Хліб дорожчає, інфляція піде на рекорд?

Хліб дорожчає, інфляція піде на рекорд?

П'ятниця, 3 вересня 2010, 12:39 -
Процес стартував уже 1 вересня. Причому почався він у Донецьку - негласній столиці Партії регіонів. У цьому місті у перший день осені подорожчав увесь хліб. Зокрема, за буханець "Бердянського", який 31 серпня коштував 3,75 гривні, нині покупець мусить заплатити 4,2 гривні.

Ще в липні-серпні хліб дорожчав лише в окремих регіонах України. Преса писала про зростання цін у Севастополі, Черкаській і Одеській областях.

Однак то були лише поодинокі спроби пекарів реагувати на подорожчання борошна. Влада намагалася придушити такі небезпечні для неї зазіхання, тож до вересня ціни на хліб в Україні встояли, ігноруючи очікування деяких експертів.

"За останні три тижні на 35% зросли ціни на всі види борошна, з 1 жовтня має підвищитися мінімальна зарплата, а з 1 серпня на 15% подорожчав газ для промислових підприємств. Все це впливає на кінцеву ціну хліба", - розповів у кінці серпня гендиректор об'єднання "Укрхлібпром" Олександр Васильченко.

За його словами, зараз урядовці розмірковують, як втримати зростання цін. "Кабмін вирішив задіяти ресурси Аграрного фонду і відпускати борошно підприємствам за цінами, які були до підвищення. Це на найближчий місяць стримає ціни", - переконаний керівник пекарської асоціації.

Реклама:

Справді, уряду є над чим замислитися: попереду місцеві вибори, президент нервує з приводу подорожчанням гречки, тому подорожчання хліба владі не на руку.

Втім, чудес не буває. Якщо зростає собівартість виробництва, то для забезпечення мінімальної рентабельності пекарі змушені або підвищувати ціни, або вимагати від влади бюджетних дотацій. Однак грошей у державному і місцевих бюджетах катастрофічно не вистачає навіть на поточні витрати.

У підсумку з'явився проект постанови "Про деякі питання ціноутворення на окремі соціально значущі продовольчі товари". По суті, Кабмін "відпустив" ціни на хліб.

Документ, зокрема, передбачає скасування обмеження граничного рівня рентабельності пекарів при виробництві хліба масових сортів.

Замість нього діятиме новий порядок декларування зміни оптових цін на продовольчі товари, що передбачає розмір загальної торговельної надбавки на хліб на рівні 15% до оптової ціни виробника.

Крім того, вносяться зміни до поняття "соціальний хліб". Державне регулювання планується залишити тільки для хліба масових сортів - "продукції вагою понад 500 грамів з борошна пшеничного вищого, першого і другого сортів, борошна житнього та їх суміші простої рецептури без додавання цукру, жиру, інших наповнювачів".

Тобто найбільш популярні сорти хліба, у складі яких є яйця і молоко, уже не належать до категорії "соціальний хліб". За прогнозами експерта Івана Паніна, улюблені українцями батони, частка яких у загальній структурі вітчизняного ринку хліба становить 30-35%, відразу подорожчають на 13-23%.

Процес стартував уже 1 вересня. Причому почався він у Донецьку - негласній столиці Партії регіонів. У цьому місті у перший день осені подорожчав увесь хліб. Зокрема, за буханець "Бердянського", який 31 серпня коштував 3,75 гривні, нині покупець мусить заплатити 4,2 гривні. Зростання становить 12%.

У Державній інспекції з контролю за цінами у Донецькій області визнали: хліб подорожчав. "Заводи підвищили ціни лише на несоціальні сорти. Якщо у вас є інші факти, звертайтеся, ми вийдемо на перевірку", - пообіцяли в інспекції.

Як з'ясувалося, інспекція не може проконтролювати всі дрібні торгові точки, хоча сигнали про подорожчання соціальних сортів хліба є. "Цілий день дзвонять, кажуть, що на 30 копійок підвищилися ціни. Можливо, в кіосках, які перепродають хліб, ціни зросли, ми ж перевіряємо лише магазини", - розповіли в інспекції.

Можна не сумніватися, що шляхом Донецька невдовзі підуть інші регіони. У деяких містах у зв'язку з місцевими виборами влада знайде якісь резерви для утримання цін на хліб. Втім, цей продукт подорожчає і там, але не у вересні, а в листопаді.

Постанова Кабміну відредагувала не тільки ціни на хліб. Відтепер держава не регулюватиме вартість вершкового масла, варених ковбас вищого ґатунку, сиру жирністю понад 5% і молока жирністю понад 2,5%.

До "соціальних" м'ясних продуктів тепер належатимуть лише свинячий та яловичий фарші, яловича грудина, лопатна частина свинини і тушки курки.

Слід зауважити, що, крім борошна, хліба і м'ясопродуктів, останнім часом значно дорожчають молоко і молочні продукти, яйця, цукор, картопля і всі види круп. Крім того, у серпні на 1,9% зросли в ціні фрукти, а невдовзі подорожчають і овочі.

Таким чином, починаючи з вересня, інфляція в Україні різко прискориться. А недавній прогноз Нацбанку про інфляцію за підсумками 2010 року на рівні 12% виглядає невиправдано оптимістичним.

До кінця року споживчі ціни зростуть щонайменше на 3%, тому мінімум 13-відсоткове збільшення інфляції буде зафіксовано лише у вересні-грудні. Якщо ж врахувати, що за січень-липень ціни вже зросли на 3,1%, і припустити, що у серпні вони збільшаться ще на 1%, то інфляція у 2010 році може скласти 17-18%.

Крім того, у квітні 2011 року країну очікує ще одне 50-відсоткове подорожчання газу для населення і підприємств теплокомуненерго. Причому у меморандумі уряду з МВФ сказано, що ціна на газ буде підвищуватися і надалі - кожні півроку. Тобто у жовтні 2011 року паливо може знову подорожчати.

Нема упевненості і щодо спроможності Нацбанку утримати гривню від девальвації. Директор Інституту трансформації суспільства Олег Соскін пророкує зростання курсу долара до 10 гривень за долар вже у жовтні-листопаді 2010 року.

"Якщо вони не перестануть друкувати гроші, то до грудня курс становитиме 12 гривень за долар. По суті, відбудеться девальвація національної валюти. Зарплати знеціняться, народ збідніє. Цей неминуче", - пророкує експерт.

Якщо так станеться, різко зростуть ціни на всі імпортні товари, включаючи імпортні енергоносії. У підсумку, споживчі ціни 2011 року можуть вирости навіть більше, ніж у рекордному з інфляції 2000 році, коли вона досягла 25,8%. Українцям варто готуватися до дуже нелегких часів вже у найближчому майбутньому.

Реклама: