"Економічна правда" запрошує на конференцію "Відбудова України: чому не слід відкладати до перемоги"

Депозитні ставки можуть знову зрости?

Депозитні ставки можуть знову зрости?

Понеділок, 4 жовтня 2010, 16:33 -
За рахунок зростання курсу долара населення отримало ефект від девальвації гривні. Тепер, продаючи долари, воно отримує більше гривні, яка і осідає на рахунках банків. Якщо порівняти ці суми, то стане зрозуміло, що населення збідніло на 8 мільярдів доларів, які "згоріли" у процесі девальвації гривні.

До кризи підприємства активно використовували депозити в банках. Крім поточних рахунків, вони користувалися вклади на різний термін.

Великі промислові групи, страховики, інвестиційні фонди тримали в банках великі суми, під які вибивали особливі відсотки. Зокрема, коли завалився "Надра Банк", тривогу підняли відразу сотні структур, які тримали там мільярди гривень.

2010 року підприємства депозитами перестали цікавитися. Перед ними стоїть протилежне завдання - вивести гроші з-під уваги держави, яка відкрила полювання за податками, і пустити їх в обіг.

"На поточний момент підприємства зайняті більше переведення коштів в готівку, ніж розміщення на банківських рахунках. За вісім місяців приріст депозитів юридичних осіб склав тільки 13,3 мільярдів гривень, із них 80% припадає на депозити бюджетних структур", - розповів в коментарі "Економічній правді" президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Реклама:

Зате населення, яке в 2008-2009 році судорожно вилучало гроші з банків, стало нести їх назад. Адже для фізичних осіб альтернативи все ще немає.

Банки, які ще на початку року боялися залишитися без грошей, вже кілька місяців не знають, куди їх дівати. Приблизно з березня 2010 року вони живуть в атмосфері надлишкової ліквідності.

Орієнтовно, 7-8 мільярдів гривень лежать на окремому рахунку в НБУ - виведені з обороту, 22-28 мільярдів перебували на коррахунках, і в різний час до 14-15 мільярдів вилучав НБУ через продаж депозитних сертифікатів.

Разом, по максимуму до 50 мільярдів вільних гривень, які банки страшенно бояться пускати на кредитування.

Саме надлишок грошей спонукав фінансистів знижувати ставки за депозитами населення. За оцінкою начальника управління методології, розробки та впровадження продуктів роздрібного бізнесу АБ "Київська Русь" Вікторії Попович, в 2010 році ставки в середньому зменшуються на 1% кожні 1-2 місяці.

Системне зниження

У серпні власники депозитних вкладів у різних банках отримали "листи щастя". В них повідомлялося, що процентна ставка за їхнім внеском знижується в односторонньому порядку.

"Економічна правда", дізнавшись про таку тенденцію, звернулася з питаннями в декілька великих банків. Жоден з них не зізнався, що робив розсилку. Зате сам факт, що ставки знижувалися, заперечувати не стали.

"За 2010 рік Ощадбанк неодноразово знижував відсоткові ставки, останнє зниження було 25 серпня цього року. Воно торкнулося всіх груп депозитів і всіх валют. З початку року процентні ставки знизилися до 5% за короткостроковими вкладами", - повідомили "ЕП" у прес-службі установи.

"Зниження ставок за депозитними вкладами фізичних осіб в 2010 році - явище перманентне. Дійсно ставки знижувалися в серпні, і однозначно будуть знижуватися у вересні-жовтні. Причини відомі всім: надлишкова ліквідность банківської системи при неможливості здійснювати повноцінні активні операції", - зазначив директор департаменту організації продажів Банку "Фінанси та Кредит" Ігор Шевченко.

За його словами, зниження ставок торкнулося всіх груп депозитної лінійки, але найбільш суттєві зміни відбулися в сегменті коротких і надкоротких. Зокрема, вкладів на 1-3 місяці і до 30 днів. Однак найбільш відчутних втрат зазнали клієнти, які розміщували вільні кошти на валютних депозитах, при цьому ставки за вкладами у євро "просіли" в декілька раз.

"У банках відбувається системне зниження процентних ставок по всіх видах депозитних вкладів. Особливо сильно зниження торкнулося короткострокових депозитів", - підтвердила його слова Попович.

Втім, всі банки стверджують, що за вже укладеними депозитними договорами ставка не переглядається. Домовилися під 16% - так і буде до кінця терміну. Виняток можуть становити або пролонговані, або рідкісні види вкладів - наприклад, з плаваючою ставкою.

"Передбачено, що процентна ставка в період дії вкладу є фіксованою. При цьому, якщо внесок припускає режим поповнення, то поповнення здійснюються за чинної на дату поповнення процентної ставки даного виду вкладу", - пояснила виконавчий директор роздрібного бізнесу банку "Хрещатик" Марина Нестеровська.

Скільки хочуть платити банки?

Сьогодні за депозитами у гривні банки платять 14-16% річних, у доларах - 6-10%, у євро - 5-7%. "Ціна" валюти вже вважається справедливою - процентні ставки за вкладами впали відразу ж після того, як банкам заборонили видавати кредити в доларах і євро. А ось гривню ще чекає здешевлення.

Зниження ставок вигідно, як мінімум, з однієї причини. "Банківська система налаштована на зниження собівартості залучених ресурсів з метою розвитку попиту на кредитні програми", - розповіла Нестеровська.

"Економічна правда" попросила банки назвати рівень процентних ставок, який вони вважають бажаним для себе.

Вікторія Попович з банку "Київська Русь" дала універсальну формулу. З її слів, економічно обґрунтованим вважається рівень процентних ставок за депозитами, що перевищує рівень інфляції на 1-2%.

"Потенціал для зниження ставок на сьогодні складає 5 %. За прогнозами, рівень інфляції в 2010 році не перевищить 12-13%, що є нижнім порогом для зниження процентних ставок по депозитах", - зазначила вона.

За прогнозами Попович, при існуючих темпах зниження відсоткові ставки досягнуть граничного рівня вже до кінця 2010 року.

При цьому вона пропонує врахувати той факт, що кінець року характеризується традиційним дефіцитом ресурсів, тому зниження ставок може відкластися ще на 2-3 місяці. Таким чином, їхнє зниження зупиниться до березня 2011 року.

"Оптимальний рівень процентних ставок за вкладами на термін 6 місяців і 1 рік у національній валюті повинен бути в межах 12% і 13% відповідно. Такий розмір процентної ставки можна очікувати в 2011 році", - вважають в Ощадбанку.

Ігор Шевченко з "Фінансів і Кредиту" вважає, що в ідеалі ставка залучення річний гривні повинна становити не більше 14% річних. Це дасть можливість кредитувати населення під 16-18% у гривні.

"Точні терміни визначити досить важко, але якщо взяти тренд останніх трьох кварталів то це період лютий-березень 2011 року, не раніше. Знову таки, за умови стабільного ринку. Враховуючи новорічні свята, період спаду в процесі нагромадження, а так само деяку нервозність на політичній арені напередодні місцевих виборів, очікуване зниження може не настати в принципі ", - вважає він.

Строк депозитів зростає

Для внеску люди все частіше обирають гривню. З одного боку, за неї, платять більше. З іншого боку, люди перестали боятися чергового витка девальвації, і стали боятися ревальвації.

"На поточний момент саме ревальвація гривні штовхає населення активно розміщувати гроші на банківські депозити. Якщо ревальвація буде посилюватися, то й приплив грошей на депозит саме гривні буде збільшуватися. Але існує проблема. Якщо буде введений податок на депозити, то обсяги припливу депозитів сповільняться", - вважає президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Також населення дуже швидко забуло, як банки не повертали гроші, а деякі не повернуть ніколи. Бачачи неухильне зниження ставок, люди поспішають отримати максимально можливу ставку на максимально довгий термін.

"Типовим на початку року був внесок з вільним режимом і досить високою процентною ставкою. У подальшому переваги складалися на користь 3, 6 місячних внесків. Зараз тенденція до збільшення такого строку до 12 місяців. Все визначає прибутковість і програми лояльності", - розповіла Нестеровська.

Попович також підтвердила, що серед вкладників банку акцент змістився в бік збільшення терміну депозитного вкладу.

"Найбільшим попитом користуються вклади на 1 рік і більше, такі вклади займають більше 70% у структурі депозитного портфеля банку. Укладаючи довгострокові депозитні договори, вкладники намагаються на більший термін зафіксувати процентну ставку", - каже Попович.

Є ще одна тенденція.

"Якщо раніше клієнти диверсифікували свій депозитний портфель тільки заощадженнями у різних валютах, то тепер досвідчені вкладники розпоряджаються своїми коштами більш грамотно - розміщують їх на різні види вкладів: інноваційні і стандартні. Такий підхід в корені міняє ринок депозитів і робить актуальним банківські продукти, що поєднують у собі прибутковість і доступ до коштів", - відзначає член правління з роздрібного бізнесу ВАТ "Банк Форум" Кшиштоф Кужьбік.

Переваги клієнтів змінювалися протягом 2010 року. На початку року лідерами продажу були вклади у валюті на термін 1-3 місяці.

Вельми затребуваними були так звані надкороткі вклади, терміном до 30 днів. Населення воліло знімати відсотки щомісячно і вибирали вклади, які можна достроково повернути без втрати відсотків або з мінімальною втратою. Сподіваючись на краще, люди цікавилися вкладами, які можна поповнити.

"Сьогодні превалюють такі тенденції: депозити у гривні, строком 6-9-12 місяців, з чітким акцентом до 12-місячних вкладів. Також актуальні виплата процентів в кінці строку і можливість поповнення вкладу", - зазначив експерт банку "Фінанси та Кредит".

Він прогнозує, що в 2011 році будуть популярні вклади в гривні строком на рік і більше, з виплатою відсотків в кінці терміну або щомісячною капіталізацією. Усе ще затребуваною буде опція поповнення вкладу та часткового зняття коштів з втратою відсотків за останній квартал або півріччя.

Скільки ще грошей залишилося у населення?

"Ми очікуємо, що темп приросту депозитів в банківській системі в 2010 складе 20-25%", - зазначив Кужьбік.

"Вважаємо, що не менш, ніж на 1/3 від початку року", - додала Нестеровська. 

Прогноз майже збувся. За перші вісім місяців цього року населення наростило залишки на своїх депозитах майже на 20%. З них у гривні - на 30%.

До початку вересня, населення вже поклало на депозити стільки валюти, скільки на них лежало до кризи - приблизно 15,3 мільярда доларів.

А оскільки курс змінився, то в гривневому еквіваленті сума навіть перевищила докризову в 1,6 рази. А обсяг вкладів у національній валюті виявився навіть більшим - 128,9 мільярда проти 126 у вересні 2008 року.

Втім, президент Українського аналітичного центру Олександр Охрименко відзначив, що зростання депозитів населення в банках є удаваним.

"Це не реальне зростання заощаджень, а просто математичний ефект. За рахунок зростання курсу долара населення отримало ефект від девальвації гривні. Тепер, продаючи долари, воно отримує більше гривні, яка і осідає на рахунках банків. Але, якщо перерахувати депозитні вкладення населення на поточний момент за курсом долара до кризи, то стане зрозуміло, що воно збідніло на 8 мільярдів доларів, які "згоріли" у процесі девальвації гривні ", - вважає експерт.

Чи продовжить населення нести гроші в банки далі - велике питання. "Планується, що ринок депозитів фізичних осіб в кінці 2010 - 2011 роках буде тільки збільшуватися", - ухильно повідомили в Ощадбанку.

Але може виявитися і так, що населенню просто ніде буде брати гроші. Шевченко вважає, що без реального зростання монетарної бази немає передумов говорити як про збільшення обсягів залучення, так і збереженні їх на такому ж рівні.

"Ми, по суті, вже зараз починаємо "пригальмовувати", тому що гроші в "панчохах" і "матрацах" закінчилися", - зазначив експерт.

Якщо це дійсно так, банки дуже поспішають зі зниженням процентних ставок. Якщо ще й НБУ вимагатиме достроково повернути рефінансування, що цілком логічно на тлі надлишку грошей в системі, то дуже скоро ставки по депозитах населення знову можуть злетіти до небес. До того ж восени очікується черговий виток інфляції.

Реклама: