Всі доходи українців підуть на харчі?

Всі доходи українців підуть на харчі?

Четвер, 9 вересня 2010, 16:28 -
Перш за все, Кабмін "заморозить" ціни на гречку шляхом внесення цього продукту до переліку соціально значущих товарів. Не виключно, він обмежить рентабельність торгових точок. Однак ці дії навряд чи охолодять інфляцію, яка восени стрімко набирає обертів.

Сподівання уряду на низьку інфляцію виявилися марними. У серпні споживчі ціни виросли на 1,2%, поставивши хрест на чотирьох місяцях дефляції.

З початком осені ціновий маховик лише набиратиме силу, тож невдовзі знову спостерігатиметься двозначний рівень інфляції.

Виробники ще влітку встигли відреагувати на негативні очікування населення щодо низького врожаю та зростання цін на житлово-комунальні послуги, підвищивши ціни на основні товари.

Реклама:

Дорогий серпень

В уряді сподівалися, що і в серпні інфляція буде або нульовою, або із знаком "мінус". Сезонне зниження цін на продукти харчування мало б компенсувати серпневе подорожчання газу на 50%. І справді, востаннє у цьому місяці інфляція була високою 14 років тому, у 1996 році, - 5,7%.

Серпнева інфляція у 2010 році на рівні 1,2% призвела до того, що з початку року зростання споживчих цін становить 4,3%, тоді як у держбюджеті-2010 закладений річний показник 9,7%.

За даними Держкомстату, серпневий стрибок викликаний зростанням цін на житлово-комунальні послуги на 9,6%. Оскільки "комуналка" складає 11% споживчого кошика, то це найбільше вплинуло на інфляцію.

Оскільки місцева влада буде переглядати тарифи на початку опалювального сезону, то нового зростання цін варто очікувати вже у вересні-жовтні. У цей період, прогнозують у Мінекономіки, інфляція буде рости на 2-2,5% на місяць.

Сподівання, що дорогу "комуналку" компенсують дешеві харчі, виявилися марними. Спека спричинила зменшення врожайності зернових та овочів. Отже, продукти у вересні-жовтні будуть не дешевшати, а стрімко дорожчати.

Темпи інфляції в Україні, 2010 рік, %

Січень

1,8

Лютий

1,9

Березень

0,9

Квітень

-0,3

Травень

-0,6

Червень

-0,3

Липень

-0,2

Серпень

1,2

Джерело: Держкомстат

Висока інфляція невигідна для влади, адже зростання цін за умови низького росту економіки, прогноз уряду - 4% на рік, призведе до зубожіння населення.

Спекотні продукти

Тривала посуха призвела до зростання цін не тільки в Україні, але й у Росії, проте там інфляція  менша - 0,6% за серпень, за рік прогнозують 7%. І це при тому, що Росія постраждала від посухи значно більше, ніж Україна. ЄС тримає низькі темпи інфляції - у серпні вона уповільнилася до 1,6% у річному вимірі.

В Україні продукти дорожчають не лише через посуху, але й недофінансування галузі. У 2009 році уряд усунувся від фінансування програм з підтримки АПК, не повертав борги трейдерам, невчасно сплачував дотації власникам худоби.

Як наслідок, вже у серпні стали стрімко дорожчати продукти: хліб - на 2,4%, масло - на 5,8%, алкоголь і тютюн - на 3,7%, молоко, сир і яйця - на 2,3%. Ситуація у м'ясо-молочній галузі не змінилася на краще. Поголів'я худоби і далі скорочується, дорожчають корми, відповідно, зростає у ціні і продукція.

Невтішні і споживчі настрої населення. За даними МЦПД, українці очікують прискорення темпів інфляції в осінньо-зимовий період, зростання рівня безробіття і уповільнення розвитку економіки.

Населення не збирається купувати товари тривалого користування. Свої доходи люди витрачатимуть передусім на харчі. Це свідчить про можливі нові цінові ажіотажі на ринку продуктів, адже населення схильне запасатися їжею.

Як приклад - ціновий сплеск на гречку, яка подорожчала більш ніж удвічі. На ажіотажний попит вплинули новини про дефіцит продукту у Росії та негативні очікування бідного населення, яке запасається цим продуктом на чорний день.

Дотепники жартують, що гречка стала дорожчати, бо її скупили політичні партії для своїх традиційних передвиборних подарунків.

Ситуація з картоплею набагато серйозніша. У 2010 році її зібрали значно менше, ніж зазвичай, але товару цілком вистачає для потреб населення.

Тим не менше, через негативні очікування ціни на цей продукт уже виросли на 50%. Оскільки понад 90% картоплі вирощується приватними господарствами, то держава ніяк не зможе змусити їх продавати картоплю дешевше.

"Комуналка" розкручує ціни

З початком опалювального сезону інфляційну естафету перебирає "комуналка". Під тиском МВФ Кабмін з 1 серпня підняв ціни на газ для населення на 50%, що, за підрахунками експертів, розкрутить маховик інфляції на 5% за рік. Тарифи на житлово-комунальні послуги зростуть в середньому на 30%.

Оскільки у 2010 році пальне вже подорожчало на 30-40%, то далі зростатиме вартість мазуту і опалення загалом, що позначиться на цінах на товари.

Виробники вже відреагували на подорожчання газу для населення. Так, у серпні ціни виробників промислової продукції зросли на 0,9% порівняно з липнем, а порівняно з серпнем 2009 року - на 23,3%. Оскільки інфляція реагує на цей показник із запізненням, то у вересні він може перевищити 2%.

Тепер рівень інфляції залежатиме від того, на скільки місцева влада підвищить ціни на комунальні послуги, і чи вистачить у держави грошей на субсидії бідним.

Експерти вважають підвищення цін на "комуналку" необхідним кроком. Він, мовляв, підвищить рівень інфляції, але дозволить зменшити державні витрати.

"Україна живе в умовах двозначного зростання цін вже кілька років, і 10-12% інфляції на рік - не катастрофа", - каже економіст ІК "Тройка Діалог Україна" Ірина Піонтківська.

За її словами, це сповільнює тренд до зниження банківських процентних ставок, але великий дефіцит бюджету і субсидування споживання газу за рахунок бюджету призводить до того, що уряду треба позичати гроші у банків.

"Ставки залишаються високими, бо банкам вигідніше купувати державні облігації, ніж кредитувати реальний сектор, адже це менш ризиковий і короткостроковий заробіток. А от погана прогнозованість і висока мінливість інфляції справді погано впливає на економіку", - додала Піонтківська.

Головний економіст інвесткомпанії Dragon Capital Олена Білан побачила зовнішній фактор. "Якби не було вимоги МВФ збільшити тарифи, то уряд міг би відкласти прийняття цього рішення, але врешті-решт змушений був би підвищити їх не на 50%, а щонайменше удвічі", - сказала вона.

Уряд "загасить" ціни?

Люди зовсім не відчули чотирьох місяців дефляції. Ціни падали лише щодо попереднього місяця, а щодо такого ж періоду минулого року - лише росли.

Достатньо порівняти літні ціни на оптових ринках у 2009 році та 2010 році. Торік картопля коштувала 1,5-2 гривні за кілограм, 2010 року - 3,5 гривні за кілограм, цибуля - 2,2 і 4,5 гривні за кілограм, огірки - 2,25 і 5-6 гривень за кілограм.

Україна вже кілька років живе в умовах високої інфляції, причому ціни ростуть і при падінні, і при незначному зростанні економіки. У такій ситуації уряду буде складно виконати свої обіцянки перед МВФ не нарощувати дефіцит бюджету.

Як відомо, Кабмін погодився не збільшувати зарплати бюджетникам, продовжити пенсійний вік для жінок на півроку кожен рік і зрівняти внутрішні ціни на газ з імпортними. Однак за умови, коли доходи населення не ростуть, а їх ще з'їдає інфляція, втримати високий рейтинг владі буде непросто.

Аби мінімізувати наслідки зростання цін напередодні виборів, уряд, скоріш за все, стримуватиме інфляцію адміністративними методами.

Перш за все, Кабмін "заморозить" ціни на гречку шляхом внесення цього продукту до переліку соціально значущих товарів. Не виключно, він також обмежить рентабельність торгових точок. Однак ці дії навряд чи призведуть до охолодження інфляції, яка восени стрімко набирає обертів.

Реклама: