорій Суркіс. - "ЕП") приходить і каже: "Ти знаєш, у Папи скоро день народження". Я кажу: "Ну і що, привітай його від мене - я ж з ним не знайомий". "Треба щось подарувати". Я кажу: "Ну, давай картину подаруємо". Гриша: "Ні, ти не розумієш, треба подарувати власність". "Квартиру чи що?". Він говорить: "Акції. Я вважаю, що по 10% усього, що у нас є, точніше, що в мене було - треба від нас подарувати". Я кажу: "Гриша, я з цим не згоден".

Брати Суркіси після зборів акціонерів НВО заявили, що будуть судитися, щоб зберегти свій пакет і відновити права міноритаріїв. Проте досі у жоден суд заява не надійшла або, принаймні, Григоришин не отримував повідомлень. Можливо, це пояснюється у тому числі й тим, що на суді може спливти інформація про Кучму.

Проте заяви джерела та самого Григоришина протирічать одне одному. Якщо бізнесмен казав, що відмовився дарувати Кучмі акції, то я ким чином вони опинилися у колишнього президента?

Вірогідно, Григоришин таки прийняв пропозицію поздоровити юбіляра, але забув про те, що казав протилежне. В будь якому випадку, довести факт того, що Кучма отримав та й досі володіє акціями, навіть в суді буде навряд чи можливо, бо за офіційними даними в реєстрі власників такого акціонера як Леонід Кучма може не виявитися.

Точніше, його там нема і не може бути - це було з його боку дуже необачно. Тому ані Суркісам, ані Кучмі побоюватися нічого. Хоча складно і заперечувати версію про те, що у долі братів дійсно є частка екс-президента.

Джерело в "Енергетичному стандарті" також стверджує, що, готуючи рішення зборів акціонерів, "була зроблена велика юридична робота", тобто Григоришин на 100% упевнений, що суд у разі розгляду позову стане на його бік, адже "були дотримані усі юридичні норми".

Зокрема, джерело заявило, що формально права Суркісів ніяк не порушені, адже у випадку з "Динамо" мова йшла про закрите акціонерне товариство, у якому "нечесно" була розмита частка Григоришина, а НВО - це товариство з обмеженою відповідальністю, тому власники 83% можуть робити те, що вважають за потрібне.

Тим не менш, НВО поки не планує проводити додаткову емісію, каже джерело. Що думають у компанії про портфельних інвесторів, джерело не повідомило. Відомо, що 1% акцій належить трудовому колективу, а 1-8% акцій торгується на ринку, частина яких також може належати Суркісам.

Ймовірно, керівництво підприємства спробує заспокоїти не тільки банки, а й "портфельників". "Інвестори знали, чим вони ризикують, купуючи папери такої компанії з таким власником", - каже джерело "ЕП" в "Енергетичному стандарті".

Варто відзначити, що акції НВО не тільки торгуються у невеликих кількостях, а ще й не мають великого попиту. Більш того, 15 вересня індексний комітет Української біржі вирішив виключити із складу індексного кошика акції НВО через незначні обсяги операцій та акцій у вільному обігу.

Але учасники фондового ринку, визнаючи, що не володіють і не можуть володіти повним обсягом інформації про розподіл часток власності в НВО ім. Фрунзе, досі вважають, що на відкритому ринку торгується біля 5% акцій.

Називалася й цифра 8%, але ніхто точно не знає. Додамо, що серед портфельних інвесторів можуть бути і Суркіси.

Один с брокерів інвестиційного банку повідомив "ЕП", що вартість акцій НВО впала у порівнянні з історичним максимумом на 80% після новин про рішення мажоритарних акціонерів.

Ціна акцій падала на тлі падіння всього ринку, потім вона трохи зросла після заяви Суркісів про судову перспективу, але все одно портфельні інвестори втратили 20-40 мільйонів доларів. Якщо серед портфельників дійсно є Суркіси, то цей удар для них вдвічі болючий.

Станом на 11 листопада капіталізація НВО дорівнювала 150 мільйонам доларів, але обсяг торгів паперами під тікером SMASH склав лише 32 тисячі гривень.

"Ці папери вже не цікаві. А тому майже ніхто не поспішає їх продавати - краще дочекатися якихось новин. Може, щось зміниться, а так - втрати очевидні", - сказав брокер.

Незважаючи на зухвалі заяви з боку представників Григоришина, вони запевнили, що "Енергетичний стандарт" готовий викупити частку братів Суркісів, щоб вичерпати конфлікт. Чи погодяться з цим самі брати, і наскільки благородними є наміри Григоришина, покаже час.

Реклама: