Ахметов створить Перший донецький міжнародний банк

Ахметов створить Перший донецький міжнародний банк

П'ятниця, 10 вересня 2010, 10:50 -
"Наше законодавство не зовсім адаптоване до європейської практики об'єднання, де все гарно і злагоджено. У нас все зводиться до того, що треба закрити те, що було, і відкрити по-новому. Процедура важка, пов'язана з тимчасовими зупинками роботи".

Людина, яку вважають найбагатшою в Україні, вирішив заощадити.

Група СКМ, яка контролюється бізнесменом Рінатом Ахметовим, об'єднає два свої банки - Перший український міжнародний банк і Донгорбанк.

Найбільш логічне пояснення такого рішення - бажання заощадити на утриманні структур.

У січні 2010 року член наглядової ради ПУМБ, директор з розвитку бізнесу СКМ Ілля Архипов говорив, що група вивчає можливі варіанти розвитку. Він пообіцяв, що через півроку СКМ назве нові орієнтири.

Реклама:

Його слова ставили хрест на попередньому варіанті розвитку фінансового блоку СКМ. Він допускав, що ПУМБ стане універсальним банком національного масштабу, орієнтованим на середній клас, а Донгорбанк розглядався як регіональний корпоративний банк.

Як повідомили у четвер джерела "Економічної правди", об'єднання двох банків - доконаний факт, хоча формально рішення ще не прийнято.

У СКМ факт злиття не спростували, але пояснили, що наразі не можуть дати розгорнутої інформації. Для цього потрібно мати конкретні рішення акціонерів, а таких рішень нема.

"Одним з можливих сценаріїв подальшого розвитку банківського бізнесу СКМ є об'єднання банків групи. Остаточне рішення з цього приводу ще не прийняте. Очікується, що його приймуть протягом найближчих тижнів. Про це ми повідомимо додатково", - повідомили "ЕП" у головному підприємстві групи Ахметова.

Поки що без відповіді залишається багато питань, пов'язаних з майбутнім злиттям. Зокрема, щодо майбутньої назви установи. Імовірно, Донгорбанк увіллється в ПУМБ і зникне як бренд.

Опитані "Економічною правдою" експерти сходяться на думці, що основна причина об'єднання - економія. У світовій практиці такий процес називають концентрацією або укрупненням.

Експерти припускають, що бізнеси продовжать існувати, а от працівників бек-офісу, бухгалтерії, а також прибиральниць і водіїв частково скоротять. Очевидно, саме так вирішив заощадити найбагатший бізнесмен в Україні.

"Мабуть, їм не вистачає грошей на утримання. Чиста економія. Тобто вони "заощадять на прибиральницях", - каже президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

З ним погоджується заступник голови одного з середніх банків.

"Тут усе зрозуміло: Рінат оптимізує, заощаджує на управлінні. Я тільки не розумію, навіщо з двох юросіб робити одну. Є два нормальні стабільні банки. Ліпше було б перевести активи, а ліцензію Донгорбанку продати. Ліцензія ж теж має цінність. Може, вони вирішили "качнути" капіталізацію і потім продати банк?" - розмірковує він.

На думку Охріменка, під час об'єднання СКМ зіткнеться з кількома проблемами.

По-перше, в Україні вкрай складно отримати великий позитивний ефект від злиття.

"У нас концентрувати прибуток за рахунок об'єднання банків неможливо. Об'єднання не означає, що буде удвічі більше клієнтів, удвічі більший капітал, і банк принесе такий же дохід. Як показав досвід, частина клієнтів втрачається. Під час об'єднання менеджмент працює погано, бо ніхто не знає, чи залишиться", - відзначив Охріменко.

По-друге, українське законодавство не адаптоване до європейської практики об'єднання. "У нас все зводиться до того, що треба закрити те, що було, і відкрити по-новому. Процедура важка, пов'язана з тимчасовими зупинками роботи", - розповів експерт.

По-третє, часто під час реорганізації йдуть найкращі менеджери. З організаційної точки зору, процес об'єднання дуже нервовий.

"В офісах поширюються чутки, що когось звільнять. Зазвичай вони не підтверджуються. У підсумку, через місяць-два люди "розхитуються", управляти ними неможливо. Ефективні менеджери не можуть і не хочуть працювати в умовах безладу", - підкреслив Охрименко.

Втім, експерти не пророкують об'єднаному банку великих проблем - занадто потужна група стоїть у нього за спиною. З іншого боку, від нього не чекають і різкого посилення позицій на ринку.

"Вони себе спокійно почувають, міцно "сидять на клієнтах". ПУМБ більше роздрібний, Донгорбанк - регіональний. Коли були криза, в них накачали ліквідності і закрили питання. Прибуток - взагалі не визначальний момент для таких установ", - підкреслив заступник голови одного з банків.

На думку аналітиків ІК Phoenix Capital, найкращим часом для завершення угоди буде 2011 рік.

Охріменко називає більш віддалені терміни. Він посилається на досвід об'єднання Укргазбанку з "Народним банком": формально, тобто за паперами, злиття тривало три місяці, а реально, за процедурами, - більше року.

Реклама: