Нафтогаз України?

Нафтогаз України?

Середа, 6 жовтня 2010, 14:26 -
"Зараз іде висмикування коштів НАКу для східноукраїнських міст. Заборгованість цього регіону постійно зростає. Теплокомуненерго на сході не платять, розуміють, що їх Янукович не кине, адже є завдання виграти вибори".

Фінансовий стан "Нафтогазу України" не став таким стабільним, як це намагається продемонструвати влада. Коли у серпні 2010 року Кабмін затвердив фінансовий план компанії, то особливо наголошував, що він бездефіцитний.

Проте реально відсутність дефіциту "намальована" хіба що для Міжнародного валютного фонду, який вимагав врегулювати становище держкомпанії.

Насправді ж дефіцит може скласти не менш, ніж 1,2 мільярда доларів - суму, яку НАК повинен буде виплатити "РосУкрЕнерго" - спільному підприємству Дмитра Фірташа та російського "Газпрому" - відповідно до рішення міжнародного суду.

Прес-служба "Нафтогазу" відмовилася коментувати, чи передбачено у її фінплані кошти для колишнього посередника у схемах імпорту газу до України. Проте "Економічній правді" вдалося дізнатися, що насправді виділення цих грошей не заплановано, а це означає наявність прихованого дефіциту бюджету.

Реклама:

Більше того, кошти, які Верховна рада направила на оздоровлення "Нафтогазу", може бути повністю поглинені виплатами за боргом. Фактично, це цільова емісія прямо до кишень Фірташа та "Газпрому". Ось як це може статися.

Силіконові м'язи знову у моді

Верховна рада схвалила докапіталізацію "Нафтогазу" у досить непевний спосіб. Мінфіну дозволили випустити додатковий транш облігацій внутрішньої державної позики, щоби потім за ці облігації викупити додаткову емісію акцій "Нафтогазу".

Таким чином, нинішня коаліція продовжує підтримувати паливного монополіста тими ж методами, за які була ними критикована попередня прем'єр-міністр Юлія Тимошенко. Тоді йшлося про те, що "м'язи "Нафтогазу" накачують силіконом", адже, мовляв, облігації - це ще не гроші, і ними з "Газпромом" не розрахуєшся.

Минулий склад Кабміну конвертував облігації у гроші за допомогою державних банків та НБУ, вимінюючи папірці Мінфіну на золотовалютні резерви країни. Аналітики інвестиційних компаній вважають, що така практика продовжиться і 2010 року.

Зокрема, у коментарі ІК Astrum Investment Management стверджується: "Ми очікуємо, що Нацбанк знову стане кінцевим покупцем цих цінних паперів - або безпосередньо, або через державні комерційні банки".

Замість емісії позичать у росіян?

Проте політики та профільні енергетичні експерти допускають інший варіант. "Бютівець" Олександр Гудима пояснив, чому його фракція виступала проти ухвалення законопроекту про докапіталізацію.

"Уряд Тимошенко теж збільшував статутний фонд "Нафтогазу", але він не заявляв про створення СП з "Газпромом". А зараз це робиться для того, щоб ці облігації купили російські фінансові структури. Згадайте, хто давав НАКу гроші останніми місяцями. Тоді виникне можливість тиску на "Нафтогаз", - стверджує депутат.

Щоправда, цінні папери, що включаються до статутного фонду НАКу, випущені не ним, а Мінфіном, тобто і борг за ними можна вимагати тільки у Мінфіну. Однак для Гудими цей факт не виглядає переконливим.

"З нормальної точки зору, ви праві. Але ж ви знаєте, що зараз юристи в українських судах дуже легко доводять що завгодно. У тому числі - що це борг НАКу, і що за цими паперами можна претендувати на управління НАКом", - наполягає політик.

Керівник енергетичних програм Центру "Номос" Михайло Гончар також допускає такий сценарій, хоча й сумнівається у його реалізації.

"Статутний капітал підвищується, щоб узяти більше позик, які "Нафтогазу" вже ніхто не дає. Зараз імовірність отримання кредиту у російських банках підвищена. Все залежатиме від змісту угод. Мінфін зможе сказати потім, що грошей нема, і НАКу доведеться самому щось вирішувати з кредиторами", - зазначає експерт.

Росіяни вичікують?

Як на замовлення, виникли і відповідні законопроекти.

Раніше закон забороняв забирати газотранспортну систему за борги, але НАК і "Газпром" на вересневих зборах учасників ТОВ "Міжнародний консорціум з управління ГТС України" схвалили проект змін українського законодавства, які б дозволили брати участь в управлінні ГТС іноземним державам, у тому числі й Росії.

Про це, зокрема, заявляв директор компанії "Газпром збут Україна" Анатолій Подмишальський.

У тому, що відповідний дозвіл отримає благословення парламенту, сумніватися не доводиться. Більшість у Верховній раді голосує справно, а блокування трибуни блоком Юлії Тимошенко останнім часом результатів не дає.

НБУ емітує гроші для Фірташа?

Проте, незалежно від того, заберуть в України ГТС чи ні, Фірташ свої кошти отримає. Наразі слухання справи про повернення НАКом цій структурі 12,1 мільярда кубометрів газу підійшло до заключної стадії, потрапивши на розгляд Верховного суду. Тож, очевидно, незабаром НАКу таки доведеться виплачувати цей борг.

Спірний об'єм коштує близько 3 мільярдів доларів, у той же час, борг "РосУкрЕнерго" перед "Нафтогазом" становить 1,7 мільярда доларів. Різницю - 1,3 мільярда доларів - треба буде заплатити готівкою або газом.

Отже, майже 1 мільярд доларів, спрямований на підвищення статутного фонду НАКу, буде повністю поглинений виплатою його боргу перед "РосУкрЕнерго", якщо сторони домовляться не чіпати газ у сховищах і обмежитися грошовими розрахунками.

Якщо ж розрахунок буде проведено газом, то НАК недоотримає приблизно таку ж суму через зниження продажів.

Не забути про виборців

А ще у припливі коштів до НАКу зацікавлена Партія регіонів. За словами Олександра Гудими, це має допомогти їй зміцнити свій авторитет перед місцевими виборами.

"Зараз іде висмикування коштів НАКу для східноукраїнських міст. Заборгованість цього регіону постійно зростає. Теплокомуненерго на сході не платять, розуміють, що їх Янукович не кине, адже є завдання виграти вибори", - стверджує депутат. У результаті, за його словами, зараз ТКЕ заборгували 10 мільярдів гривень.

У "Газі України" називають іншу цифру - 4,66 мільярда гривень, а розмови про загострення регіонального дисбалансу неплатежів вважають надуманими.

Як видно з даних компанії, досить складно стверджувати, що вся електоральна база Партії регіонів перестала платити за газ. Однак суттєве зменшення платежів можна спостерігати у трьох регіонах, політична "блакить" яких традиційно була яскравіша за небо, - Донецькій і Луганській областях та Севастополі.

Втім, навіть тут "Газ України" доповідає про свої зусилля, нагадуючи, що протягом останніх місяців ініціював звільнення за неплатежі керівників "Дніпропетровських міських теплових мереж", "Житомиртеплокомуненерго", "Теплопостачання міста Одеси", "Одеської ТЕЦ", "Миколаївської ТЕЦ", "Сєвєродонецької ТЕЦ", "Лисичанської ТЕЦ", "Харківської ТЕЦ-5" і "Херсонської ТЕЦ".

Одним словом, бажаючих скористатися коштами, отриманими від докапіталізації НАКу, настільки багато, що навіть незрозуміло, чому обсяг вливань такий невеликий.

Реклама: