Україна удвічі збільшила імпорт горілки

Україна удвічі збільшила імпорт горілки

Вівторок, 5 жовтня 2010, 11:28 -
За перші сім місяців від'ємне сальдо у торгівлі досягло 3,5 мільярда доларів. Поки цю різницю НБУ може покрити за рахунок резервів, однак якщо у найближчий рік збережуться такі ж обсяги імпорту, як і влітку, то надовго золотовалютних запасів може не вистачити.

Україна так і не змогла переломити зовнішньоторговий дисбаланс. Щойно стала відновлюватися національна економіка, як почав стрімко зростати імпорт.

За перше півріччя імпорт виріс на 29,6%, але ще більше зростав експорт - на 33,5%, здебільшого - через високі світові ціни на метал.

Як наслідок, негативний перекіс в середині 2010 року сягав 2,5 мільярда доларів, стільки ж, як і 2009 року - 2,4 мільярда доларів. Однак вже у липні негативне сальдо виросло на 0,9 мільярда доларів, тобто майже на третину.

Стало очевидним, що грішми від експорту товарів цю дірку у зовнішньоторговому балансі закрити не вдасться, тож стабільність гривні доведеться підтримувати Нацбанку, витрачаючи золотовалютні резерви та кредит МВФ.

Реклама:

Експортери скористалися попитом

Пожвавлення світового попиту на метал та хімію давало шанс вітчизняним експортерам вирівняти зовнішньоторговий баланс країни. У травні був найменший 2010 року розрив між експортом і імпортом - 244 мільйони доларів, що удвічі менше, ніж у квітні. Сприяли цьому кілька факторів.

По-перше, у світі збільшувалися інвестиції у будівництво, як наслідок, зростав попит на метал.

По-друге, в цей період хімічні підприємства стали продавати азотні добрива, які поки дешевші за європейські та американські аналоги.

По-третє, експорту сприяла девальвація гривні, яка під час кризи подешевшала щодо долара на 52,5%.

У країни СНД, в основному за рахунок Росії, експорт у першому півріччі зріс у 1,4 разу, а в ЄС - на 42%. Стрімко закріплюється Україна на американських ринках - експорт збільшився у 1,3 разу.

Завоювати ж азійські ринки не вдалося: експорт підвищився лише на 14%. Однак на цих територіях Україна має кілька локальних перемог, переважно у країнах Близького сходу та Південно-східної Азії.

Так, у Бахрейн експорт виріс у 24 рази, Індонезію - у 2,4 разу, Камбоджу - у 25,5 разу, Малайзію - у 4,8 разу, Кувейт - 2 рази, Оман - 2 рази, Палестину - у 3,6 разу, Сінгапур - у 2,3 разу, Тайвань - у 10 разів. Варто додати, що з Азією Україна поки має позитивний баланс, хоча різниця між експортом та імпортом стрімко скорочується.

Експорт зростав переважно за рахунок сировинних і напівсированних товарів. Приміром, частка в експорті чорних металів виросла з 26,6% до 30,7%, руд - з 3,1% до 4,8%.

Із товарів з високою доданою вартість виріс експорт локомотивів та іншого залізничного обладнання - з 1,9% до 4,4%, здебільшого - завдяки зростанню попиту у Росії.

Суттєво підвищилася частка в експорті нафти та продуктів її переробки - з 4,2% до 7,2%.

Натомість, зменшилася частка зерна - з 9,2% до 4,5%, виробів з чорних металів - з 5,5% до 3,6%, добрив - з 2,5% до 1,7%. Аграріям не вдалося наростити продажі через непродуману політику уряду - неповернення ПДВ та створення перешкод для експорту хліба.

Частка видів товарів у експорті

Види продукції

Частка, %

Мінпродукти

12,9

Недорогоцінні метали

35,9

Механічні і електромашини

11,2

Транспортні засоби та обладнання

6,1

Продукти рослинного походження

6,4

Жири та олії

5,1

Готові харчові продукти

4,8

Джерело: Держкомстат

Проте вже у липні розрив між експортом та імпортом став збільшуватися. Сезонний попит на міндобрива впав. Складна економічна ситуація у Греції та інших слабких країнах ЄС призвела до зменшення інвестицій у будівництво, внаслідок чого знизився попит на український метал.

Світові ціни за липень-серпень зменшилися на 30%, що призвело до падіння експорту чорних металів на 20%.

Крім того, з початку 2010 року почала ревальвувати українська гривня, яка укріпилася на 1,8%, увійшовши до лідерів із зміцнення серед валют країн СНД. Як наслідок, конкурентоздатність українських товарів дещо впала.

Завозили бензин і алкоголь

Імпорт у 2010 році зростав не так швидко, як експорт, але збільшувався не у вартості, як вітчизняний експорт, а у фізичних обсягах. Частка імпорту з країн СНД сягає 43,4%, з ЄС - 40%, з Азії - 14%.

Суттєво виросла частка в імпорті електромашин - з 4,3% до 5,5%, наземних транспортних засобів - з 4,6% до 5,2%, руд - з 1,6% до 2,5%. Зменшилася частка в імпорті механічних машин - з 8,8% до 7,5%, фармацевтичної продукції - з 4,4% до 3,9%.

Цікаво, що найбільше росли поставки з країн, багатих на нафту і газ. Так, імпорт з Росії виріс удвічі, з Іраку - у 5,6 разу, Кувейту - у 10 разів, Саудівської Аравії - у 2,7 разу, Нігерії - у 13 разів.

Справді, поставки нафти і газу в Україну стрімко росли: за сім місяців імпорт нафти збільшився на 80%. Жваво завозили в Україну і світлі нафтопродукти. За вісім місяців їх імпортували 2,5 мільйона тонн, що на 8% більше, ніж за цей же період торік.

Часта груп товарів у імпорті

Види продукції

Частка, %

Мінеральні продукти

34

Енергетичні матеріали

31,6

Хімічна промисловість

11

Полімерні матеріали, пластмаси та каучук

6,1

Механічні і електромашини

13

Транспортні засоби та шляхове обладнання

5,7

Готові харчовi продукти

4,2

Джерело: Держкомстат

Для 2010 року характерний значний імпорт корисних копалин, що здебільшого було викликано зростанням економіки. Приміром, у двократному розмірі виріс імпорт вугілля та коксу, марганцевих та кремнієвих сплавів.

Імпорт мінеральних добрив підскочив у 2,4 разу - далося взнаки подорожчання газу для місцевих виробників і нижчі ціни у їхніх російських конкурентів.

Удвічі підскочив імпорт металопрокату, що викликано пожвавленням на ринку будівництва. У третьому кварталі подорожчав імпортний газ на 5% до 248 доларів за тисячу кубів, хоча фізичні обсяги поставки дещо скоротилися.

Далося взнаки і підвищення акцизів на алкоголь. За перше півріччя імпорт горілки виріс удвічі.

Як зазначають митники, зростання імпорту у грошовому еквіваленті викликано також і збільшенням митної вартості товарів, які проходять через кордон. Приміром, частка імпорту шкіряного взуття підвищилася на 30%.

Щоправда, самі митники постаралися, щоб у квітні імпорт майже зупинився, оскільки імпортери перестали розмитнювати свої товари.

Та й зараз через боротьбу митників з контрабандою, особливо одягу, взуття та товарів широкого вжитку, імпорт сильно ускладнений.

Країна вийде у мінус

Динаміка імпорту у липні-серпні свідчить, що 2010 рік Україна закриє із суттєвим від'ємним сальдо у зовнішній торгівлі. Прогноз Мінекономіки - мінус 300 мільйонів доларів, оцінка експертів - 1-6 мільярдів.

Зовнішньоторгівельне сальдо, 2004-2009 роки, мільярди доларів

Рік

Сальдо

2004

4,97

2005

0,67

2006

-3,06

2007

-8,15

2008

-14,5

2009

-4,3

2010

-0,3*

* - прогноз 

Джерело: НБУ

Причин для цього декілька.

По-перше, підприємства ГМК та хімічні заводи не зможуть збільшити експорт, бо світовий попит не пожвавлюється.

По-друге, імпорт товарів в Україну буде рости, оскільки економіка поступово відновлюється і потребує більше енергоносіїв та нового обладнання.

По-третє, через системне недофінансування АПК з боку держави та складні погодні умови урожай зерна виявився меншим за прогнози на 5 мільйонів тонн.

Експорт зернових гальмують митники, крім того, в Україні росте попит на імпортні продукти харчування. Зокрема, Мінагрополітики планує придбати 17 тисяч тонн сухого молока і 20 тисяч тонн тваринного масла для стабілізації ринку.

На щастя, зберігається позитивне сальдо у торгівлі послугами, зокрема, транзиті енергоносіїв, а золотовалютні запаси НБУ перевищують 30 мільярдів доларів. Отже, країна зможе частково покрити цей дисбаланс і підтримувати стабільний курс гривні.

Крім того, Україна має  можливість компенсувати дірку у зовнішній торгівлі грішми МВФ. Якщо ж імпорт буде рости такими темпами, як у липні, то навіть цих грошей може не вистачити на покриття дисбалансу.

І головне: за час кризи країна так і не налагодила виробництво, яке замінило б імпорт. Як наслідок, вона і далі втрачає ринки навіть традиційних для себе товарів. Про витіснення національного виробництва свідчить структура імпорту товарів.

Так, за вісім місяців збільшилося ввезення насіння олійних культур - на 46%, інших продуктів рослинництва - у 2,2 разу, цукру - у 5,5 разу, кам'яного вугілля - у 2,5 разу, добрив - у 2,4 разу, електромашин - на 65%, наземних транспортних засобів - на 46%, взуття - на 50%.

Реклама: