Мінфін не дав банкам заробити

Мінфін не дав банкам заробити

Середа, 4 серпня 2010, 11:35 -
Головним розчарування для ринку став мізерний обсяг емісії. Загальна заборгованість з ПДВ становить 21,3 мільярда гривень. З них - 3,2 мільярда мали отримати перші 945 щасливчиків. Але минув лише місяць, і в списку залишилися 705 підприємств, кожне з яких отримає в середньому по 69 тисяч гривень.

У 2010 році, на тлі замороженого кредитування, весь фінансовий ринок планував заробити на ПДВ-облігаціях. Схема була простою - скупити папери з великим дисконтом, і тримати до погашення.

Однак уряд поки не дав заробити нікому. Дебютний випуск ПДВ-ОВДП зразка 2010 приніс потенційним покупцям повне розчарування.

4 серпня Міністерство фінансів оголосило про емісію першого траншу ПДВ-облігацій. Повідомлення шокувало ринок, адже обсяг емісії замість 3,2 мільярдів гривень склав лише 48,5 мільйонів. Нерезиденти, банки та інвесткомпанії, які готувалися до ажіотажного скуповування, залишилися ні з чим.

"2 серпня 2010 року Міністерство фінансів здійснило перший випуск облігацій для оформлення відшкодування податку на додану вартість... Випуск облігацій було здійснено згідно Реєстру інвентаризації платників податку, наданого ДПАУ та затвердженого Міністром фінансів України. До затвердженого реєстру увійшло 705 платників податку, які мали незначний обсяг заборгованості. Загальна сума відшкодування ПДВ облігаціями складає 48 453 тисяч гривень", - повідомив у вівторок Мінфін.

Реклама:

[B]

Як розповіли "Економічній правді" в одному з банків, в міністерстві існує давня практика: фактичний випуск відбувається через кілька днів після підписання формального рішення.

Це означає, що реально папери з'являться на ринку 4-5 серпня.

Параметри випуску ПДВ-ОВДП

Номінальна вартість однієї облігації 1 000 грн.
Сплата доходу та амортизації здійснюється 31 січня 2011 року, 1 серпня 2011 року, 30 січня 2012 року, 30 липня 2012 року, 28 січня 2013 року, 29 липня 2013 року, 27 січня 2014 року, 28 липня 2014 року, 26 січня 2015 року, 27 липня 2015 року.
Дата повного погашення облігацій - 27 липня 2015 року.
Міжнародний ідентифікаційний номер цінних паперів зазначеного випуску облігацій UA4000078141.

Джерело: Мінфін

Безумовно, головним розчарування для ринку став мізерний обсяг емісії. На початку липня повідомлялося, що загальна заборгованість з податку становить 21,3 мільярда гривень. З них - 3,2 мільярда отримають перші 945 щасливчиків. У середньому, приблизно по 3,4 мільйона на компанію.

Але минув лише місяць, і в списку залишилися 705 підприємств, кожне з яких отримає в середньому по 69 тисяч гривень.

"Ми вважаємо дану емісію формальним кроком, який уряд здійснив у зв'язку з тимчасовим цейтнотом і необхідністю відрапортувати про запуск програми. Одночасно, невеликий формальний випуск свідчить про те, що уряду знадобиться значний період часу для випуску основної суми заборгованості", - вважає фінансовий аналітик Astrum Investment Management Сергій Фурса.

"Рішення на 48 мільйонів стало для мене сюрпризом. Ринок здивований, тому що це дуже мало", - розповів начальник аналітичного управління інвестиційної групи "Спарта" Сергій Ягнич.

За його словами, ринку цікаві випуски паперів обсягом від 500 мільйонів гривень, в ідеалі - від мільярда. Це нормальна серія ОВДП, з якою можна працювати. Озвучений ж у вівторок випуск занадто маленький. Якщо будуть попит та пропозиція, то вони будуть ситуативними. Всього одне стандартне замовлення від нерезидентів може бути 50-100 мільйонів гривень.

Точно такою була реакція інших опитаних фінансистів. "Де ці папери? Це несерйозно, якийсь тестовий транш. Ці папери розчиняться. Поки не буде серйозного обсягу, ринку не буде", - прокоментував скарбник одного з системних банків.

За відгуками фінансистів, малий обсяг випуску означатиме дві речі. Компанії-власники облігацій будуть йти на більш високі дисконти при продажу і ніхто не буде полювати за цими паперами.

"Мінімальний обсяг першого випуску буде фактично непомітний на ринку у зв'язку з вкрай високим рівнем попиту. При цьому такий обсяг взагалі недостатній для формування ринкової ціни", - вважає Фурса.

"Дисконти при покупці складуть порядку 25%", - припустило джерело "Економічної правди" у великому банку, який збирався працювати з облігаціями. Це приблизно відповідає прибутковості 15-16%.

"Прибутковість можна очікувати будь-яку, тому що на такий випуск великі гравці ще не включаться. Це означає, що прибутковість буде завищена. Зараз на ринку державних облігацій прибутковість за "довгими" бондами становить 12,5-13%. Перший випуск ПДВ-облігацій може принести до 18-20%", - вважає Ягнич.

Кожен з опитаних фахівців визнав, що його установа готова купувати облігації. Але спеціально шукати їх по ринку пристойні гравці не стануть. На ПДВ-ОВДП першої серії будуть полювати хіба що компанії, зацікавлені в перепродажі паперів на вторинному ринку, і держбанки, що мають "довгу" ліквідність.

"Якщо до нас звернуться, то ми, швидше за все, купимо. Але спеціально ці папери шукати не будемо, поки не виросте обсяг випуску. Папери будуть дуже цікаві всім, якщо ця ж серія буде додатково розміщуватися, і при цьому обсяг емісії складе хоча б 0,5-1 мільярд гривень. Але поки що у цьому немає впевненості", - підкреслив Ягнич.

На його думку, оскільки сума випуску невелика, підприємства, які отримують перший транш, є невеликими і відповідно навряд чи мають потужну фінансову службу. Тому ці папери будуть потрапляти на ринок несистемно. В тому числі, вони можуть просто залишитись в банках, що обслуговують ці підприємства.

Проте "великий" фінансовий ринок буде чекати основного випуску. За прогнозами Фурси, обсяг такого випуску може скласти не більше 15 мільярдів гривень. При цьому, на ринок вийде близько 60% від обсягів емісії. В результаті, обсяг ринкової пропозиції ПДВ-облігацій буде в районі 8 мільярдів гривень.

"Беручи до уваги той факт, що папери будуть продаватися на ринку з дисконтом, для скупки пропозиції ПДВ-облігацій ринку необхідно близько 6-7 мільярдів гривень. За нашими оцінками, створений учасниками ринку попит значно перевищує даний обсяг, що призведе до високого рівня конкуренції між покупцями. Ми очікуємо, що прибутковість ПДВ-облігацій на вторинному ринку повинна скласти 15% -17%", - вважає він.

Коли відбудеться наступний випуск, ніхто не знає. Мінфін обмежився лише формулюванням: "Найближчим часом Міністерством фінансів буде здійснено випуск решти облігацій для оформлення відшкодування податку на додану вартість".

"За нашими оцінками, беручи до уваги сезон відпусток серед українських чиновників, емісія ПДВ-облігацій в очікуваних ринком обсягах можлива в першій декаді вересня", - прогнозує Фурса.

Але і це всього лише логічне припущення.

"Учасники ринку на свій смак додумують ймовірні сценарії, але надійної інформації щодо подальших траншів ні в кого немає", - підкреслив Ягнич.

І мега-заробітки фінансових установ відкладаються на невизначений час.

"Враховуючи, що зберігається невизначеність щодо дати випуску та обсягів боргу, ми припускаємо, що частина інвесторів відмовиться чекати і переключиться на сегмент стандартних ОВДП", - припускає Фурса.

Реклама: